Furious 6 / Fast & Furious 6

Recensent:
Rogier Burghout
28-05-2020

Totaalbeoordeling:

8.5
UHD

Furious 6 / Fast & Furious 6 (UHD)
Samenvatting

Dom (Vin Diesel) en Brian (Paul Walker) hebben hun leven redelijk op orde. Ze hebben de wet niet altijd al te letterlijk genomen maar zijn daarmee wel rijk geworden. Op een zonnige bestemming nemen ze het er goed van. Maar dan komen ze hun oude vriend Hobbs (Dwayne Johnson) weer tegen. Die heeft wel een heel aantrekkelijk aanbod voor deze heren. Er is een mastermind genaamd Shaw (Luke Evans) actief die de regie voert over illegale racers in wel twaalf landen. De wetshandhavers willen deze zware jongen maar al te graag achter de tralies en hebben daarbij de hulp nodig van Dom, Brian en hun oude teamgenoten. Wat krijgen ze in ruil voor hun medewerking? Een blanco strafblad voor hun allen. Ze zijn dan niet gedoemd te leven in een land dat geen uitleveringsverdrag met de VS heeft en Brian kan met Mia (Jordana Brewster) en hun pasgeboren kindje leven in hun thuisland. Dom is echter nog niet helemaal overtuigd totdat Hobbs een actuele foto laat zien van iemand die tot dusver als overleden werd beschouwd. Deze persoonlijke missie maakt dat de hele bende onder leiding van Dom en Brian als vanouds in actie komt. 

Commentaar

Groots, grootser, grootst. Dit kan zeker toegepast worden op de Fast-franchise die zelfs een saga gaat worden. Het begon in het eerste deel nog over een subcultuur met een groepje straatracers die ordinaire kapers bleken te zijn, maar daarna is de groep verheven tot een sympathieke familie die een bijzondere manier heeft gevonden om geld te verdienen. Daarnaast hebben de straatraces plaats gemaakt voor ingewikkelde en professionele stunts die niet een Mission: Impossible-film zouden misstaan. Dat is dan ook meteen het grootste kritische punt op de latere films in de Fast-saga: de roots van de films zijn  een beetje verdwenen en het zijn meer grootste actiespektakels geworden dan verhalen over de subcultuur over straaracen. Maar is dat erg? Nou, eigenlijk niet. Want de films zitten verdomd goed in elkaar met een cast die elkaar al kent, op elkaar is ingespeeld en een erg goede chemie heeft. Het verhaal is aardig en af en toe vernieuwend, maar vooral de actie is erg hoogstaand. De groots opgezette en ingenieuze actie- en racescènes zien er verbluffend goed uit. Terugkerend regisseur Justin Lin weet ook van dit zesde deel weer iets moois te maken. Het enieg echte minpuntje zit aan het eind met de achtervolging op de start/landingsbaan op het vliegveld. Deze scène duurt eindeloos lang en daarop kwamen dan ook veel gekscherende opmerkingen: "Hoe lang is die startbaan wel niet?". Het is een klein minpuntje op een verder indrukwekkend actiespektakel.

Furious 6 is in het verleden op Blu-ray Disc uitgebracht, met daarop een Bioscoopversie en een Verlengde versie van de film. Op de recent uitgebrachte UHD+BD-uitgave staat gelukkig naast de Bioscoopversie ook de Verlengde versie van de film in 4K op UHD. Alleen met de audiotrack is iets geks aan de hand. Deze uitgave wordt hieronder besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Misdaad, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2013
Speelduur: 130 min
Verpakking: UHD Duo keepcase in slipcase
Resolutie: 3840 x 2160P
Beeldverhouding: 2.35:1 Ultra UHD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS:X - Engels
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Italiaans
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
Ondertiteling: Deens, Engels, Frans, Grieks, Italiaans, Noors, Zweeds
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5053083106911

Extra's

 • Unrated Extended Cut
 • Audio Commentary
 • Take Control
 • The Making of Fast & Furious 6
 • Planes, Tanks and Automobiles
 • It's All About The Cars
 • Hand to Hand Fury
 • Fast & Furious 7 First Look
 • Deleted Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Blu-ray Disc
Furious 6 staat op Bluray Disc in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.35:1 en in een 1080p-resoltie. En met deze transfer is eigenloijk niks ana de hand. Hij is scherp, gedetailleerd en kleuren zijn fel en sprekend. Het hete weer is goed overbegracht door de mooie, zonnige kleuren en fel contrast. Zwartwaardes en schaduwdetail zijn in de donkere scènes ook erg goed,. Niks op af te dingen.

UHD
Furious 6 krijgt op UHD een 2160p-resolutie mee en met HDR10- en Dolby Vision kleurverbetering. De verhoogde resolutie zorgt nog voor een betere scherpte en detaillering, alhoewel het niet significant is. Dolby Visoion zorgt wel voor een iets strakkere weergave van de verschillende kleuren. Ook het schaduwdetail is ietwat verbeterd. Een mooie, nette upgrade van een al uitstekende BD-transfer.

N.B. screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

Blu-ray Disc
Furious 6 krijgt op BD een DTS-HD Master Audio 5.1-track mee die niks te wensen overlaat. Al vanaf het begin dreunt deze door je speakers en komt uit alle kanalen wel actie en spektakel. Dialoog wordt netjes gecentreerd en de overige geluiden komen mooi gepositioneerd uit de rest van de speakers. Spreiding en dynamiek is erg goed gedaan. Ook de subwoofer ondersteunt erg goed in het laag. Een geweldige track.

UHD
Op de UHD van Furious 6 is er iets opvallends. Namelijk alleen de Bioscoopversie van de film krijgt een DTS-HD Master Audio 7.1-track met DTS:X-extensie. De Verlengde versie van de film krijgt de reguliere 5.1-track. De DTS:X-track is fanatstisch met een nog i mooiere prioritering van het geluid met daarbij ook uiteraard het gebruik van de hoogte-kanalen. De 5.1-track van de Verlengde versie is zoals hierboven beschreven ook geweldig, maar het is toch jammer dat deze versie niet de DTS:X-track heeft gekregen.

Extra's

Op de Blu-ray Disc van Furious 6 staan alle extra's. Deze zijn in 1080p HD en zijn Nederlands ondertiteld.

Unrated Extended Cut (BD + UHD)
De verlengde versie van de film duurt een minuut langer en biedt geen noemenswaardige meerwaarde.

Audio Commentary
Justin Lin vertelt zoals altijd enthousiast en uitgebreid over het maken van de film.

Take Control (19 min)
Oorspronkelijk bedoeld als een Picture-in-Picture feature, maar deze is omgezet naar een reguliere featurette met interviews met cast en crew.

The Making of Fast & Furious 6 (27 min)
Een leuke making-of, betaande uit vier delen, met achtergrondinformatie, B-roll en interviews.

Planes, Tanks and Automobiles (24 min)
Nog een vier-delige featurette die meer ingaat op de verschillende voertuigen en achtervolgingen.

It's All About The Cars (15 min)
Nog meer auto's, deze keer de voorname voertuigen van de hoofdrolspelers. 

Hand to Hand Fury (10 min)
Hier meer achtergrondinformatie over de vechtscènes in de film.

Fast & Furious 7 First Look (2 min)
Een korte vooruitblik naar het zevende deel.

Deleted Scenes (2 min)
Twee korte verwijderde scènes die niet noemenswaardig zijn.

Conclusie

In dit zesde deel van de Fast-saga is de hele groep weer bij elkaar en in volledige harmonie. Ze werken samen om een grote klus te klaren maar worden daarvoor al snel op de hielen gezeten door Luke Hobbs. Maar die is niet hun enige dreiging, want superschurk Shaw (Luke Evans) is een maatje te groot voor de groep, en ze moeten alles uit de kast halen om Shaw te stoppen. Dit zesde deel uit de Fast-saga is grootser dat groots maar dat mag de pret niet drukken. De cast heeft er zichtbaar lol in en het verhaal is best aardig. de actiescènes zijn groots en indrukwekkend opgezet maar zelfs Justin Lin overdrijft iets te veel aan het einde. Toch is het een goed deel uit de hele saga tot nu toe. de UHD+BD-uitgave bevat een Blu-ray Disc met prima beeld, geluid en extra's. De UHD bevat ook beide versies van de film, prima beeld maar helaas slechts de 5.1-track op de verlengde versie van de film. Die verlengde versie voegt niet heel veel toe aan het geheel, maar het is toch jammer. Desalniettemin is deze UHD+BD-van Furious 6 uitgave een grote aanrader.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof DTS HD Master Audio DTS:X 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots