Fate of the Furious, The / Fast & Furious 8

Recensent:
Rogier Burghout
02-06-2020

Totaalbeoordeling:

8
UHD

Fate of the Furious, The / Fast & Furious 8 (UHD)
Samenvatting

Dom (Vin Diesel) heeft al een wild leven achter de rug, vol met avonturen waarbij de grenzen van wetten en regels vaker wel dan niet werden overschreden. Maar nu lijkt hij klaar te zijn om zich te settelen met zijn geliefde Letty (Michelle Rodriquez) en zijn ze op een romantische huwelijksreis. Maar dan krijgt Dom een onverwachts bezoek van topcrimineel Cipher (Charlize Theron) en Dom wordt gedwongen om mee te werken aan haar snode plannen. Dit leidt er zelfs toe dat hij zijn team moet verraden en Hobbs (Dwayne Johnson) belandt hierdoor in de gevangenis. Letty wil dat iedereen vertrouwen in Dom houdt en dat het team weer bij elkaar komt om Dom te gaan zoeken. Hier ligt een grote uitdaging, want de klok tikt door en Dom is onvindbaar. En als ze te laat zijn, kan Cipher haar plannen tot uitvoering brengen. Zal het team het lukken om Dom te vinden en Cipher te stoppen?

Commentaar

Het begon allemaal in 2001 met een toen nog relatief kleinschalig eerste deel. Inmiddels zijn we alweer bij deel 8 beland. The Fate of The Furious (dit is de originele titel) is dan ook wel bekend onder de naam Fast & Furious 8 en wordt veelal ook onder die naam in de Nederlandse bioscopen geadverteerd. En we zijn nog niet klaar met deze serie, want voor de komende jaren staan er nog twee delen gepland. Na deel 7 gaf producent Vin Diesel aan dat er nog een laatste trilogie zou komen, waarvan deel 8 het "eerste" deel is. Deel 8 is tevens ook het eerste deel waarin Paul Walker niet meer mee heeft kunnen doen. Naar zijn karakter wordt nog wel een paar keer verwezen, maar verder gaat het team door met de waan van de dag. Net zoals in de andere delen van de serie draait het in deze explosieve actiefilm om spectaculaire explosies, achtervolgingen en stunts. Het element van verraad in het verhaal is klassiek, maar voegt wel net dat beetje extra pit toe. Waar we echter voor komen is de actie en die is grootser en daarmee meer absurd dan ooit. De toon wordt direct gezet tijdens een openingsscène op Cuba, waarbij er weinig overblijft van de auto waar Dom in rijdt. Het leuke is echter dat de film ook wel van zichzelf weet dat het allemaal zwaar overdreven is. Dit gebeurt ook tijdens de vele dialogen in de film, waardoor de humor als een soort constante aanwezig is. In het begin van The Fate of the Furious zit het tempo er nog heel goed in, maar na verloop van tijd zakt dit wat weg. Ook zit er aan het einde een actiescène die wel wat lang voortsleept. Dat mag de pret echter niet drukken en de ogenschijnlijk lange speelduur is dan ook zo voorbij. Liefhebbers van spectaculaire actie, humor en stunts krijgen met dit achtste deel weer meer dan waar voor hun geld.

The Fate of The Furious is eerder op DVD uitgebracht en daar hebben we hier een recensie van. Ook werd de film op Blu-ray disc uitgebracht. Recent is er een UHD+BD-uitgave gekomen met de bestaande Blu-ray Disc en een nieuwe UHD. VAn deze UHD heeft alleen de beeldkwaliteit een upgrade gekregen. Deze uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Avontuur
Regio: A, B, C
Jaar: 2017
Speelduur: 130 min
Verpakking: UHD Keepcase in slipcase
Resolutie: 3840 x 2160P
Beeldverhouding: 2.40:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS:X - Engels
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Pools
 • DTS 5.1 - Spaans
 • DTS 5.1 - Tsjechisch
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
Ondertiteling: Engels, Frans, Noors, Pools, Spaans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 2750076735389

Extra's

 • Extended Cut (digital only)
 • The Cuban Spirit
 • In The Family
 • Car Culture
 • All about the Stunts
 • Extended Fight Scenes
 • Feature Commentary with Director F. Gary Gray

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Blu-ray Disc
The Fate of The Furious krijgt op Blu-ray Disc een uitstekende 1080p-transfer in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.40:1. scherpte is erg goed en detaillering is erg hoog. De warme kleuren van Cuba en de ijzige, koude kleuren van Rusland worden erg goed weergegeven. Zwartwaardes en contrast zijn allemaal prima. Het is een erg sterke transfer die weinig te wensen overlaat.

UHD
De UHD van The Fate of The Furious bevat een nette upgrade ten opzichte van de BD, maar niet heel veel. De extra resolutie van 2160p zorgt voor meer scherpte en detaillering. Dolby Vision zorgt voor strakkere kleuren en wat meer detail in de donkere scènes. Een erg goede transfer, maar niet een wereld van verschil met de BD.

N.B. screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Zowel de Blu-ray Disc als de UHD van The Fate of The Furious krijgen een DTS-HD Master Audio 7.1-track met een DTS:X-extensie. De track klinkt erg gebalanceerd en gedetailleerd. Maar vooral is deze track erg energiek vol met continue actie uit alle kanalen, inclusief de hoogte-kanalen. Dialogen zijn netjes verstaandbaar (zelfs het gemompel van Vin Diesel) en alle verschillende bombastische geluiden worden goed geprioriteerd. Een erg sterke audiotrack die de volle score krijgt.

Extra's

Alle extra's van The Fate of The Furious staan op de bijgeleverde Blu-ray Disc, zijn in 1080p en Nederlands ondertiteld.

Extended Cut (digital only)
Er zit een code bij voor de Verlengde versie van de film, die alleen digitaal beschikbaar is. Deze versie duurt maar liefst 12 minuten langer, dus dan is het extra jammer dat deze versie niet op disc beschikbaar is.

The Cuban Spirit (8 min)
Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een Amerikaanse productie mocht filmen in Cuba. Hier zie je hoe dat is gegaan.

In The Family (22 min)
Een vierdelige making-of over alle verschillende karakters in de film.

Car Culture (22 min)
Een driedelige featurette die ingaat op de verschillende auto's in de film.

All about the Stunts (19 min)
Een featurette over bepaalde actiescènes in de film.

Extended Fight Scenes (5 min)
Een paar verlengde scènes die niet noemenswaardig anders zijn dan de vertoonde versies in de film zelf.

Feature Commentary with Director F. Gary Gray
Een audiocommentaar met regisseur F. Gary Gray. Hij vertelt interessante achtergronden tijdens het filmen en leuke anecdotes over de productie.

Conclusie

De rust en het gezinsleven van Dom (Vin Diesel) en Letty (Michelle Rodriguez) wordt ruw verstoord wanneer Dom wordt gechanteerd door Cipher (Charlize Theron) en allerlei nare klussen moet doen. Intussen zit Letty niet stil en roept ze zelfs de hulp in van Deckard Shaw (Jason Statham) om de groep te helpen. The Fate of The Furious is alweer het achtste deel en het eerste deel waaraan Paul Walker niet aan heeft mee kunnen doen. Zijn gemis is wel aanwezig, maar er wordt snel overgegaan op de orde van de dag. De film kleurt alles netjes binnen de lijntjes, en behandelt vooral het thema 'familie' uitgebreid. Want daar gaat het tegenwoordig om in deze franchise. Actie en spektakel is er genoeg, dus het staat zeker garant voor een onderhoudende filmavond. De UHD+BD bevat geweldig beeld en geluid, en een interessant pakket aan extra's. Het enige minpunt is dat er voor het eerst een nette verlengde versie is die 12 minuten langer duurt, maar alleen helaas digitaal beschikbaar is. Een gemiste kans, maar verder is de UHD+BD-uitgave een aanrader.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio DTS:X 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9.5
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots