Mission: Impossible - Fallout

Recensent:
Rogier Burghout
27-04-2020

Totaalbeoordeling:

9.2
UHD

Mission: Impossible - Fallout (UHD)
Samenvatting

Na de arrestatie van Solomon Lane (Sean Harris) door Ethan Hunt (Tom Cruise) en zijn IMF-team is er nog een grotere dreiging ophanden. De restanten van de volgers van Lane, The Syndicate, hebben zich nu The Apostles genoemd en zijn uit op de volledige destructie van de aarde. Hunt en zijn team, bestaande uit Benny (Simon Pegg) en Luther (Ving Rhames) moeten drie nucleaire kernkoppen onderscheppen voordat deze groep ze kan gebruiken. De eerste keer mislukt dat, waardoor Hunt en zijn team in het verdomhoekje zitten. Ze krijgen nog een kans van minister Hunley (Alec Baldwin), maar de CIA, onder leiding van Erica Sloan (Angela Basset), wil de missie onder toezicht houden en stuurt en nogal hardhanidige agent mee, August Walker (Henry Cavill). Tezamen moeten ze een ontmoeting van een tussenpersoon en The White Widow (Vanessa Kirby) verstoren door een lid van het IMF in te zetten als dubbelganger. The White Widow kan Hunt en zijn team leiden naar The Apostles en de kernkoppen. De zaken worden nog ingewikkelder als oude bekende Ilsa Faust (Rebecca Ferguson) ten tonele verschijnt en een nog onduidelijkere en wellicht tegenstrijdige agenda heeft. Hunt moet nu vaker dan ooit kiezen tussen twee kwaden en of hij een lid van het IMF-team opoffert voor het grote goed.

Commentaar

Mission: Impossible - Fallout is alweer de zesde film de reeks. Het is ook de eerste keer dat een regisseur terugkeert voor een tweede deel in zijn oeuvre. Regisseur Christopher McQuarrie, tevens verantwoordelijk voor het deel Rogue Nation, wilde nog een keer achter de camera om zo, naar eigen zeggen, wat gemiste kansen goed te maken. Rogue Nation is een zeer interessant deel, maar ook wat onevenwichtig en sommige opgegooide intriges en hints kwamen niet zo goed uit de verf. In dit deel is McQuarrie bedachtzamer te werk gegaan. Het verhaal en script hebben een grotere nadruk op spionage en het spel van misleiding en minder op spectaculaire actie. Geen zorgen, dat laatste is zeker aanwezig, dus dat is zeker niks om je zorgen om te maken. De film begint rustig en heeft een opbouwend karakter. Veel tijd wordt besteed aan de opbouw van het verhaal en de verschillende karakters. Het spel en de trigies worden wat ingewikkelder en geraffineerder neergezet en het verhaal krijgt wat meer ruimte om te ademen binnen de speeltijd. Dat is ook zeker de verdienste van de indrukwekkende cast. Tom Cruise zet zich zoals altijd volledig in en geeft een prima vertolking van de ervaren agent Ethan Hunt. Ving Rhames is sinds deel 1 een vast teamlid en ook Simon Pegg is nu al een vertrouwd gezicht geworden. Gelukkig wordt hij wat serieuzer neergezet en is er gelukkig wel wat humor aanwezig, maar minder dan in de vorige films.  Rebecca Ferguson is net zoals in het vorige deel zowel mysterieus als intrigerend en Sean Harris blijft geweldig maniakaal spelen alhoewel maar in een kleine bijrol. De rest van de bijrolllen hebben zeer grote namen als Alec Baldwin en Angela Basset en geven een zeer verdienstelijke prestatie. Henry Cavill speelt de hoekige August Walker, en het spel van Cavill is zelf ook wel wat hoekig en komt niet helemaal uit de verf. 
De Mission: Impossible-films staan ook bekend om de spectaculaire actie en stunts, die acteur Tom Cruise vaak grotendeels zelf uitvoert. Ook is er vaak één grote stunt van Cruise die groots wordt gepresenteerd. In Rogue Nation hing Cruise aan een vrachtvliegtuig terwijl het opsteeg en in Ghost Protocol hing hij buiten aan de Burj Khalifa-toren op ruim 500 meter hoogte. In Fallout is er geen één grote stunt, maar wel genoeg achtervolgingen, schietpartijen en andere actiescènes. Vooral de auto-achtervolgingen en de achtervolging tussen twee helikopters zijn zeer spannend en spectaculair. 
Mission: Impossible - Fallout is een zeer goed deel van de franchise en weet de spanning tot het laatste moment vast te houden. De karakters worden nog strakker tegen elkaar opgezet en het spel wordt steeds hoger gespeeld. Sommige elementen zijn bekend maar ook dit blijft zeker genieten. Na dit deel kan je al zeker uitkijken naar een volgende Mission: Impossible!

Na een zeer verzorgde 2-disc BD-uitgave (recensie hier) is Fallout de tweede UHD-uitgave, na Rogue Nation, die beide BD's erbij krijgt, dus ook het extra schijfje met extra's. Deze uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie
Regio: A, B, C
Jaar: 2018
Speelduur: 147 min
Verpakking: UHD triple keepcase
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.40:1 / 1.78:1 Ultra HD & IMAX niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Duits, Frans, Italiaans, Japans, Noors, Zweeds
Uitgever: Paramount Home Entertainment Benelux
EAN: 5053083163921

Extra's

 • Audio Commentary: Director Christopher McQuarrie and Actor Tom Cruise
 • Audio Commentary: Director Christopher McQuarrie and Editor Eddie Hamilton
 • Audio Commentary: Composer Lorne Balfe
 • Isolated Score Track
 • Behind the Fallout
 • Deleted Scenes Montage
 • The Ultimate Mission
 • Storyboards
 • Theatrical Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Blu-ray Disc
Mission: Impossible - Fallout krijgt op de Blu-ray Disc-uitgave een 1080P-transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1. Er zitten twee 1.78:1-IMAX segmenten verwerkt in de film. De kwaliteit van het beeld is erg goed, bijna referentiemateriaal zelfs. Het enige wat een beetje mist is iets sprankelends in het beeld. Kleuren spatten niet echt van het beeld en het beeld ziet er af en toe wat minder strak uit. Je hebt soms het gevoel dat net even wat mist in de transfer. En, dat er soms wel iets teveel grain kan zitten in het beeld. Maar dat mag over het algemeen de pret niet drukken want er valt genoeg te genieten en de kleine puntjes zullen echt niet afleiden van het kijkgenot. Het zorgt er echter wel voor dat de volle score net niet gehaald wordt.

UHD
Fallout krijgt op UHD een 2160p-transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat en met HDR10- en Dolby Vision-beeldverbetering. De UHD is een verfijning van een al geweldige BD. De scherpte is meer aanwezig door de verhoogde resolutie, en dit laat ook meer detail zien. Over het algeheel staat het beeld wat strakker, zeker in de IMAX-scènes. Kleuren worden door Dolby Vision wat sterker gedefinieerd. Ook de zwartwaardes en het schaduwdetail is een stapje omhoog gegaan en laat meer detaillering zien. Een erg sterke transfer die er geweldig uitziet.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Fallout krijgt op UHD wederom dezelfde, geweldige, audiotrack als die van de Blu-ray Disc.Dit is nemalijk een Dolby TrueHD 7.1-audiotrack mee met een Atmos-extensie in de oorspronkelijk Engelse taal. Deze track is gewoon top, klaar. Echt de absolute top. Er komen superlatieven tekort om te beschrijven hoe goed deze audiotrack is. De geheel track zorgt voor een ultiem geluidsbeeld waardoor je als kijker echt middenin de film zit. De helikopter-sectie aan het einde van de film is echt het beste wat je in Atmos momenteel kan beluisteren. Dit is echt bizar goed. Een perfecte audiotrack.

Extra's

Alle extra's van Mission: Impossible - Fallout staan in deze uitgave op de twee Bluray Discs, de UHD bevat verder geen extra's. En dat het leeuwendeel van de extra's op een aparte Blu-ray Disc is gezet is erg positief. Zo krijgt de film alle schrijfruimte op de eerste Disc voor een optimale kwaliteit. Alle extra's zijn in 1080P HD en zijn Nederlands ondertiteld.

Disc 1: Movie

Audio Commentary: Director Christopher McQuarrie and Actor Tom Cruise
Audiocommentaar waarbij de regisseur en de hoofdrolspeler allerlei anekdotes vertellen over het maken van de film en hun hernieuwde samenwerking.

Audio Commentary: Director Christopher McQuarrie and Editor Eddie Hamilton
Een meer technisch audiocommentaar tussen de regisseur en de editor over hoe je de kracht van bepaalde scènes kan verhogen door middel van effectieve montage.

Audio Commentary: Composer Lorne Balfe
Een solo-audiocommentaar met de componist van de film.

Isolated Score Track
Een aparte audiotrack met alleen in de muziek in Dolby Digital 5.1-geluid.

Disc 2: Bonus

Behind the Fallout (53 min)
Een hele goede making-of van bijna een uur. Opgedeeld in aparte segmenten die verschillende onderdelen van het maken van de film belichten. Wat heel prettig is is dat Tom Cruise een groot aandeel heeft in deze making-of en dat maakt het zeker nog interessanter.
 
Deleted Scenes Montage (4 min)
Een montage van een aantal verwijderde scènes

Foot Chase Musical Breakdown (5 min)
Hoe maak je opzwepende muziek voor een sleutelscènes in de film? Deze featurette vertelt daar meer over.

The Ultimate Mission (3 min)
Acteur Tom Cruise vertelt wat hem zo aantrekt aan de Mission: Impossible-franchise en waarom hij elke keer weer de lat hoger legt voor de productie en voor zichzelf.

Storyboards
Verschillende getekende storyboards van de film.

Theatrical Trailer (3 min)
Bioscooptrailer van de film.

Conclusie

In Mission: Impossible - Fallout is agent Ethan Hunt en zijn IMF-team naarstig op zoek naar drie kernkoppen voordat deze gebruikt worden om de wereld op te blazen. Hij krijgt tegen wil en dank "hulp" van agent Walker en ook andere oude bekenden komen ten tonele. Maar wie kan hij nu vertrouwen? Dit zesde deel in de Mission: Impossible-reeks legt de nadruk wat meer op het verhaal en de intriges en minder op de actie, want de bekende grootse stunt met Tom Cruise is afwezig. Het verhaal blijft spannend tot de laatste minuut en de actie is zeker wel dik in orde, vooral de spectaculaire helikopter-achtervolging. Dit zesde deel is zeker een aarader en gelukkig is daarmee een volgend deel al bijna gegarandeerd. Ook UHD+2BD-uitgave is dik in orde met een hele goede beeldtransfer, een perfecte audiotrack en beide Blu-ray Discs vol met interessante extra's. Een top uitgave!

Laatste reacties

Marcel Hoeve  |  29-04-2020

Grappig, ik vond de Blu-ray van deze film qua beeldkwaliteit juist niet zo geweldig en ik vraag me af of de UHD-versie zoveel beter is. Ik heb de UHD ook sinds ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9.5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots