Freud

Recensent:
Ludo Keeris
28-04-2020

Totaalbeoordeling:

7
Streaming

Freud (Streaming)
Samenvatting

Sigmund Freud (Robert Finster) is een jonge arts in de Weense kliniek van professor Meynert (Rainer Bock). Freud heeft eigenzinnige nieuwe ideeën over hypnotherapieën, maar wordt door zijn collega’s en Meynert weggehoond. Door een vriend wordt Freud meegenomen naar een bijeenkomst, waar hij toeschouwer is bij een seance van Fleur Salome (Ella Rumpf). Fleur raakt helemaal in trance en de interesse van Freud in het personage Fleur is gewekt. Fleur blijkt onder invloed te zijn de Hongaarse nationalisten Sophia (Anja Kling) en Viktor (Philipp Hochmair) von Szápáry. Zij wenden de gave van Fleur aan om invloed uit te oefenen op de Oostenrijkse keizer. Freud wil echter het personage van Fleur zien te doorgronden en probeert haar te helpen om los te komen van de Von Szápáry’s.  

Commentaar

Sigmund Freud wordt door velen gezien als een van de meest invloedrijke psychologen van de 19e en 20e eeuw. Zijn onderzoeken naar eerst hypnotherapie en later de psychoanalyse zijn van grote invloed op zijn werk en leven geweest en worden heden ten dage als baanbrekend gezien. Als personage is Sigmund Freud erg interessant, maar gek genoeg zijn er niet zo veel films of series over Freud gemaakt. In 1984 was er een televisieserie met David Suchet (Poirot) in de rol van Freud. Nu is er de Oostenrijkse serie Freud, gemaakt voor de Oostenrijkse televisie in samenwerking met Netflix. Aan het roer staat regisseur en bedenker Marvin Kren. In zijn serie Freud is het karakter van Sigmund Freud, geportretteerd door Robert Finster, gebaseerd op een mix van ware feiten en – vooral – fictie. Het verhaal rond medium Fleur en de Hongaarse nationalisten Szápáry is geheel verzonnen en ook het instituut waar hij werkt is een verzinsel. Maar details als het gebruik van cocaïne, de slecht ontvangst van zijn theorieën over hypnotherapie en zijn Joodse familierelaties hebben wel overeenkomsten met de werkelijkheid. Freud heeft een aparte insteek, waarbij het soms meer naar occulte horror neigt dan naar drama. De bizarre seances van Fleur en de Szápáry’s gaan ver boven het natuurlijke en hebben nauwelijks enige realiteitszin. Dan is de tweede verhaallijn van de serie een stuk geloofwaardiger en misschien ook wel interessanter, afhankelijk van je smaak. Deze gaat over een politie-inspecteur, Kiss, die tegen corruptie binnen het politiekorps strijd en last heeft van oorlogstrauma’s. De raakpunten tussen de verhaallijnen van Kiss en Sigmund Freud zijn slechts schaars. Je verwacht dat de trauma’s van Kiss aanleiding zijn voor Freud om hem verder te onderzoeken, maar daar is slechts sporadisch sprake van. Toch is het een interessante verhaallijn, omdat het een inkijk geeft in het psychologisch proces van een trauma en wat het met een mens kan doen. Over de gehele linie is Freud prima vermaak, hoe verder de afleveringen gaan, des te meer vallen stukjes op hun plek. Het begin is wat lastig te volgen, zeker de eerste van de acht afleveringen is pittig, maar wie volhoudt komt steeds beter in de wereld van deze – fictieve – Sigmund Freud terecht. Wie echter op zoek is naar een verhaal over de carrière en de persoon Sigmund Freud is bij Freud aan het verkeerde adres. Wie juist houdt van drama met mystieke en occulte elementen komt bij deze serie veel meer aan z’n trekken.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Drama, Mysterie, Televisie
Jaar: 2020
Speelduur: 400 min
Uitgever: Netflix

Conclusie

Een jonge Sigmund Freud krijgt tijdens een bezoek aan een seance te maken met medium Fleur Salome. Hij raakt geobsedeerd door het karakter van Fleur, die onder invloed staat van Hongaarse nationalisten. Freud probeert Fleur uit hun handen te krijgen, maar krijgt veel weerstand. Freud is een Oostenrijkse televisieserie, ook te zien op Netflix, die slechts sporadisch het ware leven van Sigmund Freud laat zien. De verhaallijn is grotendeels fictie en bevat veel mystieke en occulte elementen. Daarmee is degene die op zoek is naar een verhaal over de carrière en de persoon Sigmund Freud bij Freud aan het verkeerde adres. Dat wil niet zeggen dat deze serie niet interessant is, maar weet wel waar je aan begint.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.