Bourne Supremacy, The

Recensent:
Rogier Burghout
29-03-2021

Totaalbeoordeling:

9
UHD

Bourne Supremacy, The (UHD)
Samenvatting

Twee jaar geleden dacht Jason Bourne dat hij zijn verleden achter zich had gelaten. Maar nu komt zijn verleden toch terug. Door af te zien van een vaste verblijfplaats hebben Bourne en Marie een anoniem en ondergronds bestaan kunnen leiden. Voortgedreven door flitsen van nachtmerries, en achtervolgd door een verleden dat hij zich niet kan herinneren, voert Bourne Marie van stad tot stad in een poging de bedreiging voor te blijven, die hij voelt in elke vreemde blik van een onbekende, in elk 'verkeerd nummer-telefoontje', en uit vrees ieder moment te kunnen worden teruggevoerd naar een wereld die hij had gehoopt achter zich te hebben gelaten. Wanneer er niet geheel toevalig een agent opduikt in het stille dorpje, dat als hun verblijfplaats diende, slaan Jason en Marie op de vlucht. Echter, het gaat mis en er ontpopt zich een nieuw wereldwijd en zeer gevaarlijk kat-en-muisspel.
Treadstone, de geheime, maar opgeheven operatie die kille beroepsmoordenaars voortbracht, creëerde ooit Jason Bourne. En deze laatste keert nu terug. Twee jaar geleden liet Bourne die levensgevaarlijke wereld die hem geschapen had achter zich met de belofte van vergelding als iemand zou proberen contact op te nemen. Dat was nu dan toch gebeurd en Bourne is van plan zijn woord te houden. Ze hadden hem met rust moeten laten.

Commentaar

Matt Damon keert terug als Jason Bourne in The Bourne Supremacy, die de kijker terugvoert naar de wereld van de beroepsmoordenaar, die zich steeds weer geconfronteerd ziet met pijnlijke flitsen uit zijn ‘vorige leven’. Na het internationale succes van de filmversie van Robert Ludlum’s The Bourne Identity kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. Voor de regie heeft de productiemaatschappij besloten om de destijds relatieve nieuwkomer Paul Greengrass de klus te geven. Greengrass had zichzelf op de kaart gezet met een verfilming van Bloody Sunday, waarin een demonstratie van Noord-Ierse mensenrechtenactivisten op bloedige wijze werd beëindigd door Britse troepen. Hiervoor hanteerde Greengrass een soort documentaire-achtige stijl. Deze stijl heeft hij ook in aangepaste vorm toegepast voor The Bourne Supremacy. Greengrass heeft de kijker in het midden van de actie willen zetten door het veelvuldig gebruik van ‘handheld’-shots en snelle montage. Dat is prima gelukt en, ondanks de kritieken van deze drukke handheld cameravoering, werkt dit alleen maar versterkend voor het verhaal en de druk die het personage Bourne voelt tijdens achtervolgingen en de vele gevechten. Matt Damon speelt de rol van Jason Bourne met verve en weet de frustratie van de onwetendheid van Bourne erg goed over te brengen. Ook de bijrollen zijn goed verdeeld en beiden goed tegenwicht aan het karakter van Bourne. Het script is slim in elkaar gezet en weet elke keer een nieuwe wending te geven aan het verhaal. De actie is erg scherp uitgevoerd en goed in beeld gebracht. Een geweldig vervolg dat na het eerste deel in een hogere versnelling gaat.

The Bourne Supremacy heeft fysieke uitgaven gehad op DVD en Blu-ray Disc. Voor de UHD-uitgave heeft de film een 4K-transfer meegekregen en is de bestaande BD bijgevoegd.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie
Regio: A, B, C
Jaar: 2004
Speelduur: 108 min
Verpakking: UHD Duo keepcase in slipcase
Resolutie: 3840 x 2160
Beeldverhouding: 2.35:1 Ultra UHD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS:X - Engels
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
 • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5053083092412

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Audiocommentaar door regisseur Paul Greengrass
 • Matching Identities: Casting
 • Keeping it Real
 • Blowing Things Up
 • On the Move With Jason Bourne
 • Bourne to Be Wild: Fight Training
 • Crash Cam: Racing Through the Streets of Moscow
 • The Go-Mobile Revs Up the Action
 • Anatomy of a Scene: The Explosive Bridge Chase Scene
 • Scoring with John Powell

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
Gelukkig biedt de UHD voor het vervolg op The Bourne Identity een veel betere 4K-transfer. Uitgevoerd in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.35:1 en met HDR10-beeldverbetering is deze geupscalede transfer dus van betere kwaliteit. De verhoogde resolutie is duidelijk zichtbaar in scherpte en detaillering. Het kleurenpalet is ook sterker en duidelijker gedefinieerd. Zwartniveau en contrast is erg goed. Schaduwdetail in donkere scènes is ook erg sterk en meer genuanceerd dan op de BD. Een zeer goede 4K-transfer.

Blu-ray Disc
De BD biedt een 1080p-transfer in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.35:1. Het is een prima transfer voor het formaat. Scherpte is prima en ook detaillering is goed. Contrast is voldoende, maar door de saturatie bij de donkere beelden loopt het zwart af en toe wat dicht. Verder is dit een hele goede transfer die prima eer aan de film doet.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD
De UHD krijgt een explosieve DTS-HD Master Audio 7.1-track mee met een DTS: X-extensie. Het is een prima audiotrack die erg ruimtelijk en dynamisch overkomt. De uitbreiding naar de hoogte-kanalen is subtiel maar erg goed gedaan. De track biedt een continue geluidsbeeld over alle kanalen en weet de bombastische actie erg goed te ondersteunen met erg goed geluid.

Blu-ray Disc
De BD krijgt een DTS-HD Master Audio 5.1-track mee, die weinig onderdoet voor de DTS: X-variant. Het gemis van de extra kanalen merk je aan de conventionele en directionele instelling van het geluid, maar verder is deze track niet behelpen. De actie komt erg goed uit alle kanalen en biedt een explosieve belevenis van de film. Een prima audiotrack.

Extra's

The Bourne Supremacy krijgt op BD een divers pakket aan extra's mee. Niets is nieuw voor deze uitgave en alles is Nederlands ondertiteld.

Audiocommentaar door regisseur Paul Greengrass
Regisseur Paul Greengrass verzorgt het audiocommentaar voor The Bourne Supremacy. Hier en daar vertelt hij aardige dingen over de aanpak en wat op het scherm getoond werd, maar ergens mist het de nodige diepgang.

Deleted Scenes (7:13 min)
De naam zegt het al, een collectie aan gesneuveld filmmateriaal. In dit geval is het voor alle fragmenten op zich al duidelijk waarom deze de uiteindelijke cut niet hebben gehaald.

Featurettes
Onder de extra’s ook enkele korte featurettes welke allemaal gemiddeld zo rond de vijf minuten duren en die eigenlijk ook prima tot één geheel hadden mogen worden gesmeed. De negen filmpjes zijn:

- Matching Identities: Casting (5:29 min)
Regisseur Paul Greengrass geeft aan dat de cast van The Bourne Supremacy uitstekend gekozen is. Het ligt er wel wat dik bovenop.

- Keeping it Real (5:00 min)
In deze featurette draait het om de reden waarvoor de producenten hun keuze op Greengrass hadden laten vallen. Greengrass licht hierin ook toe wat hij beoogt te bereiken met de specifieke regie: als kijker middenin de actie.

- Blowing Things Up (4:02 min)
Hier wordt de scène waarin Bourne het appartement van een voormalig Treadstone collega opblaast uit de doeken gedaan. Men gaat in op hoe men de uiteindelijke explosie heeft voorbereid en vervolgens in beeld heeft gebracht.

- On the Move With Jason Bourne (4:53 min)
Deze featurette toont de verschillende locaties (Goa, Moskou en Berlijn) die men heeft aangedaan en de voordelen die deze specifieke plekken op de wereld hadden volgens cast en crewleden.

- Bourne to Be Wild: Fight Training (4:23 min)
Hierin wordt ingegaan op de gevechtstraining die o.a. Matt Damon moest ondergaan om de door mij gewraakte (vanwege de hand-held opname) gevechtscène zo goed en zo realistisch mogelijk in beeld te krijgen.

- Crash Cam: Racing Through the Streets of Moscow (6:04 min)
Een belangrijke scène in de film is zonder twijfel de autoachtervolgingsscène door de straten van Moskou. Deze korte documentaire geeft hier enige toelichting op.

- The Go-Mobile Revs Up the Action (6:51 min)
Speciaal voor deze film heeft men een techniek, Go-Mobile, bedacht waarmee men tijdens een autoachtervolgingsscène spectaculaire opnames kan maken van de bestuurder. De auto wordt in werkelijkheid echter bestuurd door iemand die buiten het gezichtsveld van de camera blijft.

- Anatomy of a Scene: The Explosive Bridge Chase Scene (4:43 min)
In deze feature wordt de scene waarin Jason Bourne van een brug springt uiteen gezet op basis van interviews met o.a. de producer en de regisseur.

- Scoring with John Powell (4:49 min)
Componist John Powell (o.a. Shrek 2, The Italian Job) licht in een vijftal minuten toe hoe hij tot de muzikale score van The Bourne Supremacy is gekomen.

Conclusie

Jason Bourne (Matt Damon) is gevlucht voor zijn leven en woont ergens in India waar niemand hem kan vinden. Tenminste, dat dacht hij. Hij wordt erin geluisd en de jacht gaat opnieuw beginnen. Maar Bourne herinnert zich steeds meer van zijn verleden en zet de tegenaanval in. The Bourne Supremacy is het vervolg op Identity en de eerste in de reeks Bourne-films van regisseur Paul Grengrass. Zijn docu-stijl van filmen met veel hand-held cams met bewegende beelden is niet tot ieders smaak, maar het werkt wel goed in het in beeld brengen van de nerveusiteit die het verhaal en de film met zich meebrengt. De film biedt een sterk script, goede vertolkingen en opzwepende actie. Een geweldige ervaring. De UHD+BD-uitgave biedt, in tegenstelling tot de UHD van Identity, gelukkig een goede 4K-transfer met een geweldige DTS: X-track. Alle extra's zijn meegenomen. Een prima uitgave.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio DTS:X 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9.5
Extra's:8
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots