Last Action Hero

Recensent:
Rogier Burghout
09-07-2021

Totaalbeoordeling:

7.4
UHD

Last Action Hero (UHD)
Samenvatting

De jonge Danny Michigan krijgt een speciaal magisch kaartje voor de nieuwe Schwarzenegger film (Slater IV). Wanneer het kaartje begint de werken wordt hij de film in gezogen en komt hij terecht bij Jack Slater. Danny probeert Jack te overtuigen dat ze in een film zitten en helpt bij het oplossen van misdaden.

Commentaar

Last Action Hero is een typische actiefilm uit de jaren '90 van regisseur John McTiernan, die in die tijd veel furore maakte met zijn Die Hard-films en Predator. Het is een typische actiefilm met Armold Schwarzenegger: veel bravoure en stoerigheid en over-de-top-actie. Toch is er in deze film een kwinkslag gemaakt, namelijk dat er ook nog wel eens de draak wordt gestoken met de typische jaren '90 actiefilm-stijl. Er wordt knap een scheiding gemaakt tussen de "echte" wereld en de filmwereld. Dit is knap gedaan en de jeugdige Danny McBride wordt leuk gesleed als tegenpool van Schwarzenegger. Helaas was de film niet een doorslaand succes, in de tijd dat de film werd uitgebracht hield het Amerikaanse publiek toen niet echt van satire en dat hun favoriete actiefilms van die tijd op de hak werden genomen. Ook heeft de film in zijn geheel de tand des tijds niet helemaal goed doorstaan. De gebeurtenissen in de "echte" wereld, die als heel modern en hip worden gepresenteerd, komen hopeloos achterhaald over. Ook komen sommige grappige scènes soms wel een beetje kinderachtig en tenenkrommend over. Wat verder overblijft is een prima vermakelijke en degelijke actiefilm, want dat kan je zeker wel aan McTiernan en Schwarzenegger overlaten.

Sony heeft Last Action Hero alweer een hele tijd geleden op DVD uitgebracht waarvan je hier een recensie terug kan vinden. Voor deze 4K-uitgave heeft Sony het beeld geremastered, een Dolby Atmos-audiotrack toegevoegd en alle extra's erop gezet die men maar kon vinden.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Avontuur
Regio: A, B, C
Jaar: 1993
Speelduur: 131 min
Verpakking: UHD keepcase
Resolutie: 3840 x 2160P
Beeldverhouding: 2.39:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Atmos - Engels
  • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609635126

Extra's

  • Commentaar van regisseur John McTiernan
  • Verwijderde en alternatieve scènes
  • Alternatief einde
  • Videoclip "Big Gun" van AC/DC
  • Originele promofilm achter de schermen
  • Bioscoopteaser

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Last Action Hero krijgt op UHD een prachtige 4K-transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1 en met HDR10-beeldverbetering. De transfer geeft een boost in scherpte, kleuren en contrast. Alle beelden staan een stuk strakker en kleuren worden beter gedefinieerd. Ook donkere scènes zien er een stuk beter uit met een beter schaduwdetail. Een prima transfer.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de (afzonderlijk verkrijgbare) Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

Last Action Hero krijgt op UHD een bombastische Dolby TrueHD 7.1-track mee met Dolby Atmos-extensie. De track knalt werkelijk uit je speakers en benut alle kanalen ten volste. Er wordt veel rockmuziek gebruikt in deze film en deze knalt uit alle hoeken en gaten. Een fantastische track.

Extra's

Last Action Hero krijgt op deze UHD een bijzonder copmpleet pakket aan extra's mee. Sommige waren al reeds eerder beschikbaar op de DVD-uitgave, maar zijn nooit toegevoegd op de Blu-ray Disc. Alle extra's zijn Nederlands ondertiteld.

Commentaar van regisseur John McTiernan
De regisseur praat nogal sloom en monotoon en daarom is het best moeilijk om het beluisteren van dit audiocommentaar vol te houden. De inhoud is echter wel erg interessant, met veel weetjes en achtergronden van het maken van de film.

Verwijderde en alternatieve scènes (9 min)
Een aantal verwijderde scènes en scènes die anders zijn gefilmd.

Alternatief einde (1 min)
Een grappig alternatief einde.

Videoclip "Big Gun" van AC/DC (5 min)
Muziekvideo met clips uit de film.

Originele promofilm achter de schermen (7 min)
Een best interessante featurette die wat dieper gaat dan de meeste korte making-ofs.

Bioscoopteaser (2 min)
Bioscoop teasertrailer van de film.

Conclusie

De jonge Danny Michigan krijgt een speciaal magisch kaartje voor de nieuwe Schwarzenegger film (Slater IV). Wanneer het kaartje begint de werken wordt hij de film in gezogen en komt hij terecht bij Jack Slater. Danny probeert Jack te overtuigen dat ze in een film zitten en helpt bij het oplossen van misdaden. Last Action Hero is een typische jaren '90 actiefilm met veel bravoure maar daarbij ook wel een kwinkslag. Helaas komt de zogenaamde "moderne" tijd wel wat achterhaald over, maar dat mag de pret niet drukken. De UHD van Sony bevat een prachtige 4K-transfer en een geweldige Atmos-track. Er is zelfs een zeer compleet pakket aan extra's toegevoegd. Een aanrader.

Laatste reacties

Rogier Burghout  |  12-07-2021

Wat een vreemd beoordeling systeem wordt er toegepast bij recensies . Het totaaloordeel van de recensist komt altijd overheen met enkel de beooording van de f...
Lees meer >

Frenkel  |  10-07-2021

Wat een vreemd beoordeling systeem wordt er toegepast bij recensies . Het totaaloordeel van de recensist komt altijd overheen met enkel de beooording van de f...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8.5
7.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots