Clockwork Orange, A

Recensent:
Rogier Burghout
27-09-2021

Totaalbeoordeling:

7.8
UHD

Clockwork Orange, A (UHD)
Samenvatting

Schoppen, aftuigen, stelen, zingen, tapdansen, verkrachten. Niets is Alexander ‘met bolhoed’ DeLarge (Malcolm McDowell) en zijn vrienden Dim (Warren Clarke), Georgie (James Marcus) en Pete (Micheal Tarn) te gek. Zij houden er hun eigen manier van plezier maken op na, ten koste van het leven van anderen. Maar de groep is niet blij met de wijze waarop Alex zich manifesteert. En wanneer zij zich weer op een avond uitleven, slaan zij Alex neer en laten hem achter zodat de politie hem zal vinden. Alex wordt veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf. In de gevangenis doet hij zijn best een modelgevangene te zijn, in de hoop eerder vrij gelaten te worden. Alex wordt het hulpje van gevangenisdominee. Dan hoort Alex van een speciale hervormingstechniek, de Ludovico techniek. Een experimentele techniek waarmee in slechts enkele weken de criminele handelingen worden afgeleerd en je zodoende snel uit de gevangenis kunt komen. Als Alex hoort dat de techniek nog wordt uitgeprobeerd op proefpersonen, regelt hij het zo dat hij gekozen wordt als proefpersoon. En zo begint voor Alex een indringende behandeling, met als resultaat dat hij als modelburger terug kan keren naar de maatschappij. Maar wordt Alex wel zo’n modelburger en wil de maatschappij hem nog wel?

Commentaar

Het overgangsproces van amoreel boefje tot gehersenspoelde deftige burger en terug vormt de dynamische boog in deze shockerende toekomstvisie die Kubrick maakte van de gelijknamige roman van Anthony Burgress. Wat vooral opvalt is de verrassende en tegenstrijdige combinatie van klassieke muziek en het ten toon spreiden van excessief geweld en expliciet taalgebruik. De klassieke muziek, waarbij met name de 9e symfonie van Ludwig van Beethoven een speciale rol speelt, wordt deels echt klassiek weergegeven en deels in een synthesizerachtige bewerking. Malcolm McDowell speelt een bewonderswaardige rol, vooral wanneer je de scènes ziet tijdens de Ludovico behandeling. A Clockwork Orange kreeg van de NewYork Filmcritics onderscheidingen voor beste film en beste regisseur. De film was verder ook goed voor 4 Oscar® nominaties, waaronder voor de beste film.

A Clockwork Orange is in het verleden uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. Voor deze UHD+BD-uitgave heeft de film een nieuwe 4K-remaster gekregen en dezelfde lossless audiotrack als op de BD. De bijgevoegde BD is dezelfde als de eerdere (her)uitgave uit 2011. Deze UHD+BD-uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 1971
Speelduur: 137 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160P
Beeldverhouding: 1.66:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 1.0 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Pools
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888257944

Extra's

 • Audio Commentary
 • Still Tickin': The Return of A Clockwork Orange
 • Great Bolshy Yarblockos! Making A Clockwork Orange
 • Turning Like Clockwork
 • Malcolm McDowell Looks Back
 • Theatrical Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
A Clockwork Orange wordt op UHD uitgebracht met een nieuwe, native 2160P 4K-transfer in het oorspronkelijke beeldformaat van 1.66:1. Deze transfer maakt, in vergelijking met de Blu-ray Disc, sprongen vooruit op het gebied van scherpte, kleuren, contrast en mate van filmgrain. De transfer oogt veel natuurlijker en gebalanceerd. HDR10 geeft een mooie schakering in de verschillende kleuren. Verder heeft de film een bewust onaantrekkelijk kleurenpalet en visuele stijl dus het is zoeken naar de echt mooie shots. Donkere scènes zien er veel beter uit met verbeterd contrast en schaduwdetail. Een "prachtige" nieuwe 4K-transfer van Warner.

BD
A Clockwork Orange krijgt op BD een 1080p-transfer in het oorspronkelijke beeldformaat van 1.66:1. De transfer is zeker beter dan de DVD, maar blijft vaak wel soft ogen en wat bleek van kleur. De uitgave is alweer uit 2011 en dat is soms wel te zien. Verder oogt de transfer wel stabiel zonder verdere fouten. In vergelijking tot de 4K UHD verbleekt deze BD qua kwaliteit.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
A Clockwork Orange kijgt op zowel de UHD als de BD een DTS-HD Master Audio 5.1-track mee. De originele mono-track is ook bijgevoegd op zowel de UHD als de BD. De lossless-track is helaas wat onevenwichtig en is voornamelijk gericht op de voorste kanalen. Spreiding is daarbij niet echt aanwezig. Het volume staat ook vaak erg hoog binnen de audiotrack, en bij bepaalde scènes komt dat wel wat onprettig over. Erg jammer, maar deze track scoort niet hoog.

Extra's

Alle extra's staan op bijgevoegde Blu-ray Disc, zijn deels in SD en in HD en zijn Nederlands ondertiteld.

Audio Commentary  
Interessant audiocommentaar met o.a. hoofdrolspeler Malcolm McDowell. Er komen veel verhalen van achter de schermen voorbij.

Still Tickin': The Return of A Clockwork Orange (44 min)
Hele interessante making-of waarbij vaak wordt ingegaan op de betekenis van de film en komen er diverse analyses voorbij.
 
Great Bolshy Yarblockos! Making A Clockwork Orange (28 min)
Ook deze featurette geeft een schat aan achtergrondinformatie en gaat ook in op de nalatenschap van de film. Er komen diverse interviews van cast en crew voorbij. Erg interessant.
 
Turning Like Clockwork (26 min)
Een terugkijk op het maken van de film, gepresenteerd door Malcolm McDowell.
 
Malcolm McDowell Looks Back (11 min)
Een terugkijk op de gehele carrière van hoofdrolspeler Malcolm McDowell.

Theatrical Trailer (1 min)
De bioscooptrailer van de film.

Conclusie

A Clockwork Orange is een erg controversiële film, waar Kubrick met sommige scènes duidelijk probeert te shockeren. De film is niet ieders smaak en heeft een groot "love-it or hate-it" stempel gekregen. Spraakmakend blijft de film in elk geval, zelfs 50 jaar later en dat is best een prestatie. A Clockwork Orange is de nieuwste UHD-uitgave uit het oeuvre van regisseur Stanley Kubrick. De film krijgt een goede 4K-transfer mee die in vele opzichten een grote stap vooruit is ten opzichte van de Blu-ray Disc uit 2011. De audiotrack is wat matig en is qua volume erg hoog en op de voorste kanalen gericht. Alle extra's staan op de Blu-ray Disc en is hetzelfde pakket als in 2011. Een prima verzorgde uitgave.

Laatste reacties

Marcel Hoeve  |  27-09-2021

Dit soort zaken in de toekomst svp per PB melden om onnodige vervuiling van het topic te voorkomen.
Lees meer >

rogue  |  27-09-2021

Ik dacht dat deze pas volgende week uitkwam (heb de UK versie besteld), maar ik zie dat de Nederlandse al uit is....
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Dolby Digital DTS HD Master Audio PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:6.5
Extra's:8
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots