Shawshank Redemption, The

Recensent:
Rogier Burghout
14-10-2021

Totaalbeoordeling:

9.8
UHD

Shawshank Redemption, The (UHD)
Samenvatting

In 1949 wordt bankier Andy Dufresne (Tim Robbins) veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, nadat hij schuldig is bevonden aan de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Dit ondanks het feit dat hij volhoudt onschuldig te zijn. Andy wordt naar de zwaarbewaakte Shawshank gevangenis gestuurd, waar de streng religieuze gevangenisdirecteur Norton (Bob Gunton) de scepter zwaait. Samen met hoofdbewaker Hadley (Clancy Brown) houdt Norton er een regiem van strenge tucht op na. In de gevangenis raakt Andy bevriend met Ellis ‘Red’ Boyd Redding (Morgan Freeman). Red is de man die in de gevangenis tegen betaling alles kan regelen. Andy vraagt een kleine ‘steenhamer’ om in de cel zijn archeologische hobby weer op te pakken. De eerste maanden zijn niet makkelijk voor Andy, als de gewelddadige bende de Zusters hem dwingen tot seksuele \'diensten\'. Maar Andy ondergaat in de gevangenis alles met een uitstraling van ongenaakbare rust. Naast de vriendschap met Red houden nog twee dingen Andy op de been. Samen met de oudere Brooks (James Whitmore) bouwt hij de gevangenisbibliotheek om en Andy krijgt speciale privileges als hij de bewakers helpt met hun belastingaangifte. Uiteindelijk leidt dit laatste ertoe dat Andy de boekhouding van directeur Norton mag doen. En zo lijkt Andy de rest van zijn dagen in de Shawshank gevangenis te slijten. Of toch niet?

Commentaar

Ondanks de nog jonge leeftijd van The Shawshank Redemption van regisseur Frank Darabont, hij maakte de film in 1994, behoort deze film al tot de categorie ‘filmklassiekers’. In 1995 kreeg The Shawshank Redemption zeven Oscar nominaties, waaronder die voor beste film, beste script en beste acteur (Morgan Freeman), maar geen van de beeldjes werd gewonnen. Aanvankelijk was de film geheel niet succesvol. In de jaren ’90 deed de bioscooprelease het slecht. Het succes kwam eigenlijk pas in de jaren ’00. The Shawshank Redemption werd een van de meest gehuurde titels op video en groeide daarmee in de daaropvolgende jaren uit tot één van de meest bejubelde films. The Shawshank Redemption is gebaseerd op het korte Stephen King verhaal “Rita Hayworth & Shawshank Redemption”. Stephen King is vooral bekend van zijn horrorthrillers, maar heeft ook enkele bijzondere gevangenisverhalen geschreven. The Shawshank Redemption is een verhaal over hoop, vriendschap en overleving binnen de muren van een streng bewaakte gevangenis. Wat Rita Hayworth met Shawshank van doen heeft, wordt wel duidelijk als je de film bekijkt. Zij heeft alles te maken met de sublieme ontknoping van het verhaal. Regisseur Frank Darabont kreeg de rechten voor de verfilming voor slechts één dollar van Stephen King. Stephen King stimuleerde jonge filmmakers door hen de rechten van zijn korte verhalen voor slechts één dollar te verkopen. Darabont kreeg van regisseur Rob Reiner een bod van 2½ miljoen dollar om de rechten aan hem te verkopen, maar Darabont besloot uiteindelijk om het verhaal zelf te gaan verfilmen. In 1983 had Darabont ook al een kort verhaal van King verfilmd, getiteld The Woman in the Room. De film is geproduceerd door Castle Rock Entertainment, de productiemaatschappij die opgericht is door Rob Reiner. De acteerprestaties zijn van grote klasse. Tim Robbins zet een indrukwekkende rol als Andy Dufresne neer. Aanvankelijk was de rol van Dufresne aangeboden aan acteur Tom Hanks, maar die had met Forrest Gump op dat moment andere verplichtingen. Darabont en Hanks werkten daarna wel samen in Darabont’s verfilming van Stephen King’s The Green Mile, dat ook een gevangenisverhaal is. Acteur Tom Cruise weigerde de rol en heeft naar verluid daar achteraf veel spijt van gehad. Gelukkig maar dat Cruise de rol weigerde en Tim Robbins uiteindelijk de kans kreeg de rol te spelen. De andere hoofdrol wordt gespeeld door Morgan Freeman. Volgens velen is dit één van Freeman’s beste rollen die hij heeft gespeeld. Andere prachtige rollen zijn van Bob Gunton als de gevangenisdirecteur Norton, Clancy Brown als de sadistische hoofdbewaker en James Whitmore als de grijze bibliothecaris die zich alleen nog maar binnen de gevangenismuren vertrouwd voelt. Cameraman Roger Deakins heeft alles fraai in beeld gebracht, ook dit leverde een Oscar nominatie op. The Shawshank Redemption is een film die je gezien moet hebben.

The Shawshank Redemption heeft een aantal fysieke releases gekregen in het verleden, op DVD en op Blu-ray Disc. Deze zijn toen uitgegeven door Dutch Filmworks uitgebracht onder het label Essential Cinema. Na deze uitgave zijn de distributie-rechten binnen de Benelux weer overgegaan op Warner Home Entertainment, die vervolgens een uitgave op BD heeft verzorgd in 2008 en dit jaar ook de uitgave op 4K UHD. De 4K UHD en de BD zijn beiden nieuw, want de BD bevat ook een 4K geremastered beeld in 1080p HD. Deze uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Drama, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 1994
Speelduur: 142 min
Verpakking: UHD Steelbook
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 1.85:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 2.0 - Duits
 • Dolby Digital 2.0 - Frans
 • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
 • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888258217

Extra's

 • Audio Commentary by Director Frank Darabont
 • Hope Springs Eternal: A Look Back at The Shawshank Redemption
 • Shawshank: The Redeeming Feature
 • The Sharktank Redemption
 • The Charlie Rose Show with Frank Darabont, Tim Robbins, and Morgan Freeman
 • Photo Gallery
 • Storyboards
 • Theatrical Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
The Shawshank Redemption heeft op 4K UHD een nieuwe, native 4K-transfer meegekregen, uitgevoerd in 2160p, in het oorspronkelijke beeldformaat van 1.85:1 en met HDR10-beeldverbetering. Wat direct opvalt is de verhoogde scherpte en dat geeft vooral in de wijde shots, van bijvoorbeeld de buitenplaats van de gevangenis, dat er veel meer details zichtbaar zijn. Het beeld is een stuk scherper en staat een stuk strakker. Wat ook opvalt is het kleurenpalet. De HD-transfer op BD kon nog wel eens wat licht zijn en wat warm van kleur, en dat was niet helemaal de bedoeling. Deze 4K-transfer heeft het juiste kleurenpalet zoals cinematograaf Roger Deakins had beoogd. Dit is vooral zichtbaar in het begin van de film tijdens de gevangenis-scènes, deze behoiren van grijzer en grauwer te zijn en dat is nu ook het geval. Verder geeft HDR10 een beter contrast en vooral tijdens donkere scènes is er meer detaillering zichtbaar. Ook staat het beeld wat stabieler, vooral tijdens de laatste paar scènes in de film (wijd shot van het strand) zie je een stuk meer rust in het beeld. Een prachtige transfer en de meest perfecte die deze film kan hebben.

Blu-ray Disc
Op Blu-ray Disc krijgt The Shawshank Redemption een 1080p HD-transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat van 1.85:1. Deze transfer is een 4K-remaster, en dit is ook zeker te zien. Het beeld staat wat strakker, scherpte is verbeterd en de telecine-wobble is nog wel wat aanwezig, maar een stuk minder sterk. De UHD wint het voor wat betreft de finesses in de kleurstelling, maar de BD is zeker een erg mooie ugrade ten opzichte van de vorige HD-transfer.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Op zowel de UHD als de BD krijgt The Shawshank Redemption een DTS-HD Master Audio 5.1-track mee in de oorspronkelijk Engelse taal. Dit is dezelfde audiotrack als op de eerdere BD-uitgave van Warner, en deze voldoet prima. De track is vooral directioneel ingesteld en geeft mooie duidelijke dialogen en voornamelijk alle muziek en ambiance-geluiden over de front-kanalen. Bij muziek en andere effecten worden vaak de surround-kanalen ook gebruikt. Een mooie, subtiele audiotrack die genoeg sfeer en ambiance geeft en de rustige sfeer van de film zeker onderschrijft. 

Extra's

De 4K UHD+BD-uitgave van The Shawshank Redemption krijgt een mooi pakket aan extra's mee. Alle extra's staan op de Bluray Disc, behalve het audiocommentaar, deze staat ook op de UHD.

Audio Commentary by Director Frank Darabont
Een mooi en interessant audiocommentaar dat veel mooie anekdotes geeft en daarbij achtergrondinformatie over het maken van de film.
 
Hope Springs Eternal: A Look Back at The Shawshank Redemption (31 min)
Een mooie terugblik op het maken en vooral de release van de film, die niet veel opzien baarde toentertijd.
 
Shawshank: The Redeeming Feature (48 min)
De Britse filmcriticus Mark Kermode bekijkt de film eens extra kritisch en wat er nu bijzonder aan is. En waarom deze toch in de hoogste regionen van de beste films aller tijdens behoort. 

The Sharktank Redemption (24 min)
Een korte film en parodie op de film, dat typsich een humor heeft van "je had erbij moeten zijn". Pijnlijk en vooral niet leuk en grappig.

The Charlie Rose Show with Frank Darabont, Tim Robbins, and Morgan Freeman (42 min)
Een zeer amusant interview met de drie hoofdrolverspelers die deze film hebben gemaakt. Verplichte kost voor de fans.

Photo Gallery
Een reeks aan foto's van voor en achter de schermen van cast en crew.

Storyboards
Storyboards van twee scènes in de film (Bogs take a Fall en New Fish Arrive).

Theatrical Trailer (2 min)
Een trailer van de re-release van de film.

Conclusie

The Shawshank Redemption is een verhaal over hoop, vriendschap en overleving binnen de muren van een streng bewaakte gevangenis. Tim Robbins speelt de tot levenslang veroordeelde bankier, Morgan Freeman is de ritselaar binnen de gevangenis waarmee hij bevriend raakt. Frank Darabont verfilmde het korte verhaal van Stephen King. De film is in bijna twintig jaar tijd uitgegroeid tot een ‘klassieker’ met de status van ‘beste film aller tijden’. De 4K UHD+BD-uitgave van The Shawshank Redemption krijgt voortreffelijke transfers mee op zowel UHD als BD die de film en vooral het uiterlijk in de oorspronkelijke glorie herstelt. De audiotrack is dezelfde als de vorige Warner BD-uitgave maar die doet zijn werk gewoon heel erg goed. Hiervoor is geen "upgrade" naar een Atmos of DTS:X-track voor nodig geweest. Ook krijgt de uitgave een mooi en compleet pakket aan extra's mee. Een prachtige uitgave van een prachtige film.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:9
9.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots