Harry Potter and the Order of the Phoenix

Recensent:
Rogier Burghout
01-12-2021

Totaalbeoordeling:

8
UHD

Harry Potter and the Order of the Phoenix (UHD)
Samenvatting

Wanneer Harry Potter (Daniel Radcliffe) op een avond in aanwezigheid van Dreuzels zijn toverstok gebruikt om twee gevaarlijke Dementors te verjagen, hangt hem een zware straf boven het hoofd. Harry’s verwijdering van school is door schoolhoofd en mentor Perkamentus (Michael Gambon) omgezet in een hoorzitting. Harry wordt weliswaar vrijgepleit, maar zijn handelen heeft wel tot gevolg dat minister Droebel (Robert Hardy) orde op zaken wil stellen op Zweinstein. Daarvoor wordt Dorothea Omber (Imelda Staunton) aangesteld voor het vak ‘Verweer tegen Duistere Kunsten’. Vanuit het ministerie wordt ontkend dat ‘Hij-die-niet-genoemd-mag-worden’ Voldemort (Ralph Fienes) weer terug zou zijn. Harry wordt steeds meer geplaagd door nachtmerries en duistere gedachten, iets dat ook zijn vrienden zorgen baart. Ondertussen legt strenge Dorothea Omber de studenten op school de ene regel na de andere op. De lesstof wordt beperkt tot theorie, het toveren in praktijk brengen is niet meer toegestaan. Maar zo is niemand goed voorbereid op een eventuele strijd tegen Voldemort. Op aandringen van zijn vrienden begint Harry in het geheim toverles te geven aan een groep studiegenoten. De tijd dringt. Niet alleen ontsnappen tien gevangenen, waaronder Bellatrix van Detta (Helena Bonham Carter) uit de gevangenis van Azkaban, maar ook ziet Harry in zijn nachtmerrie iets verschrikkelijks.

Commentaar

Harry Potter and the Order of the Phoenix, in het Nederlands vertaald als Harry Potter en de Orde van de Feniks is alweer de vijfde verfilming van een Harry Potter boek. In 2001 begon regisseur Chris Columbus de verfilming van het eerste Harry Potter boek, Hary Potter and the Philosopher’s Stone. En wat ooit als een klein idee begon op een treinreis tussen Londen en Manchester, is ondertussen uitgegroeid tot een business van wereldformaat. Met het ondertussen verschenen zevende en tevens laatste Harry Potter boek, genaamd Harry Potter and the Deathly Hallows / Harry Potter en de Relieken van de Dood komt een einde aan de avonturen van tovenaarsleerling Harry Potter en zijn vrienden Hermelien en Ron op de Zweinstein toverschool. Regisseur David Yates is de vierde regisseur die zich aan de verfilming van een Harry Potter verhaal waagt. Geen gemakkelijke opgave, gezien de successen van de voorgaande vier speelfilms. Wat begon als een spannend en magisch toververhaal, is ondertussen gegroeid naar een meer volwassen, spannender en qua sfeer donkerder film. De hiermee gepaarde verhoging van de adviesleeftijd naar 12 jaar werd door regisseur Mike Newell met de vierde Harry Potter verfilming Harry Potter and the Goblet of Fire al ingezet. Evenals Newell moest ook regisseur David Yates flink snijden in het lijvige honderden pagina’s tellende boek van schrijfster J.K. Rowling. Iets weglaten is natuurlijk altijd erg lastig, want je wilt niet het verhaal teveel aantasten. Schrijfster Rowling kijkt daar ook persoonlijk op toe. Toch is in deze vijfde Harry Potter verfilming het nodige van de subplots verdwenen. Wat tot gevolg heeft dat ondanks het dikkere boek, de film met ruim 2 uur speeltijd tot één van de kortere Harry Potter films behoort. Gevolg van dit weglaten is dat de film niet altijd de spanning weet vast te houden en de verhaalontwikkeling iets te oppervlakkig op het einddoel afgaat. Het einde van de film voelt iets teveel afgeraffeld. Desondanks is deze vijfde Harry Potter wel weer een mooie verfilming geworden met fraaie sfeervolle beelden en overtuigende special effects. Qua casting geen verrassingen. Alle belangrijke hoofdrolspelers van de eerste film zijn weer terug te vinden. Ondanks dat hoofdrolspeler Daniel Radcliffe en zijn leeftijdsgenoten Emma Watson en Rupert Grint fysiek een stuk groter en meer volwassen zijn geworden, spelen ze nog steeds met overtuiging de drie tovervrienden. 

Harry Potter and the Order of the Phoenix  heeft in de jaren al verschillende uitgaven gekregen op DVD, HDDVD, en Blu-ray Disc. Ook is de film op UHD uitgebracht.Voor het 20-jarig jubileum van de eerste film is er een speciale Anniversary Collection - Train Edition uitgebracht, met alle films op UHD en BD, met daarbij vele schijfjes aan extra's ook ook een boekje, kaartjes en filmposter. Dit alles is verpakt in een kartonnen "Zweinstein-Express", de bekende trein uit de films. In de set zitten 3 dikke keepcases: één met alle films op UHD, één met alle films op Blu-ray Disc (inclusief de extra BD met The Harry Potter Magical Movie Mode van de eerste film), en in de derde keepcases zitten alle BD's met de extra's. In de recensies van de afzonderlijke films uit deze collectie wordt de UHD+BD-combinatie besproken, omdat die op deze wijze ook los wordt verkocht. In de recensie van de Train Edition worden de BD's uit de derde keepcases besproken, namelijk alle extra's. In deze recensie wordt dus de UHD+BD-uitgave besproken. De BD die is bijgevoegd is de Ultimate Collector's Edition, waarop helaas slechts één extra's staat. Deze editie wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Fantasy
Regio: A, B, C
Jaar: 2007
Speelduur: 157 min
Verpakking: UHD keepcase
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.39:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS:X - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 7.1 - Engels
  • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Engels, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051889604792

Extra's

  • In-Movie Experience
  • Focus Points

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
Harry Potter and the Order of the Phoenix krijgt op UHD een geupscalede 4K-transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1 en met HDR10-beeldverbetering. De transfer zit prima in elkaar maar ook hier zie je de kleuren veel minder helder aanwezig, dit in stijl met de steeds donker wordende toon van de films. HDR10 zorgt echter wel voor een prima kleuren schakering, zodat het niet één grijze waas wordt.

Blu-ray Disc
De Blu-ray Disc van Harry Potter and the Order of the Phoenix krijgt een 1080P HD-transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat. Dit is een erg goede transfer met goede scherpte, detaillering en contrast. Kleuren zijn wat meer sprekender aanwezig dan op de UHD.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc. 

Geluidskwaliteit

UHD
Harry Potter and the Order of the Phoenix krijgt op UHD een uitstekende DTS:X-audiotrack mee in de oorspronkelijke Engelse. Een erg actieve en agressieve track met volop surroundactiviteit over alle kanalen, inclusief het hoogtekanaal. Een erg sterke track die goed wordt ondersteund in het laag door de subwoofer.

Blu-ray Disc
Harry Potter and the Order of the Phoenix krijgt op BD een prima DTS-HD MA 5.1-track mee. Zoals verwacht wat meer directioneel ingesteld maar een erg goede track. Dialogen zijn netjes verstaanbaar en alle effecten worden goed verspreid over alle kanalen. Een prima audiotrack.

Op zowel de UHD als de BD staat een Nederlandse audiotrack in Dolby Digital 5.1.

Extra's

Zoals bekend staan er geen extra's van Harry Potter and the Order of the Phoenix op de UHD, en de BD heeft helaas weer alleen de extra's van het eerste schijfje van de Ultimate Collector's Edition.

In-Movie Experience
PiP-optie waarbij je als kijker veel achtergrondinformatie kan bekijken over het maken van de film.

Focus Points
Het bestaat uit een aantal korte ‘making of’ featurettes. De featurettes behandelen aan de hand van een specifieke scène diverse onderwerpen die met de filmproductie te maken hebben. Alle featurettes zijn los te bekijken of aaneengesloten af te spelen. Een andere optie is om de ‘focus points’ tijdens het kijken naar de film te bekijken. Tijdens de film verschijnt dan op gezette momenten een gouden disc symbool in beeld. Druk je dan op enter, dan wordt de bewuste featurette afgespeeld, waarna de film weer verder gaat.

Conclusie

De vijfde verfilming van de Harry Potter verhalen, genaamd Harry Potter and the Order of the Phoenix / Harry Potter en de Orde van de Feniks is net als de vierde film een film met een donkere sfeer. Zweinstein krijgt te maken met de bemoeienissen van het ministerie van de toverkunst, waarbij het praktiserend toveren verboden wordt. Omdat Voldemort weer terug is en achter Harry aan zit, gaat Harry samen met zijn vrienden Hermelien en Ron een geheim studentengenootschap opleiden in de kunst van het toveren. Of dat zal helpen? Regisseur David Yates heeft de verfilming van het dikke boek aardig ingedikt, waardoor een wat meer oppervlakkige maar wel spannende film met actie en special effects is gecreëerd. Natuurlijk met behoud van de nog steeds specifieke Harry Potter sfeer. De UHD+BD zit wederom technisch prima in elkaar, maar is ook weer licht op het vlak van extra's.

Laatste reacties

Rogier Burghout  |  02-12-2021

Zou er alleen even bij melden dat je het over de Amerikaanse Ultimate Edition hebt die hier (NL/BE) nooit is verschenen. Ze hebben dus nu disc 1 gebruikt ui...
Lees meer >

pietdvd  |  01-12-2021

De UHD van Harry Potter and the Prisoner of Azkaban krijgt zoals verwacht geen extra's, maar op de BD staan die helaas ook niet. Deze staan op de tweede d...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Digital DTS HD Master Audio DTS:X 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots