F9: The Fast Saga / Fast & Furious 9

Recensent:
Rogier Burghout
24-11-2021

Totaalbeoordeling:

6.8
UHD

F9: The Fast Saga / Fast & Furious 9 (UHD)
Samenvatting

Fast & Furious 9 is het negende hoofdstuk uit de Fast & Furious saga. Dominic Toretto (Vin Diesel) leidt een rustig bestaan samen met Letty (Michelle Rodriguez) en zijn zoontje Brian. Beiden weten dat het gevaar altijd op de loer ligt. Dit keer heeft de dreiging te maken met het verleden van Dom. Hij moet de fouten uit zijn verleden onder ogen zien als hij zijn familie wil beschermen. Zijn crew komt weer samen om een van de meest gevaarlijke huurmoordenaars en high-performance drivers ooit te stoppen.

Commentaar

Het is alweer deel 9 in de Fast & Furious-serie, die zelfs zelfbenoemd als "Saga" is bestempeld. Dat gaat een beetje ver, want alhoewel de serie erg succesvol is en er kwalitatief gezien zelfs goede delen in zijn verschenen (vooral deel vijf en zeven worden algemeen beschouwd als kwalitatief best hoogstaand), is de serie nou niet dusdanig memorabel dat het een ware Saga gaat worden. De vervolgen komen namelijk vooral tot stand vanwege het financeel interessante aspect eraan, niet omdat er een kwalitatief hoogstaand verhaal verteld dient te worden in alle delen. Vele zijn het er ook over eens dat de serie na deel 7 had moeten stoppen, na de tragische dood van hoofdrolspeler Paul Walker. Echter gaf Vin diesel aan dat Paul "persé" wilde dat de serie door zou gaan tot deel 10. Nou, inmiddels is al duidelijk dat men doorgaat tot deel 11, en daaran zou het boek echt dicht gaan. Tja, als ze niet doorgaan met spin-offs zoals Hobbs & Shaw, waarop ook al een vervolg is aangekondigd. Deel 9 is geregisseerd door Justin Lin, die na een pauze van 2 films (3 als je de spin-off meerekent) weer plaats neemt in de registoel, nadat hij na deel 6 aangaf zich op andere projecten te willen richten. Lin is wel degene die de serie tot nieuwe hoogtes bracht, want na deel drie, die zich afspeelde in Hong Kong met grotendeels een andere cast, bracht hij alle hoofdrolspelers (ook uit deel twee) weer samen in deel vier. Daarna kwamen delen vijf en zes en dat waren kaskrakers en gaven nieuw leven in de franchise. Helaas was de glans er na deel 7 er wel een beetje van af. Dat deel gaf een mooi einde aan het karakter van Paul Walker en gaf eigenlijk een mooi einde aan de franchise waarbij ieder hun eigen weg ging. Echter kwam er toch deel acht, en daar merkte je al het grote gemis van Paul Walker, die het hart en ziel vormde van de cast. Nu in deel 9 proberen ze dat gat opnieuw op te vullen, en daarbij brengen ze zelfs een gestorven karakter opnieuw tot leven. Die, en andere karakters die terugkomen uit eerdere delen zijn leuk als herkenning. Wel proberen ze de herinnering aan het karakter Brian levend te houden (officieel is het karakter niet gestorven in filmserie) maar dat werkt maar af en toe. Verder moet de film het vooral van de spectaculaire acties hebben, en dat lukt de film prima. Ze bereiken (letterlijk) nieuwe hoogtes met de stunts en autoraces. Verder is het verhaal van ondergeschikt belang, Dom die ineens een vervreemde broer lijkt te hebben die boos op hem is, dus daar hoef je niet veel van te verwachten. Deel 9 voelt plichtmatig aan, en heeft qua verhaal van de karakters eigenlijk weinig nieuws te vertellen. Met de actie zit het wel snor, maar het is nog even doorbijten tot deel 11 en hopen dat de makers nog iets nieuws uit de hoge hoed toveren.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie
Regio: A, B, C
Jaar: 2021
Speelduur: 143 min
Verpakking: UHD Steelbook
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.39:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos - Engels
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
 • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Engels, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5053083212780

Extra's

 • Verlengde Versie
 • Audio Commentary
 • F9: All-in
 • Practically Fast
 • Shifting Priorities
 • Justice for Han
 • A Day on the Set with Justin Lin
 • John Cena: Supercar Superfan
 • Gag Reel

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
Fast 9 krijgt op UHD een upscaled 4K-transfer mee in 2160P en in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1 en met Dolby Vision-beeldverbetering. Zoals verwacht is deze transfer uitstekend. Scherpte en contrast zijn erg goed, en ook het kleurenpalet is uitstekend. Dankzij DV is de kleurenschakering een tandje beter dan op de Blu-ray Disc. Verder een prima transfer die erg strak oogt en een genot is om naar te kijken.

Blu-ray Disc
Fast 9 krijgt op BD een 1080P-transfer mee, ook uitgevoerd in 2.39:1. Een prima transfer die alleen in directe vergelijking met de UHD wat minder oogt, vooral in het kleurenpalet. Verder is de scherpte prima en ook het contrast is in orde. Valt weinig op af te dingen, maar de UHD is wel de duidelijke winnaar.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Fast 9 krijgt op UHD en BD een Dolby Atmos track in de oorspronkelijke Engelse. De backcover (de J-slip rondom de Steelbook) bevat echter een coverfout, namelijk dat de UHD een DTS:X-track zou bevatten en de Blu-ray Disc een Dolby Atmos-track. Dit klopt dus niet, beide discs hebben een dezelfde Dolby Atmos-track. Zoals verwacht is de track een zeer agressieve en bombastische audiotrack die door je huis knalt. Actie en spreiding is continue aanwezig, en brengt een mooie balans met ambiance-geluiden en muziek. Ook de hoogtekanalen worden vaak aangewend om een extra dimensie te brengen aan het geluid. Verder zijn dialogen netjes verstaanbaar en ondersteunt de subwoofer geweldig in het laag. Een fantastische track.

Extra's

Op zowel de UHD als de BD staan alle extra's van Fast 9. De extra's zijn Nederlands ondertiteld en afzonderlijk in 4K en HD.

Verlengde Versie (150 min)
In deze versie zie je geen schokkende nieuwe dingen, alleen maar verlengde scènes en dialogen. 

Audio Commentary
Regisseur Justin Lin bespreekt het maken van de film. Het commentaar is beschikbaar bij beide versies van de film.

F9: All-in (46 min)
Een making-of, opgedeeld in 9 delen (hoe toepasselijk). Interessant en leuk om te zien.

Practically Fast (7 min)
Deze featurette gaat over de praktische stunts.

Shifting Priorities (4 min)
In de Fast-serie gaat alles over familie. Hier daar meer over.

Justice for Han (4 min)
Hier meer over de terugkeer van het bekende personage.

A Day on the Set with Justin Lin (10 min)
Hier loop je een dagje mee met regisseur Justin Lin.

John Cena: Supercar Superfan (4 min)
Hier zie je de favoriete auto's van acteur John Cena.

Gag Reel (5 min)
Lol op de set.

Conclusie

Dom (Vin Disel) denkt met zijn vrouw Letty (Michelle Rodriguez) een rustig familieleven te leiden. Maar dan komt zijn verleden hem najagen in de persoon van zijn vervreemde broer Jakob (John Cena) die een appeltje met hem heeft te schillen. Maar gelukkig kan Dom rekenen op zijn "echte familie" en gaan ze de strijd met hem aan. Fast & Furious 9 is een spectaculaire actiefilm maar brengt qua verhaal niks nieuws ter tafel. Gewoon achterover leunen en genieten van de actie, dat is het beste wat je met deze film kan doen. De UHD+BD-uitgave van Fast 9 zit prima in elkaar. Beeld en geluid zijn tiptop in orde en ook de extra's zijn best leuk om te bekijken. Verpakt in een mooie Steelbook met prominent de Dodge Charger afgebeeld op de voorkant. Een prima uitgave.

Laatste reacties

Rogier Burghout  |  25-11-2021

Ik heb niet alleen naar de specs gekeken, maar ook niet de hele film in een andere taal beluisterd. Het probleem is dat we geen 'master' van een producent heb...
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  25-11-2021

Dus dit alles concludeer je door enkel alleen naar de specs te kijken, niet te luisteren naar ALLE tracks gedurende de gehele film en doe je er nog wat aannames...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  25-11-2021

Wanneer ik het zonder te kijken naar de specs vergelijk met het van de bioscoop(DD) en de andere talen, valt het op dat de Atmos bij het toepassen van het 'lou...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7.5
6.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots