Death on the Nile

Recensent:
Rogier Burghout
04-04-2022

Totaalbeoordeling:

6.1
Streaming

Death on the Nile (Streaming)
Samenvatting

De Belgische detective Hercule Poirot (Kenneth Branagh) is op vakantie in Egypte. Hij zit op een luxe stoomboot die over de Nijl vaart, maar zijn plezier is slechts van korte duur. Hij moet op zoek gaan naar een moordenaar van een pasgetrouwde vrouw.

Commentaar

Death on the Nile is een vervolg op de eerste recente verfilming van één van Agatha Christies bekende boeken Murder on the Orient Express. Veelzijdig acteur en regisseur Kenneth Branagh speelt de hoofdrol van de excentrieke maar zeer slimme detective Hercule Poirot. Daarnaast staat hij tevens als regisseur aan het roer van zowel Murder on the Orient Express als ook dit vervolg. Death on the Nile komt met wat vertraging in de bioscopen en op Disney+. Oorspronkelijk gepland voor 2019 maar uiteindelijk werd deze pas dit jaar uitgebracht, o.a. door de COVID-pandemie. Dit vervolg heeft ook weer een indrukwekkende cast van bekende acteurs, met o.a. Annette Benning, Gal Gadot, Armie Hammer en het Britse komische duo French & Saunders, die voor het eerst sinds lange tijd weer een vertolking naast elkaar deden. Hier in deze film hebben ze een bijrol en zorgen voor een luchtige noot. Death on the Nile heeft een typische opzet van een klassiek moord-mysterie: als kijker krijg je hints te zien die uiteindelijk aan elkaar worden geknoopt door de slimme Hercule Poirot. Branagh speelt deze rol weer met verve, en geeft het karakter Poirot wat meer verdieping en heeft hem een echtergrondverhaal gegeven (dat overigens niet in het geiijknamige boek voorkomt), gedeeltelijk als onderbouwing van enkele keuzes die Poirot maakt en de relatie met zijn vriend Bouc (Tom Bateman). De film ademt de sfeer uit van de Agatha Christie-boeken en de tijdgeest. Alle decors en rekwisieten zijn erg goed gemaakt alhoewel soms wel pijnlijk duidelijk is dat er gefilmd is met green screen-decors. Qua verhaal is Death on the Nile ook niet helemaal geslaagd, en dat komt voornamelijk pas omdat de film pas na ruim een uur pas echt goed op gang komt. Je moet als kijker het eerste uur best doorbijten met alle introducties van personages en verschillende vluchtige gebeurtenissen die pas aan het eind van de film worden uitgelegd. Het tweede uur van de film is een stuk  spannender en meeslepender, maar nu volgen de ontwikkelingen elkaar wel erg snel op. Daarnaast worden alle openbaringen van Poirot wel heel plotseling uit de doeken gedaan en krijgt de film een beetje rommelige en gehaaste afwikkeling. Dat is jammer, want Murder on the Orient Express had toch een beter vertelritme. Hier is het helaas allemaal wat onevenwichtig en of traag verteld of juist gehaast. Death on the Nile is een leuke, onderhoudende film en een redelijk vervolg op de eerste film van Branagh, maar als hij toekomstige vervolgen in de planning heeft dan mag hij wat beter kijken naar het ritme van de film. 

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Misdaad, Mysterie, Thriller
Jaar: 2022
Speelduur: 127 min
Uitgever: Disney+ Star

Conclusie

De Belgische detective Hercule Poirot (Kenneth Brannagh) is op vakantie in Egypte. Hij zit op een luxe stoomboot die over de Nijl vaart, maar zijn plezier is slechts van korte duur. Hij moet op zoek gaan naar een moordenaar van een pasgetrouwde vrouw. Death on the Nile is een leuke, onderhoudende film en een redelijk vervolg op de eerste film van Brannagh, maar als hij toekomstige vervolgen in de planning heeft dan mag hij wat beter kijken naar het ritme van de film. 

Laatste reacties

Rogier Burghout  |  04-04-2022

Vond hem tegenvallen. Vond de 1978 versie beter. Ook was het overduidelijk, dat een heleboel scenes voor een green screen waren opgenomen. Ik had er ook meer v...
Lees meer >

Johan1967  |  04-04-2022

Vond hem tegenvallen. Vond de 1978 versie beter. Ook was het overduidelijk, dat een heleboel scenes voor een green screen waren opgenomen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
5.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.