Vikings (seizoen 1-6)

Recensent:
Rogier Burghout
31-05-2022

Totaalbeoordeling:

8.5
Blu-ray

Vikings (seizoen 1-6) (Blu-ray)
Samenvatting

Deze meeslepende en spannende serie speelt zich af in de begintijd van de Vikingen: de dapperste en meest meedogenloze krijgers uit onze geschiedenis! Ragnar Lothbrok heeft grote dromen, hij wil hoofdman worden én nieuwe werelden ontdekken en veroveren. Hij strijdt zij aan zij met zijn ambitieuze broer, zijn vrouw Lagartha, die tevens zijn schildmaagd is, en hun al even strijdlustige zoons.

Commentaar

Vikings is een serie die is bedacht en geschreven door Michael Hirst, oorspronkelijk voor The History Channel. De seizoenen werden ook door Netflix uitgezonden met uitzondering van het allerlaatste (deel)seizoen 6.2, dat wordt uitgezonden door Amazon Prime Video. Ondertussen is er na deze serie al een vervolg aangekondigd, Vikings: Valhalla. De serie Vikings gaat voornamelijk over Rangar Lothbrook, erg goed gespeeld door Travis Frimmel. Ragnar is een nogal veelzijdig personage. Soms komt hij heldhaftig en intimiderend over, maar de volgende keer weer erg bedenkelijk en charismatisch. Vikings gaat voornamelijk over de verkenningstochten en plunderingen van de Vikingen vanuit Kattengat. De serie begint eigenlijk wanneer Ragnar een manier vindt om op open zee te kunnen navigeren met behulp van een zelfgemaakt kompas dat met de zon kan werken om een richting te bepalen. Ragnar gaat met zijn broer Rollo (Clive Standen) en vriend Floki (Gustaf Skarsgard) vervolgens op pad om schepen en benamming te verzamelen. Zijn ontdekkingstochten brengen hem vervolgens naar diverse Engelse Koninkrijken en andere Angelsaksische culturen. Ragnar leert daar diverse talen en culturele aspecten, die zijn interesse verhogen en waarmee hij rijkdom en faam verwerft. Vikings werd uitgezonden op The History Channel en veel was eraan gelegen om de serie uiteraard historisch accuraat te maken. The History Channel lag een beetje onder vuur omdat series als Pawn Stars meer gericht waren op sensatie en kijkcijfers dan historsiche accuratesse. Vikings is wat dat betreft een positieve uitzondering want ondanks dat maker Michael Hirst wat vrijheden neemt met zijnn personages is Vikings wel historischer accuraat dan andere TV-series die zich afspelen in vervlogen tijden. Vikings laat zich makkelijk vergelijken met Game of Thrones (sommigen noemen Vikings ook een "slap aftreksel" of "slechte kopie") maar daarmee doe je Vikings zeker erg te kort. Vikings is een meeslepende serie over de tijd van de Vikingen, hun ontdekkingsreizen en hun ontwikkelingen en emoties die daarmee gepaard gaan. Alhoewel soms niet helemaal historisch accuraat (Vikingen waren namelijk wat emotielozer dan de serie beschrijft), toch biedt de serie wel een hele goede kijk over hoe de Vikingen de wereld veroverde. En dat maakt de serie zeker het bekijken waard. Vikings is per seizoen apart op Blu-ray Disc uitgebracht maar recent is er een uitgave gekomen van de volledige serie. Deze box bestaat uit alle zes de seizoenen, elk in hun aparte keepcase, allen verpakt in een kartonnen doos. Een niet al te opzienbare uitgave, maar wel compleet.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Historie, TV
Regio: A, B, C
Jaar: 2013-2020
Speelduur: 3941 min
Verpakking: Boxset (Keepcase)
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888260739

Extra's

 • A Warrior Society: Viking Culture and Law
 • Birth of the Vikings
 • Forging the Viking Army: Warfare and Tactics
 • Conquest and Discovery: Journey of the Vikings
 • Armory of the Vikings
 • My Family, My Enemy
 • A Warrior Society: Rites of Passage
 • Imagining and executing climactic battles
 • The Viking Sagas - an interactive Archival Exploration
 • Verwijderde & verlengde scènes
 • Athelstans dagboek deel 1 + 2
 • Informatie over de goden
 • Audiocommentaar van Michael Hirst en Rinus Roache
 • Heavy is the Head: de politiek van koning Ragnars heerschappij
 • A City Under Siege: het maken en aanvallen van Parijs
 • The transformation or Rollo
 • The Viking Seafaring Prowess
 • The Queen and the Shieldmaiden
 • The Vikings and Valhalla
 • The Son of Ragnar
 • The Journey of Bjorn Ironside
 • The Unreleased scenes of "Mercy" and "The Last Ship"
 • The Creator's Audio Commentatries with Michael Hirst and the historical consultant Justin Pollard
 • "In The Uncertain Hour before the Morning" and "All his Angels": The Creator's Audio Commentaries with Michael Hirst and Linus Roache
 • The Extended Versions of each Episode
 • Moments of Vision: The Creator's Audio Commentary with Michael Hirst
 • I Am Boneless
 • Bringing the Invisible People to Life
 • The Epic War of Ragnar's sons
 • The King and the Warrior Bishop
 • Deleted Scenes
 • The Legacy of Lagertha Featurette
 • The Epic Worlds of Vikings
 • Audio Commentaries

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Alle seizoenen van Vikings worden in het oorspronkelijke beedlformaat van 1.78:1 op Blu-ray Disc gezet. De aflveringen worden netjes verspreid over de discs in een niet al te groot aantal per disc dat voordelig is voor eventuele compressie en beeldkwaliteit. Alle seizoenen krijgen drie afleveringen per disc, en dat is ongeveer 140 min per Blu-ray Disc, en dat is een nette speelduur. Dit heeft dan ook alleen maar voordelen voor de beeldkwaliteit, want die is erg goed. Vikings heeft vaak een nogal gedesatureerd en opzettelijk vaal kleurenpalet met veel aardse kleuren. Felle kleuren worden niet zo fel weergegeven, rood bijvoorbeeld lijkt bijna een soort bruin te worden. De transfers op de bluray discs geven dit alles uitstekend weer. Scherpte is goed, maar ook contrast en vooral schaduwdetail zijn erg goed gedaan. Er zijn geen fouten te zien en ook compressiefouten zijn nagenoeg afwezig. De beeldkwaliteit van deze serie is dus erg goed te noemen.

Geluidskwaliteit

Alle afleveringen van alle seizoenen van Vikings krijgen een DTS-HD MA 5.1-audiotrack mee. Opvallend staat op de backcover van seizoen vier dat er alleen een DTS 5.1-track op zou staan, maar dat is gelukkig niet het geval. De kwaliteit van alle audiotracks is prima te noemen. Dialogen klinken netjes en helder uit het centergedeelte en alle surroundkanalen worden goed aangewend als dat nodig is. Vooral bij alle veldslagen wordt de surroundactiviteit opgevoerd en krijgen de audiotracks een zeer agressief en bombastisch karakter. De tracks zijn erg goed van kwaliteit en ondersteunen de serie erg goed. 

Extra's

Vikings heeft een heel uitgebreid pakket van extra's gekregen gedurende de uitgaven per seizoen. Hieronder vind je een opsomming van de extra's per seizoen. Alle extra's zijn in 1080p HD en zijn Nederlands ondertiteld.

Seizoen één:

Verlengde Versies
Audiocommentaar
Verwijderde scènes
A Warrior Society: Viking Culture and Law
Birth of the Vikings
Forging the Viking Army: Warfare and Tactics
Conquest and Discovery: Journey of the Vikings
Armory of the Vikings

Seizoen twee:

Audiocommentaar
My Family, My Enemy
A Warrior Society: Rites of Passage
Imagining and executing climactic battles
The Viking Sagas - an interactive Archival Exploration

Seizoen drie:

Verwijderde & verlengde scènes
Athelstans dagboek deel 1 + 2
Informatie over de goden
Audiocommentaar van Michael Hirst en Rinus Roache
Heavy is the Head: de politiek van koning Ragnars heerschappij
A City Under Siege: het maken en aanvallen van Parijs

Seizoen vier:

The transformation or Rollo
The Viking Seafaring Prowess
The Queen and the Shieldmaiden
The Vikings and Valhalla
The Son of Ragnar
The Journey of Bjorn Ironside
The Unreleased scenes of "Mercy" and "The Last Ship"
The Creator's Audio Commentatries with Michael Hirst and the historical consultant Justin Pollard
"In The Uncertain Hour before the Morning" and "All his Angels": The Creator's Audio Commentaries with Michael Hirst and Linus Roache
The Extended Versions of each Episode

Seizoen vijf:

Moments of Vision: The Creator's Audio Commentary with Michael Hirst
I Am Boneless
Bringing the Invisible People to Life
The Epic War of Ragnar's sons
The King and the Warrior Bishop
Deleted Scenes

Seizoen zes:

All Episodes are Extended International Versions
The Legacy of Lagertha Featurette
The Epic Worlds of Vikings
Audio Commentaries
Deleted Scenes

Conclusie

Vikings speelt zich af in de begintijd van de Vikingen: de dapperste en meest meedogenloze krijgers uit onze geschiedenis! Ragnar Lothbrok heeft grote dromen, hij wil hoofdman worden én nieuwe werelden ontdekken en veroveren. Hij strijdt zij aan zij met zijn ambitieuze broer, zijn vrouw Lagartha, die tevens zijn schildmaagd is, en hun al even strijdlustige zoons. Vikings is een meeslepende serie over de tijd van de Vikingen, hun ontdekkingsreizen en hun ontwikkelingen en emoties die daarmee gepaard gaan. Alhoewel soms niet helemaal historisch accuraat (Vikingen waren namelijk wat emotielozer dan de serie beschrijft), toch biedt de serie wel een hele goede kijk over hoe de Vikingen de wereld veroverde. En dat maakt de serie zeker het bekijken waard. Vikings is als volledige serie uitgebracht op Blu-ray Disc met alle zes de seizoenen verpakt aparte keepcase, allen verpakt in een kartonnen doos. Vikings krijgt als serie verdeeld over alle Blu-ray Discs een erg goede beeld- en geluidskwaliteit mee, en een groot pakket aan extra's. Een prima verzorgde uitgave van een erg goede en misschien onderbelichte en ondergewaardeerde serie.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8.5
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots