DES - Miniserie

Recensent:
Rogier Burghout
12-06-2024

Totaalbeoordeling:

8.5
Streaming

DES - Miniserie (Streaming)
Samenvatting

Nadat de politie ontdekt dat de afvoer van een appartementencomplex verstopt zit door menselijke resten, meldt de dader zich bij de politie. Dennis Nilsen, de verdachte, is tot verbazing van de politie meer dan bereid om zijn verhaal te doen.

Commentaar

DES refereert naar de roepnaam Des, die de seriemoordenaar Dennis Nilsen voor zich had verzonnen naar zijn slachtoffers toe. Dennis Nilsen wordt in deze miniserie gespeeld door David Tennant (Broadchurch, Inside Man), die qua uiterlijk een verbazende gelijkenis heeft met de echte persoon. DES gaat over de serie moorden die zich afspeelde in 1983 in de Londense wijk Hornsey. Na klachten van bewoners over verstopping van de afvoer in een appartementencomplex wordt na een routine bezoek van politieagenten een gruwelijke vonst gedaan, namelijk menselijke botten en resten. Maar wat daarna gebeurde, zorgde nog wel voor de meeste verbazing: Nilsen gaf ronduit toe dat hij de moorden had gepleegd, en vertelde uitgebreid hoe dit allemaal eraan toeging. Adviezen van zijn advocaat sloeg hij in de wind en zijn advocaat stuurde hij zelfs weg. Hij was naar eigen zeggen opgelucht dat hij zijn verhaal kon vertellen. Maar het enige wat hij niet kon vertellen waren de namen van zijn slachtoffers. Dit was de kern van het onderzoek van agent Peter Jay (Daniel Mays, White Lines) nadat ze alle menselijke resten hebben gevonden op de plekken die Nilsen aangaf. De miniserie telt drie afleveringen, en volgens de begintitels zijn er wel personages en gebeurtenissen aan toegevoegd om het dramatische effect te verhogen. Dit is wel een beetje merkbaar, want het centrale verhaal is redelijk beperkt. Nilsen doet namelijk vrij snel zijn verhaal, en daarna wordt het zonder verdere toevoegingen tot aan de rechtszaak toe een vrij technisch verhaal over het identificeren van de botresten. En dat is natuurlijk voor de kijker minder interessant, en daarom worden ook de interacties tussen schrijver Brian Masters (Jason Watkins), op wiens boek deze miniserie deels is gebaseerd, ook uitgebreid in beeld gebracht. Het levert interessante conversaties op, vooral omdat je als kijker meer wilt weten over de motieven van Nilsen. Die krijg je tot op zekere hoogte, maar wat vooral fantastisch is om naar te kijken, is het acteerspel van Tennant. Hij geeft niet alleen al qua uiterlijk een verontrustend beeld, maar ook qua vertolking geeft hij een ijskoud en macaber beeld van de gedragingen en motieven van Nilsen. Alleen al door zijn vertolking is dit een hele grote aanrader. Voorderest is dit een qua aantal afleveringen een korte miniserie, maar wel een heel interessante.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Biografie, Drama, Misdaad
Jaar: 2020
Speelduur: 50 min
Uitgever: HBO Max

Conclusie

Nadat de politie ontdekt dat de afvoer van een appartementencomplex verstopt zit door menselijke resten, meldt de dader zich bij de politie. Dennis Nilsen, de verdachte, is tot verbazing van de politie meer dan bereid om zijn verhaal te doen. DES is een zeer interessante miniserie met goede vertolking en een verbazend en verontrustend verhaal, maar wat vooral fantastisch is om naar te kijken, is het acteerspel van Tennant. Hij geeft niet alleen al qua uiterlijk een verontrustend beeld, maar ook qua vertolking geeft hij een ijskoud en macaber beeld van de gedragingen en motieven van Nilsen. Alleen al door zijn vertolking is dit een hele grote aanrader. Voorderest is dit een qua aantal afleveringen een korte miniserie, maar wel een heel interessante.

Laatste reacties

rogue  |  12-06-2024

Klinkt goed, staat op HBO zie ik.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.