Reddertjes, De / The Rescuers

Recensent:
Arnold van Oostrum
23-10-2002

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Reddertjes, De / The Rescuers (DVD)
Samenvatting

Het weesmeisje Penny wordt op een rivierboot in het Duivelsmoeras gevangen gehouden door de gemene Medusa. Zij heeft Penny nodig om een grote diamant van onschatbare waarde te vinden. Het lukt Penny om een fles met daarin een briefje met een noodkreet in de rivier weg te laten drijven.
Niet lang daarna komt de Hulp- en Redvereniging (Rescue Aid Society) in het gebouw van de Verenigde Naties bij elkaar. Deze muizenvereniging heeft de fles van Penny gevonden en wil gehoor geven aan de noodkreet. De Bulgaarse vertegenwoordigster, de mooie Miss Bianca, wil de reddingstaak op zich nemen. Alle mannelijke muizenvertegenwoordigers willen wel met haar mee. Tot grote verrassing van de conciërge Bernard wordt hij door Bianca gevraagd haar te helpen. En zo gaan de twee moedige helden op stap. Op de rug van Orville vliegen zij naar het Duivelsmoeras. Zij doen de eed van de Hulp- en Redvereniging eer aan als zij Penny uit de valse klauwen van Medusa redden. Maar ze moeten nog wel zien te ontsnappen aan de vlijmscherpe tanden van de twee krokodillen van Medusa.

Commentaar

Disney’s 23e klassieker De Reddertjes, met de muizen Bernard en Bianca, is een verhaal over heldhaftigheid en vriendschap, geheel in de bekende Disney stijl. De rustige, voorzichtige en soms onzekere Bernard vormt met de voortvarende, mooie en elegante Bianca een heerlijke combinatie. Deze leuke mix is goed voor menig komisch moment. Het karakter van gemene Medusa doet heel sterk denken aan Cruella DeVille uit 101 Dalmatiërs uit 1961. De film is nog geheel, volgens de oude tradities van Disney, met de handgetekend. Voor de film zijn ongeveer 110.000 frames gemaakt. Nieuw was dat Disney De Reddertjes maakte in het bredere 1.66:1 beeldformaat. Tot dan toe waren alle Disney tekenfilms – Disney’s experiment met Lady en de Vagebond en Doornroosje uitgezonderd - in het standaard 1.33:1 beeldformaat. Met De Reddertjes maakte Disney in 1977 definitief de overstap op het bredere 1.66:1 beeldformaat. De Reddertjes was een van de laatste films van Disney’s oude garde, de ‘Nine Old Men’.

Filmspecs

Regisseur

Wolfgang Reitherman

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1977
Speelduur: 74 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.66:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8711875940507

Extra's

  • Watervogels – Walt Disney natuurfilm
  • Korte Animatie: ‘Drie blinde muisketiers’
  • ‘Houd moed, kleine meid’ Sing-along Song
  • Korte Animatie: ‘Onder de pet schurken’
  • De Reddertjes Plakboek
  • Spel ‘De ultieme uitdaging’

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het originele brede 1.66:1 beeldformaat anamorf op de DVD. Ondanks dat de film alweer 25 jaar oud is, ziet het beeld er redelijk goed uit. De DVD start met het bekende THX scherm waarop wordt aangegeven dat beeld en geluid digitaal zijn geremasterd. De scherpte en detaillering van het beeld zijn redelijk. Omdat de tekenfilm vooral uit aquarelschilderingen bestaat, is het beeld sowieso al niet zo detailrijk als we van de hedendaagse tekenfilms gewend zijn. In het beeld is filmgrain (grove korrel) wel zichtbaar. Gelukkig is edge enhancement bij deze titel niet zichtbaar toegepast. De kleuren zien er goed uit, alhoewel het beeld van deze tekenfilm voornamelijk erg donker is (veel avond- / nachtscènes). In het beeld zitten ook af en toe kleine vlekjes als gevolg van beschadigingen van de film of vuil op de film. Gezien de leeftijd van de film een goede transfer. De Nederlandse ondertiteling is goed, zowel dialogen als liedteksten zijn ondertiteld. De optionele ondertiteling had wel iets lager in het beeld kunnen staan.

Geluidskwaliteit

De originele Engelse mono soundtrack is geremastered en gemixt in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s). Ook de Nederlandse nasynchronisatie staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s) op de schijf en de Franse nasynchronisatie is ook in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s). Dat de soundtrack van origine mono is, blijft goed hoorbaar. Het geluid concentreert zich voornamelijk rond de centerspeaker. De surroundspeakers worden nagenoeg niet gebruikt. Heel zwak hoorbaar komt hier de soundtrack uit. De muziek heeft een beperkte dynamiek en klinkt ook wat vlak door beperkingen in het hoog en laag. Het LFE-kanaal wordt niet gebruikt. De soundtrack is ruisvrij. De stemmen komen uit de centerspeaker en de dialogen en zangstemmen zijn goed verstaanbaar. De nasynchronisatie is zoals gebruikelijk bij Disney van zeer goede kwaliteit.

Extra's

Het blijft irritant, maar ook deze Disney DVD start eerst met een aantal promotie trailers van andere DVD releases van Disney. Door herhaaldelijk de ‘forward’ toets te gebruiken kun je er snel doorheen skippen, of je drukt gewoon direct op de menutoets. De breedbeeldmenu’s zijn filmgerelateerde animaties met achtergrondgeluid. De menu’s zijn beschikbaar in het Nederlands, het Engels of het Frans. De DVD heeft een aantal leuke extra’s. Alle extra’s hebben DD2.0 geluid (bitrate 192 kb/s) en worden in 4x3 formaat gepresenteerd. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld of Nederlands gesproken. De extra’s zijn:

‘Watervogels – Een Walt Disney natuurfilm’ (29:26 minuten). Een mooie en interessante natuurdocumentaire genaamd A Truelife Adventure – Waterbirds uit 1952. Nederlands ondertiteld.

‘Korte Animatie - \"Drie Blinde Muisketiers\"’, (8:25 minuten). Een oude korte animatiefilm Three Blind Mousketeers met Mickey Mouse uit 1936. Deze animatie is uit de zogenaamde Silly Symphony serie.

‘Houd moed, kleine meid Sing-Along Song’, (2:07 min.), een liedje uit de film in een karaoke versie met grote ondertitels om zelf mee te zingen.

‘Onder de Pet Schurken’, (1:30 minuten). Een hele korte video over de rol van de schurken in de tekenfilms van Disney.

‘Plakboek De Reddertjes’. Na een korte introductie kun je hier tekeningen, schetsen en foto’s zien van de tekenfilm zien. Elke tekening kan vergroot weergegeven worden in een breedbeeldscherm.

‘Spel De Ultieme Uitdaging’, een spel voor de kleine jeugd waarbij voorwerpen moet worden opgezocht in plaatjes uit de film.

In het talen/ondertitels menu is ook een keuze voor de THX Optimizer waarmee beeld en geluid optimaal ingesteld kunnen worden. Dit onderdeel is echter Franstalig.

Bij de DVD zit ook een inlay met in drie talen een overzicht van de tracklisting.

Conclusie

Disney’s 23e klassieker De Reddertjes met een avontuur van de muizen Bernard en Bianca was een nieuwe mijlpaal bij Disney. Want met De Reddertjes maakte Disney in 1977 definitief de overstap op het bredere 1.66:1 beeldformaat. De film maakt goed gebruik van het zo bekende feit dat een duo van twee heel verschillende personen, in dit geval de muizen Bernard en Bianca, leidt tot tal van komische momenten.
De beeldkwaliteit van deze 25 jaar oude film is redelijk goed. Het originele monogeluid is geremasterd naar Dolby Digital 5.1 en klinkt prima, alhoewel de leeftijd zich natuurlijk blijft verraden. Ook op deze DVD zijn weer leuke en onderhoudende extra’s toegevoegd, waarbij zeker de natuurdocumentaire over watervogels zeer de moeite waard is. Een Disney klassieker die in je collectie thuishoort.

Laatste reacties

pieter bond  |  05-06-2004

verhaal,personages,muziek,humor alles heeft deze tekenfilm
Lees meer >

chimera01  |  04-06-2004

Superfilm, leuk entertainment. 8)
Lees meer >

Richard B.  |  04-06-2004

Beste disney film aller tijden!!!! Ik vindt eigenlijk dat we op dit forum moeten invoeren dat je, net zoals op school bij een proefwerk, je antwoord moet motiv...
Lees meer >

pieter bond  |  04-06-2004

Beste disney film aller tijden!!!!
Lees meer >

scheur  |  24-02-2004

Ik zit te twijfelen of ik deze nou wel niet in mijn collectie zal opnemen :roll:
Lees meer >

Rut  |  24-02-2004

Eindelijk deze Classic toegevoegd aan de collectie. Was weer ouderwets genieten!!
Lees meer >

starbuck  |  27-03-2003

Eindelijk deze classic vandaag eens bekeken, en wat is hij opeens actueel....immers de openingsscene speelt zich af in het VN-gebouw in New York :D
Lees meer >

Remco Out  |  12-02-2003

Vreemd genoeg vind ik trouwens de Nederlandse versie leuker dan de Engelse, maar denk dat dat gewoon komt omdat ik de Nederlandse van deze film gewend ben. Moet...
Lees meer >

madelon  |  11-02-2003

Vandaag bekeken. Het fijne van de film vind ik dat je echt kan horen dat het nog een beetje ouderwets is qua geluid en taalgebruik. Ik heb hem dus in 1976 ge...
Lees meer >

Prem  |  10-02-2003

Kan me niet herinneren deze film ooit gezien te hebben. Vond die vervolg stripverhaaltjes in de Donald Duck van de Reddertjes wel altijd prachtig. Vooral d...
Lees meer >

Remco Out  |  10-02-2003

maar hij bleek veel leuker te zijn als dat ik me herinnerde. Inderdaad, dat had ik dus ook. Vooral de Albatros vind ik nog altijd geweldig.
Lees meer >

Richard B.  |  08-02-2003

Een beetje een onderschatte Disney deze film. Ik kocht hem 'vanwege de volledigheid van de verzameling' maar hij bleek veel leuker te zijn als dat ik me herinne...
Lees meer >

Reinier Gunther  |  06-02-2003

Heb deze volgens mij een keer gezien toen ik klein was. ik Vond hem toen heel ontroerend, dus ik moet hem op de een of andere manier maar gaan aanschaffen.
Lees meer >

Remco Out  |  05-02-2003

Sinds vorige week Tarzan & Jane geruild voor de Reddertjes en daar ben ik zeer blij mee. Had de Reddertjes al in geen jaren meer gezien, maar het is toch een Di...
Lees meer >

bart1971  |  24-10-2002

In mijn ogen de mooiste en meest sfeervolle Disney film aller tijden. Bovendien bevat de Nederlandse versie de originele stemmen van de versie uit 1976:D :D
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 147
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.