Blow

Recensent:
Arnold van Oostrum
27-10-2002

Totaalbeoordeling:

6.1
DVD

Blow (DVD)
Samenvatting

In de jaren ’60 verlaat George Jung (Johnny Depp) zijn ouderlijke huis om naar de Californische stranden te gaan. Met zijn vriend Tuna (Ethan Suplee) begint hij daar met een handel in marihuana. Al snel blijkt hiermee goed geld te verdienen zijn en groeit de handel explosief. Jung maakt de overstap naar cocaïnehandel waar hij onverwachts nog grotere zaken doet. Via zijn vriendin Barbara Buckley (Franka Potente), die stewardess is, weet Jung de handel uit te breiden naar Boston. Uiteindelijk wordt Jung opgepakt en komt in de gevangenis terecht komt. In de gevangenis komt Jung in contact met Diego Delgado (Jordi Molla), die connnecties heeft met het Columbiaanse drugskartel. De handel bloeit zodanig op dat Jung een handelspartner wordt van de grote Columbiaanse drugsbaron Pablo Escobar (Cliff Curtis). Jung raakt onder de indruk van de Columbiaanse schone Mirtha (Penelope Cruz) met wie hij dan ook trouwt. Maar Jung komt er ook achter dat in deze business geen vrienden zijn, vooral als zijn vroegere vriend en partner Kevin hem een loer draait. Als Jung ten lange leste omwille van zijn dochtertje Kristina uit de hele handel wil, raakt hij steeds dieper in de problemen. Uiteindelijk raakt Jung al zijn verworven rijkdommen kwijt en slijt hij de rest van zijn leven in de gevangenis.

Commentaar

‘Blow’ is gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van de legendarische Amerikaan George Jung. George Jung was in de jaren ’70 en ’80 de grootste importeur van Columbiaanse cocaïne in Amerika. Maar net zo spectaculair als zijn opkomst in deze business is, zo dramatisch is zijn ondergang. Blow is één van de grootste en opmerkelijkste verhalen uit de recente geschiedenis van de Amerikaanse misdaad en cultuur. Jung slijt nu zijn dagen in een Amerikaanse staatsgevangenis, alwaar hij tot 2015 zijn straf moet uitzitten. Depp zet een mooie rol neer van Jung. Bij de documentaires valt de uiterlijke gelijkenis tussen Depp en de echte Jung op. Waarschijnlijk zet Depp in deze film een iets te correcte Jung neer. Ik kan me niet voorstellen dat je in deze business een positie verwerft zonder daarbij zelf een regelrechte schurk te zijn. Als kritiek op de film zou je kunnen uiten dat de film een vrij eenzijdig beeld geeft van deze cocaïnehandelaar. Zoals hij in de film wordt neergezet, en zeker zijn ondergang tegen het einde, maakt dat je haast medelijden met hem krijgt. Maar de film schenkt totaal geen aandacht aan de vernietigende gevolgen van de drugs voor de vele, vele verslaafden. En hoewel deze kritiek zeker terecht is, is het geenszins de bedoeling van de film geweest om ook dat te laten zien. Het zou daarmee een te zware last leggen op het totale script.
Bow is de laatste film die Ted Demme heeft kunnen maken. Begin dit jaar (2002) is Demme op 38 jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval overleden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 124 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 8715664006900

Extra's

 • Music Video
 • Cast & Crew
 • George Jung Interviews
 • Lost Paradise – Cocaine’s impact on Columbia
 • Addiction – Body & Soul
 • Audiocommentaar Ted Demme en George Jung
 • Production Diary
 • Deleted Scenes with commentary
 • Character Outtakes
 • Theater & Teaser Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in zijn oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1 anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is uitstekend te noemen. Het beeld is scherp en detailrijk. De kleuren zijn vol en natuurlijk, contrast en zwartniveau zijn beide ook prima. Het is een nieuwe film en gelukkig is het beeld vrij van ongerechtigheden. Het beeld heeft slechts heel weinig last van artefacten als edge enhancement of aliassing. Ook is een heel weinig filmgrain aanwezig.
De film is verdeeld in 26 tracks. De DVD is van het type DVD-9, wat betekent dat hij enkelzijdig, dubbellaags is. De laagwisseling is slechts kort merkbaar. De ondertiteling (wit) is duidelijk en staat mooi geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (met de bitrate van 448 kb/s) op de DVD gezet. De soundtrack van de film klinkt uitstekend. Alle kanalen worden intensief en goed gebruikt waardoor de soundtrack mooie ruimtelijke klinkt. De nadruk van de soundtrack ligt dan ook op de voorkanalen, de achterkanalen geven zeer ruimtelijk de omgevingsgeluiden weer en geven ook de prima filmmuziek van Graeme Revell een grote ruimtelijkheid. Bij actiescènes worden de surround nadrukkelijk in split-surround gebruikt. De subwoofer wordt bij dit alles actief gebruikt. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen netjes uit de centerspeaker.

Extra's

De breedbeeld menuschermen op de DVD zijn aardige jaren ’60 stijl animaties met achtergrondmuziek. De DVD is goed voorzien van extra’s. Alle extra zijn in 1:78:1 anamorf breedbeeld en hebben DD2.0 (192 kb/s) geluid. Helaas zijn de extra’s niet Nederlands ondertiteld. De extra’s zijn uitgebreid en veelomvattend, een opsomming:

‘George Jung Interviews’ (± 15 minuten), een achttal korte interviewfragmenten, die ook aangesloten afgespeeld kunnen worden, met de echte George Jung die door regisseur Ted Demme in de Otisville Federal Correctional Institution werd geïnterviewd. Het standaard 4x3 beeld wordt in een anamorf breedbeeldkader weergegeven, waardoor links en rechts zwarte balken zichtbaar zijn.

‘Lost Paradise-Cocaine's Impact on Colombia’ (24:00 minuten), een documentaire over het Columbiaanse drugskartel. Deze documentaire bevat enkele geweldadige beelden, waar vooraf voor wordt gewaarschuwd. De documentaire is Spaans gesproken en omdat er geen ondertiteling aanwezig is, is deze documentaire niet te volgen. Erg jammer.

‘Addiction-Body and Soul’ (6:03 minuten), een korte mini documentaire over drugsverslaving, met interviews met verslaafden en professionele hulpverleners.

‘Commentary with Ted Demme and George Jung’, een goed en informatief commentaar. George Jung komt slechts een paar keer aan het woord. Het commentaar van Jung is duidelijk apart opgenomen.

‘Production Diary’ (± 17 minuten), een twaalftal korte filmfragmenten, die ook aangesloten afgespeeld kunnen worden, is een videodagboek van regisseur Ted Demme over zijn 63 draaidagen.

‘Deleted Scenes with Director Commentary (± 26 minuten), tien scènes die optioneel met audiocommentaar van Demme bekeken kunnen worden. Demme geeft in zijn commentaar uitleg waarom de scènes niet in de uiteindelijke versie zijn opgenomen. Het zijn volledig afgemonteerde scènes, beeldformaat 2.35:1 anamorf breedbeeld.

‘Character Outtakes’ (± 8 minuten), een zestal korte interviewfragmenten waarbij verschillende castleden vertellen wat hun relatie met George Jung is. Beeldformaat is 2.35:1 letterbox breedbeeld. De video’s hebben een afwijkend kleurenpalet en waren waarschijnlijk bedoeld om tijdens de aftiteling te gebruiken.

‘Music Video - Nikka Costa - Push And Pull’ (4:14 minuten), een muziekvideo van de afsluitende titelsong gepresenteerd in 1.78:1 letterbox beeldformaat.

‘Theatrical Teaser’ (0:55 minuten), in 2.35:1 anamorf breedbeeld formaat.

‘Theatrical Trailer’ (2:10 minuten), in 4x3 standaard beeldformaat. Deze trailer heeft vaste Nederlandse ondertiteling.

‘Cast & Crew’, filmoverzicht gepresenteerd op breedbeeldschermen van de hoofdrolspelers en de regisseur.

Conclusie

‘Blow’ is gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van de legendarische Amerikaan George Jung, de partner van de Columbiaanse drugsbaron Escobar. De film geeft een goed beeld van de spectaculaire opkomst maar evenzo tragische ondergang van Jung. Johnny Depp zet een uitstekende en zeker goed gelijkende Jung neer. De film geeft wel een eenzijdig beeld van de drugsdealer, de rampzalige gevolgen voor verslaafden zul je in deze film niet zien.
Dutch FilmWorks heeft de film een prima release gegeven. Beeld- en geluidskwaliteit zijn uitstekend. De extra’s zijn zeer uitgebreid en informatief. Helaas is geen van de extra’s ondertiteld. Omdat één documentaire bijna geheel Spaans is gesproken, is de missende ondertiteling wel een groot gemis. Desondanks is deze DVD een aanrader.

Laatste reacties

Swanski  |  05-02-2006

idd een beetje Scarface maar vooral "Goodfellas-gevoel" mede door Drugs, Drama en toch ook een beetje Liotta (natuurlijk in een andere rol) tsja, Depp is alt...
Lees meer >

mark verstegen  |  08-10-2005

ik snap niet dat deze film gemiddeld zo'n lage score heeft ik heb hem in ieder geval een 10 gegeven, niet dat het een 10 waard was, maar om het gemiddelde tenmi...
Lees meer >

Caledonians  |  21-06-2005

Vond de film iets wat tegenvallen! Blijft naar mijn mening iets te oppervlakkig en het verhaal wordt nergens echt uitgediept... Maar al met al wel een leuke fil...
Lees meer >

Seth__Gekko  |  06-12-2004

Heerlijk, kijk ook eens naar het wreede verval van Penelope Cruz....arg in dat trainingspak Mooie film 7,5/10
Lees meer >

Wizz-Art  |  04-12-2004

Erg goede film, heb hem dan ook snel aangeschaft :wink:
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  03-12-2004

Ik vond het toch zeker wel een goede film. Tuurlijk is hij niet zo goed als bijvoorbeeld 'GoodFellas', maar hij is toch zeker de moeite waard om een keertje te ...
Lees meer >

Kaplan  |  02-10-2004

Best een leuke film die je dat "Goodfellas"-gevoel geeft omdat je gevraagd wordt de kant van de sympathieke slechterik te kiezen. Begint zeer leuk maar valt ev...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  02-10-2004

Deze film zat ik te kijken in de bioscoop smiddags op 9/11/2001,de rest spreek voor zich.Aardige film,een beetje Scarface/Goodfellas achtig maar dan minder goed...
Lees meer >

pieter bond  |  02-10-2004

Deze middag gezien.AAngenaam verrast.Ik was er ech door Geraakt.Depp zoals altijd een goede acteerprestatie.Toch op het einde een paar tranen moeten wegpinken.I...
Lees meer >

Roberto G  |  20-08-2003

Heb hem in de bus naar Spanje gezien , ik vond het een erg goede film , alleen af en toe een beetje langdradig.
Lees meer >

Gabriel B.  |  02-03-2003

Best een leuke film die je dat "Goodfellas"-gevoel geeft omdat je gevraagd wordt de kant van de sympathieke slechterik te kiezen. Begint zeer leuk maar valt ev...
Lees meer >

Jaded  |  01-03-2003

Je blijft deze film kijken tot hij afgelopen is. Naar het schijnt is dat de bedoeling van elke film ... heb ik ook maar van horen zeggen hoor ...
Lees meer >

Rickje  |  01-03-2003

Uitstekende film dat je blijft boeien...je blijft deze film kijken tot hij afgelopen is. En het is nog eens waargebeurd ook... perfect :D
Lees meer >

Rolon  |  01-03-2003

Ik heb de regio 0 versie voor 3 euro gekocht geen extra features alleen de film met engelse ondertitels 2 x in de bioscoop gezien en al paar keer op dvd, ...
Lees meer >

Alex T  |  14-11-2002

Ze zijn niet ingebrand. Thanks!:D
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Drugs Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
4.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 129
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.