Flashdance

Recensent:
Arnold van Oostrum
07-11-2002

Totaalbeoordeling:

4.2
DVD

Flashdance (DVD)
Samenvatting

Alexander (Alex) Owens (Jennifer Beals) is een mooie en vastberaden 18-jarige jonge vrouw die overdag de kost verdient als lasser en ’s avonds als exotisch danser in een plaatselijk bar werkzaam is. Alex droomt van een danscarrière en een studie aan het Pittsburgh Conservatory of Dance. Haar baas als lasser, Nick Hurley (Michael Nouri) ziet haar op avond dansen en vraagt haar de volgende mee uit. Langzaam bloeit de liefde tussen beide op en helpt Nick haar het zelfvertrouwen te krijgen een auditie te doen op het conservatorium.

Commentaar

De trend van de muziekfilms zoals die eind jaren ’70 werd ingezet met films als Saturday Night Fever en Grease leidde begin jaren ’80 tot muziekfilms als Flashdance en Footloose.
Flashdance is een eenvoudig liefdesverhaal, over een jonge vrouw die droomt van een danscarrière. Wat er natuurlijk eerst niet in zit, maar door hulp van een grote liefde toch gaat lukken. De film dankte zijn succes vooral aan de muziek en de dansscènes die ruim aanwezig zijn. De openingsscène waar de dansende Alex een partij water over zich heen krijgt zal bij iedereen nog wel in het geheugen gebleven zijn (en zo niet, zie de screenshots). De muziek van Giorgio Moroder leverde enkele grote hits op. Zoals de grote nummer één hit Flashdance - What A Feeling, gezongen door Irene Cara. Deze song won zowel een Oscar als een Golden Globe Award. De gehele soundtrack kreeg ook een Golden Globe en ook nog eens een Grammy Award. Geheel passend bij het tijdsbeeld heeft de synthesizer een groot aandeel in de muziek evenals een lekker in het gehoor liggend discoritme.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1983
Speelduur: 91 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Noors, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865557358

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke beeldformaat van de film is 1.85:1. Op DVD staat de film in het 1.78:1 beeldformaat, waarbij het beeld anamorf is vastgelegd. Scherpte en detaillering van het beeld zijn maar redelijk. Het beeld heeft veel last van filmgrain, wat ook de scherpte negatief beïnvloed. De scherpte wordt wat geaccentueerd doordat in lichte mate edge enhancement is toegepast. Het beeld is voldoende kleurrijk, maar doet wat flets en mat aan. Het contrast en het zwartniveau zijn beide goed. Soms zit een spettertje in het beeld als gevolg van vuil of beschadigingen. De openingstitels staan niet geheel stil in het beeld.
De film is prima verdeeld in 18 tracks. De DVD is van het type DVD-5, dus enkelzijdig en enkellaags, waardoor er geen sprake is van een laagwisseling. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een net lettertype, maar staat te hoog in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige Dolby soundtrack is geremixt en staat nu in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. Bij het geluid is de kwaliteit erg wisselend. De muziek, een belangrijk onderdeel van deze film, komt met een goed stereobeeld uit de luidsprekers. De surroundspeakers geven, door een licht echo-effect, de muziek een prima ruimtelijk, zij het wat hol klinkend karakter. De dynamiek van de muziek is ook prima. De subwoofer ondersteunt af en toe het dreunende discoritme.
Maar in schril contrast hiermee is de kwaliteit van de dialogen en de overige filmgeluiden. Want de dialogen en de filmgeluiden komen voornamelijk alleen uit de centerspeaker en hebben daarmee een sterk monokarakter. De surround hier heel subtiel gebruikt voor de omgevingsgeluiden. De dialogen klinken ietwat gematteerd door wat beperkingen in het hoog.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische plaatjes zonder achtergrondgeluid. Deze DVD heeft geen extra’s.

Bij de DVD zit een inlay met de tracklisting.

Conclusie

Alex Owens is een mooie en vastberaden 18-jarige jonge vrouw die overdag de kost verdient als lasser, ’s avonds als exotisch danser in een plaatselijk bar werkzaam is en droomt van een professionele danscarrière.
De Beeldkwaliteit van deze Paramount uitgave valt tegen. Vooral door de ruim aanwezige filmgrain is de scherpte van het beeld niet optimaal. De geluidskwaliteit is een stuk beter en laat vooral de swingende discomuziek goed tot zijn recht komen. Extra’s ontbreken volledig op deze verder kale DVD.

Laatste reacties

Henk Heideveld  |  11-11-2002

Flitterdun en clichématig verhaaltje. Nergens spannend, nergens ontroerend. De soundtrack is het enige echte pluspunt in deze wat achterhaalde film. Ik heb h...
Lees meer >

Martijn Beunk  |  08-11-2002

Leuke muziek, maar als ik zie hoe de beeldkwaliteit is, dan pas ik ervoor. Irriteert mij mateloos een dvd met die niet scherp is en veel grain vertoont, zoals...
Lees meer >

Martijn Beunk  |  08-11-2002

Leuke muziek, maar als ik zie hoe de beeldkwaliteit is, dan pas ik ervoor. Irriteert mij mateloos een dvd met die niet scherp is en veel grain vertoont, zoals ...
Lees meer >

Hilde  |  07-11-2002

Ik vind het ook niet zo'n leuke film. Ik heb hem eens op TV gezien en werd daar behoorlijk treurig van
Lees meer >

Jibbe Stuijts  |  07-11-2002

Hier heb ik eigenkijk niets mee.Ooit op tv eens gezien, maar staat me niet echt goed meer bij. Zegt genoeg denk ik. DVD is ook niet echt een goede release te no...
Lees meer >

Philippe  |  07-11-2002

Erg matige beeldkwaliteit maar de schitterende soundtrack en dat heerlijke 80's sfeertje maken veel goed. Heb hem dus in mijn collectie opgenomen. :)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
2.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 51
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.