Band of Brothers (Tinbox)

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Samenvatting

De bekendste verhalen over de invasie van Normandie op D-Day gaan over de landingen aan de kust en de grote hoeveelheid slachtoffers die daar gevallen zijn. Maar op D-Day is Frankrijk niet allen via het water binnengevallen door de geallieerden, ook via de lucht werden duidenden soldaten aan parachutes in vijandelijk gebied gedropt, soms ver achter de vijandelijke Linie.
Band of Brothers, naar de bestseller van Stephen E. Ambrose, vertelt het verhaal van Easy Company, een legereenheid van het 506e Regiment van de 101st Airborne Devision van het Amerikaanse leger. Het waargebeurde verhaal volgt de mannen van Easy Company op de voet.... van de uitzonderlijke moed die ze aan de dag legden tot de onbeschrijfelijke angsten die ze doorstonden.
Als elitecommando's werden ze boven Frankrijk en later boven Nederland gedropt, vochten ze mee in het Ardennenoffensief en veroverden ze ten slotte Hitler's Adelaarsnest in Berchtesgaden. Hun eenheid leed enorme verliezen, hun naam werd legendarisch.

Band of Brothers is een van de meest prestigieuze TV producties aller tijden. Met Tom Hanks en Steven Spielberg als executive producers en een budget van ruim 120 miljoen Dollar is meteen ook duidelijk dat deze serie niet 'zomaar' even gemaakt is. Ruim drie jaar duurde de productie van deze miniserie die uiteindelijk tien uur duurt. In tien afleveringen volgen we de paratroepers van Easy Company vanaf hun training tot het moment dat de oorlog officieel afgelopen is. De tien afleveringen zijn als volgt:

Deel 1
CURRAHEE
Scenario Erik Jendresen en Tom Hanks; Regie Phil Alden Robinson

Deel 2
DAY OF DAYS
Scenario John Orloff; Regie Richard Loncraine

Deel 3
CARENTAN
Scenario E. Max Frye; Regie Mikael Salomon

Deel 4
REPLACEMENTS
Scenario Graham Yost en Bruce C. McKenna; Regie David Nutter

Deel 5
CROSSROADS
Scenario Erik Jendresen; Regie Tom Hanks

Deel 6
BASTOGNE
Scenario Bruce C. McKenna; Regie David Leland

Lengte: ca. 375 minuten

Deel 7
THE BREAKING POINT
Scenario Graham Yost; Regie David Frankel

Deel 8
THE LAST PATROL
Scenario Erik Bork en Bruce C. McKenna; Regie Tony To

Deel 9
WHY WE FIGHT
Scenario John Orloff; Regie David Frankel

Deel 10
POINTS
Scenario Erik Jendresen and Erik Bork; Regie Mikael Salomon

Commentaar

Band of Brothers heeft erg veel gemeen met Saving Private Ryan, de film waarin Tom Hanks zelf de hoofdrol speelde. Het grote verschil is uiteraard dat er bij Band of Brothers tien uur de tijd is om het verhaal te vertellen, waardoor de karakters veel meer uitgediept worden. De impact van het verhaal is er echter niet minder om en Band of Brothers heeft alles in zich om een legendarisch document te worden wat we jaren later opnieuw aan onze kinderen kunnen laten zien om te tonen wat een groot goed onze vrijheid is, en dat we niet mogen vergeten dat die vrijheid niet vanzelfsprekend is. Band of Brothers geeft een zeer accuraat beeld van dat wat er heeft moeten gebeuren om ons in vrijheid te laten leven. Hierdoor mag je Band of Brothers eigenlijk niet missen!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama, Oorlog
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 603 min
Verpakking: Tinbox
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931251525

Extra's

  • Behind the Scenes
  • We stand Alone Together: The Men of Easy Company
  • Video Diaries
  • Who's Who: The Men of Easy Company
  • Premiere at Normandie
  • A Message from Jeep

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Band of Brothers is, op de interviews voorafgaand aan elke aflevering na, geheel met 35mm film gefilmd. De kwaliteit is potentieel dan ook gelijk aan die van recente films. En aangezien HBO, de maker van de serie, een onderdeel van Warner is waren onze verwachtingen voor de beeldkwaliteit hooggespannen.
Warner heeft ons gelukkig niet teleurgesteld. Alle beelden zijn digitaal nabewerkt om de juist kleurverzadiging en kleurtoon te bereiken die Spielberg en Hanks wilden. Dit levert, net als bij Saving Private Ryan' vaak 'harde' beelden op met weinig kleur en een groot contrast. De kleurweergave is dus niet per definitie accuraat, maar geeft een soort 'versleten' en ontkleurde indruk waardoor de leeftijd van de film authentieker overkomt. Dit effect komt zeer goed over en is geenszins storend.

Kijken we naar de transfer voor de DVD dan valt daar zeer weinig op aan te merken. Het beeld is haarscherp met zeer veel kleine details, en dat terwijl van edge enhancement geen sprake is. Het anamorfe beeld met een verhouding van 1.78:1 vult het gehele frame en staat mooi stil. Hier en daar is wat lichte beeldruis zichtbaar en ook is in sommige scènes (opzettelijk) filmgrain zichtbaar. Storend is het echter absoluut niet. Zoals gezegd is de film digitaal nabewerkt om de juiste sfeer te creëren, hierdoor is het kleurgebruik niet geheel natuurgetrouw, dit is echter een effect wat de makers gewild hebben. Het contrast is over het algemeen zeer goed met prima detail in de donkere delen van het beeld. Als met al hebben we hier te maken met een zeer, zeer goede transfer!

Geluidskwaliteit

Het geluid bij de gehele serie is in Dolby Digital 5.1 formaat op de DVD's geplaatst. De bitrate van het geluid ligt op 348 kbit/s en de kwaliteit is uitstekend. Afhankelijk van de scène wordt er prima gebruik gemaakt van alle kanalen waarbij het geluid izch 360 graden om je heen afspeelt en om je heen draait bij camera pans, uitstekend gebruik van de 5.1 mogelijkheden dus! De track is niet gemarkeerd als zijnde Dolby Digital 5.1 EX, maar is wel bijzonder geschikt voor weergave over 6.1 luidsprekersystemen. De surrounds worden veelvoudig in split-surround (stereo) aangestuurd, maar er zijn ook vele mono-elementen in op de surrounds waardoor weergave via Surround EX een extra dimensie toevoegt. Tijdens de actiescenes fluiten de kogels om je oren en ook de subwoofer blaast bij tijd een wijlen een lekker potje mee. Prima geluid!

Extra's

Er zijn twee versies van de Band of Brothers Box in omloop. Een normale versie, met vijf discs in een digipack verpakking, en een zes disc versie die in een blikken verpakking wordt geleverd. Bij de vijf disc versie tref je geen extra's, de vijf DVD's bevatten elk twee afleveringen en verder niets. De zes disc versie heeft als toevoeging een extra schijf met bonus materiaal.

Het bonusmateriaal op de zesde disc begint met 'We stand alone together: The Men of Easy Company'. Deze indrukwekkende documentaire van ruim een uur en een kwartier vertelt aan de hand van interviews met de veteranen van Easy Company het verhaal van hun tocht door Europa. Het is geen 'spektakel' documentaire, maar de verhalen van de mannen zijn soms hartverscheurend en wekken veel respect op voor hetgeen zij voor ons gedaan hebben.

'Behind The Scenes: The Making Of Band Of Brothers' is een echte all-round documentaire die een half uurtje duurt. Alles van interviews met de veteranen, het script tot de planning, het filmen en de special effects komt in deze documentaire aan bod. Eigenlijk zit er teveel informatie in het halve uurtje zodat geen van de onderwerpen echt uitgebreid belicht kan worden. Toch is het een goede documentaire, en eindelijk weer eens een inhoudelijke documentaire in plaats van een filmpje waarbij iedereen die aan de film meegewerkt heeft elkaar veren in de kont zit te steken.

'Ron Livingson's Video Diaries' is een serie van korte filmpjes die een van de acteurs tijden het 'bootcamp' gemaakt heeft. Voordat de serie werd opgenomen hebben alle acteurs namelijk een militaire spoedcursus ondergaan en tijdens die dagen zijn dus home-video opnamen gemaakt. Het zijn aardige filmpjes die voorafgaand aan de serie op HBO zijn uitgezonden.

'Who's Who: The Men of Easy Company' is een extra feature die de plank eigenlijk misslaat: Hier zou achtergrondinformatie over de verschillende mannen gegeven kunnen worden, maar in plaats daarvan krijgen we alleen zeer korte clipjes met beeld uit de serie. Jammer.

De 'Premiere At Normandie' laat ons meekijken bij de première van de serie in Normandie, tijdens een grote herdenking van D-Day. Een aardig filmpje, maar niets bijzonders.

Ten slotte is er 'A Message From Jeep'. In eerste instantie begreep ik die titel niet goed maar tijdens het filmpje wordt het snel duidelijk: een oer-Amerikaanse stem verteld ons dat Jeep (je weet weel, die auto's van Chrysler) samen met HBO de mannen van Easy Company eert. Niets anders dan (zeer onpasselijke) reclame dus!! Erg jammer dat Warner dit soort commerciële uitingen bij een dergelijk product opneemt.

Conclusie

Band of Brothers is een zeer indrukwekkende miniserie over de mannen van Easy Company die gestreden hebben voor de vrijheid van Europa. Er valt lang over uit te weiden maar de conclusie moet zijn dat je deze serie gewoon gezien moet hebben.
Warner brengt de serie uit op DVD in twee versies: Een versie met vijf discs zonder extra's, en een versie die geleverd wordt in een blikken verpakking en een extra's DVD heeft. De extra's op deze DVD zijn prima, maar zeker niet onmisbaar. Het verschil tussen de twee versies van de DVD-box bedraagt ongeveer 20 Euro, en het is maar zeer de vraag of je dat bedrag extra wilt betalen voor een paar documentaires en een mooie verpakking. Wat beeld en geluid betreft zijn beide versies identiek, en dus van zeer goede kwaliteit. Een dikke aanrader dus!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Dennis Oosterhuis  |  17-01-2007

Deze serie volgt de soldaten van Easy Company ten tijde van de invasie in Normandië, Frankrijk op D-Day tot aan de verovering van Hitler's hoofdkwartier "Het Ad...
Lees meer >

Richard B.  |  07-05-2006

De tinnen R1 uitvoering heeft niet alleen DTS ondersteuning en een extra 'extra' maar is ook nog eens 1080i. HDTV dus, en dat is mooooi. :) Dit lijkt me HE...
Lees meer >

Caledonians  |  07-05-2006

Afgelopen dagen deze geweldige serie voor de 2e keer bekeken en hij was wederom weer indrukwekkend!
Lees meer >

-SambaL-  |  19-03-2006

Misschien is dit al gezegt maar ik had geen zin alle 5 de pagina's door te nemen. De tinnen R1 uitvoering heeft niet alleen DTS ondersteuning en een extra 'e...
Lees meer >

martini  |  03-01-2006

Heb m gister eindelijk gekocht op 6disc. Had nog wat bonnen van de kerst dus heb eigenlijk niets zelf betaald. Supergoeie serie die echt nooit verveeld.
Lees meer >

Caledonians  |  01-12-2005

Ik kijk nu al erg uit naar The Pacific War" (2006) (mini)http://www.imdb.com/title/tt0374463/ Hier kijk ik ook erg naar uit! Hopelijk wordt dit net zn super ...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  01-12-2005

Wat blijft dit toch een geweldige serie,voor mij de beste tv serie over de oorlog tot nu toe.Alles ziet gewoon erg realistich en acuraat uit. Ik kijk nu al erg...
Lees meer >

Daniël V.  |  26-08-2005

Hij is deze week in de aanbieding bij VanLeest voor 39,99. Kan iemand mij vertellen of dit de R2-UK of de R2-NL-versie is? Dat wordt namelijk nergens aangegeven...
Lees meer >

Hankster  |  14-08-2005

:o you go, dude ... damn .. ik wil deze box zo graag hebben he .. ik vind hem alleen nog een beetje prijzig. Ik vrees dat ik toch nog een tijd aan m'n videoba...
Lees meer >

Colinf  |  14-08-2005

Band of Brothers (Tinbox) Band of Brothers is een van de meest prestigieuze TV producties aller tijden. Met Tom Hanks en Steven Spielberg als executive produ...
Lees meer >

Alex v T  |  12-08-2005

@ Alex, flink veel kracht zetten in het midden en dan tegelijkertijd de disc ( probeer àlle 5 je vingers te gebruiken) eruit trekken. Het is gelukt :D . Wat ...
Lees meer >

Seth__Gekko  |  12-08-2005

@ Alex, flink veel kracht zetten in het midden en dan tegelijkertijd de disc ( probeer àlle 5 je vingers te gebruiken) eruit trekken.
Lees meer >

Alex v T  |  12-08-2005

Vandaag eindelijk de 6 disc tin versie gekocht na een aantal jaren de 5 disc versie in mijn bezit te hebben gehad. Prachtige uitgave (alhoewel ik de 6e dvd niet...
Lees meer >

Rutger  |  11-08-2005

De extra's stellen niet echt veel voor op een goede documentaire na. Dus daarom geen Topper kan ik me voorstellen. Voor de rest ben ik het met je eens. Het gelu...
Lees meer >

Pieter V  |  11-08-2005

Snap nog steeds niet, dat dit geen DVD-Topper is geworden. Steven Spielberg en Tom Hanks, hebben weer een mooi staaltje werk geleverd. En zo'n stront film als "...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 804
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.