Mask of Zorro, The (Superbit)

Recensent:
Arnold van Oostrum
16-12-2002

Totaalbeoordeling:

8.1
DVD

Mask of Zorro, The (Superbit) (DVD)
Samenvatting

In het Mexico van de 19e eeuw daagt Don Rafael Montero (Stuart Wilson) nog eenmaal Zorro uit in de hoop hem definitief te verslaan. En inderdaad, Zorro komt de drie boeren die Rafael zonder meer wou executeren te hulp. Rafael had een hinderlaag gepland, maar dankzij de hulp van de broertje Murrieta weet Zorro te ontkomen. Als dank voor hun hulp geeft Zorro aan een van beide een halsketting. Eenmaal thuis gekomen zoekt Don Diego de la Vega, alias Zorro, de rust op bij zijn jonge dochter Elena en zijn vrouw. Even later staat Rafael voor deur om Don Diega te arresteren. Het loopt uit op een gevecht, waarbij Diego’s vrouw om het leven komt. Diego wordt gevangen genomen en ziet hoe Rafael zijn dochter meeneemt.
Ruim 20 jaar later weet Diego te ontsnappen. Terzelfder tijd komt Rafael Montero weer terug in Mexico. Diego wil wraak maar aarzelt als hij de schone Elena (Catherina Zeta-Jones) ziet, zijn dochter die nu een prachtige jonge vrouw is geworden. Het toeval wil dat Diego in contact komt met Alejandro Murrieta (Antonio Banderas), een struikrover met een vaag verleden. Door de halsketting herkent Diego in hem zijn redder van 20 jaar terug. Diego neemt Alejandro onder zijn hoede en maakt van hem de nieuwe Zorro, de volksheld van Mexico. Samen strijden ze voor de vrijheid van het volk en de waarheid omtrent de afkomst van de mooie Elena.

Commentaar

Regisseur Martin Campbell had in 1995 met 007’s GoldenEye een uitstekend actiespektakel afgeleverd. Onder de hoede van producer Steven Spielberg doet Campbell dat met The Mask of Zorro nogmaals. De film is een perfecte combinatie van avontuur, spektakel, drama, romantiek en humor. En met een cast om van te watertanden. Een prachtige dramatische, ingetogen rol van Antony Hopkins, de heerlijke jongensachtige speelsheid van Antonio Banderas en natuurlijk de schoonheid van Catherina Zeta-Jones. Maar daarmee zijn we er nog niet. Componist James Horner heeft de film voorzien van een uitstekende soundtrack. En dit alles in een combinatie die aan alle kanten gewoon klopt. Niet voor niets heeft de film vele nominaties en prijzen ontvangen. The Mask Of Zorro is een film die je gerust nog een tweede keer kunt bekijken.

Deze Superbit uitgave is een heruitgave van de film, die in 1999 al met de nodige extra’s was uitgebracht. Zoals bekend heeft Columbia bij de Superbit DVD’s alle extra’s weggelaten. De hierdoor vrijgekomen ruimte op de schijf is benut om het beeld met een lagere compressie (hogere bitrate) vast te leggen. Volgens Columbia resulteert dit in een contrastrijker en gedetailleerder beeld. Het geluid staat bij de Superbit DVD ook in DTS formaat op de schijf.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1999
Speelduur: 132 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: -

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.35:1 anamorf op de DVD. Op de eerste uitgave van The Mask Of Zorro was op de beeldkwaliteit al nauwelijks iets aan te merken. De vraag is dus of deze Superbit uitgave een nog betere beeldkwaliteit kan garanderen. En die vraag kunnen we met een kleine ja beantwoorden. Het is weliswaar heel marginaal, maar het beeld van deze uitgave is nog net ietsjes scherper, gedetailleerder en contrastrijker. Vergelijk zelf de screenshots, met screenshot 1 en 3 (links) komen van de ‘gewone’ uitgave en screenshot 2 en 4 (rechts) van de Superbit uitgave.
Voor deze heruitgave is dezelfde transfer gebruikt, alleen is nu een lagere compressie toegepast. Door de lagere compressie is de gemiddelde bitrate voor het beeld met bijna 50% toegenomen. Bij de ‘gewone’ uitgave is de gemiddelde bitrate 5.3 Mbit/s, bij deze Superbit uitgave is de gemiddelde bitrate 7.0 Mbit/s. Artefacten als filmgrain en aliassing zul je op deze DVD niet aantreffen. Edge enhancement kun je in sommige scènes in lichte mate wel zien. Ongerechtigheden als gevolg van vuil of beschadigingen zijn niet in het beeld aanwezig. Kortom, een prachtig beeld.
De film is verdeeld in 28 tracks. De laagwisseling is niet merkbaar geplaatst. De ondertiteling (wit) is duidelijk, een beetje te groot lettertype maar wel goed geplaatst.

Geluidskwaliteit

Op de eerdere uitgave van The Mask Of Zorro was het geluid gemixt in Dolby Digital 5.1 met de lage bitrate van 384 kb/s. Deze soundtrack is echt een soundtrack die bij een actiespektakel past. Alle speakers worden intensief gebruikt, de surroundspeakers worden in split-surround (stereo) gebruikt. Hierdoor ontstaat een zeer ruimtelijk driedimensionaal geluidsbeeld met veel richtingsgevoel. Het geluid klinkt lekker vol met een goed aanwezig laag, ook de subwoofer laat regelmatig van zich horen, en een uitstekende detaillering in het hoog. Naast al dat actiegeweld kent de soundtrack ook rustige, subtiele momenten die evenzo goed worden weergegeven. De prachtig mooie muziek van James Horner komt erg mooi ruimtelijk uit de speakers.
Op deze Superbit uitgave staat de soundtrack nu in Dolby Digital 5.1 met de hoge bitrate van 448 kb/s en in DTS 5.1 met een bitrate van 754 kb/s. Ten opzichte van de eerdere uitgave valt direct de verbetering op die helemaal is te danken aan de hogere bitrate. De dynamiek van de soundtrack is toegenomen, het laag is dieper en krachtiger en het hoog veel gedetailleerder. Beide soundtracks klinken nagenoeg gelijk, alleen klinkt de DTS track een stuk harder dan de DD track. Bij de DTS track is de totale geluidsindruk nog een tikkeltje dynamischer, maar het verschil is marginaal.
De dialogen blijven te allen tijde goed hoorbaar en komen, zoals ook gebruikelijk, netjes uit de centerspeaker. Een werkelijk uitstekende soundtrack.

Extra's

Geen extra’s dus op deze Superbit DVD. Op de DVD staat wel een DD en een DTS promotietrailer. Bij de DVD zit een inlay met de tracklisting.
De grijze DVD keepcase is verpakt in een metaalglanzende kartonnen omslag, waardoor het geheel hightech aandoet.

Conclusie

The Mask Of Zorro is een nog steeds een boeiend actiespektakel waarin de actiemomenten worden afgewisseld met drama, romantiek en humor. Het spel van Anthony Hopkins, Antonio Banderas en Catherina Zeta-Jones is om van te genieten. En de soundtrack, met muziek van James Horner, is er één om van te genieten.
Columbia claimt bij de Superbit DVD’s een betere beeld- en geluidskwaliteit. Met deze uitgave kan dat zeker bevestigd worden, met name voor de geluidstrack. In vergelijking met de eerdere uitgave is het beeld marginaal scherper, gedetailleerder en contrastrijker. Door de hogere bitrate klinken zowel de Dolby Digital track als de DTS track een stuk beter dan bij de eerdere uitgave. Maar dat alles is wel ten koste gegaan van alle extra’s. Helaas brengt Columbia de Superbit van The Mask Of Zorro niet uit als een dubbel DVD set, zoals wel in Amerika het geval is, met de vele extra’s op de tweede schijf. Dat betekent dat je nu een keuze moet maken tussen optimale beeld- en geluidskwaliteit of extra’s bij de film.

Lees ook onze recensie van de eerdere uitgave van The Mask Of Zorro.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Columbia Tristar Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Gabriel B.  |  19-09-2003

Leuke film, maar als ik hem zou willen hebben zou ik toch voor de goedkopere versie gaanSame here. Deze lijkt me niet meteen Superbit-waardig.
Lees meer >

Rut  |  19-09-2003

Ik ga vandaag deze superbit halen!!! Heb de film al op VHS en zeker voor mij een must op DVD.
Lees meer >

Surya  |  07-04-2003

Wat ik niet snap is dat ze op een superbit (die toch voor de perfectionisten bedoeld is) nog edge enhancement durven toepassen! Shame on you guys!
Lees meer >

van der velden  |  17-12-2002

als je hem al hebt raadt ik ook zeker niet aan om de superbit te halen maar voorde gene die hem niet hebben is dat zeker wel een hele goede tip
Lees meer >

Guus Josee  |  16-12-2002

Een hele leuke film, ik heb al de eerder uitgave met behoorlijk wat extra`s. Ik houd het bij deze versie, bevalt mij uitstekend.
Lees meer >

Jibbe Stuijts  |  16-12-2002

Leuke fim, niet meer dan dat. 1 keer kijken is zat. Zekerrr geen aanschaffer.
Lees meer >

Jelger  |  16-12-2002

Leuke film, maar als ik hem zou willen hebben zou ik toch voor de goedkopere versie gaan
Lees meer >

van der velden  |  16-12-2002

zeer mooie film zeker een superbit versie waard vooral de zonsondergang is heel mooi
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:0
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 54
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.