Bone Collector, The (Superbit)

Totaalbeoordeling:

7.6
DVD

Bone Collector, The (Superbit) (DVD)
Samenvatting

Lincoln Rhyme, een briljant forensisch onderzoeker, is door een ongeluk bijna volledig verlamd geraakt. Na vier jaar heeft hij de moed bijna opgegeven en treft voorbereidingen om een eind te laten maken aan zijn leven. Dan komt zijn ex-collega Paulie Sellitp (Ed O’Neill) op bezoek met een interessante nieuwe zaak. Bij een treinspoor is een lijk gevonden waarbij diverse cryptische aanwijzingen zijn achtergelaten. Het lijk is gevonden door de jonge agente Amelia Donaghy (Angelina Jolie), die de tegenwoordigheid van geest had om alle aanwijzingen op foto vast te leggen. Onder de indruk van haar aanleg voor forensisch onderzoek, betrekt Rhyme haar in het onderzoek. Terwijl Rhyme in bed ligt, geeft hij haar aanwijzingen om het onderzoek uit te voeren. Langzaam raken Rhyme en Donaghy dieper betrokken in de zoektocht naar de seriemoordenaar die bijzondere aanwijzingen achterlaat die terugvoeren naar het begin van de 19e eeuw.

Commentaar

Het idee waarin een seriemoordenaar om de een of andere vreemde reden aanwijzingen achterlaat op de plaats des onheil en waarbij de hoofdpersoon een race tegen de klok begint om de moordenaar te stoppen is bepaald niet nieuw. Uitstekende voorbeelden hiervan zijn Silence of the Lambs (1991) en Se7en (1995). Ook The Bone Collector uit 1999 is zo’n film. Extra dimensie die in deze film is gebracht, is natuurlijk het feit dat de hoofdpersoon verlamd aan het bed gekluisterd is en een bijzonder mooie maar onervaren politieagente als zijn ogen en handen gebruikt. Er kan veel kritiek geuit worden op de geloofwaardigheid van de film. De hoofdpersoon die na vier jaar verlamd op bed te hebben gelegen er nog zo potent uit ziet, de mooie onervaren politieagente die opeens een bijna perfecte forensisch inspecteur blijkt te zijn en dan die irritante maar o zo voorspelbaar dwarsliggende politiechef Howard Sheney komen de geloofwaardigheid niet echt ten goede. Maar feit is wel dat door het uitstekende spel van Denzel Washington en Angelina Jolie en de mooie verfilming door regisseur Phillip Noyce er een spannende en onderhoudende film is gemaakt. Ook de suspence verhogende muziek van Craig Armstrong en de uitstekende soundtrack met mooie geluidseffecten geven de film dat beetje extra.

Deze Superbit uitgave is een heruitgave van de film, die in 2001 al met de nodige extra’s was uitgebracht. Zoals bekend heeft Columbia bij de Superbit DVD’s alle extra’s weggelaten. De hierdoor vrijgekomen ruimte op de schijf is benut om het beeld met een lagere compressie (hogere bitrate) vast te leggen. Volgens Columbia resulteert dit in een contrastrijker en gedetailleerder beeld. Het geluid staat bij Superbit DVD ook in DTS formaat op de schijf.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 1999
Speelduur: 113 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609591163

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.35:1 anamorf op de DVD. Bij de eerdere uitgave van The Bone Collector was de beeldkwaliteit al prima in orde. Deze Superbit uitgave voegt daar eigenlijk weinig aan toe. Voor deze heruitgave is dezelfde transfer gebruikt, alleen is nu een iets lagere compressie toegepast. Maar het verschil is niet zo groot. Het enige dat goed opvalt is dat edge enhancement nu nauwelijks meer zichtbaar is. Was bij de gewone versie de bitrate 6.1 Mbit/s, bij deze Superbit is dat 7.16 Mbit/s. Een relatief kleine toename. De bitrate had nog veel hoger kunnen zijn, want Columbia heeft slechts 6 GB van de bijna 9 GB beschikbare ruimte op de DVD gebruikt. Dus de belofte dat alle vrijgekomen ruimte wordt benut voor optimale beeld en geluidskwaliteit wordt bij deze uitgave niet waargemaakt.
Bekijk ter vergelijking de screenshots, de linker screenshots (nummer 1 en nummer 3) zijn van de ‘gewone’ uitgave, de rechter screenshots (nummer 2 en nummer 4) zijn van de Superbit uitgave. Zoals gezegd, het beeld is verder erg goed. Goed contrast, prima zwartniveau. Scherpte van het beeld en detaillering zijn ook prima, maar hadden zeker nog beter kunnen zijn. In de vele donkere beelden blijft alles goed te volgen. Een lichte vorm van filmgrain is ook in deze uitgave nog steeds zichtbaar. Andere artefacten als edge enhancement en aliassing zul je niet aantreffen. Ook ontbreken ongerechtigheden als gevolg van vuil of beschadigingen in het beeld.
De film is verdeeld in 20 tracks. De laagwisseling is niet merkbaar geplaatst. De ondertiteling (wit) is duidelijk en goed geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het geluid is gemixt in Dolby Digital 5.1 (met de hoge bitrate van 448 kb/s). Deze uitstekend klinkende soundtrack is dezelfde als op de ‘gewone’ uitgave van The Bone Collector. Een soundtrack waarbij alle speakers intensief worden gebruikt en waarbij de surroundspeakers in split-surround (stereo) worden gebruikt. Hierdoor ontstaat een zeer ruimtelijk driedimensionaal geluidsbeeld met veel richtingsgevoel. Voor de verschillende effecten worden de surround actief gebruikt. En het heeft er af en toe veel van weg of het gewoon allemaal in je kamer gebeurd. Het geluid klinkt lekker vol met een goed aanwezig laag, de subwoofer laat regelmatig van zich horen. De detaillering van het hoog is ook pirma. De prima spanningsverhogende muziek van Craig Armstrong komt mooi ruimtelijk uit de speakers.
Op deze Superbit uitgave staat nu ook een DTS 5.1 track, bitrate 754 kb/s. Zoals meestal is ook nu de DTS track luider dan de DD track. Maar verder zit er niet veel verschil tussen de DD en de DTS track.
De dialogen blijven te allen tijde goed hoorbaar en komen, zoals ook gebruikelijk, netjes uit de centerspeaker. Een werkelijk uitstekende soundtrack.

Extra's

Zoals bekend hebben Superbit DVD’s geen extra’s om alle ruimte te benutten voor maximale beeld- en geluidskwaliteit. Op de DVD staan wel een DD en een DTS promotietrailer. Bij de DVD zit ook een inlay met de tracklisting.
De zilvergrijze DVD keepcase is verpakt in een metaalglanzende kartonnen omslag, waardoor het geheel hightech aandoet.

Conclusie

The Bone Collector is een onderhoudende, spannende actiefilm, waarin een verlamde forensische inspecteur geholpen door een mooie maar onervaren politieagente een seriemoordenaar zoekt die cryptische omschrijvingen achterlaat. De film wordt vooral gedragen door de uitstekende acteerprestaties van Denzel Washington en Angelina Jolie.
Columbia claimt bij de Superbit DVD’s een betere beeld- en geluidskwaliteit. Bij deze uitgave wordt dat niet echt waargemaakt. De beeldkwaliteit is nauwelijks zichtbaar beter. Ook de geluidskwaliteit, die al uitstekend was, is met de toevoeging van de DTS track niet overtuigend beter. De vrijgekomen ruimte die is ontstaan door alle extra’s te schrappen is niet volledig benut. Bijna eenderde van de schijfruimte is onbenut gebleven. De eerder uitgave met diverse extra’s lijkt daarmee nog steeds de beste aankoopkeuze.

Lees ook onze recensie van de ‘gewone’ uitgave van The Bone Collector.

Laatste reacties

MGdutch  |  07-02-2005

Vermakelijke thriller die erg leuk is om 1 keer te bekijken :).
Lees meer >

pieter bond  |  07-02-2005

Knappe thriller en een goed acterende Washington.Het einde valt wel dik tegen
Lees meer >

nova6666  |  07-02-2005

Goede maar wat ongeloofwaardige thriller! Ik doe mijn ouder versie zeker niet weg voor deze superbit versie!
Lees meer >

Edwin V  |  01-01-2003

Goede film, maar ik heb aan de normale uitgave heb genoeg. Deze superbit vind ik alleen maar geldklopperij. Temeer ze nog niet eens de volledige ruimte die besc...
Lees meer >

Jibbe Stuijts  |  28-12-2002

Vond deze film tegenvallen. Iets te makkelijk allemaal. Is toch echt een beetje teveel uitgemolken dit soort thrillers. Er was er maar 1 en dat is altijd nog S...
Lees meer >

Webster  |  28-12-2002

Ligt het aan mij of heeft de superbit versie inderdaad een wat blauwige zweem? De linker afbeeldingen lijken wat groenig (wat je vaak in films ziet), de rechter...
Lees meer >

Philippe  |  28-12-2002

Uitstekende film met, zoals in de recensie al werd aangegeven, een heel goede soundtrack. Heb The Bone Collector destijds al aangeschaft en zal hem dan ook nie...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:0
7.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 28
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.