Cast Away (SE)

Totaalbeoordeling:

8.8
DVD

Samenvatting

Chuck Noland (Tom Hanks) is werkzaam bij FedEx, een internationale koeriersdienst die pakketpost stipt op tijd waar ook ter wereld bezorgt. Daar zorgt Chuck wel voor, want Chuck is een man van de klok en leeft van deadlines. FedEx heeft in Rusland een nieuw distributiepunt geopend, waar het proces bepaald nog niet volgens de klok verloopt. Op enthousiaste wijze weet Chuck de mensen op het Rode Plein te mobiliseren en te motiveren zodat toch alle pakketten op tijd zijn verwerkt. En hij werkt zelf net zo hard mee. Het is zijn lust en leven. Chuck is verloofd met Kelly Frears (Helen Hunt). Als hij vlak voor kerst nog op pad moet, kan zij dat niet waarderen. Maar Chuck belooft haar op tijd weer terug te zijn. Zijn vliegtuig komt echter in een storm terecht en stort in zee neer. Chuck spoelt als enige overlevende aan op een onbewoond eiland. Verstoken van alle regelmaat en luxe moet hij zien te overleven. In afwachting van een redding probeert Chuck een nieuw bestaan op te bouwen door zich te verzoenen met de natuur. Chuck’s visie op het leven verandert ingrijpend, tijd speelt geen rol meer, slechts zijn hoop op redding en de moed om te overleven.

Commentaar

Cast Away is een indrukwekkende film met een evenzo indrukwekkende vertolking door Tom Hanks. De grootste indruk maakt wel wanneer Chuck alleen op het eiland is. Gedurende meer dan een uur is dit een solo acteerprestatie van Tom Hanks. Geen flashbacks, geen beelden hoe het thuisfront misschien op zoek is naar hem. Nee, alleen Chuck - Tom Hanks – bezig te overleven. En deze eenzaamheid wordt nog eens benadrukt door de afwezigheid van de immer zo aanwezige muziek. Ook hier heeft regisseur Robert Zemeckis vanaf gezien. Het enige dat je hoort is het ruizen van de zee en wat andere omgevingsgeluiden. Verder… stilte… eenzame stilte. Voor deze ruim twee uur durende film heeft componist Alan Silvestri dan ook slechts tien minuten muziek gecomponeerd.
Zemeckis heeft Cast Away in twee delen gemaakt, die in tijd bijna een jaar uit elkaar liggen. In het eerste deel speelt Tom Hanks zijn karakter die net gestrand is. De man is nog weldoorvoed en ziet er nog welvarend uit. Het tweede deel speelt zich vier jaar later af. Tom’s karakter is dan al vier jaar eenzaam op het eiland. Zijn postuur is een stuk slanker en sportiever en heeft een flinke haardos. Terwijl Tom Hanks zich met een strak dieet uitsloofde om de kilootjes voor het tweede deel kwijt te raken en zijn haar liet groeien, heeft regisseur Robert Zemeckis met zijn crew de film What Lies Beneath met Harrison Ford en Michelle Pfeiffer gemaakt. Daarna kwam de hele crew weer bij elkaar om Cast Away af te maken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2000
Speelduur: 138 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels
Uitgever: Dreamworks / Universal
EAN: 0667068821925

Extra's

 • Trailers
 • Making of: HBO First Look
 • Interview met Tom Hanks ‘The Charlie Rose Show’
 • Documentaire ‘S.T.O.P. Surviving as a Castaway'
 • Commentaar Robert Zemeckis & Crew
 • Op locatie: ‘The Island’
 • Toelichting op de technologische hoogstandjes
 • Vergelijking tussen storyboard en film
 • Concept Artwork

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het originele bioscoopbeeldformaat van de film is 1.85:1. Op de DVD is het beeldformaat 1.78:1 anamorf. Over de beeldkwaliteit kunnen we één ding zeggen, uitstekend. Het beeld is scherp en goed gedetailleerd. De kleuren zien er zeer natuurlijk en helder uit. Het contrast en zwartniveau zijn beide dik in orde. Het beeld is zuiver, volledig vrij van ongerechtigheden. Filmgrain is nagenoeg niet aanwezig, slechts incidenteel is licht edge enhancement te zien.
De film is verdeeld in 32 chapterstops. De DVD is van het type DVD-9, wat betekent dat hij enkelzijdig, dubbellaags is. De laagwisseling is goed geplaatst tussen een scène overgang en daardoor nauwelijks merkbaar. De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een redelijk klein lettertype en staat goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Ook de Engelstalige Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) soundtrack imponeert door natuurlijkheid. Alle kanalen worden uitstekend gebruikt voor een ruimtelijke soundtrack met veel richtingsgevoel. Zoals bij de samenvatting van de film al geschreven, de soundtrack valt vooral op door wat er niet in zit. De muziek van Alan Silvestri hoor je pas aan het einde van de film. De periode op het eiland is de soundtrack een oase van rust en natuurlijke geluiden. Maar ook in deze momenten doen alle speakers even actief mee. In de scène waarin het vliegtuig crasht, hoor je een zeer dynamische soundtrack die het neerstorten zeer realistisch maakt. Dit is wel het enige moment in de film dat de soundtrack zo dynamisch is. Dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn goed te verstaan.
De soundtrack is origineel een EX Surround track, maar is op de DVD niet als zodanig gecodeerd. Om van het extra achterkanaal te genieten, moet je de daartoe geschikte decoder/receiver even handmatig overschakelen.

Extra's

De statische breedbeeld menuschermen zijn beschikbaar in enkele talen - Engels, Duits en Nederlands - en voorzien van achtergrondmuziek. Alle extra’s hebben Nederlandse ondertiteling en zijn uitgevoerd in 4x3 standaard beeldformaat met DD2.0 (192 kb/s) geluid.
Op de eerste disc staat de film inclusief een audiocommentaar van regisseur Robert Zemeckis en andere crewleden. Dit commentaar is samengesteld uit interviewfragmenten. Het commentaar is zeker interessant en vertelt ook over de technische aspecten van de film.

Verdere extra’s staan op de tweede disc.
Te beginnen met een Making Of (27:39 minuten). Een nette achter-de-schermen documentaire met interviews en fragmenten tijdens de opnames.
Onder de keuze Documentaires en Interview een drietal keuzemogelijkheden:
- Interview met Tom Hanks (47:34 minuten), die in de Charlie Rose Show uitgebreid vertelt over de film en waarin zijn carrière wordt belicht. Het beeld heeft een te rode kleur.
- Documentaire 1 (27:01 minuten). Een documentaire genaamd S.T.O.P. Surviving as a Cast Away, die dieper ingaat op het verhaal en het ontstaan van het script. Onder andere een interview met schrijver James C. Simmons die het boek Castaway in Paradise schreef.
- Documentaire 2 (13:13 minuten). Wilson is een bijzonder karakter in de film, in deze documentaire Wilson: Life & Death of a Hollywood Extra wordt daar dieper op ingegaan.
- Op Locatie (13:57), over het filmen het op het eiland en wat daarvoor aan voorbereiding nodig was.
Meer over de special effecten zie je in de korte documentaire Toelichting op de technische hoogstandjes (8:17 minuten).
Een groot aantal foto’s en tekeningen is te vinden onder de keuze Video en stills galerie.
Hieronder vind je de keuze Videogalerie met:
- Achter de schermen (4:49 minuten)
- Vergelijking tussen films en storyboard (16:08 minuten), in het beeld zie je tegelijkertijd de storyboard tekeningen en het gemaakte stukje film.
en de keuze Stills galerie met:
- Productie ontwerp (1:05 minuten)
- Concept Artwork met tekeningen en schetsen van het Vlot (7:50 minuten), de Vissen (0:25 minuten) en de Walvissen (2:45 minuten).
Het getoonde onder Stills Galerie is op breedbeeldschermen. Alle foto’s en tekeningen worden getoond met achtergrondmuziek en wisselen automatisch.
Dan kun je nog kijken naar Bioscooptrailer 1 (1:56 minuten) en Bioscooptrailer 2 (2:22 minuten).
Bij de DVD zit ook nog een inlay met de tracklisting.

Onderaan op het menu staan nog twee tekentjes waarvan onduidelijk is wat deze doen. Aanklikken heeft geen actie tot gevolg. Op de regio 1 versie van de DVD staat ook nog een easter egg, waarin Robert Zemeckis uitlegt wat er in het pakketje zit dat Chuck Noland in de vier jaar op het eiland niet geopend heeft. Dit easter egg staat helaas niet op deze versie van de DVD.

Minpuntje in de DVD presentatie is het op veel te luid volume getoonde Video Veilig filmpje met daarna het getoonde AL leeftijdslogo, terwijl op de cover MG6 staat.

Conclusie

Cast Away is een indrukwekkende film van regisseur Robert Zemeckis met een evenzo indrukwekkende vertolking door Tom Hanks die de FedEx specialist Chuck Noland speelt. Noland komt na een vliegtuig crash als enig overlevende op een onbewoond eiland waar tijd en luxe niets betekenen, maar alleen de hoop op redding en de wil te overleven tellen.
Dreamworks heeft de film met een prima beeld- en geluidskwaliteit op de schijf gezet. De soundtrack is juist zo bijzonder door de stiltes en slechts de geluiden van de natuur. Naast een audiocommentaar staat de tweede disc nog vol met interessante extra’s. Een aanrader en natuurlijk een DVD.nl topper.

Laatste reacties

Gandalf the funny  |  12-03-2009

Heb m eindelijk eens gezien (stond al eeuwen in de kast). Het geluid was indrukwekkend.... De film erg goed en de muziek fantastisch mooi! Een moderne klassiek...
Lees meer >

Daniël V.  |  30-08-2007

Chuck Norris:idea: ? :lol: Cast Away zeker nog nooit gezien? Bij deze de volledige naam van het personage. Chuck Noland, geweldig neergezet door Tom Hanks. ;)
Lees meer >

Henk Heideveld  |  30-08-2007

Als voorbereiding op een zelfmoordpoging test Chuck op een gegeven moment de draagkracht van de boomstam, op de top van de berg. Die blijkt niet sterk genoeg, w...
Lees meer >

Daniël V.  |  27-08-2007

Toen ik deze dvd op vakantie keek met mijn ouders merkte mijn pa op dat er een scene werd "overgeslagen", nl de zelfmoord scene. )Hij zei dat hij deze scene wel...
Lees meer >

Symphony X  |  27-08-2007

Toen ik deze dvd op vakantie keek met mijn ouders merkte mijn pa op dat er een scene werd "overgeslagen", nl de zelfmoord scene. )Hij zei dat hij deze scene wel...
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  21-01-2007

Chuck Noland (Tom Hanks) is een medewerker bij bezorgbedrijf Fed-Ex. Als hij vlak voor kerst nog met het vliegtuig weg moet, neemt hij in de auto afscheid van z...
Lees meer >

Tumbo  |  26-08-2005

Echt gave en soms ontroerende film. Wel een beetje zielig als Wilson de zee in 'glijdt', en daarna verdwijnt :cry: . Deze DVD is daarom terecht echt een toppe...
Lees meer >

Tim k  |  06-05-2005

Blijft boeien deze film. Erg goed verzonnen met die Fedex-pakjes. Mooi en apart einde. Hanks / Hunt allebei top. Topper!
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  06-05-2005

Meesterwerkje. Een van de weinige films die ik hier een 10 geef.
Lees meer >

Wizz-Art  |  16-03-2005

Hele mooie uitgave, jammer dat het zo'n slechte film is. Kon me nog net inhouden toen ik hem voor 5,99 zag liggen bij de MM :D Daar ga je toch zeker wel ff ...
Lees meer >

Vincent van Poorten  |  16-03-2005

Hele mooie uitgave, jammer dat het zo'n slechte film is. Kon me nog net inhouden toen ik hem voor 5,99 zag liggen bij de MM :D
Lees meer >

erwin payne  |  08-02-2005

ik heb em een keer op tv gezien ik vond het en mooie film ik ga em zeker een keer kopen :D
Lees meer >

nova6666  |  27-01-2005

Aardige film om een keer te huren. Ik zou hem zelf niet vaker gaan kijken. Had moeite om de eerste keer wakker te blijven,
Lees meer >

fredje-astaire  |  27-12-2004

Wat een knappe prestatie levert Tom Hanks in deze meesterlijke film, het is eigenlijk een one-man show van Tom Hanks, in een modern Robinson crusoë-verfilming. ...
Lees meer >

Wizz-Art  |  17-10-2004

Super film. De beste acteur in deze film is toch zeker Wilson. Tom Hanks levert een dijk van een Supporting Cast maar Wilson steelt de show. Zo zie je maar we...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:9
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 357
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.