De resultaten 1 tot 21 van 21 worden weergegeven.
  1. #1

    Standaard Schindler's List [Blu-ray Disc]

    Schindler's List

    De HD-presentatie is even indrukwekkend als de film zelf.

    Lees dit artikel

  2. #2

    Standaard

    yes wat ben ik blij dat de beste film ooit eindelijk op blu-ray verschenen is!

  3. #3

    Standaard

    De film wordt met enige regelmaat vertoond op Sky in HD en ziet er inderdaad prachtig uit (voor zover je inderdaad van prachtig kunt spreken) en verdiende terecht een Oscar voor cinematografie. Het blijft zelfs twintig jaar na dato nog steeds een indrukwekkende film. Toen ik door alle recensies heen las die destijds geschreven zijn met de uitgave van deze film op DVD, verbaasde ik me er wel over dat er eigenlijk nog steeds zoveel mensen zijn die deze film nog niet hebben gezien, terwijl deze film (wellicht meer dan iedere andere film uit Hollywood) een les had kunnen zijn voor alle tijden.

    Daarmee wil ik niet zeggen dat de film een adequate afbeelding geeft van de realiteit. Je zou kunnen zeggen dat de film een klein facet weergeeft van de groep mensen die het slachtoffer werden van Hitler’s politiek, maar zeker niet de enigen waren. Als zodanig sluit de film duidelijk aan bij de categorie die door historici wel wordt aangeduid als ‘De Holocaust Industrie’. Aangezien het alleen maar het lijden van het Joodse volk op de voorgrond plaats en vrijwel niets zegt over andere bevolkingsgroepen. 20 jaar na het maken van deze film denk ik daarom wel dat deze film (hoe indrukwekkend ook) daarom nogal wat gedateerd aandoet. De laatste jaren is er een stortvloed aan literatuur verschenen aangaande de Holocaust en zo langzamerhand beginnen we de te begrijpen dat het uitmoorden van niet-gewilde mensen veel verder sterkte dan alleen het uitmoorden van mensen in vernietigingskampen. Meest indrukwekkend aangaande dit is het recent verschenen boek Bloedlanden van Timothy Sneijder, dat gaat over wat er is gebeurt in het gebied tussen Duitsland en Rusland. Ook is het niet zo dat alleen de Duitsers daar verantwoordelijk voor waren, maar ook de Russen, locale bevolking en uiteraard de Joden zelf. De Duitsers worden als boeman neergezet, de Russen als bevrijders, over de locale bevolking wordt vrijwel niets gezegd en de Joden worden vrijwel alleen als slachtoffer neergezet. Dat is een beetje te simpel en zwart-wit aangezien het echte probleem en het traumatische effect dat het veroorzaakt juist komt door de banaliteit van het geheel. Wat dat betreft gaf een film als Zwartboek een veel genuanceerder beeld aangezien het veel beter laat zien hoe goed en kwaad constant kruislinks door elkaar heenlopen. Een ander probleem is dat (hoe gruwelijk sommige beelden al zijn en hoe roekeloos er al met mensenlevens werd omgegaan) de werkelijkheid nog vele malen erger was. Wanneer je Goldenhagen, Browning, Friedlander of Evans leest kom je er al snel achter dat Spielberg in deze film wellicht het topje van de ijsberg raakte, maar ook niet veel meer dan dat.

    Dat alles is jammer, aangezien films tegenwoordig het medium bij uitstek is geworden om het merendeel van de bevolking historisch bewustzijn bij te brengen (zoals een van de reacties leest dat hij deze film voor school moest bekijken), en als zodanig is Schindler’s List een volledig gemiste kans. Spielberg besloot zijn aandacht en tijd te besteden door bepaalde scenes te verdramatiseren (meest klassieke voorbeeld het einde van de film waar Schindler zich beseft dat hij wellicht met zijn Nazi pin en auto nog veel meer Joden had kunnen vrijkopen, wat helemaal niet in het boek voorkomt) terwijl hij ook het narratief had kunnen verbreden en verdiepen om zo een beter en completer beeld neer te zetten van het geheel.

    Nogmaals ik wil niets afdoen aan de kwaliteit van de film technische aspecten van deze film die als zodanig een indrukwekkende prestatie is, nog het lijden van de slachtoffers die in deze film worden weergegeven. Ik probeer alleen weer te geven dat het een minuscuul aspect weergeeft van de werkelijkheid en het drama wat er zich heeft afgespeeld. Als we alleen afgaan op dit minuscule deel dan houden we een zeer prijzenswaardige film over die oprecht aan te bevelen valt.

  4. #4

    Standaard

    (hoe gruwelijk sommige beelden al zijn en hoe roekeloos er al met mensenlevens werd omgegaan) de werkelijkheid nog vele malen erger was.

    Vooral als je ook weet, dat er altijd gedacht was, dat er 7500 concentratiekampen waren, maar sinds pas er achter zijn gekomen dat er ca. 42500 concentratiekampen zijn geweest.

    Daarnaast moet je niet alleen kijken naar Schindler's List, maar The Pianist ook erg en misschien wel meer indrukwekkender is, dan Schindler's List.

    BTW: Vindt de Collector's Box een hele mooie aankoop, gewoonweg: Prachtig...!!!

  5. #5

    Standaard

    Recent onderzoek vanuit de VS lijkt inderdaad te onderschrijven dat het kampennetwerk veel omvangrijker was dan tot op heden is aangenomen. Dit is schrikbarend en schokkend op zichzelf en komt zo steeds meer in de buurt van het Stalinistische Rusland en het Goelag netwerk, maar daar mee weg is gekomen. Immers was Rusland een van de bevrijders van WO2. De cijfers die jij weergeeft zijn mij niet bekend. Ik dacht dat er 30 hoofdkampen waren, welke eindeloos veel subkampen hadden (schattingen gaan rond de 800 tot 1500), waardoor het aantal erg moeilijk is in de schatten. Wat mij vooral choqueerde was dat het aantal moet worden bijgesteld van 6 miljoen naar 20 miljoen. Dat is nogal een misvatting. Maar ook hier zijn vele historici het niet eens met het aantal slachtoffers. Het nummer 6 miljoen wordt veel gebruikt, maar staat helemaal niet vast. Dit komt aan de ene kant omdat het werkelijke aantal moeilijk te calculeren valt en aan de andere kant omdat het er een brede en een nauwe opvatting bestaat van wat er wordt bedoeld met ‘Holocaust’. Veelal duiden historici hierop het aantal slachtoffers dat is omgekomen in een concentratie of vernietigingskamp. Echter, zoals vrij overtuigend wordt aangetoond in Bloedlanden, hebben de meeste slachtoffers nooit een concentratie kamp van dichtbij gezien. Het verhaal van deze slachtoffers (ook al wil ik het een niet bagatelliseren) is echt verschrikkelijk. Het lezen van Bloedlanden is daarmee tegelijk verplichte kost maar met vlagen bijna ondragelijk. Als we deze aantallen meetellen komt het aantal ergens in de buurt van de 14 Miljoen.



    Ik moet zeggen dat ik minder onder de indruk was van de Pianist. Het deed me niet zoveel als Schindler’s List dat me neergeslagen en depressief achterliet. Al moet ik zeggen dat de interviews op disc 2 eigenlijk nog veel pijnlijker zijn. En nog veel pijnlijker vond ik aflevering 8 van Band Of Brothers, waarin per toeval een (dan wel niet) relatief klein werkkamp wordt ontdekt door de Geallieerden, en de kijker op een buitengewoon indringende manier met de horror wordt geconfronteerd. Uiteraard wisten de Geallieerden aan de top wat er gaande was maar gewone soldaten in het veld natuurlijk niet en de schok en de confrontatie is in deze aflevering (denk ik) getrouw weergegeven.

  6. #6

    Standaard

    The Pianist is een supergoede film maar geen meesterwerk zoals deze. Deze komt er zeker in.........staat op nr. 2 in mijn lijst van beste films ooit.

  7. #7

    Standaard

    Het zijn zeker supergoede films, alleen vind ik The Pianist wat meer grover zoals iemand in een rolstoel vanaf het balkon naar beneden gooien door de Duitse soldaten.

  8. #8

    Standaard

    Nog steeds een indrukwekkende film. Natuurlijk wel 'een Spielberg,' gemaakt in die tijdsgeest en voor een groot (Amerikaans) publiek. Publicaties zoals Daniel74 noemt, zijn zeker de moeite van het lezen waard maar grotendeels verschenen (in de jaren) nadat Spielberg Schindlers List maakte . Veel van de informatie werd lange tijd door velen genegeerd of is pas na de val van de Muur/Oostblok geleidelijk naar boven gekomen (b.v. Bloedlanden). Hollywood loopt vrijwel nooit voorop bij het gebruikmaken van controversiele/nieuwe informatie.
    Spielberg kreeg bij het uitkomen van SL ook de nodige kritiek te verwerken b.v. over de werkelijke rol van Schindler of het uiterlijk van de gevangenen welke er volgens een aantal critici nog 'te goed' uitzagen. Bij die aflevering van BOB zie je dat de techniek al weer verder gevorderd was en men mbv CGI de gevangenen er nog veel erger uit kon laten zien (trouwens ook een Spielbergproductie).
    Ik vind de Pianist ook een indrukwekkende film omdat het meer de lotgevallen van een enkel individu volgt.
    Geen klassieker maar ook een heftige film met Holocaust thematiek vind ik Grey Zone.

    Op mijn middelbare school kwam trouwens jaarlijks een ex-gevangene vertellen over de jaren in diverse concentratiekampen. Deze man werd kort voor zijn dood nog verrast door een cameraploeg die zijn getuigenis wilde opnemen voor de Shoah-organisatie van Spielberg (die hij heeft opgericht nav het maken van SL).

    Over de SL-blu-ray: ik heb de Definitive Edition, maar ik vind het het prijsverschil niet waard. Erg jammer ook dat er geen nieuwe extra's zijn toegevoegd bij een dergelijke film.

  9. #9

    Standaard

    Over de SL-blu-ray: ik heb de Definitive Edition, maar ik vind het het prijsverschil niet waard. Erg jammer ook dat er geen nieuwe extra's zijn toegevoegd bij een dergelijke film.

    De Definitive Edition vind ik wel een aparte Digibook uitgave vanwege het dikkere karton waar de foto's op gedrukt zijn.

  10. #10

    Standaard

    net gekocht bij Saturn voor 17.99 €ziet er mooi uit

  11. #11

    Standaard

    Na 6 jaar, op de 20ste verjaardag van het verschijnen van de film nog eens opnieuw bekeken, en dit keer in de blu-ray versie.
    Onder toezicht van regisseur Steven Spielberg heeft de prent een schoonmaakbeurt gekregen als het ware. De beelden zijn op blu-ray werkelijk prachtig en het zwart-wit komt nog meer tot zijn recht.
    Ook het geluid is stukken beter, alle lof dus voor de restaurateurs en Spielberg.
    Het verhaal dan.. net zoals ik al eerder zei, het is indrukwekkend en dat is het nu nog steeds, het is en blijft een film die je moet gezien hebben alleen maar om niet te vergeten dat zulke dingen zich niet meer zouden mogen herhalen.. al vrees ik dat dat een utopie is...
    Sommige beelden zullen velen onder ons choqueren, maar dat is ook de bedoeling, hoe goed en mooi de film ook is gemaakt, hij is er niet om ons te amuseren, maar om ons duidelijk te maken tot wat de mensheid in staat was, en is....
    Elke keer ik de film opnieuw zie ontdek ik nieuwe dingen, zoals nu ook weer... de vioolsolo's die je in bepaalde muziekstukken hoort zijn uitgevoerd door een Schindler-Jood, namelijk Jitzak Perlman die ook in het verhaal aan bod komt.
    En let op de personen die op het einde van de film een groet brengen aan Schindler's graf, het zijn de acteurs vergezeld (als ze nog in leven zijn) door hun echte personages.
    Ik hoop dat deze film nog door veel mensen wordt gezien, vooral beleidsmensen... ze kunnen er nog steeds lessen uit trekken...
    AANRADER !!!

    Commentaar 2007:
    Het was al enkele jaren geleden dat ik de film nog eens had gezien.
    Ik was er de eerste keer sterk van onder de indruk, de 2de maal ook.. de derde keer idem.. en nu.. de film heeft nog steeds die overtuigingskracht net als bij de eerste keer.
    In één woord... Indrukwekkend !!!
    Alle vertolkingen, zeker van Liam Neeson, Ben Kingsley en Ralph Fiennes, maar ook alle andere acteurs, Joodse en niet-Joodse personages, verdienen alle lof voor hun bijdrage aan dit meesterwerk.
    Er bestaat nog steeds geen betere film over dit onderwerp, namelijk de vervolging van de Joden tijdens het nazi-regime en de barbaarsheid van dat regime.
    Een film van meer dan 3 uur, maar een van topklasse, die dan ook, terecht, met Oscars werd overladen.
    Voor diegenen die het niet moesten weten, de film is in zwart-wit, dit om de grauwe sfeer van die dagen nog eens te benadrukken.
    Pure klassefilm !!

  12. #12

    Standaard

    Ben eergisteren teruggekomen van een bijzonder indrukwekkend bezoek aan Auschwitz en Auschwitz Birkenau. Alles heeft nu nog meer impact als je deze film hebt gezien, of nog eens ziet. In Krakow ben ik naar de fabriek van Oskar Schindler geweest. Dit meesterwerk moet door iedereen gezien worden.
    "Volg de spinnen...? Waarom is het niet gewoon: 'volg de vlindertjes'...."

  13. #13

    Standaard

    Citaat Oorspronkelijk gepost door Ludo Keeris Bekijk bericht
    Schindler's List

    De HD-presentatie is even indrukwekkend als de film zelf.

    Lees dit artikel
    Mooie review Ludo, wel nog even de verwijzing naar de DVD aanpassen, als je daar op klikt krijg je namelijk het verzoek om in te loggen als admin....

    dit is de plek waar de DVD recensie staat: http://dvd.nl/recensies/1559/schindlers-list/dvd/
    Have fun and enjoy your collection

  14. #14

    Standaard

    Ik ben er vorig jaar ook geweest. Enkel de Schindler fabriek hebben we enkel de buitenkant gezien. Er hangen daar foto's aan de muur van enkele joden die Schindler gered heeft.
    De waarheid achter Schindler zelf is echter minder fraai en in de film meer geromantiseerd dan de werkelijkheid.
    We hebben Birkenau en Auschwitz ook bezocht, het enige wat ons stoorde was dat de Shoah Foundation leden daar rondliepen met een Israëlische vlag: een plaats als dit zou ten eerste vlagloos moeten zijn, ten tweede zijn de Israëlisch zelf verantwoordelijk voor Ghettobouwen en executies hedendaags. Er waren heel wat mensen die zich hieraan wel stoorden.
    Iedereen zou de 2 kampen toch wel eens in hun leven moeten bezocht hebben. Dit is iets wat we nooit mogen vergeten.

  15. #15

    Standaard

    Citaat Oorspronkelijk gepost door DVDProfilersFilmgek Bekijk bericht
    Mooie review Ludo, wel nog even de verwijzing naar de DVD aanpassen, als je daar op klikt krijg je namelijk het verzoek om in te loggen als admin....

    dit is de plek waar de DVD recensie staat: http://dvd.nl/recensies/1559/schindlers-list/dvd/
    Helaas gaat op dit moment nog elke link naar een oude recensie fout in de recensies. Daar is reeds een melding van gemaakt.
    Staat op het lijstje en wordt aan gewerkt.
    Philadelphia Phillies: World Series Champions 2008, National League Champions 2009 & 2022 en National League East Champions 2010 & 2011

  16. #16

    Standaard

    Citaat Oorspronkelijk gepost door Ludo Keeris Bekijk bericht
    Helaas gaat op dit moment nog elke link naar een oude recensie fout in de recensies. Daar is reeds een melding van gemaakt.
    Staat op het lijstje en wordt aan gewerkt.
    Dank voor de terugkoppeling

    Misschien de manier van de link plaatsen? dacht dat de link die ik had geplaatst wel werkt...... tenminste bij mij dan, maar dan vraag ik mij af, werkt hij dan niet bij anderen?
    Have fun and enjoy your collection

  17. #17

    Standaard

    Ja, die van jou werkt wel, maar het iets structureels in alle recensies. Daar moet nog een aanpassing voor komen.
    Het is niet te doen om links in alle recensies handmatig aan te passen.
    Philadelphia Phillies: World Series Champions 2008, National League Champions 2009 & 2022 en National League East Champions 2010 & 2011

  18. #18

    Standaard

    Citaat Oorspronkelijk gepost door Ludo Keeris Bekijk bericht
    Ja, die van jou werkt wel, maar het iets structureels in alle recensies. Daar moet nog een aanpassing voor komen.
    Het is niet te doen om links in alle recensies handmatig aan te passen.
    Oke, nu snap ik het, zal zeker goedkomen, net als met de editor , probleempjes zijn ervoor om opgelost te worden.

    Prettige Pinksterdagen toegewenst.
    Have fun and enjoy your collection

  19. #19

    Standaard

    Citaat Oorspronkelijk gepost door jurgen42u Bekijk bericht
    Ik ben er vorig jaar ook geweest. Enkel de Schindler fabriek hebben we enkel de buitenkant gezien. Er hangen daar foto's aan de muur van enkele joden die Schindler gered heeft.
    De waarheid achter Schindler zelf is echter minder fraai en in de film meer geromantiseerd dan de werkelijkheid.
    Dat geloof ik direct. Het was ook nooit Schindler's eerste nobele bedoeling om Joden te redden, zijn belang lag bij een goed draaiende fabriek. Neemt niet weg dat er bij hem wel een omslagpunt is bereikt en dat hij toch ruim 1000 joden bewust uit de gaskamers heeft weten te houden. Het gebouw zelf is overigens na de oorlog direct weer ingezet voor iets anders. Pas geruime tijd daarna is het een museum geworden.
    Er is nu een tentoonstelling over Krakow in de oorlogsjaren, erg de moeite waard.

    http://jonkerhenry.wordpress.com/201...eft-in-krakau/

    We hebben Birkenau en Auschwitz ook bezocht, het enige wat ons stoorde was dat de Shoah Foundation leden daar rondliepen met een Israëlische vlag: een plaats als dit zou ten eerste vlagloos moeten zijn, ten tweede zijn de Israëlisch zelf verantwoordelijk voor Ghettobouwen en executies hedendaags. Er waren heel wat mensen die zich hieraan wel stoorden.
    Toen wij er waren liep er ééntje met een vlag om. Heb me er niet zo aan gestoord maar ik snap geloof ik wel wat je bedoeld. Aan de andere kant, meer dan een miljoen joden vergast in Auschwitz, mja dan wil je als joodse bezoeker wellicht toch een statement maken
    Iedereen zou de 2 kampen toch wel eens in hun leven moeten bezocht hebben. Dit is iets wat we nooit mogen vergeten.
    Dat ben ik volledig met je eens. Ik ben tamelijk nuchter maar ik heb echt een week nodig gehad om op dit bezoek na te kauwen en dit een plek te geven.
    "Volg de spinnen...? Waarom is het niet gewoon: 'volg de vlindertjes'...."

  20. #20

    Standaard

    [QUOTE=John Tak;1938700]
    Iedereen zou de 2 kampen toch wel eens in hun leven moeten bezocht hebben. Dit is iets wat we nooit mogen vergeten.
    Dat ben ik volledig met je eens. Ik ben tamelijk nuchter maar ik heb echt een week nodig gehad om op dit bezoek na te kauwen en dit een plek te geven.
    Als kind al heel jong door mijn ouders hiermee opgevoed, er werd openlijk over gesproken en we hebben reeds als kind bezoeken gebracht aan de diverse oorlogs-monumenten.
    Dat waren altijd de wat beklemmende "uitjes", maar hoorde net als het met mes en vork leren eten tot de opvoeding van mijn ouders, overigens waren er geen
    taboes en konden we als kind elk denkbaar onderwerp aansnijden om er vragen over te stellen, wist dan ook al heel jong waar Abraham de mosterd vandaan haalde
    Kregen eigenlijk altijd passend antwoord en maar zelden de opmerking dat we voor een bepaald antwoord nog te jong zouden zijn.

    Zondag was ook altijd een prachtige dag, we verveelden ons nooit, we moesten "verplicht" naar de kerk, maar het fijne was dat we geheel en al vrij waren in
    onze keuze, als we er maar 1 namen Woonde in een buurt met heel veel keus en mijn buurtgenootjes van mijn eigen leeftijd hadden ook niet al te moeilijke ouders,
    zo trokken we met wisselende samenstelling op zondag door de omgeving op zoek naar het beste aanbod We waren altijd overal van harte welkom(nou ja....meestal wel) en achteraf
    begrijp ik wel waarom we zo'n beetje altijd helemaal vooraan belanden, konden ze ons een beetje in de gaten houden , ons wisselende clubje was heus wel een beetje de schrik van
    de diverse goedbedoelende gemeentes die het ons toch wel naar de zin wilde maken.

    Heb nog steeds geen keus kunnen maken en heb nu vrije zondagen, als ik tenminste niet naar mijn werk moet Geloven, dat was niet verplicht, maar er kennis over opdoen weer wel.

    Mis ze wel.... mijn ouders...

    Ja, zo'n film maakt wel wat los.
    Have fun and enjoy your collection

  21. #21

    Standaard

    @dvdprofilersfimgek
    mooi geschreven.
    Heb de film toevallig gisteren voor het eerst gezien. Indrukwekkend.
    nu de extra's nog.
    I don't say words real good, I stare real well - Clint Eastwood.

    134 Blu ray's laatste aanwinst:
    Sherlock Holmes

Instellingen bij het plaatsen van berichten

  • Je mag geen nieuwe topics plaatsen
  • Je mag geen antwoorden plaatsen
  • Je mag geen bijlagen invoegen
  • Je mag niet je berichten aanpassen
  •