Pagina 1 van 2 12 LaatsteLaatste
De resultaten 1 tot 25 van 39 worden weergegeven.
  1. #1

    Standaard Amadeus Director’s Cut [DVD]

    Amadeus Director’s Cut [DVD]

    Het verhaal van Wolfgang Amadeus Mozart wordt verteld door zijn rivaal, de hofcomponist in Wenen maestro Antonio Salieri. Salieri vraagt zich af waarom God een onverantwoordelijk, brutaal en speels persoon als Mozart zo’n groot en goddelijk muzikaal talent heeft gegeven.

    Lees dit artikel

  2. #2

    Standaard

    Een echt toppertje!
    Ik heb hem ook al in huis en ik vind hem helemaal geweldig.
    Met zulke films is het genieten van je HT!
    Robert.

  3. #3

    Standaard

    waarom is dit geen topper...hij heeft toch genoeg volle bolletjes of niet?

  4. #4

    Standaard

    Een topper moet ook bij de extra's nog wat hoger scoren. Kwa beeld, geluid en filminhoud zou de DVD inderdaad wel in aanmerkingen komen voor het Topper-predikaat.
    Eric van Ballegoie

  5. #5

    Standaard

    De grotere versie van de plaatjes doen het bij mij niet.
    Ligt dit aan mij of heeft iedereen hier last van!?!

  6. #6

    Standaard

    Het clevere aan deze film is dat we, ondanks alles, sympathie kunnen voelen voor Salieri, die er in deze film toch maar even van beschuldigd wordt een van de grootste, muzikale genieen aller tijden om zeep te hebben geholpen.
    Dit komt voornamelijk omdat beide mannen nooit met elkaar in de clinch gaan. Erger nog: de geniale Mozart heeft zelfs nooit in de gaten dat de hofcomponist op zijn ondergang uit is. Dit vanwege Mozarts gebrek aan mensenkennis, zijn naiviteit, maar evenzeer aan de manier waarop Mozart als arrogant, banaal en vulgair wordt geportretteerd.
    Een prachtig staaltje hiervan krijgen we te zien wanneer Salieri een verwelkomingsmuziekje voor de nieuwkomer heeft gecomponeerd en die dit volstrekt belachelijk maakt en er zowat ter plaatse zijn eigen, superieure variatie op bedenkt.
    En dit terwijl Salieri zichzelf altijd min of meer als een genie heeft beschouwd, tot nu, nu met hij met een echt genie geconfronteerd wordt.
    In deze ene scene zien we de ware grootsheid en Goddelijke gave van een genie als Amadeus, maar eveneens zijn arrogantie, zijn onbeschoftheid, minachting voor mindergetalenteerden en kinderlijke wreedheid, wat hem uiteindelijk naar zijn ondergang voert.
    Niet minder overtuigend is de manier waarop Salieri zijn strijd voert. Het is geen gevecht van hem tegen het banale, infantiele wondermens Mozart, neen, het is een strijd van hem tegen de Almachtige, die hij verantwoordelijk acht voor alles.
    Dat een en ander historisch gezien niet helemaal klopt of zelfs helemaal niet klopt (zoals dat schaterlachje; dit wordt aan Beethoven toegeschreven) doet er niet toe.
    Deze biopic steunt op een ijzersterk scenario, een somptueuze regie, schitterend camerawerk, voortreffelijke acteurs, prachtige decors, maar bovenal op de adembenemende muziek waardoor het welhaast lijkt of de geest van Amadeus Mozart overal in de film aanwezig is en er een Goddelijk glimlachje aan toevoegt.
    Een van de voortreffelijkste films aller tijden.

  7. #7

    Standaard

    Citaat Oorspronkelijk gepost door Louis Bouduin
    Het clevere aan deze film is dat we, ondanks alles, sympathie kunnen voelen voor Salieri, die er in deze film toch maar even van beschuldigd wordt een van de grootste, muzikale genieen aller tijden om zeep te hebben geholpen.
    En dan te bedenken dat dit allemaal fictie is. Mozart en Salieri hebben nooit zo'n relatie met elkaar gehad en elkaar slechts enkele malen ontmoet.

  8. #8

    Standaard

    Hoe is Mozart dan werkelijk aan zijn eind gekomen?!?

  9. #9

    Standaard

    Dat zal wel zijn. Maar misschien toch even opmerken dat in een van de dagboeken van Ludwig van Beethoven staat vermeld dat een oude, dementerende hofcomponist Salieri beweerde dat hij Mozart had vermoord.
    Op basis daarvan heeft dan een zekere Pushkin er een toneelstuk over geschreven alsof dit inderdaad het geval was. Hij is ook de man die dat prachtige stuk verzonnen heeft over het bestellen van het requiem door de man met een masker.
    Peter Schaffer heeft daar verder op geborduurd en de rest is geschiedenis. Voor mensen die er intresse voor hebben: Hier is de tekst van Puskin’s korte toneelstuk.

    Mozart en Salieri

  10. #10

    Standaard

    Louis, dat klopt helemaal.

    Het leven van Mozart is door de film aardig goed neergezet. Hij was een geniaal componist die vond dat hij te weinig werd gewaardeerd. Hij leefde inderdaad redelijk losbandig. En 'too many notes' schijnt keizer Joseph II inderdaad gezegd te hebben.

    De dood van Mozart is niet geheel duidelijk. Men zegt dat Mozart is overleden aan een verkoudheid die ontaard is in een longontsteking. En hij was toen in inderdaad bezig met zijn requiem dat dus niet voltooid is.

  11. #11

    Standaard

    Amadeus was mijn eerste DVD!!!! Maar dan wel de gewone versie zonder 2e disc. Het is een van mijn favoriete films, hij ontroert me echt. Prachtig.
    Of ik de nieuwe DVD versie ga kopen, ik denk het niet. Filmmaatschappijen hebben een nieuwe melkkoe gevonden door steeds na een aantal jaar een uitgebreidere versie van een film op de markt te brengen. Voor mensen die deze film niet kennen: Kopen!!

  12. #12

    Standaard

    Citaat Oorspronkelijk gepost door Marcel A. de Vrije
    Filmmaatschappijen hebben een nieuwe melkkoe gevonden door steeds na een aantal jaar een uitgebreidere versie van een film op de markt te brengen.
    Ik denk niet dat je dat zo kan zeggen: Toen DVD net geintroduceerd was waren de budgetten voor DVD's klein, evenals de afzetmarkt. Met name Warner heeft zich in het begin ingezet om zoveel mogelijk films op DVD uit te brengen, vaak zonder extra's.

    We zijn nu een aantal jaren verder en de markt is enorm gegroeid. Nu is het dus wel lonend om een film voor zeer veel geld (je bent zo 100.000 Euro verder) op te knappen, te zoeken naar extra's en om er vervolgens een mooie DVD van de maken. De afzet is nu immers zo groot dat die kosten verwaarloosbaar zijn. Ik vind het dan ook een zeer goede zaak dat films die in eerste instantie 'matig' op DVD zijn gezet nu opnieuw worden uitgebracht in betere kwaliteit en met meer features.

    PS: Het probleem met de afbeeldingen klopt, vanmiddag wordt dat verholpen.
    Eric van Ballegoie

  13. #13

    Standaard

    Misser. sorry.

  14. #14

    Standaard

    Amadeus is een prachtige film (voornamelijk qua muziek natuurlijk), maar ik kan er toch niet naar kijken zonder een vieze smaak in mijn mond te krijgen. Hier wordt Antonio Salieri, naar alle maatstaven een groot componist (maar inderdaad niet de grootste) even de moord op Mozart in de schoenen geschoven. Deze film zou mij veel beter liggen als ze niet Antonio Salieri, maar een niet bestaande componist hadden gebruikt als het zwarte schaap...

    Maar, Mozart blijft prachtig (vooral het Requiem)!

    -Freek.

  15. #15

    Standaard

    Edit door moderator: Gaarne niet SCHREEUWEN.
    "do i see sheets of plastic in your future?..."
    Dexter Morgan.

  16. #16

    Standaard

    Werkelijk een fantastische film. Heb net T2 UE geruild voor Amadeus DC, moet alleen nog wachten tot de postbode hem brengt. Ik hoop dat ik 'm voor het weekend thuis heb, kan ik 'm eindelijk weer eens bekijken.

  17. #17

    Standaard

    Was al een tijdje van plan om deze dvd aan te schaffen, vond alleen de prijs aan de hoge kant. Misschien binnenkort toch maar gaan halen.

  18. #18

    Standaard

    Had hem eigenlijk nog nooit gezien, maar veel over gehoord, ik heb hem gelijk maar op de releasedag aangeschaft en gekeken en ik was heel erg onder de indruk. Het mooie vind ik altijd dat je normaal gesproken niet van klassieke muziek houdt, maar zodra het in een film verwerkt word, het ineens erg prachtig is. Kubrick kan dat overigens ook goed.

  19. #19

    Standaard

    Waaraan is Mozart gestorven

    Ontbering, ziekte, geldnood, uitgeputting, enz. Niet noodzakelijk in deze volgorde. Zo had Mozart in 1790 nog slechts twee leerlingen waar hij muziekles aangaf, terwijl dit zijn enige bron van inkomsten was.
    Om uit die geldnood te komen stelde z’n vriend en medelid van de vrijmetselarij Schikaneder hem voor om een populair “kasstuk” te componeren. Dit werd dan zijn beroemde Zauberflote.
    Hier was hij als een bezetene mee bezig toen een of andere vage tussenpersoon bij hem het inmiddels beroemde requiem bestelde. De anonieme opdrachtgever zou de een of andere graaf zijn geweest, die voor componist wilde doorgaan en afwist van Mozarts benarde financiele situatie.
    Vervolgens kwam daar nog bij dat hij een nieuwe opdracht kreeg, die dadelijk uitgevoerd moest worden. La Clemenza Di Tito, ter ere van de kroning van de een of andere Boheemse vorst.
    Dit werk voltooide Mozart in 18 dagen.
    Maar La Clemenza werd in zijn geliefde Praag niet gewaardeerd. Mozart al ziek, teleurgesteld, overwerkt, overspannen en depressief (je zou van minder) keerde gebroken naar het door hem gehaatte Wenen terug. De plaats waar hij als jonge man zo vaak als lakei behandeld was.
    Misschien zou hij langer geleefd hebben als toen auteursrechten hadden bestaan. (Hij zou in ieder geval van zijn geldnood verlost zijn geweest.)
    Helaas voor hem was daar nog geen sprake van. En terwijl zijn Toverfluit een regelrecht succes begon te worden, gingen alle winsten naar de tekstschrijver en theaterdirekteur, zijn vriend en logebroerder Schikaneder.
    In deze ellendige toestand werkte Mozart verwoed en alleen (hij weigerde iedere hulp) koortsachtig verder aan het requiem. Het einde heeft hij niet meer beleefd. De vele zorgen en een ziekte (de welke weet men niet precies) hadden inmiddels hun tol geeist van dit uitzonderlijk genie, die als zoon van de kapelmeester en violist van het aartsbisschoppelijke orkest van Salzburg, reeds sinds zijn prilste jeugd vele Europse hoven met zijn unieke talent en gaven verstomd had. Toen al werd gesproken dat het een eigenaardig kind was, een raar mengsel van naiviteit en pure intuitie.
    Datzelfde kind componeerde wel reeds op zijn twaalfde het zangspel, Bastien en Bastienne, dat nog altijd wordt opgevoerd. Vervolgens kende hij vele suksessen maar nog meer nederlagen.
    En nu was alles wat hem nog restte een trieste begrafenis, (vanwege het slechte weer was niemand erbij toen zijn kist in de grond werd neergelaten).
    Toen zijn vrouw, die tijdens Mozarts laatste dagen en overlijden, ziek te bed lag vroeg waar hij precies was begraven, kon niemand haar dit vertellen.

  20. #20

    Standaard

    Citaat Oorspronkelijk gepost door Eric van Ballegoie
    Ik denk niet dat je dat zo kan zeggen: Toen DVD net geintroduceerd was waren de budgetten voor DVD's klein, evenals de afzetmarkt. Met name Warner heeft zich in het begin ingezet om zoveel mogelijk films op DVD uit te brengen, vaak zonder extra's.
    Daar heb je wel gelijk in, zo had ik het nog niet gezien.
    Wat vind je ervan wanneer distributiemaatschappijen rekening gaan houden met mensen die vroegere versies van een film kochten en ze d.m.v. bv omruilacties in de winkel de nieuwe versie flink goedkoper kunnen laten aanschaffen?
    Over een paar jaar komt de Milestone versie van Jungle Book (Disney). Wil ik graag hebben, maar heb Jungle Book al..... En zo kunnen we wel even doorgaan. Graag je reactie.
    Kunnen we daar als DVD.NL met zoveel lezers en leden niet een vuist voor maken. Je ziet dat de Stiebolt-actie ook wat opleverde!!

  21. #21

    Standaard

    Citaat Oorspronkelijk gepost door Marcel A. de Vrije
    Wat vind je ervan wanneer distributiemaatschappijen rekening gaan houden met mensen die vroegere versies van een film kochten en ze d.m.v. bv omruilacties in de winkel de nieuwe versie flink goedkoper kunnen laten aanschaffen?
    Ik zie dat niet zo snel gebeuren helaas. Je bent namelijk niet verplicht om de nieuwe (duurdere!!!) versie te kopen als je de oude al hebt. Het is uiteraard vervelend als er net een mooiere versie uitkomt als je de oude hebt gekocht, maar het is niet zo dat je 'bedrogen' of bekocht wordt. Ik denk in ieder geval niet dat de maatschappijen in Nederland aan dergelijke kortingsacties willen, temeer dat het logistiek niet gemakkelijk op poten te zetten is (winkeliers moeten uiteraard meewerken).
    Eric van Ballegoie

  22. #22

    Standaard

    Deze dvd is - ook met nl-ondertiteling voor een kleine 20 euro's (zonder verzendkosten) te koop her en der in Duitsland.

  23. #23

    Standaard

    Citaat Oorspronkelijk gepost door Marcel A. de Vrije
    Wat vind je ervan wanneer distributiemaatschappijen rekening gaan houden met mensen die vroegere versies van een film kochten en ze d.m.v. bv omruilacties in de winkel de nieuwe versie flink goedkoper kunnen laten aanschaffen?
    Je hebt nog geluk dat je ofwel jong bent of wel nieuw bent in de wereld van HT.
    Ooit was er een tijd dat je films kocht op video, die later (voorval us import) in het origineel formaat op de markt kwamen. Opnieuw kopen dus.
    Vervolgens kwam de Laserdisc, CLV. Behoorlijk wat duurder maar beter, dus die prul videoversie's werden vervangen. Om op hun beurt weer vervangen te worden door de Laserdisc, CAV versie.
    De box versie, de Criterion versie, and so on.
    En nu is er dus DVD. Van de gewone versie naar de SE, superbit, dts, enz. Er heeft nog nooit iemand me verplicht om aan die hele carroussel mee te doen. Of toch?
    Ach, je moet maar denken: het houdt je van straat en helpt je op een relatief gezonde manier van je geld af.

  24. #24

    Standaard

    Ben bijna 40 en niet nieuw op het gebied van HT en ik moet je gelijk geven... Eigenlijk is dat met alles wat je koopt zo. Denk maar eens aan je PC. Je sluit 'm aan en hij is al weer verouderd. Natuurlijk hoef je niet mee te doen aan dat circus, maar het zou een goede geste zijn naar de mensen die meehielpen DVD te maken wat het nu is!!
    Ik weet het, ik ben naief!!

  25. #25

    Standaard

    zeer goede film heb hem vroeger op school gezien en was er toen al weg van heb hem nog niet maar ga hem binnenkort zeer zeker halen

Pagina 1 van 2 12 LaatsteLaatste

Instellingen bij het plaatsen van berichten

  • Je mag geen nieuwe topics plaatsen
  • Je mag geen antwoorden plaatsen
  • Je mag geen bijlagen invoegen
  • Je mag niet je berichten aanpassen
  •