Yamaha YSP 2700 Soundbar - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 6 jaren, 11 maanden geleden - (0 comments)

Door Quintijn Bulterman

De EISA Awards zijn altijd een mooi moment om te zien welke merken goed of buitengewoon hebben gepresteerd. In 2016 sleepte de Yamaha de YSP 5600 de award voor beste soundbar binnen. Dat is op zich ook niet heel vreemd. Want wie krijgt het voor elkaar om Dolby Atmos in een soundbar en het ook nog eens geweldig te laten klinken? Yamaha. Maar de YSP 5600 komt ook met een prijskaartje. Wij begrijpen dat niet iedereen dat bedrag wil uitgeven aan een soundbar. De YSP 5600 heeft ook een broertje, de YSP 2700. De Yamaha YSP 2700 biedt een hoop opties en mogelijkheden en dat voor een ‘zacht’ prijsje.

Er zijn aardig wat grote merken die mee vissen in de poel die we soundbar, soundplates of soundbase noemen. We kunnen deze enorme groep producten opdelen in twee richtingen. We zien namelijk dat de producent zich richt op muziek of film. Ze doen het allebei, maar zijn eigenlijk altijd goed in één van de twee. Dus de homecinema soundbars of de muziek soundbars.

De Yamaha YSP 2700 heeft een hoop in huis. De soundbar ondersteunt 7.1 surround geluid en DTS-HD en Dolby TrueHD. Het heeft er alle schijn van dat de Yamaha YSP 2700 een echte homecinema soundbar is. Maar Yamaha is een echt audio merk met de oorsprong in de muziek. Want Yamaha heeft ook MusicCast geïntegreerd in de soundbar. Een systeem voor de ondersteuning van draadloze muziek door het hele huis. Hierdoor is het mogelijk om muziek af te spelen in 192kHz 24bit.  Gek genoeg is dit een kenmerk voor Hi-Fi apparatuur. Zou de Yamaha YSP 2700 het beste van twee werelden kunnen combineren?

Bomvol

Yamaha heeft voor de Yamaha YSP 2700 alles uit de kast gehaald. Met alles bedoelen we ook alles. Nadat alle opties en mogelijkheden in de soundbar zaten, heeft Yamaha gezegd “laten we deze emmer met opties er ook maar in doen.”

Als we kijken naar de soundbar, zien we dat de vorm enigszins afwijkt van wat we gewend zijn. Een soundbar heeft normaal gesproken de vorm van een Snickers of een Mars. De Yamaha YSP 2700 lijkt meer op een soundplate. Wat langer uitgerekt naar de achterkant. De speakers vinden we wel aan de voorkant. Niet 6 speakers zoals bij de Bluesound Pulse, maar 16 speakers. 16! De subwoofer niet meegerekend.

Om de speakers kwijt te kunnen is de Yamaha YSP 2700 bijna een meter breed en heeft een diepte van 154 millimeter. De hoogte is slechts 51 millimeter. Dat is erg prettig. Want tegenwoordig staat er in veel huishoudens een LCD of OLED scherm. Deze schermen hebben aan de onderkant weinig ruimte. Al snel staat de soundbar voor de ondertiteling. Bij de Yamaha YSP 2700 is dat geen probleem. Verder vinden we aan de achterkant 4 HDMI-aansluitingen. 3 ingangen en 1 uitgang. Dit maakt de Yamaha YSP 2700 het middelpunt van alle audio en video in de woonkamer. Want Yamaha maakt het wel heel makkelijk om al het verkeer via de soundbar te laten lopen.  Mocht er een apparaat in de woonkamer staan dat niet gebruik maakt van HDMI, kan deze ook gewoon aangesloten worden via analoge aansluiting. Er zit nog een aansluiting voor de subwoofer. Echter is de subwoofer draadloos aan te sturen en zal de subwoofer-aansluiting waarschijnlijk veel stof gaan vangen. Als laatst de aansluiting voor de microfoon.

Afstellen door een Yamaha professional

Of er nu muziek opstaat of een film, de plaatsing moet goed zijn. Vaak genoeg wordt er een kanaal manueel toch even iets harder gezet. Of een audio vertraging. Daar kunnen liefhebbers, zoals wij, uren mee bezig zijn. Yamaha is van mening dat wij die tijd beter kunnen benutten om films en series te kijken. Wat moeten wij daar nu tegenin brengen. Yamaha heeft namelijk al jaren ervaring met het automatische afstellen van homecinema door middel van een afstel-microfoon. Het systeem heet IntelliBeam.

Hoe moeilijk kan dat zijn? De soundbar wordt neergezet, microfoon erin en start het instelprogramma. Kind kan de was doen. Vervolgens vliegen de piepjes en ruis je om de oren. Met oplopend volume. Het systeem meet de ruimte waar hij in staat en stelt met deze data de soundbar op de best mogelijke manier in. We hebben nog getracht om het handmatig te doen, maar wij kregen het geluid niet zo goed afgesteld als het systeem zelf. Kleine aanpassingen op de instellingen zijn wel mogelijk. Mocht je de boel zo verprutsen qua instellingen, zoals wij voor elkaar krijgen, dan begin je gewoon weer bij het instellen met de microfoon. Het instelproces neemt tussen de 5 en 10 minuten in beslag en is eenvoudig via een on screen menu te doen.

Operations Centre

Dit is de beste omschrijving van de Yamaha YSP 2700. Want we sluiten er een hoop op aan. We sluiten er een Horizon box op aan, een Kodi box en een Playstation. We voorzien het geheel van AudioQuest Cinnamon HDMI-kabels. Alles komt nu binnen op de Yamaha. Er loopt nu 1 HDMI-kabel van de YSP 2700 naar de tv. Scheelt weer een hoop kabels om weg te werken. De Yamaha YSP 2700 wordt echt de Operations centre voor alle AV.

Om het geheel te besturen is de Yamaha voorzien van een afstandsbediening. Uiteraard is er ook een app verkrijgbaar. Misschien lijkt de afstandsbediening overbodig, maar hij kan in veel gevallen toch een uitkomst bieden. Denk bijvoorbeeld een inkomend gesprek en de muziek die dan zachter moet.

Toch heeft de app wel de voorkeur. De app is zeer uitgebreid en heeft hier en daar tekst en uitleg nodig. Zo zijn de instellingen voor surround sound alleen aan te passen, als er op dat moment ook surround wordt afgespeeld. Dus echt een film met surround. Deze instellingen zijn te vinden onder een knop die lijkt op een tandwiel.

Daar krijg je toegang tot de “Beam instellingen”. Deze instellingen zijn niet te bereiken bij het luisteren van muziek. Met MusicCast is een huis te vullen met draadloze speakers van Yamaha. In het hoofdmenu zijn de verschillende kamers te selecteren. De keuken, de woonkamer of bijvoorbeeld de slaapkamer. In dit geval staat de Yamaha YSP 2700 in de woonkamer.

Vervolgens zijn dan ook de verschillende muziekdiensten te selecteren. Muziek in het netwerk of een streamingdienst. Maar ook internet radio en de HDMI-ingangen. Per ingang is ook de audio af te stellen, zoals bas en treble. Leuk zijn ook de verschillende geluidsprogramma’s. De programma’s zijn zeker de moeite waard om te proberen. Wij hadden al snel een voorkeur gevonden. Bij films en games kozen wij voor Adventure en Sci-Fi. In het geval van muziek hadden wij de voorkeur voor het stereo geluidsprogramma.

Een handige bijkomstigheid is het doorgeven van het HDMI-signaal, zonder dat de YSP 2700 aanstaat. Dit betekent in de praktijk dat je gewoon de horizon box kan aanzetten en je geluid en beeld hebt op je tv. Zonder dat de Yamaha YSP 2700 aanstaat. Om bevestiging van handelingen te krijgen, heeft de Yamaha YSP 2700 aan de voorkant een klein display zitten. Echter zit dit display achter het front. Het is alleen zichtbaar als er een actie is. Denk bijvoorbeeld aan wisselen van de HDMI-ingang of het volume harder of zachter zetten. 

Film magie

We weten wat Yamaha kan, want dat hebben we gehoord van zijn grote broer, de Yamaha YSP 5600. Wij hebben ook genoeg andere surround systemen gehoord met speakers achter in de kamer geplaatst. Maar nu hebben we dus alleen fysiek geluid aan de voorkant, want het is een soundbar.

Er zijn veel goede films, met goede surround effecten. We kunnen vast verklappen dat we aardig wat films gekeken hebben op de Yamaha YSP 2700. Laten we als voorbeeld Lord of the Rings nemen. In het eerste deel van de trilogie, wordt Frodo gestoken door een dolk met gif. Zijn enige redding is het elfenvolk. Als Arwen Frodo op haar paard meeneemt richting haar eigen volk, worden zij achtervolgt door de Nazgûl. De achtervolging op paarden is geweldig. Ze rennen de complete kamer door. De hoefslagen stampen bijna door de grond. De Yamaha YSP 2700 weet je geheel op te nemen in het moment. Het mooiste komt nog. Het moment dat Arwen een rivier oversteekt. Bijna aan de andere kant stopt ze met Frodo. De Nazgûl willen ook de rivier oversteken en op dat moment begint Arwen een spreuk op te noemen. De spreuk is helemaal om ons heen te horen. We horen geluid uit hoeken waar geen speaker te vinden is. Het effect is ongekend. Waarom? Bij veel soundbars wordt er een bubbel gecreëerd. In deze bubbel zit al het geluid. De toeschouwer zit meestal aan de rand of net in de bubbel. Om deze reden is er nooit echt sprake van surround. Al het geluid speelt zich namelijk af in de bubbel.

Bij de Yamaha YSP 2700 is dit dus niet het geval. We hebben echt surround geluid. We zitten er middenin. De veldslagen zijn episch. De grommende orcs, zwaardgevechten en magie, zorgen voor een vloedgolf van ongekend filmgeluid. De beleving is completer dan we ooit hebben gehoord met een soundbar.

Even los van de surround effecten is de Yamaha YSP 2700 ook perfect voor films waar meer in gesproken wordt. Een kwestie van het juiste geluidsprogramma en we hebben een kristalheldere conversatie. Een conversatie die in de woonkamer lijkt plaats te vinden.

Muzikale alleseter

Muziek is voor veel soundbars een struikelpunt. Ze hebben namelijk meestal een voorkeur voor films of muziek. Veelal neigt dat meer naar de films. Na al het filmspektakel, hadden we verwacht dat de YSP 2700 zou aansluiten in de lange rij van soundbars die muzikaal klinken als een verkouden kat. De Yamaha YSP 2007 ondersteunt een paar streamingdiensten. Lang niet zoveel als bijvoorbeeld een Sonos, maar wat opvalt is de ondersteuning voor Qobuz. Spotify ondersteuning is vrij normaal, ook bij Yamaha. Maar met Qobuz gaat er ook een wereld van High-Res audio open. Dit is duidelijk een teken dat de YSP 2700 geen grappen maakt als het aankomt op muziek. Wel hadden we graag ondersteuning voor Tidal gezien. Echter is dit vaak een kwestie van afspraken tussen de bedrijven en is de implementatie van een streamingdienst niets meer dan een simpele software update. (Tijdens de review werden we door Yamaha Nederland op de hoogte gesteld ven een update. In het derde kwartaal van 2017 komt er ondersteuning voor Tidal en Deezer).

Tijd voor wat muziek. We hebben gehoord dat de Yamaha YSP 2700 goed overweg kan met lage tonen. Mede te danken aan de goede subwoofer. Maar wat als we ons richten op het vocaal hoge en middengebied. Voornamelijk het middengebied is vaak lastig voor systemen waar de subwoofer een gedeelte ervan voor zijn rekening neemt. Het album Battle Studies van John Mayer blijkt perfect voor de test. In zijn muziek komt veel zang voor, maar ook veel gitaar. De vocalen zijn helder en goed te verstaan. Ook de gitaar wordt niet weg gemoffeld. Na het eerste nummer gaan we er goed voor zitten. We merken dat de Yamaha YSP 2700 eigenlijk een hele goede weergave neerzet voor muziek. Iets wat we niet hadden verwacht. We beginnen er lekker in te komen. Voor we het weten zitten we aan het eind van het album. Dat is een positief teken. We zetten wat rock, pop en dancemuziek op. Gek genoeg klinkt dit gewoon goed, heel goed. Toch is er wel een puntje. Klassiek komt niet lekker uit de verf. We missen namelijk de sprankel in het hoog. Maar! En dat is een grote maar. We moeten niet vergeten dat dit een soundbar is en geen stereo systeem. Als we naar het resultaat kijken, is het best een knap staaltje werk om dit kwaliteitsniveau te behalen.

Een goed beeld om de Yamaha te omschrijven is op de dag lekker een afspeellijst op Spotify aan en ‘s avonds lekker op de bank met een favoriet muziekalbum of goede film.

Vergelijk

Koppel een Qubuz account of een goede High-res muziekverzameling aan de Yamaha YSP 2700 en gegarandeerd dat je een hoop luisterplezier zult hebben. Maar er zijn meerdere merken op de markt. Reeds eerder hebben we de Bluesound getest. Het verschil tussen deze twee apparaten, zit dan ook echt in de toepassing. Yamaha richt op de allround toepassing en misschien wel iets meer op film. Kijken we naar Bluesound, dan zien we dat die zich richt op de geluidkwaliteit van muziek. De filmondersteuning is bij de Bluesound ondergeschikt aan de muziek. Plus het prijsverschil. De Yamaha gaat compleet met subwoofer voor 999 euro over de toonbank. Dat is 200 euro minder dan de Bluesound. Als we kijken naar de Sonos, presteert de Yamaha beter op bijna alle fronten. Ook als we kijken naar de prijs. Een set van Sonos (soundbar + subwoofer) mogen we al snel 1600 euro voor aftikken (Dat is zonder de losse Play1 voor achter kanalen). De Yamaha is 600 euro goedkoper en zorgt voor een echte filmervaring.

Kind proof

Testen in de praktijk heeft veel voordelen. Zeker met audioapparatuur. Zo ook met de Yamaha YSP 2700. Audioapparatuur en kinderen zijn meestal geen goede combinatie. Voor de duur van 2 maanden werd de Yamaha YSP 2700 geplaatst in een levendige omgeving. Een omgeving met kleine kinderen. Al snel werd de Yamaha opgemerkt als speelobject. De platte bovenkant werd gebruikt als landingsbaan of treinspoor. Maar hier is de Yamaha YSP 2700 goed tegen bestand.

Maar! Achter op de Yamaha YSP 2700 zit een draadloze antenne. Dit is het enige object dat uitsteekt en is daarmee ook heel erg interessant. De antenne heeft de test dan ook niet overleefd. Klein puntje van kritiek.

Conclusie

Een soundbar die episch klinkt bij films en een geluidsbeeld van muziek neerzet, waar ook echt over kwaliteit wordt gesproken. Klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn. Toch hebben we de Yamaha YSP 2700 uitvoerig getest en kunnen alleen maar die conclusie trekken. De soundbar zet een geweldige filmervaring neer, maar weet ook muziek goed wee te geven. Het is geen Hi-Fi systeem, maar een soundbar. Wel even onthouden. Daarentegen, met de ondersteuning van High-res audio en MusicCast weet je dat de Yamaha YSP 2700 zijn audio taak serieus neemt. Een authentieke allrounder en dat voor de prijs van 999 euro. Inclusief de subwoofer. Deze soundbar verdient 5 sterren!

Pluspunten:

  • Complete surround ervaring
  • Geschikt voor muziek
  • Betaalbaar
  • Uit te breiden met MusicCast

Minpunten:

  • Draadloze antenne