Revel Concerta2 M16 - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 6 jaren, 8 maanden geleden -

Toen ik de mogelijkheid kreeg om de Revel M16 boekenplankspeakers uit de Concerta2 serie te reviewen begon ik meteen te stuiteren. Deze speakers zijn namelijk in diverse reviews van concullega sites bejubeld om hun fantastische performance en ik wilde graag mijn trommelvliezen laten strelen door het geluid wat de Revels voortbrengen. Je leest mijn luisterervaringen in deze review.

Revel M16 - de papieren

Ik begin mijn reviews vaak met de techniek. Gewoon om jou als lezer even een beeld te geven van wat ik als reviewer voor me heb. Al doe ik het liever niet bij de Revel M16. Ze produceren eigenlijk een te mooi geluid om het over de techniek te hebben. Ik heb het liever over het kippenvel wat ze bij me veroorzaakten, maar goed. Toch maar even de specs dan.

De Revel M16 is een 2-weg basreflex systeem. De tweeter is een 1 inch aluminium variant met een zogenaamde geluidsgolf geleidende constructie over de tweeter heen. Revel noemt het zelf een Acoustic Lens Waveguide. Deze constructie, of lens, zorgt ervoor dat de hoge tonen een mooie spreiding kennen. Voor het midden en laag is de speaker voorzien van een 6,5 inch aluminium woofer. Aan de achterzijde vinden we een basreflexpoort en nette vergulde aansluitterminals.

De Revel M16 speakers wegen ruim 7 kilo per stuk en meten 37,5 cm in de hoogte, 22 cm in de breedte en ze zijn iets meer dan 27 cm diep. Ze zijn dus niet klein, maar doordat ze naar achteren toe smaller worden, ogen ze niet als zodanig. De witte variant van de Revel M16 is bovendien erg mooi om te zien. En hoewel ik de zwarte niet live heb gezien, ziet de witte er alleen op foto's al beter uit. En laat alsjeblieft die, in mijn ogen, lelijke frontjes er af. De speaker zelf is werkelijk een plaatje om te zien namelijk.

Revel M16 - de testopstelling

Om de Revel M16 speakers te testen heb ik ze aangesloten op de Cambridge Audio CXR200. Ik beschreef deze receiver als zijnde een topper op het gebied van stereoweergave en ook met de Revel's blijkt dit maar eens te meer. De Revel M16 speakers zijn met AudioQuest Rocket 44 speakerkabels verbonden met de receiver. Voor het afspelen van films en muziek gebruikte ik zowel de Sony UBP-X800 Ultra HD Blu-rayspeler als de OPPO UDP-203, die met een AudioQuest Cinnamon HDMI-kabel waren verbonden met de Cambridge receiver. Als surroundspeakers heb ik een oud setje speakers aangesloten om toch van surround geluid te kunnen genieten. Er is geen center speaker aanwezig voor deze review.

Revel M16 - filmgeluid klonk nooit zo goed

Ik begin meteen met vermelden dat ik de center speaker geen seconde heb gemist tijdens de reviewperiode. Dat komt met name doordat het afstraalgedrag van de Revel M16 speakers bijzonder breed te noemen is. Met andere woorden; er is een behoorlijk grote sweet-spot. Je hoeft dus niet per sé in het midden te zitten om toch het idee te hebben dat dialogen van het scherm vandaan komen.

Het geluid wat de M16's voortbrengen is enorm gedetailleerd en gelaagd. Het is een genot om Planet Earth II op UHD Blu-ray Disc te bekijken. Het commentaar van David Attenborough komt keurig uit het midden en is perfect te verstaan. Naast het commentaar zijn in deze documentaireserie tal van subtiele geluiden te horen, afkomstig uit de scenes die op beeld worden voorgeschoteld. Ook de muziek in Planet Earth II is erg mooi. Van zichzelf al, maar wordt ook zeer dynamisch en gelaagd weergegeven door de Revel M16 speakers.

Ook het geluid bij wat steviger werk komt zeer overtuigend over. De Blu-ray Disc van Deadpool heeft een nogal aggressieve soundtrack, maar het geluid wordt via de Revel M16 speakers met uiterste precisie, timing en finesse weergegeven. Het is prachtig hoe je kleine subtiele geluidseffecten zoals rinkelend glas gewaarwordt terwijl er hevige explosies en bombastische muziektracks, gelijktijdig, uit diezelfde speakers komen. Wat een detail! Wat een definitie!

Revel M16 - muziek in zijn puurste vorm

Dat de Revel M16 speakers goed zijn met het weergeven van filmgeluid is natuurlijk erg fijn voor ons filmfanaten, maar het is geen geheim dat wij ook van een mooi stukje muziek houden. Ik hou persoonlijk echt van heel veel soorten muziek en ik heb dan ook van alles beluisterd via de Revel M16 speakers. Van Michael Jackson tot aan de soundtrack van Interstellar. Van Metallica tot aan de prachtige klanken van de piano in het werk van Scarlatti. En alles heeft diezelfde gelaagdheid als bij het filmgeluid. De ruimtelijke plaatsing van het geluid is bijzonder goed en in combinatie met de Cambridge Audio CXR200 komt het geluid ongekleurd de huiskamer binnen. De laagweergave en de timing van de Revel M16 speakers is ook uitmuntend te noemen. Het luisteren van een pianoconcert is een waar genot voor de oren, maar ook het oudere werk van Metallica, geroemd om hun goed afgemixte albums, is allemaal zeer strak en detailrijk. En de goede timing valt in het bijzonder op bij het album Thriller van Michael Jackson als de superstrakke beats van tracks als Wanna Be Startin' Something en Billie Jean de revue passeren.

Wát ik ook luisterde, telkens weer hoorde ik de opname zoals die oorspronkelijk was gemasterd op die CD (of SACD). Met alle tekortkomingen. En dat is wat mij betreft echt genieten. Dat je speakers zo eerlijk zijn, kan ook een groot nadeel hebben. Zo hoor je ineens dat je favoriete album eigenlijk helemaal niet zo goed klinkt als je ooit dacht. Het heeft echter ook een hele mooie kant; je gaat muziek intenser beleven. Elk detail, elke ademhaling door de microfoon, elke aanraking van de snaren van een gitaar, alles komt veel meer binnen. Ik heb vaak met kippenvel op mijn armen gezeten terwijl ik naar muziek luisterde via de Revel M16 speakers!

Revel M16 - Conclusie

Het is een waar hoogstandje, de Revel M16. De speakers zien er goed uit door hun mooie afwerking en het ingetogen uiterlijk, maar bovenal klinken ze waanzinning. De gelaagdheid en de ruimtelijke plaatsing zijn subliem en ik kan niet wachten tot ik de Concerta2 serie van Revel in zijn geheel kan beluisteren binnenkort. Hou daarvoor deze site goed in de gaten. Maar aan al het moois komt een eind en dus ook aan deze reviewperiode. Met pijn in mijn hart zal ik ze weer in hun ingetogen bruine doos stoppen en ze terugsturen naar Reference Sounds in Amstelveen. En ik zal uitkijken naar een nieuwe ontmoeting met een lid van de Revel familie.

Pluspunten:

  • Enorm gelaagd en gedetailleerd geluid
  • Fijne laagweergave
  • Snelle drivers zorgen voor heerlijke timing
  • Grote sweet-spot
  • Mooi en ingetogen uiterlijk

Minpunten:

  • Geen

 

De Revel M16 speakers zijn beschikbaar gesteld door Reference Sounds