4 DVD Box Mata Hari met Josine van Dalsum

JOSINE VAN DALSUM – VOOR EEUWIG MATA HARI

De vierdelige KRO kostuumserie “Mata Hari”, waarin actrice Josine van Dalsum op weergaloze wijze laat zien hoe de Friese danseres Margaretha Geertruida Zelle in de vorige eeuw internationaal furore maakte als oriëntaalse danseres, verschijnt begin september op dvd. De serie, waarmee Josine van Dalsum niet alleen door haar vertolking van de rol als Mata Hari televisiegeschiedenis schreef maar ook door haar verleidelijke bijna betoverende uiterlijk, trok ruim vijfentwintig jaar geleden miljoenen kijkers in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

De dvd-box met de vier afleveringen, die elk 90 minuten duren, geeft met een begeleidend informatieboekje op spectaculaire wijze een vrijwel compleet en realistisch inzicht in het leven en werk van Mata Hari: haar jeugd in Leeuwarden, haar huwelijk in Nederlands-Indië, haar danscarrière en haar activiteiten als dubbelspionne voor Frankrijk en Duitsland.
Bij de verfilming van de spraakmakende kostuumserie leek Josine van Dalsum zozeer in de huid van Mata Hari te kruipen dat ze voor velen ook werkelijk de mysterieuze danseres uit de Friese hoofdstad werd. Nog altijd wordt de actrice vereenzelvigd met de rol in deze serie, die werd geschreven en geregisseerd door haar echtgenoot John van de Rest.

Mata Hari (vertaald vanuit het Maleis betekent dit: ‘Oog van de Zon’) werd op 6 augustus 1876 in Leeuwarden geboren als dochter van een hoedenwinkelier. Ze trouwde met een KNIL-kapitein en belandde in het voormalige Nederlands-Indië, waar ze interesse kreeg voor de oriëntaalse dans die ze zich eigen maakte. Na haar scheiding vestigde ze zich in Parijs, waar ze naam maakte als danseres. Ze kreeg al snel uitnodigingen om ook in Wenen, Berlijn, Milaan, Madrid en Monaco op te treden. Haar succes werd vooral toegeschreven aan het feit dat ze de authentieke oosterse dans verrijkte met een flinke scheut erotisch bloot. Via het toneel kwam ze in contact met tal van hoogwaardigheidsbekleders uit de politiek en het leger, hetgeen haar duur kwam te staan. In 1917 werd ze in Frankrijk na een kort proces wegens spionage ter dood veroordeeld. Nog altijd bestaan er twijfels over het eerlijke verloop van het proces, dat niet alleen een einde maakte aan haar imposante danscarrière maar ook aan haar leven. Over negen jaar, wanneer het gerechtelijke dossier na honderd jaar geopend mag worden, zal blijken of Mata Hari al dan niet terecht werd veroordeeld en door een vuurpeloton om het leven is gebracht.

Wat haar vertolking van Mata Hari betreft bevindt Josine van Dalsum, die onlangs haar zestigste verjaardag vierde, zich in een uitstekend gezelschap: Greta Garbo, Jeanne Moreau en Sylvia Kristel gaven haar gestalte op het witte doek. Het leven van Mata Hari werd een mythe en werd sinds haar dood beschreven in honderden artikelen, studies en boeken.

In de kostuumserie, die vanaf 8 september 2008 als dvd-box verkrijgbaar is, schitteren naast Josine van Dalsum toneelgrootheden als Willem Nijholt, Henk van Ulsen, Jules en Maxim Hamel, Leo de Hartogh, Jan Teulings, Siem Vroom en Leen Jongewaard.

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina