NVPI: DVD verkoop met 143 procent gegroeid in 2002

De totale Nederlandse videomarkt groeide in 2002 met 65% in omzet en 35% in stuks. De DVD verkoopmarkt groeide het afgelopen jaar met 143% in waarde en 184% in stuks, dit komt neer op een omzet van 283.70 miljoen euro en 13.9 miljoen verkochte schijfjes. Ook in het verhuurkanaal deed DVD het goed, hier steeg de omzet met 132% (naar 61.5 miljoen euro) en gingen er ongeveer 20.5 miljoen schijfjes over de toonbank (een groei van 147.8%). Daarnaast groeide ook de VHS-cassette licht, vorig jaar steeg de verkoop in omzet met 31%. De ontwikkelingen in de markt wijzen erop dat thuis film kijken een steeds populairder tijdsverdrijf wordt.

DVD-films populair

Met de groei van het aantal DVD-spelers in de Nederlandse huishoudens, rond de 20% heeft nu een losstaande DVD speler in huis, groeit ook de vraag naar DVD-schijfjes. Op de DVD markt komt verder steeds meer variatie aan product. De consument kan vaak kiezen uit een simpele versie (met alleen de film) of de luxe versie met allerlei extra’s. Het populairste DVD genre was opnieuw Action/Adventure. Een verrassende opkomst is het Muziek-segment dat vorig jaar 18% van de DVD-verkoop markt uitmaakte. Dit is een flinke groei vergeleken met de 5% die muziekvideo in het verleden had.

VHS blijft sterk familie product

De verhuizing van de VHS speler van de woonkamer naar de kinderkamer is een trend die vorig jaar al werd gesignaleerd. Binnen het VHS segment zijn Animatie en Familiefilm dan ook de populairste genres met films als ‘Monster’s & Co.’, ‘Minoes’, ‘K3’ en ‘Harry Potter’.

Goud/Platina in 2002

Aanmerkelijk meer titels dan vorige jaren behaalden dan in voorgaande jaren behaalden de gouden en platina status. Het afgelopen jaar werden 80 titels bekroond (zowel in het verkoop- als verhuursegment). In totaal kende de videomarkt 29 gouden titels, 43 platina titels en 6 meervoudig platina. Grootste verkoopkrakers waren ‘Harry Potter and the Philosopher’s stone’ en ‘Monsters & Co’ die beide drievoudig platina behaalden. Er was ook succes van eigen bodem, ‘Minoes’ kreeg twee keer platina.

Overgenomen van NVPI.nl

Recente artikelen

Laatste reacties

richard voskamp  |  20-03-2003

Da's allemaal logisch... Dat is zeker allemaal logich dvd is ook veel beter dan een gare videoband
Lees meer >

Marc Raps  |  20-03-2003

O,o,o,o,o. Het gaat zo slecht met de economie... :evil:
Lees meer >

Richard68  |  19-03-2003

Als aan de NVPI ligt, wordt je daarvoor in de boeien geslagen en moet je DVD collectie in het openbaar verbrand worden. Een consument mag volgens hun immers ...
Lees meer >

Charley Baak  |  19-03-2003

en volgens mij wordt hier dus geen rekening gehouden met alle titels die in het buitenland gehaald worden :lol:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina