Dumb And Dumberer: When Harry Met Lloyd

Recensent:
Koen Koene
05-04-2004

Totaalbeoordeling:

4.3
DVD

Dumb And Dumberer: When Harry Met Lloyd (DVD)
Samenvatting

Harry Dunne is niet het slimste kind uit de buurt. Vandaar dat hij opgroeit onder de beschermende vleugel van zijn moeder (Mimi Rogers). Maar dan breekt eindelijk toch de dag aan dat Harry (Derek Richardson) naar de middelbare school moet. Onderweg loopt hij letterlijk Lloyd Christmas (Eric Christian Olsen) tegen het lijf, een jongen die zo mogelijk nog dommer is dan hijzelf. Samen gaan ze naar school, waar ze te horen krijgen dat ze geselecteerd zijn voor een klas voor leerlingen met “speciale behoeften”. Wat de jongens niet weten is dat de klas door rector Collins (Eugene Levy) in het leven is geroepen om wat extra geld binnen te halen. Maar Lloyd, Harry en de anderen uit de klas zijn te stom om daar achter te komen. Of toch niet?

Commentaar

De regisserende broertjes Bobby en Peter Farrelly staan bekend om hun gewaagde maar geslaagde komedies, zoals There’s Something About Mary, Kingpin en Me, Myself & Irene. En niet te vergeten hun zeer vermakelijk debuut, Dumb and Dumber, waarin Jim Carrey en Jeff Daniëls te zien waren als twee hersenloze klunzen. Deze eerste Farrelly-comedy zette met zijn overdaad aan memorabele, vaak tamelijk smakeloze grappen duidelijk de toon voor hun volgende producties. Onlangs is er een vervolg op Dumb and Dumber verschenen, of beter gezegd: een prequel. Want in Dumb and Dumberer: When Harry Met Lloyd beleef je de jeugdjaren van de twee dommeriken mee, en zie je hoe ze elkaar ontmoetten. Op zich een leuk idee. De prequel moet het echter stellen zonder de bijdrage van de gebroeders Farrelly (de regie is dit maal in handen van Troy Miller), en ook Jim Carrey en Jeff Daniels zijn nergens te bekennen. Dit laatste is echter geen groot bezwaar, want acteurs Eric Christian Olsen en Derek Richardson zetten in Dumb and Dumberer prima kopieën van de personages neer. Vooral Olsen, die qua uiterlijk en mimiek familie van Carrey had kunnen zijn. Maar dat neemt niet weg dat er op de overige fronten wel wat aan te merken valt op de film. Bijvoorbeeld wat betreft het flauwe, flinterdunne verhaaltje en het gebrek aan frisse, geslaagde grappen (verschillende komische zaken zijn rechtstreeks afkomstig uit het origineel). Verwacht dus geen hilarische hoogvlieger die vergelijkbaar is met zijn voorganger, al moeten we toegeven dat de film zeker zijn momenten heeft. Al met al is Dumb and Dumberer niet zo beroerd als sommige critici je willen doen geloven, maar bijzonder is de film zeer zeker niet. Gewoon een doorsnee dertien-in-een-dozijn tienerfilmpje, waarbij je je intelligentie even aan de kant moet zetten (“Not for intellectuals”, waarschuwt de cover), en eigenlijk moet vergeten dat het om een prequel van het onnoemelijk veel leukere Dumb and Dumber gaat.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 81 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045204914

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Play Modes
  • Deleted Scenes (22 min)
  • Gag Reel (8 min)
  • Casting the Perfect Dummies (25 min)
  • Dumb and Dangerous (17 min)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van Dumb and Dumberer heeft op DVD dezelfde verhouding als in de bioscoop, namelijk 1.85:1. Aangezien het een recente film is, verwacht je waarschijnlijk dat er weinig mis zal zijn met het beeld. En inderdaad, er valt weinig aan te merken op de kwaliteit van de anamorfe transfer. Het beeld is namelijk scherp en kleurrijk, en bevat geen storende elementen als vuil en compressiefoutjes. Wel is hier en wat lichte grain en edge enhancement te bespeuren, maar een kniesoor die zich daaraan stoort. Uitstekend beeld!

Geluidskwaliteit

Dumb and Dumberer is een comedy, en dus het niet vreemd dat de film weinig opzienbarends doet met het geluid. Zo worden bij het aanwezige Dolby Digital 5.1-spoor (448kbit/s) de surrounds vooral subtiel gebruikt, met slechts incidenteel enkele directionele effecten, en hoeft ook het LFE-kanaal weinig diepe bas aan te leveren. Maar zoals gezegd ligt dit alles geheel in de lijn der verwachting. Verder klinkt het spoor prima, met voldoende dynamiek en detaillering, en dialogen die netjes uit het midden komen. Geen spectaculaire audiobeleving, maar wel een net spoor dat goed bij dit soort film past. Naast het 5.1-geluid is tevens een 2.0-surroundspoor aanwezig (192kbit/s).

Extra's

De extra’s van deze DVD zijn te vinden in het “All Access Pass”-menu. Tenzij anders vermeld zijn de toevoegingen Nederlands ondertiteld.

Play Modes
In het setup-menu vind je verschillende grappig bedoelde afspeelmogelijkheden, namelijk:
- Extended Movie Mode: Nee, geen extra scènes, maar een slow-motion versie van de film Of beter gezegd: van de eerste minuut van de film, want meer krijg je (gelukkig) niet te zien.
- Pillow Mode: Nu is het beeld gekanteld, zodat je de film kunt volgen terwijl je met je hoofd op je kussen ligt. Ook bij deze optie krijg je slechts de eerste minuut van de film te zien.
- Jiffy Mode: Een soort van versnelde samenvatting van de film op muziek. Bekijk je de film op deze manier, dan duurt hij iets meer dan één minuut.
- Schots audiospoor: Voor deze extra, waarbij je de eerste minuut van de film in het Schots te zien krijgt, moet je naar het sound-setup-menu.

Audiocommentaar
In het ‘audio commentaries’-menu kun je kiezen uit drie commentaartracks. Dat lijkt veel, maar niet als je weet dat slechts een van de drie opties een volwaardig commentaar herbergt. Op het eerste spoor hoor je namelijk hoe regisseur Troy Miller en hoofdrolspelers Eric Christian Olsen en Derek Richardson de gehele film toelichten. Dit gaat uiteraard gepaard met het nodige gegrap en anekdotes, maar ook met flink wat serieuze info. Als je meer over de productie te weten wilt komen is dit (Engels ondertitelde) commentaar zeker het beluisteren waard. Hetzelfde geldt niet voor de andere twee sporen, die duidelijk komisch bedoeld zijn en waarbij je na het inschakelen slechts de eerste paar minuten van de film met commentaar te zien krijgt. Op de ene ‘commentaartrack’ hoor je filmcritici Samuel Shavers en Thompson Jennings, op de andere de familie Ciccone. Beide ‘joke commentaries’ zijn Nederlands ondertiteld.

Casting the Perfect Dummies (25 min)
De titel geeft het al aan: deze extra gaat over de casting. En dan met name wat betreft de hoofdpersonen. Vooral het vinden van een geschikte Lloyd (in het origineel gespeeld door Jim Carrey) bleek de nodige moeilijkheden met zich mee te brengen. Naast interviews krijg je tevens de audities te zien.

Dumb and Dangerous (17 min)
Een redelijk interessante Making Of, waarin getoond wordt hoe bepaalde scènes tot stand kwamen. Olsen en Richardson lichten het achter-de-schermen-materiaal op luchtige wijze toe.

Lost & Found Department
Hier kun je de keus maken uit twee opties:
- Dumb: Deze optie herbergt negen verwijderde scènes (DD 1.85:1 anamorf, DD 5.1), met optioneel commentaar van regisseur Troy Miller en editor Larry Jordan. In totaal duurt het materiaal circa 22 minuten. Een ‘play all’-optie ontbreekt.
- Dumberer: Een acht minuten durende compilatie van bloopers, outtakes en andere ongein, toegelicht door de betrokkenen.

Trailers
De gebruikelijke trailers, in dit geval de bioscoop- en teasertrailer van Dumb and Dumberer (beide 1.85:1 anamorf, DD 5.1), alsmede promotrailers van The In-Laws, Scary Movie 3 en My Boss’s Daughter. Deze drie promo’s krijg je eveneens te zien als je de DVD opstart (door op de menu-toets te drukken spring je direct naar het menu).

Tevens bevat de DVD een klein dozijn Easter Eggs. Deze zijn niet moeilijk te vinden, zelfs mensen met het verstandelijke niveau van Lloyd en Harry zouden er geen moeite mee moeten hebben. Kom je er desondanks toch niet uit, kijk dan even op onze Easter Egg-pagina.

Conclusie

Dumb and Dumberer, waarin we zien we hoe de klunzen Llyod Christmas en Harry Dunne in hun jeugdjaren elkaars beste vrienden worden, is een overbodige prequel die nauwelijks iets toevoegt aan het originele Dumb and Dumber, en bovendien veel minder leuk is. Bekijk je de film echter als op zichzelf staande tienercomedy, dan zijn er slechtere (maar ook talloze betere) vertegenwoordigers van het genre te bedenken. Bij RCV heeft men de matige film met goede beeld- en geluidskwaliteit op DVD gezet. De net verzorgde uitgave wordt gecompleteerd door een redelijk aantal extra’s, al gaat het deels om flauwe, komisch bedoelde toevoegingen. Maar dat past wel bij de film.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door RCV Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Rickje  |  13-04-2004

Dit schijnt dus echt bagger te zijn... €3,- huren bij videoland is waarschijnlijk ook te veel geld voor deze DVD... Zelfs als deze film op een 4film box van ...
Lees meer >

SchumiFan  |  12-04-2004

Dit schijnt dus echt bagger te zijn... €3,- huren bij videoland is waarschijnlijk ook te veel geld voor deze DVD... Zelfs als deze film op een 4film box van ...
Lees meer >

SchumiFan  |  12-04-2004

Ik vind deze film beter als deel 1 moet ik zeggen, ook de acteur die jim carrey moest voorstellen in deel 2 is veel grappiger! Dat geloof je toch zelf niet h...
Lees meer >

AnnaEvers  |  10-04-2004

Ik vind deze film beter als deel 1 moet ik zeggen, ook de acteur die jim carrey moest voorstellen in deel 2 is veel grappiger!
Lees meer >

Rickje  |  07-04-2004

Deze film is voor niemand de moeite waard..gewoon een trieste vertoning.
Lees meer >

El Barto  |  07-04-2004

Dit schijnt dus echt bagger te zijn... €3,- huren bij videoland is waarschijnlijk ook te veel geld voor deze DVD...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  06-04-2004

Me, Myself & Irene en wanneer Jim zichzelf zeg maar verrot sloeg was ook goed zeg... Dat deed hij ook al in Liar Liar... :roll:
Lees meer >

scheur  |  05-04-2004

Laat deze wel een keer door mijn vriendin huren, kan ik zeggen dat het niet mijn schuld was.... :twisted:
Lees meer >

Fokkeyou  |  05-04-2004

Totaal overbodige butfilm! Ik ben een groot fan van deel 1, maar ik heb 1 trailer gezien en dat was voor mij genoeg: :oops:
Lees meer >

Mich  |  05-04-2004

niet gezien, en nooit van plan te doen. En toch heeft deze film geld in het laatje gebracht. One word only ... BOE
Lees meer >

Ludo Keeris  |  05-04-2004

3 bolletjes is echt teveel voor dit wanprodukt! Weer zo'n typisch voorbeeld van een film die teert op het succes van z'n voorganger. Als dit de eerste uitgave w...
Lees meer >

Surya  |  05-04-2004

Me, Myself & Irene? Een geslaagde komedie? :shock: Dat ga je toch niet menen he. komop; dat stukje met die koe was geweldig! :D en wanneer Jim zichzelf z...
Lees meer >

Hankster  |  05-04-2004

Me, Myself & Irene? Een geslaagde komedie? :shock: Dat ga je toch niet menen he. komop; dat stukje met die koe was geweldig! :D en wanneer Jim zichzelf...
Lees meer >

Hankster  |  05-04-2004

ik vond t wel een melige film...maar dat kwam misschien meer door de mensen met wie ik de film keek. Die "Not Another Teen Movie"-gozer die Jim Carrey vervangt...
Lees meer >

Jobe  |  05-04-2004

Ik vond deel 1 een aantal jaar geleden leuk, maar gezien de slechte recensies (IMDB 3,4 uit 10) ga ik deze maar niet kijken. Niemand kan Jim Carrey evenaren :D
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
2.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 37
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.