Playing God

Recensent:
Arnold van Oostrum
05-08-2004

Totaalbeoordeling:

6.3
DVD

Playing God (DVD)
Samenvatting

Eugene Sands (David Duchovny) is een briljant chirurg die door zijn drugsverslaving een fatale medische fout heeft gemaakt en voor het leven wordt geschorst. Niets liever wil hij dokter zijn, maar hij mag nooit meer de medische wetenschap uitoefenen. Wanneer hij in een discotheek zijn voorraadje drugs komt halen, is hij toevallig getuige van een vuurgevecht waarbij een crimineel zwaar gewond raakt. Na een korte aarzeling grijpt Eugene in en redt de zwaargewonde man. Gangsterbaas Raymond Blossom (Timothy Hutton) is hem dankbaar en stelt hem voor regelmatig patiënten te behandelen die discrete medische hulp nodig hebben. De mooie vriendin Claire (Angelina Jolie) vertrouwt Eugene niet en vind het maar niks dat Raymond zo open is tegen hem. Raymond heeft problemen met de Russische mafia, waardoor een Russische crimineel zijn eerste ‘patient’ wordt. Kort daarna krijgt Eugene te maken met FBI agent Gage (Michael Massee), die Eugene chanteert om voor hem te werken. Raymond bereidt een deal met de Chinezen voor en Gage wil beide pakken. Dan volgt er weer een gewelddadig treffen met de Russische mafia, waarbij Claire gewond raakt. Eugene laat Raymond geloven dat Claire dood is en weet zo met haar te ontkomen. Nu moeten Eugene en Claire zich ook nog ontdoen van de FBI, alleen dan blijkt dat Gage geen eerlijk spel speelt.

Commentaar

Playing God is het eerste uitstapje op het witte doek van acteur David Duchovny sinds hij vanaf 1993 FBI agent Fox Mulder speelde in de langlopende televisieserie The X-Files. Daarvoor had Duchovny diverse kleine rollen gehad. Naast deze film had Duchovny de afgelopen jaren ook een kleine rol in de erotische televisieserie Red Shoe Diaries.
In Playing God laat Duchovny zien ook een andere rol te kunnen spelen, al blijft zeker in het begin van de film het ‘Fox Mulder’ gevoel overheersen. Duchovny speelt met een wat flamboyante speelstijl, zoals die ook te zien is in The X-Files, de geroyeerde chirurg die enerzijds zo graag dokter wil zijn dat hij toegeeft aan het misdaad element en anderzijds ingeklemd zit tussen de maffia en de FBI. De gedachten en overwegingen van de hoofdpersoon worden met de voice-over stem van Duchovny vertelt. Playing God is een redelijk goede misdaadthriller met een lichte nadruk op de karakters. De hoofdrolspelers, en dan met name Timothy Hutton als gangsterbaas, laten goed spel zien. Voor regisseur Andy Wilson is dit zijn eerste en enige bioscoopspeelfilm, waar hij verder alleen televisieproducties heeft geregisseerd. De titel Playing God slaat op zowel de geroyeerde chirurg die zich als excellente chirurg een god voelde als de wijze waarop de gangsterbaas denkt te beschikken over het leven van anderen.
De speeltijd van de film is 91 minuten, Paradiso heeft onjuist een speelduur van 101 minuten op de cover gezet.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1997
Speelduur: 91 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5410504965838

Extra's

  • Niets

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat met de originele beeldverhouding van 1.85:1 niet anamorf (letterbox) op de DVD. Dit is gelijk aan de uitgave zoals die door Buena Vista / Touchstone al in 1998 in regio 1 is uitgegeven. Het niet anamorfe beeld betekent helaas wel een verlies aan beeldlijnen en daarmee een verlies aan detail. Voor bezitters van een breedbeeld weergever betekent dit namelijk een verlies van een extra 33% beeldlijnen en geen automatische omschakeling naar beeldvullende weergave. Desondanks ziet het beeld er erg goed uit. Je krijgt een helder en contrastrijk beeld te zien met natuurlijke en goed verzadigde kleuren. Ondanks het niet anamorfe karakter is de scherpte van het beeld goed te noemen evenals de detaillering. Er is in lichte mate edge enhancement toegepast, maar dat stoort geenszins. Verdere ongerechtigheden heeft het beeld niet.
De film is verdeeld in 14 tracks. De DVD is van het type DVD-5, dus een enkellaagse DVD, waardoor er geen laagwisseling is. De ondertiteling staat deels in het zichtbare beeld en deels er onder in de zwarte balk. Als gevolg van het niet anamorfe beeld valt de ondertiteling bij breedbeeld bezitters, wanneer je het beeld in de juiste beeldverhouding beeldvullend maakt, gedeeltelijk buiten beeld. Dat is jammer! Verder zit er een klein foutje in de ondertiteling. Wanneer gebruik wordt gemaakt van de voice-over vertelstem, is gekozen voor een cursieve ondertiteling. Alleen is de bovenste regel van de ondertiteling wel cursief en de tweede onderliggende regel niet. Staat een beetje slordig.

Geluidskwaliteit

De originele Engeltalige soundtrack staat slechts in Dolby Digital 2.0 (bitrate 192 kb/s) op de DVD gezet. Het is een goed klinkende stereotrack, waarbij de muziek een goede stereospreiding heeft. Ook de filmgeluiden hebben een goede spreiding, al concentreren die zich vooral op het midden van de frontspeakers. De soundtrack klinkt goed helder en bevat een ook prima laag. Dialogen zijn goed te volgen en komen uit het midden van de frontspeakers. Bij gebruik van de Dolby ProLogic (IIx) decoder ontstaat een redelijk ruimtelijk klinkende soundtrack, waarbij met name de muziek voor het ruimtelijke gevoel zorgt. De stemmen komen dan netjes uit de centerspeaker.

Extra's

De DVD heeft slechts één menuscherm wat een statische plaatje is zonder achtergrondgeluid. Op dit scherm kun je de ondertiteling in- of uitschakelen. Deze release heeft geen extra’s.

Conclusie

Playing God is een redelijke misdaadthriller met X-Files acteur David Duchovny in de hoofdrol. Duchovny speelt een chirurg die door drugsproblemen zijn geroyeerd is en door een gangsterbaas de gelegenheid krijgt zich weer dokter te voelen. Deze gangsterbaas, een goede rol van Timothy Hutton, heeft namelijk behoefte aan discrete medische hulp. Het liefje van de gangster, gespeeld door Angelina Jolie, vertrouwt de dokter niet. De FBI maakt alles nog complexer.
Het beeldformaat van deze Paradiso uitgave is 1.85:1 niet anamorf en is daarmee gelijk aan de zes jaar geleden verschenen regio 1 uitgave van Buena Vista / Touchstone. Het beeld ziet er ondanks het niet anamorfe karakter goed uit. Het geluid is slechts Dolby Digital 2.0 stereo. Extra’s staan niet op deze DVD.

Laatste reacties

Marco  |  07-08-2004

Grappig Angelina Jolie staat groot op de cover, terwijl David Duchovny de hoofdrol speelt. Zo zie je maar weer hoe dingen kunnen lopen, want in die tijd (1997) ...
Lees meer >

GJB  |  06-08-2004

Het is een vage film, ben ik het mee eens Maar wel gaaf, Wanneer komt hij eigelijk uit? Deze is reeds gereleased.
Lees meer >

e_vanveen  |  06-08-2004

Het is een vage film, ben ik het mee eens Maar wel gaaf, Wanneer komt hij eigelijk uit?
Lees meer >

scheur  |  06-08-2004

Een hele vage , saaie en slaapverwekkende film. Zonde om hier mijn geld in te gaan steken...... :evil: Wat is er dan vaag, saai en slaapverwekkend aan? E...
Lees meer >

X  |  06-08-2004

Een hele vage , saaie en slaapverwekkende film. Zonde om hier mijn geld in te gaan steken...... :evil: Wat is er dan vaag, saai en slaapverwekkend aan?
Lees meer >

scheur  |  06-08-2004

Een hele vage , saaie en slaapverwekkende film. Zonde om hier mijn geld in te gaan steken...... :evil:
Lees meer >

X  |  06-08-2004

Echt een goeie film! Binnenkort maar even aanschaffen :D
Lees meer >

mjlfadriaans  |  06-08-2004

Ik heb de film niet gezien maar heeft mevr. Jolie zo'n grote rol dat ze 75% van de cover in moet nemen? :shock: Waarvan 50% lippen :)!
Lees meer >

MZonneveld  |  06-08-2004

Ik heb de film niet gezien maar heeft mevr. Jolie zo'n grote rol dat ze 75% van de cover in moet nemen? Als Jolie op de cover staat verkoopt de dvd beter......
Lees meer >

pokalapoketl  |  05-08-2004

Ik heb de film niet gezien maar heeft mevr. Jolie zo'n grote rol dat ze 75% van de cover in moet nemen? :shock:
Lees meer >

GJB  |  05-08-2004

Op zich geen slechte film. Heb zelf al een aantal jaren de R1 uitgave van Buena Vista. Het voordeel van de R1 uitgave t.o.v. de R2 is dat de R1 een Dolby Digita...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
6.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 28
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.