Ginger Snaps I (nieuwe verpakking)

Recensent:
Nathan Strik
09-09-2004

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Ginger Snaps I (nieuwe verpakking) (DVD)
Samenvatting

Ginger en Brigitte Fitzgerald zijn twee zusjes met een morbide fascinatie voor de dood. Voor een schoolproject maken ze een gruwelijke fotoserie van de meest afschuwelijke manieren om dood te gaan. Naast het schockeren van hun leraren zijn de gezusters Fitzgerald ook niet bepaald geliefd bij hun klasgenoten. De twee worden door iedereen als \"vreemd\" bestempeld en met de nek aangekeken. En een beetje vreemd zijn de zusjes wel, want de twee tienermeisjes hebben nog nooit gemenstrueerd. Als Ginger (Katharine Isabelle) op een nacht dan eindelijk haar eerste bloeding heeft, krijgen zij en Brigitte (Emily Perkins) de schrik van hun leven. Aangetrokken door de geur wordt Ginger besprongen door een wolfachtig wezen, die haar enkele diepe wonden bezorgd. Op het nippertje wordt ze gered doordat een voorbijrazend busje het wezen doodrijdt, maar vanaf dat moment voltrekt zich bij Ginger een afgrijselijke transformatie. Het jonge meisje begint steeds meer wolfachtige trekjes te vertonen en ontwikkelt een (zelfs voor een tiener) ongezonde lust voor seks. Daar blijft het echter niet bij, want ook Ginger\'s honger naar bloed begint toe te nemen. Brigitte heeft geen zin om lijdzaam toe te zien hoe haar oudere zus verandert in een duivels wezen en gaat op zoek naar een remedie voor het te laat is.

Commentaar

Ginger Snaps is een low-budget horrorfilmpje waarvan er velen worden gemaakt. De originele invalshoek van het verhaal deed de film enkele jaren geleden echter boven het maaiveld uitsteken. In de film staan de twee zusjes (prachtige rollen van Emily Perkins en Katharine Isabelle) centraal. De effecten zijn erg slecht gedaan en de weerwolven in de film zijn dan ook totaal ongeloofwaardig, maar daar gaat het bij een film als deze iets minder om. De film heeft scherpe kritieken op het middelbare schoolleven en het feit dat seks vaak centraal staat onder tieners. Ook de verschillende manieren waarop er met seksualiteit omgegaan wordt bij jongens en meisjes van die leeftijd (en hun ouders) speelt een rol. Gelukkig wordt die moraal in de film nergens teveel aangedikt en wordt alles in de filmwereld eerder uitvergroot zodat de kijker zelf zijn of haar conclusie kan trekken. Ook de ouders van de twee meisjes zijn karikaturen; hier zien we dus weer die uitvergroting terug die de film kenmerkt. En daarnaast valt er natuurlijk ook flink wat te griezelen. De tweede helft van de film is helaas wat meer in de standaard horror-hoek te plaatsen, maar het einde van de film is dan weer heel poëtisch in beeld gebracht en zorgt voor een mooi boek-einde met het begin van de film. Een horrorfilm met enkele originele en maatschappijkritische ondertonen die zeker in de smaak zal vallen bij de fans van het genre, vooral ook omdat er meer dan behoorlijk in wordt geacteerd.

NB: Ginger Snaps werd in 2002 al eerder op DVD uitgegeven door Dutch Filmworks. Wij waren nieuwsgierig of deze nieuwe uitgave ook de nodige verbeteringen had, omdat de vorige vooral op het gebied van geluidskwaliteit erg teleurstellend was. Lees onze bevindingen hieronder.

Lees hier onze review van de 2002-uitgave van Ginger Snaps.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2000
Speelduur: 104 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 715664005088

Extra's

  • Making Of
  • Bioscooptrailer
  • Photo Gallery
  • About the Werewolf

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld op de DVD wordt gepresenteerd in de anamorfe 1.78:1 verhouding en ziet er goed uit. Hier en daar is een vlekje en wat filmgrain te zien, maar voor een low-budget film ziet het er zeer stabiel uit allemaal. Het contrast en zwartniveau zijn meestentijds goed, maar willen in donkere scènes nog wel eens te vlak overkomen. De beeldscherpte is goed, maar wederom in de donkere scènes wat minder. Ook de verzadiging van de kleuren is prima. De compressie is prima gedaan, met slechts af en toe wat blokvorming in snel bewegende scènes. De plaatsing van de ondertiteling is hetzelfde als op de 2002-uitgave (goed dus) en ook het aantal chapters is gelijk (een karige 12 chapterstops). Wat beeldkwaliteit betreft lijkt dit dus dezelfde transfer die ook de 2002-uitgave al sierde. Niks nieuws onder de zon dus, maar gewoon een prima beeldje.

Geluidskwaliteit

Helaas heeft Dutch Filmworks niet besloten om een nieuwe geluidsmix vast te leggen op deze DVD. Dezelfde Dolby Digital 2.0 surround (192 kbit/s) track die op de vorige uitgave stond, staat ook op deze DVD. Dat we nu voor de tweede keer de 5.1 track mislopen die vele uitgaven uit andere regio\'s wel hadden is tot daar aan toe, maar dat het geluid exact hetzelfde is verbaast ons ten zeerste. Dat betekent jammer genoeg dus dat ook op deze release de twee stereo-kanalen zijn omgedraaid, wat een vreemd geluidsbeeld oplevert (stemmen en geluiden die van links behoren te komen komen van rechts en vice versa). Dit was toch een fout die eenvoudig te verhelpen had moeten zijn. Verder klinkt de track niet onaardig en bevat, voor een Pro-Logic track, genoeg ruimtelijkheid. Het laag had beter gekund, maar van een track zonder apart LFE-kanaal mogen we ook niet teveel verwachten qua frequentiebereik.

Extra's

Ook qua extra\'s vond Dutch Filmworks het kennelijk niet nodig ons van iets nieuws te voorzien. Vooral de twee commentaartracks worden daarom ook wederom node gemist.

Bioscooptrailer (2 min.)
De originele bioscooptrailer van Ginger Snaps wordt hier in 4:3 en met stereogeluid gepresenteerd. Jammer dat het beeld interlaced is. Gelukkig zijn de Nederlandse subs niet in het beeld gebrand.

Making Of (9 min.)
Deze promotionele featurette stelt qua inhoud bitter weinig voor. Er wordt werkelijk niets nieuws verteld. Daar komt bij dat de eigenlijke featurette maar een minuut of 4 duurt, daarna zie je een montage van soundbites die afkomstig zijn uit de EPK (Electronic Press Kit) waar deze zeer oppervlakkige featurette op is gebaseerd.

About the Werewolf
In een aantal statische tekstschermen krijg je tekstuele info over de weerwolf. Wellicht de saaiste extra om doorheen te bladeren, maar qua informatie is dit nog één van de beste features op de hele schijf, en dat wil wat zeggen.

Photo Gallery
Een compleet overbodige verzameling van stills die rechtstreeks uit de film afkomstig zijn. Toegevoegde waarde: geen.

Conclusie

Het had zo mooi kunnen zijn; een re-release ter gelegenheid van Ginger Snaps II, maar helaas. Dutch Filmworks heeft geen moeite gedaan om de uitgave uit 2002 ook maar enigszins te verbeteren. De verpakking mag er dan iets anders uit zien, we worden dus gewoon gepresenteerd met exact dezelfde disc als twee jaar terug! Hoewel de film nog steeds de moeite waard is, kan de liefhebber het beste uitwijken naar andere regio\'s, waar Ginger Snaps wél de uitgave heeft gekregen die deze film verdiend. Vooral het feit dat het (makkelijk te verhelpen) probleem met de omgekeerde stereokanalen niet is opgelost is wat ons betreft onvergeeflijk. Een schaamteloze poging om nog snel even een slaatje te slaan uit de DVD-release van de tweede film. Laat je echter niet verleiden door deze wolf in nieuwe schaapskleren, want de inhoud is ongewijzigd. Teleurstellend!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

kruspe  |  05-11-2005

Maar volgens de verpakking heeft die wel DTS! Of heb ik het nu verkeerd? Het DTS logo staat erop omdat Ginger Snaps III een DTS spoor heeft. Nou, bedankt v...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  05-11-2005

Maar volgens de verpakking heeft die wel DTS! Of heb ik het nu verkeerd? Het DTS logo staat erop omdat Ginger Snaps III een DTS spoor heeft.
Lees meer >

kruspe  |  05-11-2005

is het geluid van de nieuwe 4 disc box ook zo slecht? De DVD van Ginger Snaps 1 in de trilogy doos is exact gelijk aan de eerder verschenen losse editie. Dus h...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  05-11-2005

is het geluid van de nieuwe 4 disc box ook zo slecht? De DVD van Ginger Snaps 1 in de trilogy doos is exact gelijk aan de eerder verschenen losse editie. Dus h...
Lees meer >

kruspe  |  05-11-2005

is het geluid van de nieuwe 4 disc box ook zo slecht?
Lees meer >

shihuandgi  |  05-11-2005

film sucked hard en het beeld(zo mogelijk) nog harder!!! op naar deel 2! :(
Lees meer >

DVD Watcher  |  13-08-2005

Leuke Film, maar Klote Geluid. Kan je beter onderstaande versie Kopen, dan het je Tenminste Dolby Digital 5.1 Surround Geluid http://www.play.com/play247.as...
Lees meer >

kruspe  |  11-09-2004

Ik heb deze uitvoering voor 2,95 gekocht. Voor dat geld verwacht ik ook geen perfecte release. De film is trouwens wel aardig. 2,95??? Waar???
Lees meer >

Maick Werner  |  10-09-2004

Oeh, ik vond em ook zeer erotisch :roll: Daar zou ik nou wel een beschuitje mee willen eten... hopenlijk kiest zij dan ook voor het beschuitje..*gulp* :?...
Lees meer >

T. van Keeken  |  10-09-2004

Heel erg stoere film. Ik weet niet of hij ooit een biosrelease heeft gehad in Nederland, maar ik heb het geluk gehad hem te zien op het filmfestival van Rott...
Lees meer >

Marco  |  09-09-2004

Jammer ik had gehoopt dat deze re release een verbetere versie zal worden. Dat is dus niet het geval. :cry:
Lees meer >

Wizz-Art  |  09-09-2004

Verassend goede weerwolf film :wink:
Lees meer >

Movie_G  |  09-09-2004

"nieuwe verpakking" en ook dat alleen dvd inhoud is het zelfde .. is vaak bij DFW 8) .. maar wel leuke film :D
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  09-09-2004

Ik heb deze film al een aardig tijdje in me collectie,lekker weerwolf filmpje,die zeker boven de gemiddelde horror pulp ligt.Deel 2 nog niet gezien,maar ben er ...
Lees meer >

the_HunTer  |  09-09-2004

Ik heb deze uitvoering voor 2,95 gekocht. Voor dat geld verwacht ik ook geen perfecte release. De film is trouwens wel aardig.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:2
Extra's:5
5.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 107
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.