Lost Boys, The (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
05-11-2004

Totaalbeoordeling:

5.6
DVD

Lost Boys, The (SE) (DVD)
Samenvatting

Na een scheiding komen Michael Emerson (Jason Patric), Sam Emerson (Corey Haim) en moeder Lucy (Dianne Wiest) wonen in de kustplaats Santa Carla, California. Ze trekken in bij Lucy’s vader (Barnard Hughes). In Santa Carla is het ’s avond nog een genoeglijk drukte met jongelui. Als Michael en Sam het uitgaansleven verkennen, wordt Michael aangetrokken door een bijzonder mooi meisje, genaamd Star (Jami Gertz). Als Michael haar volgt, komt hij al snel in contact met haar stoere vriend David (Kiefer Sutherland) en zijn luidruchtige motorvrienden. David daagt Michael uit hen te volgen op de motor. Zo komt Michael bij een soort geheime ontmoetingsplaats van de groep, waar David hem wat te eten en te drinken aanbiedt. De volgende dag weet Michael niet meer wat er gebeurd is. Sam heeft twee vrienden gemaakt in een stripboekwinkel in de personen van de Frog broers, Edgar (Corey Feldman) en Alan (Jamison Newlander). Zij adviseren hem een vampierstripboek te lezen en goed te onthouden wat in het boek staat. Sam vindt dat wat vreemd, want hij houdt helemaal niet van horrorstrips. Totdat hij thuis ontdekt dat Michael niet helemaal zich is, altijd een zonnebril draagt en … nauwelijks meer een spiegelbeeld heeft. De schok is groot voor Sam als hij beseft dat zijn grote broer een vampier geworden is. Direct roept hij de hulp van de Frog broers in. Zij leggen hem uit dat het nog niet te laat is. Het enige dat ze moeten doen is hoofdvampier zoeken en doden, dan kan zijn broer gered worden. Maar wie is de hoofdvampier? Als moeder Lucy vervolgens haar nieuwe baas Max (Edward Herrmann) te eten meeneemt, doen Sam en de Frog broers nogal rare testen met hem. Michael, die zwaar verliefd is op Star, wordt ondertussen steeds verder uitgedacht voor David, die ook zo zijn enge kanten heeft.

Commentaar

The Lost Boys is een ander soort vampierfilm dan je normaal gesproken bij het genre zou verwachten. Natuurlijk zit er een horrorcomponent in, vampiers zijn tenslotte bloeddorstig en kunnen er op bepaalde momenten van de dag… eh nacht afschrikwekkend uitzien. Wat The Lost Boys anders maakt is de combinatie van horror met flink wat humor en een tienerachtige aanpak, die zich vooral uit in de gebruikte rockmuziek. Daarmee geeft Joel Schumacher je een andere kijk op de vampiertraditie. Met The Lost Boys richtte Joel Schumacher zich ook vooral op de jeugd. Het bruisende uitgaansleven van Santa Carla en de gebruikte rockmuziek duiden daar ook wel op. En niet zonder succes, de film kreeg in 1988 de Young Artist Award toegekend en kreeg tevens de prijs voor beste horrorfilm van de Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films in Amerika.
Joel Schumacher is als regisseur geen onbekende meer en heeft al enkele zeer goede films gemaakt. The Lost Boys was zijn zesde werk als regisseur. Andere bekende films van zijn hand zijn St. Elmo’s Fire (1985), Dying Young (1991), Falling Down (1993), A Time to Kill (1996), twee Batman films en recentelijk nog Veronica Guerin (2003). Eind dit jaar gaat zijn film Phantom of the Opera is première, gebaseerd op de musicalversie van sir Andrew Lloyd Webber. Oorspronkelijk zou producer Richard Donner ook zelf de film regisseren. Maar Donner ging uiteindelijk in 1987 de film Lethal Weapon regisseren, waarna Joel Schumacher niet onverdienstelijk de regisseursstoel overnam. De film heeft prima rockmuziek als achtergrond met onder andere de titelmuziek van The Shadows en een uitvoering van Elton John’s “Don’t Let The Sun Go Down On Me” door Roger Daltrey.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror
Regio: 2
Jaar: 1987
Speelduur: 93 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931335300

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Audiocommentaar regisseur
  • Muziekvideo
  • Weggelaten scènes
  • The Lost Boys: een terugblik
  • The Return of Sam and the Frog Brothers
  • Vamping Out: The Undead Creation of Greg Cannom
  • Inside The Vampire's Cave

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in zijn oorspronkelijk bioscoop beeldverhouding van 2.35:1 anamorf op de DVD. Het nieuw geremasterde beeld ziet er uitstekend uit. Beeldscherpte en detaillering zijn beide zeer goed. De kleuren zijn helder, goed verzadigd en ogen zeer natuurlijk. Contrast en zwartniveau zijn ook prima in orde. De film is volledig vrij van ongerechtigheden als gevolg van vuil of beschadigingen. Filmgrain is nagenoeg niet aanwezig.
De film is zonder extra’s, behoudens een commentaartrack, op een DVD-9 (dubbellaags) geplaatst. Hierdoor kon men de bitrate relatief hoog houden, wat met name de detaillering van het beeld ten goede is gekomen.
De film is in 32 chapterstops opgedeeld. De optionele Nederlandstalige ondertiteling staat redelijk goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De oorspronkelijk Dolby Stereo soundtrack is opnieuw digitaal geremasterd naar een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 384 kb/s).
De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste speakers, waarbij de dialogen uit de centerspeaker komen. De goed klinkende pop-/rockmuziek komt met een prima stereobeeld uit beide frontspeakers. De surrounds worden voornamelijk gebruikt voor de ruimtelijkheid van de muziek en subtiel de omgevingsgeluiden. Enkele scènes wordt met effecten actiever gebruik gemaakt van de surroundspeakers. Het LFE kanaal wordt af en toe aangesproken voor het diepere laag. Een zeer goed klinkende soundtrack.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische filmgerelateerde plaatjes met achtergrond geluid. De set is een 2-disc Special Edition uitgave, waarbij de film met een audiocommentaar op de eerste DVD staan en alle andere extra’s de tweede DVD. Deze extra’s hebben 1.33:1 beeldformaat, DD2.0 geluid en zijn voorzien van Nederlandse ondertitels.

Disc 1
Commentary by Joel Schumacher
Een nieuw ingesproken audiocommentaar waarin Schumacher voldoende achtergrond informatie bij de film geeft. Helaas niet Nederlands ondertiteld.

Disc 2

The Lost Boys: A Retrospective (24 min)
Een nieuw opgenomen documentaire waarin teruggekeken wordt op de realisatie van de film nu ongeveer 17 jaar geleden. De cast bestond toen uit overwegend onbekend jong aankomend talent, waarbij enkele nu een geslaagde filmcarrière hebben opgebouwd. Uiteraard met de nodige interviewfragmenten.

Inside The Vampire’s Cave (18 min)
Een documentaire over enkele aspecten van de film, die uit vier apart te selecteren onderdelen bestaat, t.w. A Director’s Vision, Comedy vs. Horror, Fresh Blood: A New Look At Vampires en The Lost Boys Sequel?. Je hebt ook de keuzemogelijkheid voor een Play All optie.

Vamping Out: The Undead Creations of Greg Cannom (14 min)
Documentaire die ingaat op de metamorfose naar het uiterlijk van een vampier.

The Return of Sam and The Frog Brothers
Met twee vervolgkeuzen:

Haimster & Feldog: The Story of The 2 Coreys (4½ min)
Corey Feldman en Corey Haim blikken terug op de film en leggen uit waarom ze samen uiteindelijk zeven films hebben gemaakt.

Multi-Angle Video Commentary with Corey Haim, Corey Feldman & Jamison Newlander (18 min)
De beide Corey’s en Jamison Newlander geven commentaar bij enkele scenes uit de film. De filmscène zie je onder in het beeld, de commentator boven in het beeld. Met de angle-toets kun je een keuze maken uit de drie commentatoren.

The Lost Scenes (15 min)
Enkele niet gebruikte scènes, achter elkaar getoond zonder verdere uitleg. Beeldformaat is 2.35:1 niet anamorf.

Lost In The Shadows - Music Video by Lou Gramm (5 min)
Een muziekvideo van één van de songs uit de film.

Theatrical Trailer (1½ min)
De bioscooptrailer, beeldformaat 1.78:1 anamorf.

Conclusie

The Lost Boys is regisseur Joel Schumacher’s moderne benadering van de vampiertraditie. De tieners Michael en Sam komen in het kustplaatsje Santa Carla, California te wonen. Michael wordt al snel verliefd op een plaatselijke schone, om niet veel later te ontdekken dat haar vriend een angstaanjagende aantrekkingskracht heeft. Michael bespeurt bij zichzelf vreemde veranderingen, waarbij zijn kleine broertje al snel doorheeft wat er aan de hand is. Twee jeugdige stripboek vampierjagers worden ingezet. De cast bestond toen uit onbekend jong talent, met onder andere Kiefer Sutherland, Jami Gertz en Corey Feldman.
De film is door Warner in een 2-disc Special Edition uitgave opnieuw uitgebracht, waarbij de kwaliteit van beeld en geluid hoge scores behalen. Naast een audiocommentaar staan op de tweede disc ook nog enkele nieuwe opgenomen documentaires die voldoende informatie over de film en de realisatie ervan geven. Een leuke film, nu gepresenteerd in een nette release.

Laatste reacties

Zeeuws Meisje  |  22-01-2005

Ik vond het wel leuk dat er niet zo'n standaard vampierverhaaltje in zat. De mix van humor en horror was goed en de jonge helden maken zich er goed van af. E...
Lees meer >

Swanski  |  22-01-2005

matige film, vooral inhoudelijk: acteurs zijn niet onaardig, patric is overigens niet te herkennen, MAAR verhaal is gewoon geen zak aan!
Lees meer >

Pat  |  09-11-2004

Het is juist dat 80s-sfeertje waar ik zo van hou bij deze film, uiteraard omdat ik in die periode zelf jong was en dus dateren sommige van mijn beste herinnerin...
Lees meer >

Marcel Rinia  |  08-11-2004

"Het is ongetwijfeld de meest interessante vampierfilm die in de jaren 80 is gemaakt, veel beter dan Near Dark en Fright Night. En voor mij is hij nog steeds er...
Lees meer >

elvis  |  07-11-2004

ik vond dit een leuke film en ik heb hem ook tig keer gezien
Lees meer >

The Gr8oNe  |  06-11-2004

Ik heb deze film tig keer gezien en het verveelt mij nooit en heb hem op video in het Frans, Duits, Turks en natuurlijk Engels gehad. De extra's zijn ook wel l...
Lees meer >

Martijn Beunk  |  06-11-2004

Briljante film, heb deze toendertijd heel vaak gehuurd en bekeken. Nu heb ik hier de 1 disc uitvoering. Blijft echt een hele leuke film met een heeeeele jonge "...
Lees meer >

Markys  |  05-11-2004

Ook toppertje uit mijn jeugd! Vroeger op 'kinderfeestjes' helemaal (het enige exemplaar uit de videotheek!) grijs gedraaid! Daarna soundtrack en VHS gekocht. ...
Lees meer >

Whitesoxx  |  05-11-2004

"The Lost Boys" is een van mijn favoriete films aller tijden, destijds voor het eerst in de USA gezien en de videoband, dvd en soundtrack he-le-maal grijsgedraa...
Lees meer >

scheur  |  05-11-2004

Heb een tijd op deze uitgave gewacht ,en zal deze ook zeer binnenkort gan aanschaffen!!!! :wink: Echt een leuke eighties topper, super! (y)
Lees meer >

raampie  |  05-11-2004

Lekkere vette over the top film die wat mij betreft qua insteek alleen vergelijkbaar is met From Dusk Till Dawn. Ik heb de CD tussen m'n soundtracks staan en al...
Lees meer >

dewallef  |  05-11-2004

Had de gewone versie al (lelijke snapper) en zal naar alle waarschijnlijkheid ook deze wel aanschaffen. Echt te gekke film en keigoede muziek, laat me terug...
Lees meer >

Frank  |  05-11-2004

Absoluut geen wanprodukt, wat mij betreft. Het meeste wat me bij deze film aanspreekt is de 'eighties-sfeer'. Ik wist trouwens niet dat de kermis die je in d...
Lees meer >

The Scratcher  |  05-11-2004

Film waarvan ik niet snapte waarom het een klassieker is. Ik ook niet. Vond er destijds al geen bal aan en veel te overdreven en te kinderachtig. Snapte de ...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  05-11-2004

Film waarvan ik niet snapte waarom het een klassieker is. Beetje een té eigthies-sfeertje wat mij betreft.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
4.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 57
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.