Cirque du Soleil - Fire Within

Recensent:
Arnold van Oostrum
04-03-2005

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Cirque du Soleil - Fire Within (DVD)
Samenvatting

Cirque du Soleil biedt een unieke combinatie van circus en theaterentertainment. In 2001 wordt in Montreal gestart met de voorbereidingen voor een nieuwe show. Het is drie jaar geleden dat Cirque du Soleil een nieuwe show presenteerde. De 13-delige TV serie Fire Within begint 8 maanden voor de wereldpremière van de nieuwe show. In de verschillende afleveringen ontmoet je de mensen die betrokken zijn bij de creatie. Die mensen beoordelen ook of de geselecteerde artiesten, van over de hele wereld, zijn opgewassen tegen de enorme fysieke en emotionele eisen die aan hen worden gesteld. Je ziet de drama’s, de humor, de overwinningen maar ook de tegenslagen van ieder van hen. Op hun vakgebied maar ook op persoonlijk vlak. Je ziet ook bij al deze bijzondere mensen de enorme wil om te slagen. In de 8 maanden heeft regisseur Lewis Cohen de mensen gevolgd bij hun voorbereidingen en er een meeslepende 13-delige TV serie uit samengesteld.

Commentaar

In de afleveringen leef je met de artiesten toe naar het hoogtepunt, de wereldpremière. Maar voor het zover is, moet er vreselijk veel gebeuren. De artiesten moeten leren omgaan met onzekerheden, want de contouren van de show staan nog lang niet vast. Ieder studeert in de studio’s van het hoofdkwartier van Cirque du Soleil hun act op technisch vlak in. Zo zijn er de Engelse jongens Gareth en Ahsley, die een speciale Icarus acrobatiek act doen. De ambitieuze tweeling Kevin en Andrew hebben een soort vliegende act hangend aan een touw. De Amerikaanse Stella en de Braziliaanse Raquel doen samen met twee ander meiden een trapeze act aan een verschrikkelijk ingewikkeld toestel. Later zal op aangeven van Cirque du Soleil eigenaar en hoogste baas Guy Laliberté de trapeze act drastisch veranderen. En de Rus Oleg die al langer in de circusbusiness zit, doet samen met Tatjana een speciale dansact. Show regisseur Dominique Champagne staat voor de moeilijke taak om uit alle losse acts één soepel lopende geïntegreerde show te maken.
Je leeft mee met de artiesten bij hun voorbereidingen, die ook zo hun moeilijk en frustrerende momenten hebben. Ook op persoonlijk vlak valt het niet allemaal mee.
Wanneer het thema van de show verder is uitgewerkt, wordt een naam gezocht. Uiteindelijk wordt de naam Varekai gekozen. De marketingafdeling moet er een passende creatieve uiting bij maken.
Cirque du Soleil is niet alleen acrobatiek en andere circusnummers. Het is ook theaterentertainment. Dus leren de artiesten acteren, mimiek en dans en worden heel bijzondere kostuums voor hen ontworpen.
Eigenaar Guy Laliberté bezoekt een aantal malen de locatie en laat zich dan informeren over de vorderingen. Zijn oordeel is hard en meedogenloos. Als hij niet tevreden is, wordt een act geschrapt of aangepast. En dat gebeurt zelfs nog in de week voor de première.
Dan breekt het moment aan dat de grote tent, de blauwgele Grand Chapiteau, waarin de show zal plaats vinden, wordt geplaatst. De artiesten verhuizen van de studio’s naar de grote tent. Een van de acts staat op de nominatie alsnog van het programma te verdwijnen, omdat de vorderingen niet goed genoeg zijn. Het oefenen in de tent is wezenlijk anders dan in de studio’s, zullen de artiesten ondervinden. Ook wordt nu de aandacht verlegd naar het showelement. Showregisseur Dominique Champagne probeert alle acts als een show te laten samensmelten en pept de mensen nog eens extra op.
Als de eerste ‘dress rehearsels’ komen, leeft het gevoel dat er nog heel veel moet gebeuren. Drie dagen voor de wereldpremière worden nog grote wijzigingen in de show doorgevoerd. De spanning stijgt en het desperate gevoel neemt toe. Maar ook de vermoeidheid en frustratie. De avond voor de première vindt de generale repetitie plaats voor een geselecteerd publiek. Alles loopt nog lang niet op rolletjes. De volgende avond is de wereldpremière, er moet nog veel gebeuren.

Alle 13 afleveringen zijn op de 3-DVD set ondergebracht. Het zijn de volledige afleveringen, inclusief beginleader, vooruitblik volgende aflevering en aftiteling. Elke aflevering duurt ongeveer 23½ minuut.
De TV serie is voor Canadese televisie opgenomen en eind 2002 uitgezonden. In 2003 won de show een Emmy Award als beste ‘non-fiction’ programma.
In de televisieserie zie je hoe toegewerkt wordt naar de première van de show. Maar ook dat het hard werken is en dat alles om een perfecte show draait. Na ruim 60 voorstellingen in Montreal is de show in 2003 op tournee gegaan en speelt nu nog in Amerika.

Cirque du Soleil komt in juni 2005 maar haar show Dralion voor tien uitvoeringen in Rotterdam en in juli en augustus eveneens tien uitvoeringen in Oostende (B). Dralion is een show waarin Oosterse Chinese elementen en Westerse Avant Garde elkaar ontmoeten en samensmelten. De naam Dralion is een samenvoeging van dragon (het Oosterse) en lion (het Westerse). Meer informatie kun je vinden op de website van Cirque du Soleil.

Filmspecs

Medium: DVD
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 286 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Spaans
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609963557

Extra's

  • Reünie aflevering
  • Q&A met artiesten en regisseur
  • Cirque du Soleil Promo's

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De serie is voor televisie opgenomen in breedbeeld. Het beeld op deze DVD is anamorf 1.78:1 breedbeeld. De registratie ziet er goed uit met kleurrijk beeld en goed contrast. Ook ziet het beeld er redelijk scherp uit. Maar de detaillering is wat minder. Eveneens valt aliasing regelmatig op. Dit wordt veroorzaakt doordat het beeld afkomstig is van een NTSC bron. Je ziet duidelijk het lager aantal beeldlijnen, waarbij het beeld ook nog eens interlaced is. Toch ziet het beeld er verder wel goed uit. Ruis is slechts minimaal aanwezig. In het beeld zitten geen ongerechtigheden.
Elke aflevering van ruim 23 minuten is verdeeld in 4 chapterstops. Op DVD-1 en DVD-2 staan elk 5 afleveringen. Op DVD-3 staan de laatste drie afleveringen inclusief nog wat extra’s.
De documentaire is optioneel ondertiteling in het Nederlands, waarbij de ondertiteling netjes is geplaatst. De ondertiteling kan alleen via het DVD menu worden geactiveerd, wat wel een beetje lastig is.

Geluidskwaliteit

Voor een televisiedocumentaire is de kwaliteit van de soundtrack in positief zin zeer verrassend te noemen. Je hebt de keuze uit een Dolby Digital 2.0 stereo track (bitrate 224 kb/s) en een Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s). Vooral deze laatste is verrassend. De geluidskwaliteit doet niet onder voor de shows van Cirque du Soleil. Bij de televisieafleveringen wordt veel gebruik gemaakt van de muziek die bij de Varekai show wordt gebruikt. Bij de weergave van de muziek worden alle kanalen intensief gebruikt, wat een fraai ruimtelijk geluidsbeeld geeft. De nadruk ligt daarbij mooi en heel natuurlijk op de voorkanalen. Het LFE kanaal zorgt voor een geplast laag. De dialogen zijn prima te volgen en komen natuurlijk via de centerspeaker. Een zeer fraaie soundtrack.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn zeer fraai vormgegeven driedimensionale animaties. De menu’s zijn voorzien van Dolby Digital 5.1 achtergrondgeluid. De extra’s zijn te vinden op de derde DVD in de set. Extra’s zijn in 1.78:1 anamorf beeldformaat, DD2.0 geluid. Helaas niet ondertiteld.

The Reunion (23 min)
Eigenlijk de veertiende aflevering van de serie, met een reünie met de artiesten en regisseur Lewis Cohen. Op de plek waar de grote geelblauwe Grand Chapiteau stond blikken ze twee jaar na de première terug op de spannende tijd van voorbereidingen. En je ziet wat er nu van hen allemaal terecht is gekomen.

Q&A (29 min)
Acht artiesten en regisseur Lewis Cohen beantwoorden vragen, die je vooraf als een soort titelkaart ziet.

Varekai Preview (2½ min)
De trailer voor de Varekai show. In 1.85:1 niet anamorf beeldformaat.

Cirque om DVD (5 min)
Reclame voor andere Cirque du Soleil DVD uitgaven.

Solstrom on DVD (1½ min)
Preview voor de Solstrom DVD.

Cirque Club (½ min)
Een reclamefilmpje voor de website van Cirque du Soleil.

DVD Credits
Een overzicht van de betrokkenen bij de DVD productie.

De set is verpakt in een fraaie 3-DVD uitvouwbare digipack met kartonnen slipcase. In de set zit een inlay met een kort overzicht van de 13 televisieafleveringen.

Conclusie

Fire Within is de 13-delige televisieserie die je een kijkje geeft achter de schermen van de magische wereld van Cirque du Soleil. De serie volgt vanaf 8 maanden voor de wereldpremière de mensen die betrokken zijn bij de vormgeving van de nieuwe show Varekai. Je leeft mee met de artiesten in hun overwinningen en hun tegenslagen en bent getuige van de persoonlijke drama’s, de humor en hun grote wil om te slagen. In 2003 won het programma een Emmy Award voor Buitengewoon Non-fictie Programma.
Columbia heeft de 13-delige documentaire uitgebracht als een 3-disc DVD set. De documentaire is in breedbeeld in NTSC vastgelegd. De beeldkwaliteit is goed, al heeft het beeld wel last van het lager aantal beeldlijnen en is het interlaced. De aanwezige DD5.1 audiotrack klinkt verbluffend mooi, waarbij de muziek uit de Varekai show als achtergrond is gebruikt. Een 14e reünie aflevering, interviewfragmenten met de artiesten en de regisseur en reclame voor andere Cirque du Soleil releases zijn als extra bijgevoegd. Een bijzondere documentaire van een bijzonder circus.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Columbia Tristar Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Kai L. Ola  |  04-03-2005

Persoonlijk is Varekai mijn favoriete Cirque du Soleil show, waar naar mijn mening de beste mengeling heeft plaatsgevonden van muziek, aankleding en acts. De Va...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
3.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 19
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.