Stille Nacht

Recensent:
Arnold van Oostrum
06-04-2005

Totaalbeoordeling:

6.3
DVD

Stille Nacht (DVD)
Samenvatting

Laura (Caro Lensen) komt enigszins overstuur bij een psychotherapeut (Victor Löw). Zij heeft last van nachtmerries naar aanleiding van een eerdere traumatische gebeurtenis waarbij zij en haar vriendinnen betrokken waren. Ze moet haar verhaal kwijt en begint te vertellen.
Twee jaar eerder werd de universiteit, waar Laura en haar vriendinnen naar toe gingen, opgeschrikt door een serieverkrachter. Nadat wederom een slachtoffer was gevallen en de politie nog geen enkel spoor heeft, vat Emma (Liesbeth Kamerling) het idee van een commissie op. Die commissie zou met de leiding van de universiteit in overleg moet gaan over beschermende maatregelen. Want de verkrachtingen vinden plaats in het bos dat ligt tussen de studentenflats en de universiteit. Emma krijgt hulp van Laura, Bonnie (Christel Oomen), Marieke (Victoria Koblenko) en Josien (Josefien Hendriks). Met onderling gesteggel over de juiste aanpak zitten ze bij de directie aan tafel. Die zegt het inzetten van pendelbusje toe, maar dat is lang niet toereikend. De meiden spreken af dat niemand meer ’s avonds laat alleen door het bos fietst en er altijd op elkaar gewacht wordt.
Dan op een avond blijken de meiden niet op Marieke gewacht te hebben en gaat Marieke dus toch alleen door het bos. Met alle gevolgen van dien, ook Marieke wordt het slachtoffer van de verkrachter. De meiden besluiten nu het heft in eigen hand te nemen en beginnen hun eigen speurtocht naar verkrachter. Ze trekken een aantal sporen na, echter zonder resultaat. Als een van hen een schokkende ontdekking doet, zijn de gevolgen niet te overzien.

Commentaar

In september 2004 ging de Nederlandse speelfilm Stille Nacht van regisseur Ineke Houtman op het filmfestival ‘Film by the Sea’ in Vlissingen in première. Alhoewel de titel anders doet vermoeden, heeft de film niets met kerst van doen. De titel van de film is een verwijzing naar de stilte van de nacht, waarin de verkrachter actief is. In de film wordt dan ook regelmatig gebruik gemaakt van het liedje “In the Still of the Night”.
Regisseur Ineke Houtman was tot nu toe vooral bekend van goede jeugdproducties als Madelief, krassen in het tafelblad (1998) en Polleke (2003). Ook heeft zij enkele afleveringen van de succesvolle televisieserie Russen geregisseerd. Mogelijk vandaar haar interesse om een psychologische thriller te maken. Het script is geschreven door Frank Ketelaar, waarbij hij zich heeft laten inspireren door echte gebeurtenissen.
De term psychologische thriller betekent enerzijds dat de film een bepaalde mate van spanning moet oproepen en anderzijds dat er onderhuids meer aan de hand is dan je op het eerste moment zou denken. De film concentreert zich vooral op de vijf meisjes die zelf het onderzoek naar de verkrachter doen. Het onderzoek van de politie wordt volledig buiten beschouwing gelaten. Houtman geeft zelf ook aan dat zij zich vooral wilde concentreren op wat een verkrachting bij de meiden teweeg brengt, helemaal als eentje van de groep ook zelf het slachtoffer wordt. Zijn het wraakgevoelens, is het machteloosheid of misschien woede of een combinatie van dit alles?
Het verhaal wordt verteld in de vorm van flashbacks, waarbij één van de meiden bij een psycholoog terugkijkt op de gebeurtenissen.
Het acteerspel van de vijf jonge actrices is een beetje wisselvallig. Sommige momenten komt het erg houterig en gespeeld over, andere momenten zit er duidelijk overtuiging in. Het script zit goed in elkaar, al lijken sommige zoekacties wat twijfelachtige en puur bedoeld om je op het verkeerde been te zetten. Aan de andere kant, wanneer amateurs zich met een dergelijk onderzoek gaan bezighouden, wordt elke aanwijzing aangegrepen om een verdachte te vinden. Ook al is die aanwijzing mogelijk wat ver gezocht. De film is adequaat van spanningsverhogende muziek voorzien door Fons Merkies. Al met al een redelijk geslaagde psychologische thriller.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 80 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664021392

Extra's

  • Trailer
  • Interviews
  • Achter de schermen
  • Filmclips

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke beeldformaat van 1.78:1 anamorf op deze DVD.
De kwaliteit van het beeld is redelijk goed. Kleuren zien er natuurlijk uit, maar ogen ook een beetje grauw. Contrast is goed. Scherpte van het beeld is redelijk, waarbij vooral de detaillering tegenvalt. Helemaal als je beseft dat dit een zeer recente film is. Een oorzaak van de mindere beeldkwaliteit is de relatief hoge beeldcompressie omdat de film inclusief twee 5.1 soundtracks en enkele korte extra’s op een DVD-5 (enkellaags) is geplaatst. Filmgrain is constant in lichte mate maar wel duidelijk zichtbaar aanwezig en er is een lichte vorm van edge enhancement toegepast. Af en toe zit een spettertje in het beeld. Ook zijn incidenteel kleine compressiefoutjes waarneembaar.
De film is verdeeld in 19 chapterstops. Er is geen ondertiteling aanwezig, wat voor mensen met een verminderd of helemaal geen gehoorvermogen natuurlijk wel jammer is.

Geluidskwaliteit

De film staat met twee 5.1 tracks op de DVD. Er is keuze uit een Dolby Digital 5.1 (bitrat 384 kb/s) en de DTS 5.1 (bitrate 754 kb/s) geluidsspoor. Beide klinken goed met een fraai klinkend ruimtelijk klankbeeld. Vooral de prima subtiele filmmuziek van Fons Merkies heeft dankzij de surroundkanalen een mooi ruimtelijk klankbeeld. Verder worden de surrounds gebruikt voor omgevingsgeluiden en enkele specifieke geluidseffecten. De soundtrack klinkt zeer dynamisch met goed verschil tussen harde en zachte geluiden. Het LFE kanaal wordt effect gebruikt om enkele effecten in de diepte nog eens te benadrukken. Dialogen zijn te allen tijde goed te volgen en komen uit de centerspeaker. Er is geen verschil hoorbaar tussen de DD en de DTS track.

Extra's

Zoals steeds meer gebruikelijk start de DVD met een aantal promotionele trailers. Deze trailers zijn ook te vinden onder de menukeuze Ook verkrijgbaar.
De breedbeeld menuschermen zijn statische schermen en voorzien van achtergrondgeluid. De extra’s hebben 1.33:1 standaard beeldformaat.

Interviews (6½ min)
Geeft een vervolgmenu met keuze voor regisseur Ineke Houtman, producent Jan van de Zanden, actrice Liesbeth Kamerling en cameraman Jan Snoep. Het zijn allemaal erg korte stukjes interview, waarbij de gestelde vraag is weggelaten en je alleen de reactie van de geïnterviewde hoort. Elk vertelt iets over het verhaal en het gespeelde karakter.

Achter de schermen (1½ min)
Een bijzonder kort ( ’t is alweer voorbij voor je er erg in hebt) blikje achter de schermen tijdens de opnames. Geen toelichting bij de beelden.

Trailer (2 min)
De bioscooptrailer in 1.78:1 anamorf beeldformaat.

Filmclips (7 min)
Een extra waarbij we ons afvragen wat de toegevoegde waarde hiervan is. Je kunt hier een 9-tal korte scènes uit de film kiezen. Beeldformaat is nu 1.85:1 niet anamorf.

Ook verkrijgbaar
Hier dezelfde promotietrailers als waarmee de DVD automatisch start.

Conclusie

Stille Nacht is een redelijk geslaagde psychologische thriller van regisseur Ineke Houtman. Vijf studentes gaan zelf op onderzoek uit, wanneer de politie niet in staat is een serieverkrachter op te sporen. Het onderzoek wordt een stuk persoonlijker als één van de vijf zelf het slachtoffer wordt. Woede en wraakgevoelens gaan overheersen.
Het acteerwerk van de actrices is wisselend, waarbij het soms wat onnatuurlijk en houterig gespeeld overkomt. Andere moment is het spel een stuk overtuigender. De film is aan de korte kant, inclusief begin en eindtitels slechts 80 minuten.
Deze uitgave van Dutch Filmworks heeft redelijk beeldkwaliteit. Bij het geluid is keuze uit een Dolby Digital en een DTS track, beide 5.1 surround en beide goed klinkend. De extra’s zijn wel erg kort en voegen niet zoveel toe.

Laatste reacties

Diana  |  08-07-2005

Redelijke film. Het onderwerp van de film sprak mij aan, maar zowel het verhaal van de film als het acteerwerk vielen mij wat tegen.
Lees meer >

chimera01  |  16-04-2005

Tja ik ben een ontzettende fan van Neerlands talent, en wordt vaker verrast door NL producties omdat ik ook te vaak aanneem dat het prut is. GTST vind ik ook pr...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  16-04-2005

Voer voor de massa's........ hersenloze pulp............ Tja en jouw filmverzameling bestaat uit titels die jou individualiteit toont. :shock: GTST is absol...
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  15-04-2005

Voer voor de massa's........ hersenloze pulp............ Tja en jouw filmverzameling bestaat uit titels die jou individualiteit toont. :shock: GTST is absol...
Lees meer >

El Barto  |  15-04-2005

De hele lijst: http://sites.omroep.nl/cobofonds/index.html Bedankt voor het adres! Had ik nog niet, maar zeker de moeite waard.
Lees meer >

moviemaniac84  |  12-04-2005

Heb hem laatst gezien die film. Vond het een redelijke film maar zou hem niet echt aanschaffen voor me collectie. Is leuk om een keer te kijken maar daar is o...
Lees meer >

chimera01  |  12-04-2005

Voer voor de massa's........ hersenloze pulp............ Tja en jouw filmverzameling bestaat uit titels die jou individualiteit toont. :shock: GTST is absol...
Lees meer >

Vincent van Poorten  |  12-04-2005

Wordt op 21 mei bij de AVRO uitgezonden. Deze film maakt deel uit van de telefilm reeks 2005. Op 11 juni zendt de VPRO Off Screen uit over de gijzeling in de Re...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  09-04-2005

In die tijd kunnen ze ook iets uitzenden wat de geest van mensen wel prikkelt in plaats van afstompt. Maar niet alleen soaps maken zich hieraan schuldig. Al d...
Lees meer >

El Barto  |  09-04-2005

Huh? kerstmis is toch al lang voorbij? :wink:
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  09-04-2005

Maarten van Krimpen schreef: Op welke manier lijdt de kwaliteit van de nederlandse TV onder soapseries zoals GTST? Antwoord --> Staat al in mijn vorige post...
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  09-04-2005

Maarten van Krimpen schreef: Op welke manier lijdt de kwaliteit van de nederlandse TV onder soapseries zoals GTST? Antwoord --> Staat al in mijn vorige post...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  09-04-2005

Ik ben geen fan van GTST, maar ik heb wel respect voor het soap-genre. Net zoals ik respect heb voor slasherfilms, die ik zelf leuk vind, maar waar veel mensen ...
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  09-04-2005

soapsnollen - Ik had soms het gevoel dat ik naar een veredelde versie van GTST aan het kijken was. Waarom moet er nou altijd afgegeven worden op GTST? ...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  08-04-2005

soapsnollen - Ik had soms het gevoel dat ik naar een veredelde versie van GTST aan het kijken was. Waarom moet er nou altijd afgegeven worden op GTST? ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Seks Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
5.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.