Yundi Li - Live in Concert

Recensent:
Arnold van Oostrum
02-12-2005

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Yundi Li - Live in Concert (DVD)
Samenvatting

In oktober 2000 won de op dat moment 19-jarige pianist Yundi Li het meest prestigieuze pianoconcours ter wereld, het Chopin Pianoconcours in Warschau, Polen. Daarmee was Yundi Li de jongste finalist ooit. Het is niet alleen zijn technische kwaliteit van het spel maar ook de muzikaliteit en passie die Yundi Li in zijn spel laat zien, die bij pers en publiek grote bewondering oogst.
Uiteraard betekent dit ook dat de jonge pianist daarna veel in belangstelling staat. De afgelopen jaren heeft Yundi Li vele concerten en pianorecitals gegeven, zowel in Europa als in het Verre Oosten. Yundi Li staat exclusief onder contract bij het klassieke label Deutsche Grammophon (DG) , onderdeel van Universal Music. Met DG heeft hij al enkele CD’s opgenomen met werken van Franz Liszt (1811-1886) en Frédéric Chopin (1810-1849)

Op de DVD, het onderwerp van deze bespreking, staat het concert dat Yundi Li 31 mei 2004 gaf in het Festspielhaus Baden-Baden, Duitsland. Op het programma uiteraard de werken waar hij zo bekend mee is geworden, pianowerken van Liszt en Chopin. Op het programma staan twee grote pianowerken:
- Scherzi nrs. 1 t/m van Frédéric Chopin (39 min)
- Pianosonate in B mineur van Franz Liszt (30 min).
Het enthousiaste publiek beweegt Yundi Li tot het geven van drie toegiften. Dit zijn:
- Sun Flowers van Yu Shi Wang (3 min)
- Nocturne in E majeur, op. 9 nr. 2 van Frédéric Chopin (4 min)
- Rigoletto de Verdi: Paraphrase de concert, S434 van Franz Liszt (5½ min)

Commentaar

De in China geboren Yundi Li kreeg al op zevenjarige leeftijd pianolessen van professor Zhaoyi Dan, die hem later ook lesgaf op de Shenzhen Art School. Al sinds zijn twaalfde heeft Yundi Li verschillende prijzen gewonnen tijdens nationale en internationale pianoconcours. Zo won hij in 1999 tijdens het vijfde Internationale Franz Liszt pianoconcours in Utrecht de derde prijs en was hij daar de publiekslieveling. Ook won hij de eerste prijs bij het Gina Bachauer Young Artists International Piano Commpetition en de derde prijs bij het tweede China Internationale Piano Competition in Beijing. En in 2000 won hij dus het prestigieuze veertiende Chopin Pianoconcours in Warschau.
Yundi Li is een zeer begaafd pianist, die met zijn virtuoze spel de niet gemakkelijk muziek van zowel Chopin als Liszt prachtig en schijnbaar moeiteloos ten gehore brengt. Zijn debuutalbum bij DG met muziek van Chopin behoort tot het best verkochte klassieke album in Polen.
In februari 2004 trad Yundi Li voor het eerst op in het Concertgebouw in Amsterdam met een pianorecital in de bekende Meesterpianisten serie. Ook hier waren pers en publiek laaiend enthousiast over zijn optreden.

Filmspecs

Regisseur

Thomas Münch

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2004
Speelduur: 87 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
  • PCM 2.0 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Universal Music
EAN: 044007340790

Extra's

  • Photo Gallery
  • Discography
  • Chopin: 3e deel uit 1e pianoconcert
  • Vier muziekvideo's

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De opname is een live registratie en is in 1.78:1 breedbeeldformaat vastgelegd. Het beeld is anamorf op de DVD gezet. Het beeld op deze DVD is in NTSC (!!), het Amerikaanse beeldsysteem. Deze DVD is een internationale uitgave (alle regio’s) en zoals bekend kiest Universal Music, waartoe de klassieke labels Deutsche Grammophon, Philips Classics en Decca behoren, er voor om als beeldsysteem alleen NTSC te gebruiken. Let er dus op dat je installatie NTSC beeld weer kan geven!
De beeldkwaliteit van deze televisieregistratie is prima. Het is een rustige registratie die deels inzoomt op de snelbewegende virtuoos spelende handen en vingers van de pianist en deels de grote Steinway concertvleugel en pianist van afstand laat zien. De kleuren zijn goed verzadigd, de scherpte en de detaillering van het beeld zijn goed. Als gevolg van het lager aantal beeldlijnen zie je wel af en toe aliassing en is er sprake van enige onscherpte bij langzame camerabewegingen. Het beeld is verder vrij van ongerechtigheden.
Het concert inclusief toegiften is verdeeld in 13 chapterstops. Er is geen ondertiteling aanwezig.

Geluidskwaliteit

Waar het vooral om draait is natuurlijk de muziek. Hierbij heb je keuze uit drie mogelijkheden: DTS 5.1 (bitrate 754 kb/s), Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 Kb/s) en een ongecomprimeerde PCM stereo track (bitrate 1536 Kb/s). Standaard speelt de DVD de PCM stereo track af.
De PCM stereo track klinkt natuurlijk zeer goed en is vergelijkbaar met de kwaliteit van een CD uitgave. De opname heeft een prima stereobeeld met een prima detaillering van het pianospel. De ruimtelijkheid en diepte in de opname is zeer fraai.
Zowel de DTS als de DD track geven de muziek in surround geluid weer. DG gebruikt een speciale techniek om de originele stereo-opname om te zetten in een 5.1 surround geluid. Deze techniek staat bekend als AMSI II, ofwel Ambient Surround Imaging. De nadruk van de muziek blijft gewoon op de frontkanalen. De achterspeakers geven de muziek een soort ruimtelijkheid, wat de illusie geeft van weergave van de ambiance van de zaal. Alhoewel de beide surroundtracks ook een LFE kanaal hebben, wordt deze niet gebruikt. Het laag, ook bij een dergelijk grote concertvleugel niet zo extreem diep als bij films, is meer dan voldoende.
Tussen de DTS en de DD track is eigenlijk geen verschil in kwaliteit te horen. In een vergelijking tussen de beide surroundtracks en de PCM stereo track valt de iets grotere ruimtelijkheid van de surroundtracks op. Maar ook dat het geluid door verlies aan detail wat wolliger klinkt. De PCM stereo is meer gedetailleerd en bevat meer diepte in het geluid. Welke track de voorkeur heeft is aan smaak gebonden. Alle tracks bieden zeer goede kwaliteit.

Wederom herhalen we onze wens aan DG om eens te overwegen om de DTS track, die weinig toevoegt aan de Dolby Digital track, achterwege te laten en de standaard PCM track te verruilen voor een nog fraaiere 24-bits PCM track. Wie weet …

Extra's

De DVD heeft menuschermen met minimale animatie zonder achtergrondmuziek. Als extra nog meer pianomuziek met Yundi Li. Alle extra’s hebben het 1.33:1 standaard beeldformaat en het geluid is PCM 2.0 (bitrate 1536 kb/s).

Frédéric Chopin – Pianoconcert nr.1, deel 3 Rondo:vivace (11 min)
Opname uit 2000 van Yundi Li’s prijswinnende optreden op het Chopin Pianoconcours in Warschau. Helaas alleen maar het laatste derde deel van het pianoconcert.

Promotional Videos
Zoals het een jonge artiest betaamt, wordt ook het klassieke werk tegenwoordig ondersteund met videoclips. Hier keuze uit vier werken:
- Franz Liszt: La Campanella (3½ min)
- Frédéric Chopin: Scherzo nr. 2 op. 31 (5 min)
- Frédéric Chopin: Waltz nr. 5 op. 42 (3½ min)
- Robert Schumann: Träumerei uit “Kinderszenen” op. 15 nr. 7 (2½ min)

Picture Gallery (5½ min)
Met een kijkje in het babyalbum van Yundi Li met pianomuziek op de achtergrond.

Yundi Li Discography
Met een gedetailleerd overzicht van de vier platen die Yundi Li ondertussen al bij DG heeft opgenomen.

DVD on Deutsche Grammophon
Met reclame trailers voor andere DG en Unitel uitgaven en een overzicht uit de DVD catalogus van DG.

Bij de DVD zit nog een net 14 pagina’s tellend boekje met een tracklisting en een reflectie op het pianospel van Yundi Li door Carsten Dürer (hoofdredacteur van PianoNews).

Conclusie

Yundi Li – Live in Concert is de registratie van een pianorecital die de jonge pianovirtuoos Yundi Li het afgelopen jaar gaf in het Festspielhaus in Baden-Baden. Yundi Li speelt daarbij twee grote pianowerken van de componisten Franz Liszt en Frédéric Chopin. Het concert wordt afgesloten met drie enthousiast ontvangen toegiften. In 2000 was Yundi Li de jongste winnaar ooit op het prestigieuze 14de Chopin Pianoconcours in Warschau, Polen.
Het concert is door Deutsche Grammophon, onderdeel van de Universal Music Company, met goede kwaliteit op DVD gezet. De kwaliteit van het breedbeeld is goed, al is het jammer dat het beeld NTSC formaat is. Let er dus op dat je installatie NTSC beeld weer kan geven!
De geluidskwaliteit is met een ongecomprimeerde PCM track en zowel een DD 5.1 als een DTS 5.1 surround track prima in orde. De extra’s op deze DVD bestaan uit nog meer pianomuziek met Yundi Li, waaronder het derde deel van het Chopin pianoconcert, zoals uitgevoerd tijdens het concours in Warschau en enkele muziekvideo’s. Voor liefhebbers van pianomuziek zonder meer een aanrader.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Music.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:6
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.