Keizer Kuzco 2: King Kronk / Kronk’s New Groove

Recensent:
Arnold van Oostrum
05-01-2006

Totaalbeoordeling:

4.5
DVD

Keizer Kuzco 2: King Kronk / Kronk’s New Groove (DVD)
Samenvatting

Kronk is na zijn wilde avontuur met Pacha en Keizer Kuzco een nieuw leven begonnen als chef-kok in zijn eigen restaurant. Maar wanneer een lama-gram een bezoek van zijn vader aankondigt, raakt Kronk helemaal in de stress. Volgens Kronk kon hij het in de ogen van zijn vader nooit goed doen en ook nu heeft hij daar geen vertrouwen in. Ondertussen probeert de sluwe tovenares Yzma een een soort jeugddrankje aan de man te brengen. Ze wil dat Kronk haar weer als vanouds helpt. En heeft Kronk het als padvinderleider ook nog druk als zijn groep het in een wedstrijd moet opnemen tegen de groep van Ms. Birdwell. In een mum van tijd werkt Kronk zich in de problemen. Met de hulp van zowel oude als nieuwe vrienden leert Kronk trouw te blijven aan zijn ware ‘groove’.

Commentaar

Volgens goed Disney gebruik is ook het originele en succesvolle Keizer Kuzco / The Emperor’s New Groove uit 2000 van een vervolgavontuur voorzien. Alleen is het nu niet Keizer Kuzco die centraal staat, maar één van de andere karakters. Het verhaal draait nu om het voormalig stuntelige hulpje met een goed hart, Kronk. De Amerikaanse titel van de film is dan ook Kronk’s New Groove, in Nederland ‘vertaald’ als Keizer Kuzco 2: King Kronk.
Dit direct-to-video/dvd vervolg op een Disney klassieker heeft best een aardig verhaal met een redelijk hoog grapgehalte. Ook het animatiewerk ziet er redelijk goed uit. Natuurlijk is heeft het niet het niveau van de Disney Classic animatie. Wel heeft Disney weer gebruik gemaakt van dezelfde stemmen als bij de originele film. Dus je hoort wederom John Goodman, Eartha Kitt, David Spade, Patrick Warbuton en anderen. Ook doet Tracey Ullman nu mee als de stem van Ms. Birdwell. In de film zit een leuke persiflage op een (oudere) videoclip van Michael Jackson.
Volgens goed gebruik heeft ook dit verhaal natuurlijk een opvoedkundig moraal. Want de doelgroep voor deze direct-to-video/dvd releases is tenslotte de (kleine) jeugd. Al is het wel gezellig om samen – jong en oud – naar dit nieuwe avontuur van Kronk te kijken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 72 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418069667

Extra's

  • Achter de schermen bij Disney
  • Spellen & activiteiten

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeldformaat van de film is 1.78:1 en staat anamorf op de DVD. Zoals gebruikelijk bij de direct-to-video releases ziet het beeld er zeer fraai uit, met een zeer kleurrijk, scherp, contrastrijk en helder beeld. Ondanks dat dit een direct-to-video vervolg is, is toch veel aandacht aan het tekenwerk besteed. De achtergronden zien er fraai gekleurd uit en bevatten redelijk wat detail. Ook dit komt in deze transfer prima tot uiting. Compressiefouten zijn niet gesignaleerd, wel is edge enhancement toegepast..
De Nederlandse ondertiteling is goed met een duidelijk lettertype. De ondertiteling (wit) staat te hoog in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De Engelse soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de schijf. De soundtrack klinkt uitstekend, met een prima ruimtelijk geluid waarbij alle speakers goed worden gebruikt voor de filmgeluiden en diverse geluidseffecten. De surroundspeakers worden daarbij in duidelijk hoorbaar split-surround (stereo) gebruikt. De dynamiek van de soundtrack is prima. Sommige momenten wordt het LFE kanaal ook goed gebruikt met een goed laag. De filmmuziek klinkt goed ruimtelijk. De dialogen zijn goed verstaanbaar en komen zoals gebruikelijk uit het centerkanaal.
De Nederlandse nasynchronisatie (Dolby Digital 5.1 – 384 kb/s) is zoals we gewend zijn van Disney zeer netjes gedaan. De Nederlandse soundtrack klinkt ook uitstekend, zij het met iets minder impact dan de Engelse.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn naar keuze in het Nederlands, Engels of Frans te selecteren. De menuschermen zijn geanimeerd en voorzien van achtergrondmuziek. Zoals gebruikelijk start de DVD met promotietrailers voor andere Disney uitgaven, maar hier volstaat het gebruik van de menutoets om direct door te springen naar het DVD menu.
Alle extra’s hebben 1.33:1 standaard beeldformaat met DD2.0 (192 kb/s) geluid.

Spellen en Activiteiten
Met twee keuzemogelijkheden:

Kronk’s Hersenkraker
Kronk heeft het hypernerveus druk met zijn werk. Je moet Kronk helpen zijn drie dingen van zijn lijstje in korte tijd te doen voordat pappie komt. Afhankelijk van de gekozen menutaal is het spel Engels of Nederlands gesproken.

Het Piramidespel
Een opdrachtenspel met een goed doel als uitgangspunt, gevisualiseerd als zo’n lawaaierig televisie spelshowprogramma. Afhankelijk van de gekozen menutaal is het spel Engels of Nederlands gesproken.

Achter de schermen bij Disney – Zo bak je een film (8 min)
Stemacteur Patrick Warbuton neemt je mee in de receptuur voor het maken van een nieuwe film. Hoe bak je dat voor elkaar? Nederlands ondertiteld.

Conclusie

Keizer Kuzco 2: King Kronk is een Disney sequel op de succesvolle Disney klassieker Keizer Kuzco uit 2000. Een direct-to-video vervolg, waarin de stuntelige Kronk, die ondertussen kok in zijn eigen restaurant is, een nieuw avontuur beleeft als hij bericht krijgt dat zijn vader op bezoek komt. Niet Keizer Kuzco maar Kronk is de hoofdpersoon in dit verhaal, vandaar ook de originele Amerikaase titel van Kronk’s New Groove. Uiteraard heeft Disney ook weer een opvoedkundige boodschap in de film gestopt, zodat het ook nog educatief verantwoord is om dit nieuwe avontuur van Kronk te gaan bekijken. De film is vooral bedoeld voor de jeugd en zal de oudere Disney Classic liefhebber minder of niet aanspreken.
De DVD heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit. De DVD is voorzien van paar aardige extra’s die vooral bedoeld zijn voor de kleine jeugd.

Laatste reacties

TheGodfather  |  09-01-2006

Deel 1 vond ik, geheel tegen m`n verwachting in, echt super :D Maar die vervolgen hoeven van mij allemaal niet zo :?
Lees meer >

pieter bond  |  06-01-2006

Iedere disney liefhebber weet inmiddels wel dat je de nieuwe 'deel 2' varianten lekker kunt laten liggen. Ik geloof dat er ook een Bambi 2 aankomt... Yep,...
Lees meer >

rkrijger  |  05-01-2006

Iedere disney liefhebber weet inmiddels wel dat je de nieuwe 'deel 2' varianten lekker kunt laten liggen. Ik geloof dat er ook een Bambi 2 aankomt...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  05-01-2006

Iedere disney liefhebber weet inmiddels wel dat je de nieuwe 'deel 2' varianten lekker kunt laten liggen. Al moet ik zeggen dat bij deze de animatie er nog best...
Lees meer >

rkrijger  |  05-01-2006

Deel 1 is fantastisch. Dit is minder heb ik (met een half oog) gezien. De NL-track is *niet* met dezelfde stemmen... Helaas...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  05-01-2006

Erg triest idd,heb em dan niet gezien,maar nu worden er te veel remakes gemaakt,nu beginnen ze zelfs al met mindere classics.
Lees meer >

Daniël V.  |  05-01-2006

Jammer dat ze dit steeds blijven doen. Tot nog toe zijn er niet veel Disney sequels geweest die echt iets toevoegden aan het vaak uitstekende origineel. Getuigt...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
4.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 45
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.