Tragically Hip, The - That Night in Toronto

Recensent:
Arnold van Oostrum
09-02-2006

Totaalbeoordeling:

6.5
DVD

Tragically Hip, The - That Night in Toronto (DVD)
Samenvatting

Op 26 november 2004 gaf de Canadese rockgroep The Tragically Hip – meestal kortweg aangeduid als The Hip – een concert voor ruim 18.000 bezoekers in het Air Canada Centre in Toronto, Canada. De gebroeders Pierre en François Lamoureux maakten van dit concert een integrale filmregistratie onder de titel “That Night in Toronto – A Film by Pierre and François Lamoureux”. Deze registratie is van slechts één avond optreden van de groep, waarbij het concert dus integraal zonder dat iets is weggelaten op DVD is gezet. Ofwel zoals de Pierre Lamoureux zelf zegt: “The timeline is true. The applause between the encores it true. This is what it is like being there’. Deze registratie is niet een samengestelde registratie van meerdere concerten, maar de registratie van één concertavond. Wat werd gespeeld? Een overzicht:

1. Vaccination Scar
2. Fully Completely
3. Gace, Too
4. Summer’s Killing Us
5. Ahead By A Century
6. Silver Jet
7. As Makeshift As We Are
8. Courage (for Hugh MacLennan)
9. Bobcaygeon
10. Nautical Disaster
11. Gus: The Polar Bear From Central Park
12. Poets
13. At The Hundreth Meridian
14. It Can’t Be Nashville Every Night
15. My Music At Work
16. New Orleans Is Sinking
17. Heaven Is A Better Place Today
18. “It’s A Good Life If You Don’t Weaken”
19. Little Bones
20. Gift Shop
21. Springtime In Vienna
22. Three Pistols
23. Boots Or Hearts
24. Blow At High Dough

Commentaar

De Canadese popgroep The Tragically Hip werd in 1983 geformeerd en behoort als 20 jaar tot één van Canada’s meest populaire popgroepen. The Hip bestaat uit:
- Gordon Downie: zang en gitaar
- Rob Baker: gitaar
- Gord Sinclair: bas en zang
- Paul Langlois: gitaar en zang
- Johnny Fay: drums
Het bijzondere van deze band is dat de bandleden een zeer hechte band met elkaar hebben. De vijf bandleden spelen al sinds de middelbare school met elkaar, waarbij de band in haar ruim 20 jarige bestaan slechts één wisseling van muzikanten heeft gekend. Gitarist Paul Langlois kwam in 1986 bij de groep op het moment dat saxofoonspeler Davis Manning de groep verlaat.
In april 2005 zijn is de groep opgenomen in de Canadese ‘Hall of Fame’ en ze hebben een ster in de ‘Canadian Walk of Fame’ in Toronto, Ontario. Buiten Canada is deze band relatief onbekend. Ze speelden in 1999 met veel succes op het Woodstock festival en New York.
Komende zomer in juli 2006 speelt de groep enkele concerten in Nederland en België.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2005
Speelduur: 117 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • PCM 2.0 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Universal Music
EAN: 0602498842881

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is in High Definition breedbeeld vastgelegd en staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op de schijf. Het gebruikte beeldsysteem is het Amerikaans/Canadese NTSC beeldsysteem, dus let hierop dat je installatie dit beeldformaat kan weergeven.
Het concert is met 10 filmcamera’s vastgelegd, waarbij een redelijk rustige beeldwisselingen is gebruikt. Er wordt regelmatig gebruik gemaakt van ‘split screen’ waarbij het beeld is opgedeeld in twee deelbeelden. Met deze techniek wordt het concert dan vanuit verschillende beeldhoeken tegelijkertijd weergegeven.
Het getoonde interlaced beeld is goed scherp en detailrijk. Het donkere toneel met de gedempte belichting wordt dankzij goed contrast en zwartniveau goed en met behoud van details weergegeven. Als gevolg van het lagere aantal beeldlijnen van NTSC is wel regelmatig aliasing te zien. Verder is het beeld vrij van ongerechtigheden als edge enhancement of filmgrain. Wanneer blauwe toneelverlichting wordt gebruikt zijn in combinatie me de aanwezige rook af en toe kleine compressiefoutjes te zien.
Het concert is verdeeld in 24 tracks, dus elke song een track. De laagwisseling is heel kort merkbaar, maar netjes tussen twee liedjes in geplaatst. Een ondertiteling is niet aanwezig.

Geluidskwaliteit

Bij het beluisteren heb je keuze uit twee soundtracks; ten eerste een prima klinkende ongecomprimeerde LPCM 2.0 stereotrack (bitrate 1536 kb/s) en daarnaast een zeer fraaie Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s).
Om met de laatste te beginnen, dit is een goed klinkende surroundtrack. Bij de weergave van de muziek worden alle kanalen goed gebruikt, wat een mooi ruimtelijk en sfeervol geluidsbeeld geeft. De nadruk ligt daarbij mooi en heel natuurlijk op de voorkanalen. Het geluid van het enthousiaste publiek komt uit zowel de voorste als de achterste kanalen. De achterkanalen worden in split-surround (stereo) gebruikt. De subwoofer zorgt voor een prima laag geluid. Het geluid heeft een goed gedetailleerd hoog.
De aanwezige PCM stereotrack is kwalitatief gelijk aan een CD opname. De track biedt het concert in prima stereomuziek. Vergeleken bij de DD5.1 track klinkt de PCM-track gedetailleerder in het hoog en heeft een strakker laag. Daarentegen lijkt het geluidsbeeld van de DD5.1 iets opener te klinken. Beide tracks bieden het concert in prima kwaliteit. Voorkeur voor één van beide afhankelijk van je eigen smaak en voorkeur.

Extra's

De DVD heeft geanimeerde breedbeeld menuschermen met achtergrondgeluid. Via een ‘easter egg’ kun je de achtergrond van het menu wijzigen. Extra’s heeft deze DVD niet, behalve een bijzonder Credits (3½ min) overzicht.

Bij de DVD zit nog een inlay met de tracklisting, een ‘credits’ overzicht en een kort schrijven over het concert van de broers Lamoureux.

Conclusie

That Night in Toronto is de integrale live registratie van het concert dat de Canadase rockgroep The Tragically Hip – kortweg The Hip – op 26 november 2004 in Toronto, Ontario in Canada gaf. Van dit concert is door Pierre en François Lamoureux een filmregistratie gemaakt, die het concert in zijn geheel, zonder dat er in geknipt is, weergeeft. Bij de registratie wordt veelvuldig gemaakt van split-screen om de beelden vanuit verschillende hoeken weer te geven.
Univeral Music heeft dit concert op DVD uitgebracht met prima kwaliteit voor zowel het beeld als het geluid. Het breedbeeld is in NTSC formaat. Bij het geluid heb je keuze uit een fraaie Dolby Digital 5.1 surroundtrack en een ongecomprimeerde PCM stereotrack Het concert is het enige dat op deze DVD staat.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Music.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.