Oorlog in Woord en Beeld: Deel 11 - Oorlog in het Midden Oosten

Recensent:
Marcel den Haan
08-09-2006

Totaalbeoordeling:

5.8
DVD

Oorlog in Woord en Beeld: Deel 11 - Oorlog in het Midden Oosten (DVD)
Samenvatting

Het Midden Oosten staat bekend als een regio synoniem met oorlog en strijd. Toch is dit gedeelte van de wereld lang de bakermat geweest van veel beschavingen. Oude beschavingen zoals het Egyptische en het Perzische Rijk strekten zich uit over landen in dit gebied. Landen als Perzië (het huidige Iran), Mesopotamië (het huidige Irak) en Syrië worden nu nog geroemd om hun kunst. Ook vinden drie godsdiensten hier hun oorsprong, namelijk het christendom, jodendom en de islam. Maar zoals gezegd staat het gebied tegenwoordig bekend als een gebied vol problemen. De strijd tussen Israël en de Palestijnen, de oorlog tussen Irak en Iran en de eerste en tweede Golfoorlog zijn slechts enkele van de conflicten die zich hier hebben afgespeeld.

Commentaar

Het elfde deel van Oorlog in Woord en Beeld heeft als onderwerp de oorlogen in het Midden Oosten. Zoals hierboven te lezen valt, staat deze regio bekend om zijn strubbelingen tussen verschillende etnische groeperingen en landen. Over een onderwerp als dit valt dus veel te vertellen en daarom duren de documentaires op de DVD bij elkaar ruim 149 minuten. Toch wordt er niet echt op de verschillende oorlogen ingegaan, maar hebben de makers ervoor gekozen twee personen en één oorlog eruit te lichten. Dit is jammer aangezien je op deze manier niet echt een totaal beeld krijgt van de jarenlange strijd in dit gebied. Het bijgeleverde boekje gaat veel verder in op het onderwerp en hier is volop te lezen over oorlogen zoals de Suezcrisis (1956), De Zesdaagse Oorlog (1967), De Yom Kippoer Oorlog (1973), De Libanese Burgeroorlog (1973-1989), De Iran-Irak Oorlog (1980-1988) en de Eerste (1990) en Tweede Golfoorlog (2003). Het bijgeleverde boekje is dus een perfect aanvulling op de DVD waar je een wat betere kijk krijgt op twee hoofdpersonen uit enkele van deze oorlogen. Op de DVD zijn drie documentaires te vinden, die allemaal weer afkomstig zijn van de zender The History Channel. Een zender die bekend staat om zijn kwalitatief goede documentaires en ook hier is dat het geval.
De eerste documentaire is getiteld Yassar Arafat (52 minuten) en hier krijgen we een portret te zien van de man die jarenlang het gezicht was van de Palestijnse strijd tegen Israël. Vrijwel zijn gehele leven komt voorbij, van zijn geboorte in Egypte tot aan zijn leiderschap van de PLO en alles wat daar tussen valt.
De tweede documentaire is getiteld Saddam Hoessein: De Slager van Bagdad (51 minuten) en hier een portret van de voormalige Iraakse leider. We zien hoe Saddam studeerde aan de universiteit van Egypte en na een staatsgreep in Irak terugkeert naar zijn geboorteland. Hij werkt zich op binnen de Ba\'athpartij om uiteindelijk leider van het gehele land te worden. Ook de Eerste Golfoorlog komt voorbij en hoe hij door George Bush Sr. op de troon wordt gelaten. De documentaire stamt uit 2003 dus we zien ook beelden van de Tweede Golfoorlog en de uiteindelijke gevangenneming van Saddam in dat jaar.
De derde en laatste documentaire draagt de titel Generaal Schwarzkopf Versus Saddam Hoessein. Hier krijgen we in 46 minuten een beeld van de strijd tussen Saddam en de geallieerde bevelhebber Generaal H. Norman Schwarzkopf, een strijd die eigenlijk nauwelijks een strijd genoemd kan worden. Een langlopende oorlog bleef uit en de geallieerde troepen walsen over de Iraakse troepen heen, hetgeen Schwarzkopf de bijnaam \'Storming Norman\' opleverde.

Filmspecs

Regisseur

Diversen

Acteurs

Medium: DVD
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 149 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: House of Knowledge
EAN: 8715664030271

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De documentaires die op deze DVD te vinden zijn bestaan voornamelijk uit archiefbeelden, hier en daar aangevuld met recent opgenomen interviews. De kwaliteit van het beeld varieert daarom nogal. De recent opgenomen beelden zien eruit zoals je mag verwachten met een goede scherpte, mooi kleuren en eigenlijk vrij weinig problemen. Dit is uiteraard anders bij de archiefbeelden die vaak erg oud zijn. Hier dus veel beschadigingen, grain en andere problemen die gepaard gaan met beelden van deze leeftijd. Het originele bronmateriaal is echter de reden van deze problemen en veel beter had het dus allemaal niet gekund Voor een DVD zoals deze voldoet het dus allemaal prima.
De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid van de drie documentaires wordt verzorgd door Dolby Digital 2.0 tracks (224 kb/s) in de originele Engelse taal. Het stereogeluid voldoet voor een DVD zoals deze, veel meer valt er eigenlijk niet te vertellen. Het geluid bestaat voornamelijk uit dialoog, welke goed te verstaan is. Het geluid klinkt mooi helder en beschadigingen zijn niet aanwezig. Er zijn hier en daar wat beelden te zien van oorlogshandelingen, maar het geluid is te beperkt om hier wat dynamiek aan mee te geven. Het betreft hier echter geen oorlogsfilm dus echt nodig is dit ook niet.

Extra's

De menu\'s worden weergegeven in het formaat 1.33:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Er zijn geen extra\'s aanwezig op de DVD\'s.

Conclusie

Het Midden Oosten, broedplaats van conflicten en oorlogen. In dit elfde deel van de serie wordt ingegaan op de verschillende strubbelingen die zich over de jaren hebben afgespeeld tussen verschillende landen en groeperingen. Het bijgevoegde boekje gaat wat dieper in op het onderwerp en hier komen vrijwel alle oorlogen voorbij. Op de DVD zijn drie documentaires te vinden die twee personen en één van de oorlogen eruit lichten. De twee vullen elkaar dan ook prima aan. Beeld en geluid zijn voldoende voor een uitgave zoals deze, wederom zijn er geen extra\'s aanwezig.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door House of Knowledge.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
4.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.