Firewall

Recensent:
Arnold van Oostrum
11-09-2006

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Firewall (DVD)
Samenvatting

Computerexpert Jack Stanfield (Harrison Ford) heeft als veiligheidsdeskundige bij een bank een hoge positie verworven. Hij ontwerpt antidiefstal systemen die de computers van de bank bescherming moeten bieden tegen de toenemende dreiging van hackers. Zijn systemen staan bekend als de beste. De bank waar Jack werkt wordt overgenomen, waarbij zijn eerste ontmoeting met zijn nieuwe baas Gary Mitchell (Robert Patrick) niet soepel verloopt. Dan dringen op een avond Bill Cox (Paul Bettany) en zijn team het leven van Jack binnen. Van zijn huis wordt een vesting gemaakt waar geen ontsnappen uit mogelijk is en waarin Jacks vrouw Beth (Virginia Madsen) en kinderen gegijzeld worden. Zij dienen als onderpand in een plan van Cox om 100 miljoen dollar te stelen van de bank waarvoor Jack werkt. Onder permanent toezicht van Cox’ team heeft Jack slechts enkele uren de tijd om in zijn eigen te systeem te hacken en een risicovolle transactie te voltooien. Ondertussen zoekt Jack naar een zwakke plek in Cox’s organisatie om het leven zijn gezin te redden.

Commentaar

Firewall is een spannende thriller die weinig vernieuwingen of verrassingen biedt. Harrison Ford speelt weer het getormenteerde type dat hij al vaker heeft gespeeld en dat hem blijkbaar ook goed ligt. Het type van gewone, kwetsbare man, die in z’n eentje (of bijna alleen) het moet opnemen tegen kwaadwillende mensen. In deze film, naar een verhaal van Joe Forte, ontpopt het personage van Harrison Ford zich van een rustige hardwerkende familievader tot een vindingrijke actieheld. Zijn tegenspeler is Paul Bettany, die de efficiënte en uiterst kille meesterbrein van de gijzeling en bankroof speelt. De spanning wordt opgevoerd doordat het karakter van Harrison Ford onder tijdsdruk moet werken en hem alle middelen zijn ontnomen om tegenwerking te geven. Niets lijkt er aan het toeval overgelaten te zijn. Of toch …? Dat met waarschijnlijkheden en waarheid een loopje wordt genomen, moet je regisseur Richard Loncraine maar vergeven. Met de blik op oneindig en het verstand op een lager pitje is Firewall ruim anderhalf uur prima te verteren actievermaak met voldoende spanning om het tot het einde toe geboeid te houden. Veel kijkplezier!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 100 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (Blinden)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932594102

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Firewall Decoded: een gesprek met Harrison Ford en Richard Loncraine
  • Firewall: het schrijven van een thriller

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld met een beeldverhouding van 2.35:1 staat anamorf op deze DVD. Het beeld van deze DVD ziet er in het algemeen redelijk goed uit. De veelal donkere beelden worden goed weergegeven. De kleuren worden natuurlijk en goed verzadigd weergegeven. De scherpte van het beeld evenals de detaillering zijn redelijk. Het beeld mist fijne details om gestoken scherp te ogen. Het contrast en het zwartniveau zijn goed, waarbij ook in de donkere, regenachtige scènes alle details goed zichtbaar blijven. Filmgrain is nauwelijks een issue, evenals edge enhancement. Wel is beeldruis in de achtergrond te zien, evenals kleine compressiefoutjes. De film is verdeeld in 28 chapterstops. De laagwisseling op deze DVD-9 (dubbellaags) is niet merkbaar geplaatst. De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een goed leesbaar lettertype en staat redelijk laag geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s) op de DVD. Als geheel een prima klinkende surround soundtrack, waarbij alle speakers optimaal worden benut. De soundtrack heeft een natuurlijke nadruk op de voorzijde met de achterspeakers als subtiele ondersteuning. De frontspeakers geven de filmmuziek met een zeer fraai breed stereobeeld weer. De achterspeakers worden daarbij subtiel aangesproken om de filmmuziek een ruimtelijk karakter te geven. Daarnaast worden de achterkanalen actief in split-surround (stereo) gebruikt voor de omgevingsgeluiden en effecten bij de actiescènes. Bij het actiegeweld doet de subwoofer, dankzij het ook aanwezige LFE kanaal actief mee. Als geheel heeft de soundtrack een goed gedetailleerd hoog. Het laag gaat goed diep door en is redelijk strak. De dialogen, die via het centerkanaal komen, zijn prima te volgen.
Toch jammer dat Warner niet gekozen heeft voor de hogere bitrate van 448 kb/s voor de soundtrack. Dit is een type soundtrack die daar zeker beter door gaat klinken. Het grote voordeel van de hogere bitrate is een betere dynamiek, waardoor de soundtrack meer aan impact zal winnen. Daarnaast meer detail in het hoog en een strakker laag.
Er is tevens een Engelstalige Audio Descriptive Service track op de DVD aanwezig.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische schermen, waarbij het hoofdmenu voorzien is van achtergrondgeluid. Extra’s zijn allemaal Nederlands ondertiteld. Beeldformaat is 1.85:1 niet anamorf.

Firewall Decoded: A Conversation with Harrison Ford and Richard Loncraine (15½ min)
Waarin regisseur en hoofdrolspeler een toelichting geven op het verhaal. Tevens wordt ingegaan op het vinden van de juiste balans tussen de technologische termen die in de film voorkomen inclusief het computergebeuren zodanig dat het gemiddelde publiek dit allemaal nog blijft volgen maar ook zodanig dat het overtuigend overkomt. Al met al een aardig informatieve featurette.

Firewall: Writing a Thriller (3 min)
Kort interview met de schrijver van het verhaal, Joe Forte.

Theatrical Trailer (2 min)
Ofwel, de bioscooptrailer in 2.35:1 anamorf beeldformaat.

Conclusie

In Firewall speelt Harrison Ford een IT specialist die een goede reputatie heeft inzake beveiliging van banksystemen. Dan wordt op een dag zijn gezin thuis gegijzeld en wordt Jack gedwongen zijn eigen superbeveiligingen te omzeilen om zodoende 100 miljoen dollar te verduisteren. Daarbij wordt hij door het criminele meesterbrein nauwlettend in de gaten gehouden. Bij Firewall bekruipt je het gevoel dat je het allemaal al eerder hebt gezien. Desondanks is het een film waarbij je met de blik op oneindig en het verstand op een lager pitje ruim anderhalf uur goed te verteren actievermaak met voldoende spanning voorgeschoteld krijgt.
Deze uitgave van Warner heeft redelijke goede beeldkwaliteit en goede geluidskwaliteit op de DVD gezet. Een paar korte extra’s geven een beetje achtergrondinformatie bij de film. Een leuk tussendoortje.

Laatste reacties

intexor  |  16-04-2007

De middelmatigheid druipt er van af bij deze film, het is allemaal zo cliché dat het niet echt helpt dat ze het vernieuwend willen doen ogen door er veel modern...
Lees meer >

scheur  |  12-09-2006

Vond deze zeker niet onaardig, maar ik had mijn verstand ook helemaal uitgezet..... :wink:
Lees meer >

The Scratcher  |  12-09-2006

Zware schijtfilm. Lekkere uitdrukking weer ook! :lol: Maar je hebt wel volkomen gelijk. Werkelijk ongeinspireerde bagger waarvan er honderd in een dozij...
Lees meer >

SuperDre  |  11-09-2006

ja, bij deze film is het zeker verstand op nul zetten want er zitten mij een paar dingen teveel die gewoon echt belachelijk zijn.. Denken ze nou werkelijk dat d...
Lees meer >

Kasper P.  |  11-09-2006

Zware schijtfilm. Ford, regie en script allemaal op de automatische piloot en nergens ook maar echt interessan. Jammer dat Ford de laatste jaren alleen maar mid...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
5.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 41
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.