Roadrunner Roadrage 2006

Recensent:
Ludo Keeris
03-11-2006

Totaalbeoordeling:

5.9
DVD

Roadrunner Roadrage 2006 (DVD)
Samenvatting

Ieder jaar sinds 2002 brengt Roadrunner Records een schappelijk geprijsde DVD uit met daarop een verzameling videoclips van metalbands die een platencontract hebben bij dit label. Op deze manier breng je op een toegankelijke wijze je bands onder de aandacht. De recensie van de editie 2005 kun je hier vinden.
Op de editie van 2006 staan de volgende 29 videoclips:

Slipknot – The Nameless (Live)
Slipknot met een live-uitvoering van The Nameless. Althans dat zegt de hoes, maar het is gewoon de studiouitvoering, met publiek erbij gemixt. The Nameless is zeker niet het beste nummer van deze band. De clip is supersnel gemonteerd en toont de band op het podium (vandaar de toevoeging “Live”?)

Trivium - A Gunshot To The Head Of Trepidation
A Gunshot To The Head Of Trepidation is een professioneel gemaakte clip. Op deze plaat is de zang nog steeds rauw, wat op de later verschenen CD Crusade niet meer zo aanwezig is. Een band om in de gaten te houden.

Trivium - Dying In Your Arms
Roadrunner beseft dat Trivium een van de belangrijkste bands in hun stal is en plaatst hen dan ook met twee nummers op deze DVD. Dying In Your Arms is ook afkomstig van Ascendancy. Het nummer neigt al meer naar hun latere werk.

Stone Sour - 30/30
Een van de meest aansprekende bands van het moment. Met bandleden van Slipknot in de gelederen. Het debuutalbum Come What(ever) May was genomineerd voor twee Grammy Awards. De clip is zeer stilistisch, maar ook simpel gemaakt. Mooie clip.

36 Crazyfists - I’ll Go Until My Head Stops
Melodieuze metal afgewisseld met straffe hardcore. Afwisseling troef dus bij 36 Crazyfists. De band uit Alaska boekt echter weinig vooruitgang ten opzichte van hun vorige werk. De clip is flitsend met veeg-effecten en veel overstraalde momenten.

Opeth - The Grand Conjuration
Opeth zit pas sinds kort op het Roadrunner label en brachten daarmee de CD Ghost Reveries uit. De mix van grunts met psychedelische rock van Opeth is al jaren erg populair. Je houdt ervan of je vindt het niks. Opeth is een band van extremen. De clip is wel erg donker van sfeer.

Soulfly – Carved Inside
Soulfly is al tijden Sepultura voorbij, zowel in populariteit als kwaliteit. Het is dan ook een van de meestverdiendende bands in de Roadrunner stal. Het beeld van clip is bewerkt tot een korrelige brij, maar blijft overeind door de snelle montage en de animaties.

Soulfly - Frontlines
De videoclip van Frontlines bevat archiefbeelden van aanvallen met bommenwerpers aan de frontlinies van diverse oorlogen. Het nummer zelf is snel, hard en intens. Het nummer zelf is afkomstig van de CD Dark Ages

DevilDriver - End Of The Line
DevilDriver speelt death metal met een heftige grunt. In de clip zien we een enthousiaste band op het podium met een heftig headbangende drummer. Het publiek heeft een lekkere pit gecreëerd. Het nummer is afkomstig van de CD The Fury Of Our Maker’s Hand.

Hatebreed - To The Threshold
De metalcore van Hatebreed is heftig en rauw. De adrenaline vliegt je om de oren. Bij Hatebreed weet je wat je te wachten staat en dat is bij To The Threshold niet anders.

Killswitch Engage - A Bid Farewell (Live)
Een van de aanstormende bands van het Roadrunner label. Geen nummer van de nieuwste CD As Daylight Dies, maar een live track van de DVD (Set This) World Ablaze. Het stereobeeld in het geluid van deze song is erg matig.

Chimaira - Nothing Remains
Chimaira brengt een stijlvolle videoclip in bijna zwart/wit met horrorelementen. Vrouwen staan in ieder geval hun mannetje. De death-metal van Chimaira is niet al te origineel.

Roadrunner United - The End
Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van Roadrunner records is er een speciale CD uitgebracht met 55 artiesten uit de Roadrunner stal. Het nummer The End van dit album The All-Stars Sessions is het radiovriendelijke produkt van ex-Fear Factory gitarist Dino Cazares. De bijbehorende clip is simpel van opzet en toont de gelegenheidsband op een lege autoweg.

Caliban - It’s Our Burden To Bleed
Deze Duitse death metal band is alweer toe aan hun tweede CD op Roadrunner records en de metalcore begint steeds meer op Killswitch Engage te lijken. Helaas heeft de zanger een wel erg Duits accent (als je ‘m al kunt verstaan vanwege z’n deathgrunt). De clip zit vol met getekende accenten zoals we ze kennen van de Microsoft reclames.

Khoma - Medea
Een melancholische band die meer aan een heavy uitvoering van The Cure doet denken. Fans van Radiohead of Tool kunnen hier waarschijnlijk wel wat mee. De clip is professioneel gemaakt. Een klein theatertje waar bizarre zaken plaatsvinden en waar de band ook nog speelt.

Commentaar

Every Time I Die - The New Black
Een jaren zeventig sfeertje videoclip bij dit nummer dat aan een metalcore uitvoering van Aerosmith doet denken. Gezelligheid troef aan het zwembad! Dit nummer is afkomstig van de CD Gutter Phenomenon.

Every Time I Die - Kill The Music
Is The New Black nog een gezellig rockdeuntje, op Kill The Music gaat Every Time I Die stevig te keer. Een clip die uit veel split-screen shots van de band bestaat. Ook dit nummer is afkomstig van de CD Gutter Phenomenon.

Satyricon - K.I.N.G.
De veteranen van Satyricon brengen met K.I.N.G. heel basic thrashmetal. Niet vernieuwend en misschien ook niet typisch Satyricon. Maar eigenlijk ook wel weer eens lekker om ouderwetse thrashmetal te horen tussen al het metalcore geweld.

Machine Head - Seasons Wither (Live)
Machine Head levert hier een puike live prestatie af met Seasons Wither, afkomstig van de DVD Elegies. Het beeld bevat nogal wat ruis, maar de muziek maakt veel goed. Het stukje censuur nemen we maar voor lief.

Ill Niño - What You Deserve
Ill Niño is een van de vijf bands die met twee nummers vertegenwoordigd zijn op deze DVD. What You Deserve bevat melodieuze zang en is één van de meest toegankelijke nummers van de CD One Nation Underground. De videoclip laat zien dat niet alles is wat het lijkt. Originele clip!

Ill Niño - This Is War
Het tweede nummer van Ill Niño This Is War bevat heftige riffs en rauwe zang. De latin-invloeden zijn toch nog hoorbaar, met name via de percussie-elementen. De clip is een stuk minder origineel. De band speelt in een witte studio haar nummer en that’s it.

Fear Factory - Transgression (Live)
De toevoeging “Live” is niet echt van toepassing op deze track. De clip is wel van een concertoptreden (waarbij sommige beelden wel érg donker zijn), maar het geluid is afkomstig van de gelijknamige studio CD. Ook zijn er beelden van diverse concerten door elkaar gemonteerd. Het nummer doet denken aan de oude Fear Factory, met ruige zang en geen geëxperimenteer.

Bleeding Through - Kill To Believe
De clip begint als een klein speelfilmpje (met dubieus stereogeluid), waar twee ruige mannen in een auto op de een of andere manier van een houten doos af moeten. Agressieve death metal wordt afgewisseld met een catchy refrein, wat op bijna elk nummer van de CD The Truth uitgevoerd wordt.

Most Precious Blood - Shark Ethic
Deze hardcore band uit Brooklyn, NY, brengen ruige riffs met snerpende zang. In deze met splitscreens opgefleurde videoclip wordt een korte act van een overval opgevoerd, waarna de band helemaal los gaat in een studio-optreden.

Terror - Keep Your Mouth Shut
Terror brengt met Keep Your Mouth Shut stevige hardcore met spitse vocalen. In de clip zien we de band in sepia-kleuren op de achterbank van een auto of lopend door de stad.

Nickelback - Photograph
Nickelback is een van de meest populaire bands en is met twee tracks vertegenwoordigd op deze DVD. Photograph is een ballad in de beste hardrock tradities. De clip straalt professionaliteit uit, al is ‘ie niet erg origineel.

Nickelback - Far Away
Ook Far Away is een ballad, maar dan een akoestische. De CD All The Right Reasons staat vol met melancholieke nummers. Op deze DVD vallen beide nummers van Nickelback een beetje uit de toon. Niet qua kwaliteit, maar wel qua intensiteit.

Wednesday 13 - Bad Things
Deze glamrockband zit ondertussen niet meer op het Roadrunner label, maar is nog wel vertegenwoordigd op deze DVD met Bad Things. Niet erg origineel en met matige zang. In zwart-wit gefilmd zien we de band backstage en op het podium tijdens een concert.

Sevendust - Ugly
De veteranen van Sevendust sluiten deze DVD af met Ugly. De band is altijd een buitenbeentje geweest met de donkere zanger, maar de muziek is er geen greintje minder om. Melodieuze nu-metal met soulvolle zang. De clip is in zwart-wit en doet op het eind aan Metropolis (Fritz Lang) denken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 118 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • PCM 2.0 - Muziek
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Roadrunner Records
EAN: 016861093099

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De clips staan allemaal in 1.33:1 op de DVD. Enkele clips hebben wel een ander formaat, maar geen van hen staat anamorf op de DVD. Meestal zijn clips ook niet anamorf opgenomen, maar hebben ze zwarte balken ‘ingemonteerd’. De afwisseling binnen de clips is gelukkig een stuk groter dan bij de Roadrage 2005 DVD. Men is ook wat origineler geworden. Meest in het oog springend in positieve zin zijn de clips 30/30 van Stone Sour, What You Deserve van Ill Niño en Far Away van Nickelback. In negatieve zin valt de matige kwaliteit van de clip van Machine Head op en de soms wel érg donkere beelden bij de videoclip van Fear Factory.
Elke videoclip heeft z’n eigen chapterstop en is ook rechtstreeks vanuit het menu te kiezen.

Geluidskwaliteit

Alle muziek bij de clips staat in full bitrate LPCM 2.0 (1536 kb/s). De muziek staat hiermee in CD-kwaliteit op de DVD. Daar valt bij weinig tracks iets op aan te merken. In negatief opzicht valt het matige geluid van A Bid Farewell van Killswitch Engage op. Het stereobeeld is heel beperkt en het klinkt erg dun. Het geluid van de videoclip Kill The Music van Every Time I Die is zelfs mono! Geen enkele videoclip heeft surround geluid, maar er zijn wel een paar clips met geluidseffecten.

Extra's

De DVD bevat geen extra’s. Het menu is geanimeerd met vlammen, met een muziekfragment in Dolby Digital 2.0 als achtergrondmuziek. De enige menukeuze is een tracklist of een play all optie.

Conclusie

Het Roadrunner label brengt elk jaar een verzamel DVD uit met videoclips. Op de editie van 2006 vinden we onder meer clips van Slipknot, Trivium, Soulfly, Opeth, Nickelback en Sevendust. Roadrunner weet wie op dit moment populair is en geeft die bands de ruimte met twee videoclips.
De videoclips zijn dit jaar iets origineler van gestalte dan op voorgaande Roadrage edities. Roadrunner ziet blijkbaar in dat videoclips een belangrijk medium zijn voor de verkoop van muziek.
Wie dol is op metalcore, death metal, hardcore of nu-metal vindt op deze goedkope DVD zeker iets van zijn of haar gading. Liefhebbers van traditionele hard rock of heavy metal zullen met deze DVD niet echt uit de voeten kunnen.

Laatste reacties

Chris W  |  04-11-2006

en Chimaira metalcore i.p.v. death? Nee, Roadrunner PROBEERDE van Chimaira een metal core bandje te boetseren bij hun eerste studio CD maar daarna zijn ze d...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  03-11-2006

Enkel, is Satyricon geen black metal, en Chimaira metalcore i.p.v. death? Tja, de gebruikelijke hokjes. Het is maar wat voor naam je eraan geeft. Naar mij...
Lees meer >

Elessar  |  03-11-2006

Leuk dat zulke dvd's ook eens gereviewed worden. Enkel, is Satyricon geen black metal, en Chimaira metalcore i.p.v. death?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 PCM 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
4.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.