Only Fools and Horses – Seizoen 4

Recensent:
Koen Koene
02-01-2007

Totaalbeoordeling:

5.3
DVD

Only Fools and Horses – Seizoen 4 (DVD)
Samenvatting

In de Engelse comedyserie Only Fools and Horses zie je hoe de broers Derek \"Del boy\" Trotter (David Jason) en Rodney Trotter (Nicholas Lyndhurst) vanalles doen om rond te kunnen komen. Vaak komt dat neer op het verkopen van niet-zo-legale zaken en het ontduiken van de belasting. Vanuit hun appartement in Peckham worden tal van plannen gesmeed om het Grote Geld te verdienen, maar meestal loopt het net even anders dan de heren gedacht hadden. In het vierde seizoen beleven ze de volgende avonturen:

Happy Returns: Er bloeit iets moois op tussen Rodney en de 19-jarige Debbie. Maar dan blijkt dat Del 19 jaar geleden een relatie had met Debbie\'s moeder...

Strained Relations: Bij de begrafenis van opa ontmoeten Del en Rodney hun oom Albert. Het duurt niet lang of de Trotters wonen weer met zijn drieën.

Hole in One: Door een ongeluk uit te lokken probeert oom Albert een eind te maken aan de geldzorgen van de Trotters.

It\'s Only Rock and Roll: Rodney heeft een nieuwe hobby. Hij is namelijk begonnen als drummer in Mental Mickey\'s band. Del regelt een optreden voor hen.

Sleeping Dogs Lie: Het lijkt gemakkelijk verdiend, 60 pond voor het passen op een “puppy”. Maar de verzorging van een hond is toch minder gemakkelijk dan gedacht.

Watching Girls Go By: Wederom perikelen met vrouwen wanneer Del een afspraakje regelt voor Rodney.

As One Door Closes: Denzil leert het nooit. Wederom doet hij zaken met Del, en uiteraard pakt dat anders uit dan hij had verwacht.

Commentaar

Zoals we eerder vermeldden in de recensie was het derde seizoen van Only Fools and Horses het laatste waarbij Del en Rodney bijgestaan werden door hun opa. De toen 69-jarige acteur Lennard Pearce, die de rol vertolkte, overleed namelijk aan een hartaanval gedurende de opnames van het vierde seizoen. Het overlijden van Pearce betekende ook het overlijden van opa en dus werden de reeds bedachte verhaallijnen aangepast. De tweede aflevering, “Strained Relations”, staat dan ook in het teken van de begrafenis van opa. Het afscheid verloopt op de typische lach-en-een-traan-manier waar Only Fools and Horses om bekend staat. Tevens wordt in de tweede aflevering de geestelijke opvolger van opa voorgesteld: Oom Albert. Deze rol wordt gespeeld door Buster Merryfield, die zijn best doet om de door Pearce achter gelaten leegte op te vullen. Hij brengt het er aardig van af, maar kan (nog) niet tippen aan Pearce en diens immer aanstekelijke acteerwerk. Mede hierdoor is het vierde seizoen dan ook niet zo leuk als het derde. Waarmee niet gezegd is dat het seizoen niet het bekijken waard is. In tegendeel. Er valt namelijk weer genoeg te lachen en tevens is er wederom voldoende ruimte voor de personages om hun typetje te ontstijgen. Het afscheid van opa en alle zaken eromheen zijn daar een goed voorbeeld van. Een leuk seizoen voor de liefhebber dus. Op DVD zullen geïnteresseerden het, net als bij de voorgaande uitgaven, zonder de kerstspecial moeten stellen. Tenzij ze bereid zijn om te importeren, want zoals gebruikelijk is op de Engelse R2-uitgave de betreffende aflevering wel gewoon te vinden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, TV
Regio: 2
Jaar: 1985
Speelduur: 208 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932006728

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De zeven afleveringen van het vierde seizoen van Only Fools and Horses hebben op DVD de verhouding van 1.33:1, identiek aan verhouding waarmee ze in 1984 op de BBC werd uitgezonden. De transfer heeft een gemiddelde scherpte en een variërende, maar over het algemeen tamelijk fletse kleurweergave. Ook valt op dat de buitenopnames minder scherp zijn en redelijk wat last hebben van ruis, grain en de sporadische vuiltjes en beschadigingen. Maar toch, voor afleveringen van meer dan twintig jaar oud ziet het er allemaal wel acceptabel uit. Een magere voldoende dus.

Geluidskwaliteit

Net als bij de uitgaven van de eerdere seizoenen van Only Fools and Horses staat ook nu op de cover vermeld dat het geluid in 1.0-mono-formaat zou zijn. Het blijkt echter om een Dolby Digital 2.0-geluid te gaan (224kbit/s). Het geheel is echter wel mono, wat in dit geval dus betekent dat er identiek geluid uit de linker en rechter luidspreker komt (en via ProLogic dus alles netjes uit de centerspeaker). Over de kwaliteit valt weinig spannends te vertellen: dialogen zijn goed verstaanbaar, maar wel is zo nu en dan wat oversturing te horen bij hard geluid. Gezien leeftijd en origine aanvaardbare prestaties.

Extra's

Deze DVD bevat geen extra’s.

Conclusie

Only Fools and Horses is een Engelse comedyserie rond de louche handelaar Derek \"Del boy\" Trotter, die alle al dan niet legale mogelijkheden tot geld verdienen aangrijpt. Kenmerkend voor het vierde seizoen (1985) is de rol van Oom Albert als geestelijk opvolger van opa, een gevolg van het overlijden van acteur Lennard Pearce. Buster Merryfield doet als Albert zijn best, maar toch zul je als kijker regelmatig terugverlangen naar het aanstekelijke acteerwerk van Pearce. Desalniettemin is het seizoen weer erg vermakelijk en daarmee een aanrader voor de fans. De DVD-uitgave is zoals we dat inmiddels gewend zijn: acceptabel beeld en geluid, geen extra’s. Een eveneens bekend fenomeen is het ontbreken van de kerstspecial, die op de Engelse uitgave wel aanwezig is.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
3.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 13
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.