Accused, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
03-09-2002

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Accused, The (DVD)
Samenvatting

De jongen Ken Joyce (Bernie Coulson) belt op een avond met het alarmnummer 911 om een groepsverkrachting te melden die plaats vindt in de lokale bar The Mill. Datzelfde moment rent Sarah Tobias (Jodie Foster) schreeuwend en met half verscheurde kleren de straat op. Een toevallige voorbijganger neemt haar mee en brengt haar naar een ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt Sarah onderzocht en zij ontmoet de openbare aanklager Kathryn Murphy (Kelly McGillis). Sarah wil dat de drie jongens die haar verkracht hebben, bestraft worden. Kathryn maakt met de advocaten van de jongens een deal. Omdat de studerende jongens nog jong zijn en een goede toekomst voor zich hebben, gaan ze niet voor verkrachting naar de gevangenis. Ze krijgen voor een ander vergrijp wel gevangenisstraf. Maar Sarah is helemaal door het dolle heen en voelt zich bedonderd. Zij verwijt Kathryn haar niet serieus te nemen omdat zij uit een minder milieu komt dan de gestudeerde Kathryn. Die kritiek komt hard aan bij Kathryn, maar helaas kunnen de jongens niet nog een keer berecht worden. Daarom wil zij achter de groep mannen aan die het drietal heeft staan opjutten tot het plegen van verkrachting. Omdat de zaak ogenschijnlijk niet te winnen is, wil Kathryn's baas niet dat ze er mee verder gaat. Kathryn en Sarah zetten toch door en beginnen aan de rechtszaak.

Commentaar

Een Oscar en een Golden Globe Award kreeg Jodie Foster voor haar rol in the Accused. Het was haar eerste Oscar, zij kreeg later nog een Oscar voor haar rol in Silence of the Lambs. Foster speelt in deze film dan ook een zeer indrukwekkende rol. Perfect weet ze de dramatiek en emotie van een gekrenkte vrouw neer te zetten. Gekrenkt door de verkrachting maar ook gekrenkt doordat zij niet als ‘vol’ wordt aangezien door de gestudeerde openbare aanklager, de laatste prima gespeeld door Kelly McGillis. Zij geeft Foster met deze rol uitstekend tegenspel.
Tijdens de rechtszaak wordt, door middel van flashbacks, de groepsverkrachtingsscène indrukwekkend in beeld gebracht. Ook hier is het spel van Foster geweldig goed.
Alhoewel de film niet gebaseerd is op een werkelijke gebeurtenis, wat best zou kunnen natuurlijk, eindigt de film wel met de opmerking dat in Amerika iedere 6 minuten een vrouw aangifte doe van een verkrachting, waarbij één op de vier slachtoffer is van een groepsverkrachting.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1988
Speelduur: 106 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865557051

Extra's

  • Bioscoop trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 1.85:1, de film staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op deze DVD. De beeldkwaliteit van deze film uit 1988 is prima. Het beeld ziet er scherp uit en bevat voldoende detail. De kleuren zijn mooi natuurlijk en zien er goed uit. De leeftijd van de film blijft zich wel verraden, doordat detaillering en kleur toch minder zijn dan bij de huidige films. Het contrast en het zwartniveau zijn ook prima. Af en toe is een lichte vorm van filmgrain te zien, maar dat is niet storend. Evenzo zit er af een toe een spettertje in het beeld als gevolg van vuil of beschadigingen. Aliassing en edge enhancement zijn in zeer geringe mate te zien. Een prima beeld voor een film van 14 jaar oud.
De film is verdeeld in 14 tracks. De laagwisseling is niet merkbaar geplaatst. De ondertiteling (wit) is duidelijk, met een mooi klein lettertype. De ondertiteling kon nog iets lager in het beeld geplaatst worden.

Geluidskwaliteit

De originele Dolby Stereo Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. De film, als rechtbankdrama, is uiteraard vooral dialoog. Deze dialogen komen goed hoorbaar uit de centerspeaker. De nadruk van de soundtrack ligt verder op de drie voorkanalen. De muziek komt met een prima stereospreiding uit de beide frontspeakers. De achterkanalen worden voornamelijk gebruikt voor de ruimtelijkheid van de muziek. Slechts bij de scènes in de bar hoor je ook de omgevingsgeluiden uit de achterspeakers komen. Het laag gaat niet echt diep door, maar is voldoende aanwezig, waarbij passend gebruik wordt gemaakt van het LFE-kanaal.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische plaatjes zonder achtergrondgeluid. Als enige extra staat de bioscooptrailer op de DVD. Deze trailer duurt 2:02 minuten en is in 1.78:1 anamorf formaat met DD2.0 – 224 kb/s geluid.

Bij de DVD zit ook een inlay met de tracklisting.

Conclusie

Jodie Foster speelt in The Accused op indrukwekkende wijze de rol van de intens levende en heftig onafhankelijke Sarah Tobias, die in een buurtbar door een groep jongens wordt verkracht. Kelly McGillis geeft als de gestudeerde openbare aanklager goed tegenspel.
Paramount heeft deze film uit 1988 met een voldoende beeld- en geluidskwaliteit op de DVD gezet. Als extra is alleen een bioscooptrailer voorhanden. De film is een absolute aanrader.

Laatste reacties

Dennis  |  05-09-2002

Daar gaat het bij mij juist om. Maar ik geef dan ook niks om extra's die kijk ik zelden. De film is zeer meeslepend en ik heb hem aangeschaft voor om en nabij d...
Lees meer >

Ronald Stiebolt  |  03-09-2002

Voor de goede orde: ik heb hem gekocht vanwege de film. Maar het hele DVD-concept gaat vanzelfsprekend verder dan uitsluitend de beeld- en geluidskwaliteit. De...
Lees meer >

Gerben van der Leun  |  03-09-2002

Jullie zullen me wel zat worden, maar die hoes... :nono:
Lees meer >

marije van der mark  |  03-09-2002

Voor de film zelf is dit een prachtaanschaf. Gaat wel een beetje voorbij aan de mogelijkheden van het medium: maar liefst 1 hele trailer...... Daarom van mij ...
Lees meer >

Ronald Stiebolt  |  03-09-2002

Voor de film zelf is dit een prachtaanschaf. Gaat wel een beetje voorbij aan de mogelijkheden van het medium: maar liefst 1 hele trailer...... Daarom van mij h...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 197
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.