Two Thousand Maniacs!

Recensent:
Wilbert Rietman
06-11-2006

Totaalbeoordeling:

4.6
DVD

Two Thousand Maniacs! (DVD)
Samenvatting

Pleasant Valley is een klein stadje in het Zuiden van de Verenigde Staten. Hier maakt men zich in 1965 op voor een eeuwfeest, waarbij men herdenkt wat er 100 jaar geleden plaatsvond ten tijde van het einde van de Amerikaanse burgeroorlog. Zes jonge toeristen uit het Noorden, op hun weg naar een andere bestemming, worden verwelkomt als de eregasten van het festijn. Maar is het wel zo speciaal als je als eregast gedwongen wordt om mee te spelen in gruwelijke spelletjes zoals gevierendeeld worden of verpletterd worden onder een rotsblok? Twee toeristen, de leraar Tom White (William Kerwin) en Terry Adams (Connie Mason), proberen te ontsnappen aan de 2000 maniakken onder leiding van hun burgemeester Buckman (Jeffrey Allen) en het geheim van Pleasant Valley.

Commentaar

Nadat zijn vorige slasher, Blood Feast, een onverwacht success was geworden in drive-in bioscopen, begon de “Godfather of Gore”, Herschell Gordon Lewis, aan een tweede. Het resultaat werd deze Two Thousand Maniacs! en stijgt als film boven de vorige uit. Dit mag ook wel aangezien het budget voor deze prent hoger lag, maar ook het betere script met het venijn in de staart, maakt van Two Thousand Maniacs! een ware cult-klassieker. Niet voor niets kreeg de film in 2005 een remake in de gedaante van 2001 Maniacs. Het idee voor deze film kreeg Lewis na het zien van de musical Brigadoon uit 1954. Hij veranderde het verhaal knap in een aardige slasher die vandaag de dag wel gedateerd overkomt. Dit komt voornamelijk door het acteerwerk van de houterige cast (waaronder William Kerwin en Connie Mason als liefdeskoppel, een rol die ze ook al hadden in Blood Feast), maar ook door de (aan)kleding van de film, de duidelijk fake special effects (zie screenshot 2) en de, door Lewis zelf geschreven, muziek. De complete film is geschoten in een klein dorpje in Florida op een plek waar nu Walt Disney World staat. Toch zijn enkele gebouwen uit deze film nog steeds intact en zijn ze te bezichtigen in St. Cloud.
De liefhebber van wansmakelijke, “slechte” horrorklassiekers komt volledig aan zijn trekken met deze film. Een goed, maar eenvoudig verhaal in combinatie met een cast die houterig hun stereotype figuren neerzetten, maakt deze vertelling tot een must see voor de liefhebbers en diegene die lekker een avondje wil lachen om gruwelijke dingen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror
Regio: 2
Jaar: 1964
Speelduur: 84 min
Verpakking: FlexBox Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664039175

Extra's

  • Trailers
  • Behind the Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Oorspronkelijk had deze film een beeldverhouding van 1.37:1, maar hij staat met de verhouding 1.33:1 op deze schijf. De algemene kwaliteit van het beeld is belabberd. Dit komt door het gegeven dat dit soort films niet beschikken over een goed intact gebleven print. Beschadigingen in de vorm van krasjes en vuiltjes zijn alom vertegenwoordigd. Ook lijkt het beeld te schokken. Filmgrain is in hoge mate aanwezig en er is edge enhancement toegepast. De kleuren ogen allemaal zeer onnatuurlijk en ook is het beeld vaak onscherp. Hiernaast is er sprake van colour bleeding, waarbij (felle) kleuren soms lijken uit te gaan vloeien (met name zichtbaar bij de openingscredits en de aftiteling). Er zijn videobanden te bedenken met een betere beeldkwaliteit, maar inmiddels treedt er gewenning op bij op DVD verschenen producties als deze en eigenlijk draagt het ook bij aan de sfeer van de film. Een hoop gevoel zou verloren gaan bij een digitale oppoetsing van deze categorie films, maar iets beter had de kwaliteit wel mogen zijn. De hoofdstukindeling is in zeven (magere) chapterstops en de Nederlandse ondertiteling is optioneel, maar staat iets te hoog in het beeld.

Geluidskwaliteit

Qua geluid heeft men ervoor gekozen om deze film een Engelstalige Dolby Digital 2.0 monotrack (224 kbit/s) mee te geven. De kwaliteit van deze track is nogal wisselend van slecht tot heel erg slecht. Dit hang af of de scène zich binnen of buiten afspeelt. Zodra het om binnenscènes gaat, klinkt het geheel nogal hol en blikkerig, maar is het wel goed te verstaan. Speelt het gebeuren zich echter buiten af, dan is het één en ander niet te verstaan, gaat het volume te pas en te onpas omhoog of omlaag en bij de “houten ton”- scène lijkt het zelfs of de toonhoogte naar beneden is aangepast. Ook zijn er veel beschadigingen te horen in de vorm van ruis of gekraak. De afgrijselijke instrumentale soundtrack bestaat uit een irriterend orgel, en vaak is het lied (Rebel Yell, niet te verwarren met het lied met dezelfde titel van Billy Idol) te horen dat regisseur Lewis speciaal voor deze film heeft geschreven en gezongen. Hier had zeker wel het één en ander verbeterd mogen worden.

Extra's

Het statische menuscherm staat in 1.33:1 op de schijf met als achtergrondmuziek het hoofdthema van de film in Dolby Digital 2.0 mono (224 kbit/s). De film heeft op deze DVD de volgende paar extra’s meegekregen, die allemaal van slechte beeld- en geluidskwaliteit zijn en rechts in het beeld zijn de letters S.W.V. terug te vinden (screenshot 6), wat staat voor Something Weird Videos, een Amerikaanse DVD-distributeur die Two Thousand Maniacs! uitgeeft in de Verenigde Staten, het waarom is onduidelijk:

Behind the Scenes (16:25 min.)
Een verzameling beelden die bestaat uit ongebruikt beeldmateriaal, bloopers of afkomstig zijn van een B-roll, niet voorzien van commentaar, maar wel met het geluid van de film zelf. Door dit laatste kan het geheel nogal verwarrend overkomen, omdat het geluid niet bij de beelden hoort en is het ook totaal niet interessant.

Trailers
Behalve de officiële bioscooptrailer van Two Thousand Maniacs! zijn hier ook nog de trailers te vinden van Deadly Weapons, Double Agent en Blood Feast.

Zonde dat de extra’s die de regio 1 wel heeft, hier niet terug te vinden zijn, zoals een audiocommentaar en een retrospectieve documentaire.

Conclusie

Het hoogtepunt van de “Godfather of Gore” Herschell Gordon Lewis blijft deze klassieker Two Thousand Maniacs!. Een heerlijke, humoristische horrorfilm die op veel punten zo slecht is dat hij weer goed wordt. Toch kent de film een aardig verhaal en dat geeft deze prent net een beetje extra. Jammer dat de beeld- en geluidskwaliteit van de DVD ondermaats zijn en dat de extra’s een beetje tegenvallen. Desalniettemin een must see voor alle liefhebbers van zowel horror als wansmakelijke films, want in deze twee genres is deze film één van de betere.

Laatste reacties

TvI  |  06-11-2006

Deze DVD is één van de meest slechte films die ik ooit gezien heb. Zelfs PLAN 9 FROM OUTER SPACE was beter dan deze bucht. Ik begreep er gewoon niets van.
Lees meer >

zetmoon  |  06-11-2006

"Oorspronkelijk had deze film een beeldverhouding van 1.37:1, maar hij staat met de verhouding 1.33:1 op deze schijf." Dit lijkt heel bijzonder maar gebeurt ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:3
Geluidskwaliteit:3
Extra's:2
2.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.