Big Fish

Recensent:
Arnold van Oostrum
24-10-2004

Totaalbeoordeling:

8.6
DVD

Big Fish (DVD)
Samenvatting

Edward Bloom (Albert Finney) heeft altijd de meest fantasierijke verhalen over wat hij in het leven heeft meegemaakt. Zelfs op het huwelijk van zijn zoon Will (Billy Crudup) met de Française Josephine (Marion Cotillard) vertelt Edward zijn levensverhalen. Zijn immer herhaalde fantasieverhalen leiden tot een verstoorde relatie met zijn zoon en beide zien elkaar in de jaren erna niet meer. Als Edward drie jaar later ernstig ziek wordt, keert Will met zijn vrouw terug vanuit Parijs naar het ouderlijke huis. Will heeft geen idee wie zijn vader werkelijk is en vraagt zijn vader zichzelf te zijn en eindelijk de waarheid over zijn leven te vertellen. En zo begint Will een zoektocht in het verleden om tussen de sprookjes de waarheid over zijn vader te vinden….

Commentaar

Big Fish is een sprookje voor volwassenen zoals alleen Tim Burton dat kan vertellen. Al stond eerst Steven Spielberg als regisseur voor deze film op de planning, maar die kon dat door een te druk werkschema toch niet waarmaken. En dus werd het Tim Burton. Met behulp van flashbacks wordt het fantasierijke leven van Edward Bloom vertelt. De jonge Edward wordt gespeeld door Ewan McGregor, de Edward op leeftijd door Albert Finney. De fantasie in de verhalen is door Burton met bijzonder veel verbeeldingskracht gevisualiseerd. Waarmee zich voor je ogen een sprookje met talrijke mysterieuze karakters ontvouwt. Karakters als de reus Karl (Matthew McGrory), de Siamese tweeling (Ada en Arlene Tai) en de Heks (Helena Bonham Carter). De laatste laat Edward in haar oog zien hoe hij dood zal gaan. En zo zijn er nog veel meer van die zo bijzondere karakters. Twee spelers noemen we nog; Danny DeVito die de circusman Amos Calloway speelt en Jessica Lange die de vrouw van Edward speelt. Al deze karakters spelen een rol in het fantastische leven van Edward Bloom. Zijn leven wordt gedurende de vertelling langzaam duidelijker voor zijn zoon Will. En daarmee ook voor jou als kijker.
De film is niet alleen door de fantasie zo bijzonder geworden. Burton brengt het verhaal ook met een ontroerende tederheid; een tederheid die een rol speelt in de relatie tussen Edward en zijn zoon. En het is die combinatie en de wijze waarop Burton dit in beeld heeft gebracht, dat de film zo bijzonder mooi maakt. Daar aan toegevoegd af en toe een snufje humor, een sausje surrealisme en een zeer fraaie soundtrack van Danny Elfman. Elfman kreeg hiervoor een Oscar en een Golden Globe nominatie. Elfman heeft tot nu toe alle films van Burton van een fraaie soundtrack voorzien. Al die ingrediënten in de film komen ook zo goed tot uiting dankzij het formidabele spel van de gehele cast. Burton heeft klinkende namen in de cast, zoals Albert Finney, Jessica Lange, Ewan McGregor, Danny DeVito, Helena Bonham Carter, Robert Guillame, Billy Crudup en ga zo maar door. Bij allen heeft hij het beste naar boven gehaald, resulterend in prima acteerwerk. Hiermee vertelt Burton een bijzonder verhaal over menselijke relaties, waarbij je aan het eind van de film nog even in gedachten blijft over de relaties in je eigen leven.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 120 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Turks
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans, Turks
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609962307

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Audiocommentaar regisseur
  • Promotietrailers
  • Trivia Quiz
  • Interactive Trivia track tijdens de film
  • 7 mini documentaires

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film heeft een beeldverhouding van 1.85:1 en staat natuurlijk in ditzelfde formaat anamorf op de DVD. Op de beeldkwaliteit valt weinig aan te merken. De sprookjesachtige schoonheid van de film wordt hiermee met al zijn nuanceringen en stilistische aanpassingen prachtig weergegeven. De diep verzadigde kleuren zijn mooi, helder en natuurlijk. Contrast en zwartniveau zijn ook uitstekend. De scherpte van het beeld en de detaillering zijn ook prima. De enkele softe beeldmomenten zijn opzettelijk zo bedoeld, met name bij scènes die stilistisch zijn aangepast. Uiteraard is het beeld vrij van stofjes en beschadigingen.
De film is netjes verdeeld in 28 chapterstops (hoofdstukken). De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is netjes weggewerkt. De ondertiteling (wit) is duidelijk en staat mooi onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. Evenals het beeld kunnen we over de soundtrack ook kort zijn; uitstekend! Alle kanalen worden optimaal gebruikt resulterend in een zeer ruimtelijk klinkende soundtrack. Het hoog is prima, wat een zeer goede detaillering van de soundtrack geeft. Het laag van het LFE kanaal is goed gedoseerd aanwezig, luister maar eens naar de dreun in de stem van de reus. De nadruk van de soundtrack ligt enigszins op de voorkanalen. De achterkanalen worden zeer goed gebruikt om de prachtige muziek van Danny Elfman een mooie ruimtelijkheid te geven. Verder worden de achterkanalen in split-surround intensief gebruikt voor de nodige sfeergeluiden en bijzonder geluidseffecten. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen netjes uit de centerspeaker.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn leuke filmgerelateerde animaties met achtergrondmuziek. Tenzij anders vermeld is het beeldformaat 1.33:1 standaard, het geluid DD2.0 (bitrate 192 kb/s) en zijn deze extra’s voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Director Tim Burton Commentary
Een prima commentaar waarin Burton duidelijk aan de hand van de film zijn informatieve toelichting geeft. Zeker de moeite van het beluisteren waard.

Featurettes
Het zevental korte documentaires is hier te vinden. Je hebt twee opties om deze korte documentaires te bekijken. Je bekijkt de documentaires interactief gedurende de film met de keuze Fish Tales. Dit houdt in dat je tijdens de film een visje – voor The Character’s Journey - of een hoedje – voor The Filmmaker’s Path - te zien krijgt. Kies je dan het getoonde symbool, dan krijg je de korte documentaire te zien die bij bewuste scène hoort.
Of je kijkt ze gewoon als losse documentaires. Hierbij zijn deze documentaires onderverdeeld in twee groepen genaamd The Character’s Journey en The Filmmaker’s Path.

The Character’s Journey
Met drie keuzemogelijkheden, waarbij elk stukje ingaat op een bepaalde scène. Je ziet beelden tijdens de opnames, een toelichting op de scène door Burton of de acteur en interviewfragmenten met nog wat meer informatie.

Edward Bloom At Large (9 min)
Waarbij met name Tim Burton en Ewan McGregor aan het woord zijn.

Amos At The Circus (5 min)
Met speciale aandacht voor Danny DeVito’s karakter Amos Calloway.

Fathers and Sons (7 min)
Waarbij verschillende betrokken hun visie geven op de vader zoon relatie in de film.

The Filmmaker\'s Path

Tim Burton: Storyteller (7 min)
Gaat specifiek in op het fantasierijke werk van Tim Burton. Acteurs laten zich in positieve zin over hem uit en Burton zelf geeft zijn visie bij de film.

A Fairytale World (10 min)
Met meer informatie over de verschillende elementen die hebben bijgedragen tot het sprookjesachtige karakter van de film.

Creature Features (7 min)
Waarin Stan Winston en anderen meer vertellen over de special effects met betrekking tot de dieren in de film.

The Author\'s Journey (8 min)
Auteur Daniel Wallace en scriptschrijver John August gaan dieper in op het verhaal van Big Fish.

The Finer Points: A Trivia Quiz
Een meerkeuze quiz. Ook hier de keuze om de quiz interactief tijdens de film te bekijken of als een apart extra. Net als bij de featurettes krijg je tijdens de film een special teken te zien. Selecteer je het symbool, krijg je een meerkeuze vraag voorgeschoteld. Alle vragen goed geeft natuurlijk een beloning (2 minuten durend bonusfilmpje). Of je bekijkt alle meerkeuzevragen achter elkaar in dit menu. Resultaat is verder hetzelfde.

Trailers
De promotionele trailers van andere Columbia uitgaven. Je hebt keuze uit Big Fish, Spider-Man 2, Hellboy, The Missing, Mona Lisa Smile en Gothika.

Bij de DVD zit nog een inlay met de tracklisting. Columbia is een maatschappijen die gelukkig deze moeite nog neemt.

En er is nog een verborgen extraatje te vinden, zie ook onze easter eggs pagina.

Conclusie

Tim Burton schotelt je met Big Fish een sprookjesachtige vertelling voor waarin de relatie tussen vader en zoon centraal staat. De vader is Edward Bloom, in jeugdige uitvoering een rol van Ewan McGregor, op leeftijd door Albert Finney gespeeld. Deze vader heeft zijn zoon (Billy Crudup), en vele anderen, altijd de meest fantasierijke verhalen vertelt over zijn leven. Als de vader op sterven ligt, begint de zoon een zoektocht in het verleden om tussen de sprookjes de waarheid over zijn vader te vinden. De film is een bijzonder mooi vormgegeven wereld van fantasie met bijzondere karakters.
Kwalitatief is eigenlijk niets aan te merken op deze uitgave van Columbia. Beeld en geluid zijn beide genieten van hoge kwaliteit. Een leuke verzameling extra’s geven de nodige achtergrondinformatie. En zoals het bij een fantasierijke regisseur hoort, worden ook de extra\'s anders getoond dan standaard. Een film die je gezien moet hebben op een release die we van harte aanbevelen.

Laatste reacties

Richard B.  |  28-10-2007

Goeie film, maar tegelijkertijd ook "op het randje" als het gaat om melodrama. Maar goed: het bizarre verhaal en het prima acteerwerk compenseren dat weer. Dit ...
Lees meer >

intexor  |  13-10-2007

Wel, we zijn toch al met twee :D En de recensiten van De Standaard waren het er ook mee eens, dat maakt 3 :D Ik sluit me aan bij de minderheid, dit is met voor...
Lees meer >

BrianB  |  10-10-2007

Dat ik hier nog niet op gereageerd heb, zeg. Echt een topfilm. Je wordt vanaf het begin meteen in de verhalen van Edward Bloom gezogen, en al die verhalen komen...
Lees meer >

Harrie van Geleuken  |  09-10-2007

Big Fish Prachtig sprookjesachtig verhaal over vader zoon relatie van regisseur Tim Burton. Lees dit artikel Hoe zou de blu-ray uitgave zijn ??
Lees meer >

Frank  |  04-06-2005

Wanneer krijgt een film het predikaat "Topper" hier? Er zullen vast al wel de nodige discussies over geweest zijn, maar dit is in mijn ogen toch ook een topper....
Lees meer >

ofnoavail  |  04-06-2005

Wanneer krijgt een film het predikaat "Topper" hier? Er zullen vast al wel de nodige discussies over geweest zijn, maar dit is in mijn ogen toch ook een topper....
Lees meer >

Jurgen V  |  06-03-2005

Mooie film dit. Ene kant een vrolijke film, de andere kant een verdrietige film.
Lees meer >

bous  |  06-03-2005

Film gister gekocht, lag bij de MM Alkmaar voor 12 Euro, zat al lang te twijfelen of ik hem moest kopen. Toen ik hem zag liggen voor deze prijs twijfelde ik ni...
Lees meer >

El Barto  |  16-01-2005

Wat een mooie en ontroerende film zeg, echt zo'n Tim Burton sfeertje met prachtige beelden en leuke humor! Mooie uitgave maken deze film tot een Topper! Do I...
Lees meer >

nova6666  |  15-01-2005

Film blind gekocht en net gekeken! Wat een mooie en ontroerende film zeg, echt zo'n Tim Burton sfeertje met prachtige beelden en leuke humor! Mooie uitgave make...
Lees meer >

MGdutch  |  12-12-2004

Geweldig leuke Burton film die ik kan blijven bekijken 8) .
Lees meer >

MatrixTom  |  12-12-2004

Kan iemand even kijken of er bij die donkere scènes in de kleedkamer bij de Siamese tweeling wat krasjes en vlekjes optreden? Anders vrees ik dat er wat mis is ...
Lees meer >

Swanski  |  07-11-2004

leuk en ook niet slecht, maar niet bijzonder, leuk dat hij die verhaaltjes vertelt, maar vind de film inhoudelijk redelijk, maar niet bijzonder---> voor een f...
Lees meer >

The Scratcher  |  07-11-2004

leuk en ook niet slecht, maar niet bijzonder, leuk dat hij die verhaaltjes vertelt, maar vind de film inhoudelijk redelijk, maar niet bijzonder---> voor een f...
Lees meer >

JFC_  |  28-10-2004

De beste film sinds Fight Club! Eén woord: KUNST! Prachtig in beeld gebracht met af en toe een grap op precies het goede moment. Ik moet zeggen dat het ein...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 81
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.