Project X

Recensent:
Patrick van den Hul
23-07-2012

Totaalbeoordeling:

4.5
Blu-ray

Project X (Blu-ray)
Samenvatting

Thomas (Thomas Mann), Costa (Oliver Cooper) en JB (Jonathan Daniel Brown) zijn drie onpopulaire, doodgewone scholieren uit het zonovergoten Passadena in Californië. Thomas is net 17 geworden en dat vraagt natuurlijk om een feestje. Van hem hoeft het niet zo en als het dan toch moet, dan redelijk kleinschalig. Het komt wel mooi uit dat de ouders van Thomas het weekend weggaan. De jongens hebben het huis, met zwembad, dus voor zich alleen. Wat begint als een onschuldig idee loopt als snel enorm uit de hand. Costa heeft namelijk onwijs veel zelfvertrouwen – waarom mag Joost weten – en weet met zijn grote mond jongeren tot in de wijde omtrek van het feest op de hoogte te brengen. Kosten noch moeite heeft hij gespaard met zelfs een oproep op ‘Craigslist’ en een paar telefoontjes naar lokale radiostations. Dan is het eindelijk zo ver en niemand komt op de afgesproken tijd. Een uurtje later komen de eersten en daar bleef het niet bij. Honderden jongeren gaan helemaal uit hun dak en transformeren niet alleen het huis maar de hele buurt. Het nieuws komt er zelfs aan te pas en ook grootschalige politieopkomst blijft niet uit. Dromen vallen in duigen, reputaties worden geschonden en helden worden geboren.

Commentaar

De producent van Project X is Todd Philips, het meest bekend van The Hangover. Deze stijl is zeker herkenbaar in deze film waarin grove humor de boventoon voert. Het concept is losjes gebaseerd op de Australische tiener Corey Worthington. Hij plaatste het adres van zijn ouders op MySpace. Gevolg? Er kwamen 500 mensen opdagen en de schade liep op tot $20.000. De titel van deze verfilming was eigenlijk bedoeld als werktitel maar is uiteindelijk officieel geworden. Het is een uitstekende keuze, want een benaming verzinnen voor dit ‘project’ is vrijwel niet te doen. Het is een avond vol pure chaos. Hoewel het een komedie betreft en er genoeg (fysieke) humor inzit is Project X vooral een doldwaze aangelegenheid. De kracht zit erin dat de vernieling elke keer een stapje erger wordt, net toen je dacht dat dit niet meer mogelijk was. Het lijkt op een bepaald moment alsof er wel 1000 mensen aanwezig zijn, hoewel het in werkelijkheid 200 figuranten betreft. De filmstijl is er een die we de laatste tijd meer en meer zien, die van de handheld ‘gevonden beelden’-stijl. Denk bijvoorbeeld onlangs nog aan Super 8 en Chronicle. Het concept is hier wel tot in het extreme doorgevoerd, wat dan weer prijzenswaardig is. De cast schoot namelijk ook zelf beelden met smartphones wat resulteerde in meer dan 10 uur aan extra beelden waarvan sommige shots de uiteindelijke montage gehaald hebben. Deze stijl samen met het feit dat er onbekende acteurs zijn gekozen (ook voor de hoofdrollen) maakt dat het geheel realistisch aanvoelt. De drie jongens hebben ieder hun charme en acteren op een natuurlijke manier. De onderlinge chemie is ook prima aanwezig. Een goed feest heb je natuurlijk niet zonder de muziek en ook dat is dik in orde. Een leuk concept dus en goed uitgevoerd, maar is het daarmee ook een goede film? Afgaande op de cijfers wel, met een wereldwijde bioscoopomzet van 100 miljoen is het budget meermalen terugverdiend. Dit zegt natuurlijk zelden iets over de inhoud. Daar verschillen de meningen nogal. Er zijn evenveel recensies die de film prijzen als die deze werkelijk de grond in boren. Waarschijnlijk heeft dit te maken met dat Project X schittert in haar eigen ambities. De hele productie is een verheerlijking van nihilisme, tot en met de vader van de jongen aan toe die, ondanks de vernieling van zijn huis en de halve buurt, stiekem toch wel een beetje trots is op zijn populaire zoon. Als je je ergert aan dit soort zaken kun je deze maar beter overslaan. Zit er ergens in je nog die jongere (of misschien ben je het nog) die zich afvraagt hoe een gigantisch uit de hand gelopen feest eruit zou zien? Dan is Project X een vermakelijke achtbaanrit.

Project X is door Warner Home Video uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. Hieronder bespreken we de Blu-ray Disc.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Komedie
Regio: B
Jaar: 2012
Speelduur: 93 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Japans, Portugees
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888094921

Extra's

  • Trailers
  • Extended versie van de film
  • Project X: Declassified
  • Project X: Passadena Three
  • Project Xpensive: Tallying Up the Damage

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Project X heeft een beeldverhouding van 1.78:1, een lichte afwijking op het origineel van 1.85:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

De film is gemonteerd uit een wilde verzameling van bronmateriaal. Van relatief hoogwaardige professionele handheld-camera’s tot beelden die rechtstreeks uit smartphones komen. Dit maakt het wat lastig te beoordelen. Het ene moment ziet het er prachtig uit, daarna vraag je je af of er überhaupt nog iets in het beeld te zien is dat gewoon scherp is en enigszins normaal belicht. Dat maakt het nog niet direct een slechte transfer. Het is wat behelpen met de verschillende bronnen maar de technische weergave hiervan is prima op orde. De kleuren zijn mooi realistisch, gezien er alleen belichting van de set gebruikt is. Het detail is uitstekend, voor zover je dat hier in het algemeen kunt stellen. Verschillende artefacten waaronder met name ruis komen zeker voor, maar doen niets af aan de kijkervaring. Het is dan misschien geen demonstratiemateriaal, maar deze transfer van Project X doet wel wat deze moet doen.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray Disc van Project X is voorzien van een DTS HD MA 5.1-track (16bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Weet je hoe je als goede buur je medemens waarschuwt wanneer je een feestje geeft? Misschien is dat ook wel handig als je dit feestje gaat bekijken. De audiopresentatie van Project X kan namelijk het beste worden omschreven als luidruchtig. Met name de momenten waarop de muziek op de voorgrond treedt worden de capaciteiten van je speakers getest. Dit geldt in het bijzonder voor de subwoofer. Een knappe prestatie is dat in al dit geweld de heldere weergave en goede spreiding nooit verloren gaan. Met spreiding bedoelen we hier overigens nadrukkelijk een geluidsbeeld dat overal om je heen is, er is beperkt sprake van uitdrukkelijke directionele effecten. Een knallende audiopresentatie die helemaal past bij de film.

Extra's

Wie denkt met de drie extra’s die op de hoes vermeld staan verwend te zijn, komt van een koude kermis thuis. Het blijken korte featurettes te zijn die slechts een paar minuten per stuk duren. Ze zijn opgenomen in standaardbeeldkwaliteit met Dolby Digital 2.0 (192kb/s) audio en Nederlandse ondertiteling. Op buitenlandse uitgaves is echter niets meer te vinden. Daarnaast is op deze disc een extended versie van de hoofdfilm te bekijken die een paar minuutjes langer duurt dan de montage zoals deze in de bioscopen verscheen. Hieronder worden genoemde featurettes kort besproken.

Project X: Declassified (5 min.)
In deze featurette zien we wat beelden van achter de schermen waar de nadruk wordt gelegd op de stunts en hoe deze zijn uitgevoerd.

Project X: Passadena Three (6 min.)
Hier krijgen we een inkijkje in de casting van de drie hoofdrolspelers en zien we wat ruw auditiemateriaal.

Project Xpensive: Tallying Up the Damage (3 min.)
In deze grappig bedoelde montage wandelen we door het vernielde huis en door de straat en zien we hoe hoog de schade is geweest.

Conclusie

Thomas is een doodgewone scholier die 17 jaar wordt. Costa is een van zijn beste vrienden en organiseert een feestje voor hem. Eerst lijkt het of er niemand komt, maar het loopt al snel uit de hand met honderden mensen in en rond het huis en de wijk die werkelijk alles vernielen. Het mondt hiermee uit in een ware apocalyps. Project X is een stilistische oefening die nihilisme verheerlijkt maar tegelijkertijd ook een prachtige vorm van over the top humor. Het hangt dan ook echt van de kijker af of dit in je straatje past. Het beeld komt van verschillende bronnen en is daarom voor deze BD-uitgave moeilijk te beoordelen, maar ondersteunt de film goed. Idem voor de knallende audiotrack. De extra’s zijn louter niemendalletjes.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Drugs Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.