Barbie

Recensent:
Rogier Burghout
22-11-2023

Totaalbeoordeling:

7.2
UHD

Barbie (UHD)
Samenvatting

Leven in Barbie Land is een perfect wezen zijn op een perfecte plek. Tenzij je een existentiële crisis hebt. Of je bent een Ken. Nadat Barbie uit Barbie Land is gezet omdat ze er niet zo perfect uitzag, vertrekt ze naar de mensenwereld om het ware geluk te vinden.

Commentaar

Barbie was één van dé onverwachte bioscoopsuccessen. De verfilming van de immens en jarenlange succesvolle poppen van Mattel heeft een lane aanlooptijd gehad van concept tot uiteindelijke film, maar het resultaat mag er zijn. De hoofdrollen worden gespeeld door Margot Robbie en Ryan Gosling als Barbie en Ken met in de regisseursstoel Greta Gerwig (Lady Bird). Barbie opent direct met een herkenbare outfit van Barbie, namelijk die de pop aanheeft toen ze voor het eerst op de markt werd gebracht, namelijk het wit/zwarte badpak. Daarna zie je als fan van de poppenlijn diverse herkenbare poppen en attributen uit de speelgoedlijn. Maar dat is gelukkig niet het enige wat Barbie te beiden heeft, want het verhaal kent naast een hoop oppervlakkige vrolijkheid, liedjes en dansscènes ook een verdiepende laag. De film bespreekt namelijk zowel de mannelijke als de vrouwelijke dominantie in de huidige maatschappij, en hoe er tegen bepaalde stereotypen wordt aangekeken. Barbie kent namelijk ook als pop en voorbeeld voor jonge meisjes ook een hoop kritiek, namelijk dat er een bepaald stereotype beeld wordt gecreeërd van meisjes (lang, slank en blonde haren) dat niet representatief is voor alle meisjes en vrouwen in de wereld. Daarom werd er al in de popppenlijn, maar ook in de film, verschillende types Barbie neergezet, waarbij de Barbie van Robbie treffend Stereotype Barbie wordt genoemd. Maar ook zijn er meerdere Kens, want ook de Stereotype Ken, gespeeld door Gosling, die wordt neergezet als blond en gespreid is niet persé stereotype. Toch wordt er in de film minder aandacht besteed aan deze stereotypes, en wordt er meer aandacht besteed aan dat ken zijn mannelijke patriarchie wil doordrukken in de door vrouwen geregeerde Barbie-wereld als andersom. Dat maakt Barbie toch wat meer eenzijdig en als film meer gericht op vrouwelijke kijkers, dan op mannen. En dat is natuurlijk ook wel logisch, want de Barbie poppenlijn is natuurlijk ook in eerste instantie bedoeld voor vrouwen en meisjes. Barbie begint sterk, maar verliest zich daarna soms wel in sommige dubbele bodems en ingewikkelde vermengingen tussen de "echte" wereld en de Barbie-wereld. Ook komen de kritische noten op de huidige maatschappij niet helemaal goed naar voren door het (soms overdreven) mierzoete overdreven neppe positieve bovenlaagje, dat verdere verdieping in de weg zit. Toch is de film best vermakelijk om naar te kijken. Ben je een liefhebber van Barbie, dan is deze film helemaal een feest der herkenning.

Barbie wordt uitgebracht op DVD, Blu-ray en 4K UHD, waarbij de laatstgenoemde ook wordt uitgegeven in een Steelbook. Opvallend is dat deze Steelbook in Nederland wél de Blu-ray Disc erbij krijgt, terwijl dat in het buitenland niet overal het geval is. Deze versie wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Avontuur, Fantasy, Komedie
Regio: A, B, C
Jaar: 2023
Speelduur: 114 min
Verpakking: UHD Steelbook
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.20:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Atmos - Engels
  • Dolby Atmos - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 7.1 - Frans
  • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051889730293

Extra's

  • It's A Weird World
  • All-Star Barbie Party
  • Musical Make-Believe
  • Becoming Barbie
  • Welcome to Barbie Land
  • Playing Dress-Up

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
Barbie krijgt op UHD een 4K-transfer in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.20:1, met HDR10 als beeldverbeteraar. Zoals verwacht is de film erg kleurrijk met mooie felle kleuren als roze, geel, rood en blauw. Deze kleuren worden erg fris en scherp weergegeven, met een goede kleurenschakering en erg goede detaillering. Ook detaillering in donkere scènes en schaduwen is erg sterk. Een hele goede transfer op UHD.

Blu-ray Disc
Barbie krijgt op Blu-ray Disc een 1080p HD-transfer in de oorsprpnkelijke beeldverhouding. Ook deze transfer is prima. De transfer mist logischerwijs net dat tandje scherpte en ook is de kleurenschakering net wat minder gedetailleerd. Maar dat is echt muggeziften, want verder is deze transfer dik in orde.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Barbie krijgt op zowel de UHD als de Blu-ray Disc een Dolby Atmos-track met als basis een Dolby TrueHD 7.1-track in de oorspronkelijke Engelse taal. Deze track klinkt prima, maar is opvallend ingetogen als het gaat om surroundactiviteit. De tracck is vooral gericht op de dialogen met sporadische spreiding over de surround- en hoogtekanalen. Dat maakt de track wat tammer en minder dynamisch, maar dat stoort op zich helemaal niet. Een prima audiotrack.

Extra's

Barbie krijgt een pakket aan extra's mee, die zowel op de UHD als de Blu-ray Disc staan. Alle extra's zijn Nederlands ondertiteld.

It's A Weird World (5 min)
Een paar castleden en regisseur Greta Gerwig bespreken een paar Barbie-personages.

All-Star Barbie Party (5 min)
Een paar cast- en crewleden bespreken de prettige sfeer op de filmset.

Musical Make-Believe (9 min)
Een uitgebreide bespreking over het maken van de dansscène aan het begin van de film.

Becoming Barbie (6 min)
O.a actrice Margot Robbie bespreken haar karakter en hoe deze tot stand is gekomen.

Welcome to Barbie Land (12 min)
hier worden het productieontwerp, de sets en filmlocaties besproken.

Playing Dress-Up (7 min)
Diverse cast- en crewleden bespreken de kleding en de kostuums in de film.

Conclusie

Leven in Barbie Land is een perfect wezen zijn op een perfecte plek. Tenzij je een existentiële crisis hebt. Of je bent een Ken. Nadat Barbie uit Barbie Land is gezet omdat ze er niet zo perfect uitzag, vertrekt ze naar de mensenwereld om het ware geluk te vinden. Barbie begint sterk, maar verliest zich daarna soms wel in sommige dubbele bodems en ingewikkelde vermengingen tussen de "echte" wereld en de Barbie-wereld. Ook komen de kritische noten op de huige maatschappij niet helemaal goed naar voren door het (soms overdreven) mierzoete overdreven neppe positieve bovenlaagje, dat verdere verdieping in de weg zit. Toch is de film best vermakelijk om naar te kijken. Ben je een liefhebber van Barbie, dan is deze film helemaal een feest der herkenning. De uitgave op 4K UHD+BD-Steelbook is dik in orde met in elk geval de Blu-ray Disc erbij toegevoegd, en beiden krijgen prima beeld, geluid en extra's mee. Voor de fans zeker een aanrader.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Marcel Hoeve  |  24-11-2023

Ik trek me meestal niets aan wat anderen van een film vinden. Vaak spreken mij juist films aan die tot mijn verbazing maar een matige IMDb-score hebben, en omge...
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  24-11-2023

Voor de mensen die wel van deze film met Dolby Atmos en Dolby Vision kunnen genieten, maar een 7 te weinig vinden om deze te kopen heb ik een advies: Gewoon doe...
Lees meer >

kurtg  |  24-11-2023

Ik vond de film creatief gemaakt en met zijn momenten grappig. Het einde was minder. Leuk om 1 keer te zien.
Lees meer >

rogue  |  22-11-2023

Ook al hoorde ik net als jullie niet perse tot de doelgroep van de film, zag ik er nog wel soms de humor van in. Maar ook voor mij is het een eenmalige kijkbeur...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  22-11-2023

Sorry maar ik vind deze film van begin tot einde gatachterlijk. Mijn review volgt spoedig. Ik hoop dan dat je wel door het (toegegeven) irritante mierzoete, ro...
Lees meer >

Werner  |  22-11-2023

Sorry maar ik vind deze film van begin tot einde gatachterlijk. Mijn review volgt spoedig.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Angst Grof Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9.5
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots