Luzhin Defence, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
09-11-2004

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Luzhin Defence, The (DVD)
Samenvatting

Aleksandr Ivanovich ‘Sascha’ Luzhin (John Turturro) is als schaakgrootmeester op het hoogtepunt van zijn carrière, als hij in 1929 in Italië aankomt voor het wereldkampioenschap schaken. Zijn tegenstander is de Italiaan Dottore Salvatore Turati (Fabio Sartor). In het hotel ontmoet de geniale, maar sociaal in zichzelf gekeerde, wereldvreemde Luzhin de knappe jonge vrouw Natalia Katkov (Emily Watson). Terwijl Natalia’s moeder (Geraldine James) haar probeert te koppelen aan de aristocratische Franse graaf De Stassard (Christopher Thompson), voelt Natalia zich aangetrokken tot Luzhin. Hij verrast haar door haar twee dagen later op onbeholpen wijze ten huwelijk te vragen. Als het schaaktoernooi begint, verschijnt plots Luzhin’s vroegere mentor Leo Valentinov (Stuart Wilson). De innemende Valentinov heeft zijn eigen agenda en probeert Luzhin psychologisch onder druk te zetten, wetende dat Luzhin dan zal verliezen. Maar dankzij de liefde van Natalia weet Luzhin zich te concentreren op zijn spel. Als de finale naderbij komt, raakt Luzhin verstrikt tussen zijn gevoel voor Natalia en de scrupuleuze manipulatie van Valentinov.

Commentaar

The Luzhin Defence is losjes gebaseerd op de roman ‘Defence’ van Vladimir Nabokov. Het is één van Nabokov’s minder complexe werken. Ander zeer bekend en al twee keer verfilmd werk van Nabokov is de roman ‘Lolita’. De Nederlandse regisseur Marleen Gorris heeft, met het script van Peter Berry als uitgangspunt, van The Luzhin Defence een gevoelig liefdesdrama gemaakt. Een bijzonder liefdesverhaal, waarin het schaakspel centraal staat. Via flashbacks kom je meer te weten over de jeugd van Luzhin en de reden waarom het schaakspel voor hem een soort obsessie is geworden. Het spel van John Turturro als het wereldvreemde genie Luzhin is bijzonder overtuigend. Emily Watson geeft hem goed tegenspel als de nobele Natalia Katkov.
Marleen Gorris is been onbekende, zeker niet sinds haar Oscar winnende film Antonia (1995), met Willeke van Ammelrooy in de hoofdrol.
Componist Alexandre Desplat heeft The Luzhin Defence van mooie en qua sfeer prima passende kamermuziek voorzien. In het midden van de film wordt gebruik gemaakt van de overbekende wals uit de Tweede Jazz Suite voor Orkest van Dmitri Schostakovich. Dit nummer is vooral bekend geworden door Andre Rieu. Het wordt in de film trouwens gespeeld door het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van voormalig chefdirigent Ricardo Chailly.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2000
Speelduur: 105 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045206987

Extra's

  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke bioscoopformaat 1.85:1 anamorf op deze DVD. De kwaliteit van het beeld valt tegen, zeker gezien de recente datum van de film. Grootste probleem is de duidelijke aanwezigheid van filmgrain, wat het beeld op grotere weergevers een duidelijk korrelig uiterlijk geeft. Hierdoor is ook de scherpte en de detaillering van het beeld niet meer dan redelijk. Om het gevoel van scherpte te verhogen is edge enhancement toegepast. Verder ziet het beeld er goed uit, met natuurlijke kleuren en goed contrast. Ongerechtigheden als gevolg van stof of krasjes zitten niet in het beeld.
De film is verdeeld in 10 chapterstops. De film staat op een DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling tijdens de film. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een goed leesbaar lettertype. De plaatsing van de ondertiteling is netjes onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Bij originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) op DVD. Alhoewel niet zo geflagged, heeft deze soundtrack wel degelijk een prima surround geluidsbeeld. Het inschakelen van de DPL-II decoder, mocht dit niet automatisch gebeuren, heeft wel degelijk nut. De soundtrack klink dat goed ruimtelijk. Al is de ruimtelijkheid beperkt tot de filmmuziek, de meeste filmgeluiden concentreren zich rond de centerspeaker. Het is verder een erg rustige soundtrack, dus weinig dynamiek en geen extreem laag. De dialogen zijn goed verstaanbaar en komen, dankzij de DPL-II decodering, uit de centerspeaker.
Alhoewel de soundtrack goed klinkt, is het jammer dat RCV niet gewoon de DD5.1 track heeft gebruikt, zoals die wel te vinden is op de regio 1 uitgave.

Extra's

Deze DVD start met drie (verplicht te kijken) promotietrailers van andere RCV titels. Met de tracktoets kun je er snel doorheen ‘skippen’. Direct na de trailers start de film. Zoals tegenwoordig vaker gebruikelijk bij RCV heeft DVD geen menuschermen. Na de film begint de DVD vanzelf weer opnieuw met de verplichte promotietrailers, waarna weer de film volgt. Je zult toch echt even op de stop toets moeten drukken.

Helaas heeft deze DVD geen extra’s en mis je de informatieve commentaartrack van regisseur Marleen Gorris.

Conclusie

The Luzhin Defence van regisseur Marleen Gorris, vertelt het liefdesdrama van de wereldvreemde, geniale schaakmeester Aleksandr Luzhin met de stille Natalia Katkov. Luzhin’s obsessie voor het schaakspel en de groeiende liefde voor Natalia, drijven hem tot wanhoop. Tijdens het wereldkampioenschap schaken wordt Luzhin gemanipuleerd door zijn vroegere mentor. De hoofdrol wordt prachtig gespeeld door John Turturro.
Beeldkwaliteit van deze RCV uitgave valt wat tegen; de Dolby Surround soundtrack klinkt goed. Helaas geen DD5.1, zoals wel op de regio 1 uitgave is te vinden. Extra’s heeft de DVD niet, behalve enkele verplicht te kijken promotietrailers. Ook hier een gemis vergeleken bij de regio 1 uitgave, waar een audiocommentaar van Marleen Gorris op staat. Een mooie en gevoelige film, gepresenteerd op een kale, redelijke release.

Laatste reacties

GJB  |  10-11-2004

Deze film viel mij absoluut niet tegen. Blind gekocht enkele maanden geleden bij CDWow voor omgerekend €.3,50. Dit is de R2 UK editie die wel een DD 5.1 track h...
Lees meer >

Werner  |  09-11-2004

Deze vond ik redelijk, maar had van een combinatie Turturro-Watson méér verwacht. De slotscène is wel mooi...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 55
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.