Born to Defense

Recensent:
Marcel den Haan
03-02-2006

Totaalbeoordeling:

3.7
DVD

Born to Defense (DVD)
Samenvatting

Jet (Jet Li) is soldaat in het Chinese leger. De Tweede Wereldoorlog loopt op zijn einde, maar niet voordat Jet eigenhandig korte metten maakt met enkele Japanners. Als de oorlog dan eindelijk voorbij is gaat hij richting huis. Hier aangekomen gaat hij op zoek naar een vriend van hem uit het leger. Deze mocht eerder naar huis omdat hij gewond is geraakt. Jet kan maar moeilijk wennen in zijn dorp omdat het lijkt overgenomen door de Amerikanen. Zij kleineren de lokale inwoners, pikken de vrouwen af en slopen het dorp eigenlijk. Jet kan dit niet aanzien en hij raakt een paar keer betrokken bij een vechtpartij. Hij komt onder andere tegenover de lange Captain Hans (Kurt Roland Petersson) te staan. Wanneer Jet hoort dat de dochter van zijn vriend in de prostitutie is gedwongen is voor hem de maat vol.

Commentaar

Born to Defense is de eerste en enige film die Jet Li zelf geregisseerd heeft. De film stamt uit 1986 en werd gemaakt na de eerste twee delen uit de Shaolin Temple series waarmee Li een superster werd in China. Die jongen moeten we laten regisseren moet men gedacht hebben en deze film is het resultaat. Helaas is het niet zo\'n beste film geworden. Het verhaal is, zoals wel vaker bij martial arts films, erg simpel maar ook de manier waarop het gemaakt is komt wat simpel over. De toon is behoorlijk anti-Amerikaans en volgens deze film zijn alle Amerikanen racistisch, drinken ze teveel bier en verkrachten ze de vrouwen. Ook de vechtscènes die een film vaak nog kunnen redden, zijn onder de maat. Zeker naar Jet Li standaard, want we hebben veel beter gezien van hem. De stijl die voornamelijk gebruikt wordt is een combinatie tussen kickboksen en kung fu, waarbij de nadruk op het kickboksen ligt. Er zijn genoeg vechtscènes aanwezig, maar zoals gezegd zijn ze wat slordig gemaakt en missen ze de klasse die we normaal zien van Li. Om het allemaal compleet te maken is de versie op deze DVD ook nog een nagesynchroniseerd en dit op een soms lachwekkende manier. Dit helpt uiteraard niet en alles bij elkaar opgeteld is dit een film die eigenlijk alleen interessant is voor de echte Jet Li fan die zijn collectie compleet wil hebben. De puristen onder ons doen er verstandig aan een versie van de film te kopen met de originele soundtrack, iets dat al veel zal schelen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Martial Arts
Regio: 2
Jaar: 1986
Speelduur: 88 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045210205

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de schijf in het formaat 1.85:1. De kwaliteit van het beeld is erg wisselend. De kleuren ogen redelijk natuurlijk, maar zien er soms wat uitgewassen uit. Ook de scherpte is voldoende, maar er zijn enkele softe momenten aanwezig. Verder is het contrast soms wat aan de hoge kant en ook het schaduwdetail blijft wat achter op enkele momenten. Filmgrain is vrij vaak zichtbaar, variërend in hoeveelheid. Soms is hiervan niks te zien en een moment verder barst het beeld ervan. Ook posterisatie en low level noise steken soms de kop op. Een transfer die zeker beter had gekund maar gezien de leeftijd van de film scoort deze nog een voldoende.
De film is verdeeld in 10 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Zoals al te lezen was hierboven is de film alleen de bekijken met een nasynchroniseerde audiotrack. Deze Dolby Digital 2.0 track (224 kb/s) in de Engelse taal is ook verder weinig spectaculair te noemen. De stereotrack klinkt wel mooi helder en beschadigingen en ruis zijn niet aanwezig. Het geluid bevat redelijk wat laag, maar te weinig om echt indruk te maken. Verder klinken de hoge tonen soms wat schel. De dialogen zijn goed verstaanbaar. De nasynchronisatie is op sommige momenten heel slecht gedaan met rare stemmetjes en hoorbaar dialoog terwijl de monden van de personen op het beeld allang stil staan. Helaas moeten we het hiermee doen en de track voldoet prima voor het weergeven van geluid tijdens de film, niet meer en niets minder.

Extra's

Deze DVD bevat geen menu\'s en daarom ook geen extra\'s. Bij het starten van de DVD komen er enkele trailers voorbij van andere RCV uitgaven.

Conclusie

Jet is een soldaat in het Chinese leger ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Wanneer deze ten einde is gekomen gaat hij terug naar huis, maar zijn dorp lijkt te zijn overgenomen door Amerikanen die de boel terroriseren. Jet heeft menig aanvaring met de onbeschofte Amerikanen en wanneer de dochter van zijn vriend in de prostitutie gedwongen wordt is voor hem de maat vol. Born to Defense is de enige film die Jet Li zelf regisseerde. Het resultaat is een matige film die niet in de schaduw kan staan van Li\'s latere werk. Ook niet qua vechtscènes die vaak de middelmaat niet overstijgen. Verder is het verhaal erg simpel en de anti-Amerikaanse sfeer gaat snel op de zenuwen werken. De DVD heeft een redelijk beeldkwaliteit, maar de film is alleen te bekijken met een nagesynchroniseerde audiotrack die ook geen potten kan breken. Alleen aan te raden voor de echte Jet Li fan die zijn collectie compleet wil hebben.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
2.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 20
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.