Adventures of Young Indiana Jones, the - Volume 1

Recensent:
Patrick van den Hul
16-11-2008

Totaalbeoordeling:

6.3
DVD

Adventures of Young Indiana Jones, the - Volume 1 (DVD)
Samenvatting

Deze uitgave van de tv-serie uit de jaren ’90 over Indiana Jones, heeft de titel The Adventures of Young Indiana Jones meegekregen. De originele titel is The Young Indiana Jones Chronicles. Speciaal voor deze heruitgave zijn alle afleveringen opnieuw gemonteerd naar tv-films van ongeveer anderhalf uur per stuk. Elke film omvat wat origineel twee afleveringen waren, en er worden dus ook twee verschillende verhalen verteld. Daarnaast vinden alle afleveringen nu chronologisch plaats, in plaats van aan de hand van flashbacks van de oude Indiana Jones die zijn dagboek leest, zoals in de originele montage het geval was. Deze box bevat de eerste zeven afleveringen en heeft als ondertitel meegekregen: The Early Years.

Disk 1

Aflevering 1 – My First Adventure (82 min.)
Deze eerste aflevering begint met een aantal scènes waarin we het ouderlijk huis van de 10-jarige Indy (Corey Carrier ) zien en kennis maken met zijn ouders. Hier maakt zijn vader, Henry Jones sr. (Lloyd Owen), bekend dat hij een wereldreis zal maken om lezingen te geven. Moeder Anna (Ruth de Sosa) en Indy gaan ook mee. Daarnaast zal Miss Seymour (Margaret Tyzack)hen vergezellen tijdens de reis, om Indy te onderwijzen.
De eerste bestemming is de vallei der koningen in Egypte. Tijdens de opgravingen vindt er een moord plaats. Indy probeert het mysterie op te lossen en krijgt daarbij de hulp van de legendarisch T.E. Lawrence, beter bekend als Lawrence of Arabia. De volgende bestemming is Tangiers in Marokko. Daar sluit hij een vriendschap met de bediende Omar. Wanneer ze stiekem naar de markt gaan worden ze ontvoerd door handelaren die hen willen verkopen als slaaf.

Aflevering 2 – Passion for Life (91 min.)
Tijdens aan safari in Afrika ontmoet Indy niemand minder dan Teddy Roosevelt. Hij leert alles over de lokale ecologie. In Parijs maakt hij kennis met Pablo Picasso en leert hij wat kunstenaars drijft en wat impressionisme is.

Disk 2

Aflevering 3 – The Perils of Cupid (89 min.)
In Wenen maakt Indy kennis met prinses Sophie, dochter van de keizer Frans Ferdinand. Hij maakt al op jonge leeftijd kennis met het fenomeen onmogelijke liefde. In Florence wordt Anna, de moeder van Indy, verliefd op een gepassioneerde Italiaan en overweegt ze zelfs of ze voor hem haar man en zoontje zal verlaten.

Disk 3

Aflevering 4 – Travels with Father (82 min.)
In Rusland gaat Indy weer eens alleen op pad, samen met schrijver Leo Tolstoy. Ze reizen een stuk mee met zigeuners die achterna worden gezeten door de Kozakken, troepen van de regering die hen willen doden. In Griekenland gaan Indy en zijn vader samen op reis naar een afgelegen klooster en brengen hun avonturen hen dichter bij elkaar.

Disk 4

Aflevering 5 – Journey of Radiance (93 min.)
In Benares (India) leert de traditoneel ingesteld Miss. Seymour meer over het Boeddhistische geloof. Daarna leidt de reis naar Peking en het Chinese platteland, waar Indy ziek wordt en op het randje van leven en dood balanceert. Gezien hun afgelegen locatie moet moeder Anna vertrouwen op de kunsten van een lokale alternatieve genezer.

Disk 5

Aflevering 6 – Spring Break Adventure (92 min.)
We maken een sprong in de tijd en Indy (Sean Patrick Flanery) is inmiddels een jongeman. In Princeton (New Jersey, VS) worden belangrijke ontwerpen van Thomas Edison gestolen. Indy probeert samen met zijn vriendin Nancy de daders te vinden. In New Mexico wordt Indy ontvoert door een lokale revolutionist. Uiteindelijk besluit hij zich aan te sluiten bij de revolutie.

Disk 6

Aflevering 7 – Love’s Sweet Song (89 min.)
Indy reist naar Europa waar hij zich samen met zijn Belgische vriend Remy inschrijft voor het Belgische leger. In Ierland raakt hij verstrikt in de strijd tussen dat land en Engeland. Daarna vertrekt hij naar London waar hij verliefd wordt op de feministische Sylvia en aanwezig is bij een diner met de enige echte Winston Churchill. Aan het einde van de aflevering vertrekt hij naar Europa om deel te nemen aan de eerste wereldoorlog.

Commentaar

Iedereen die bekend is met regisseur en producer George Lucas (Star Wars, Indiana Jones), weet dat hij zijn meeste succesvolle films graag een tweede leven schenkt wanneer dat mogelijk is. In de jaren 90 zijn er dan ook een aantal tv-afleveringen en tv-films gemaakt over een jonge Indiana Jones. De serie kreeg overwegend goede kritieken en won redelijk wat prijzen, maar de kijkcijfers vielen tegen. Daardoor is de serie voortijdig gecancelled. Nu zijn de avonturen voor het eerst op DVD verschenen, zoals eerder vermeld opnieuw gemonteerd. Helaas leidt deze nogal geforceerde montage tot ontelbare continuïteitsfouten, teveel om hier op te noemen. Enkele voorbeelden zijn de abrupte overgangen die nu tussen de twee losstaande verhalen binnen één aflevering zitten en de jonge Indy die er soms opeens een stuk ouder en dan weer jonger uitziet.
Wanneer je hier doorheen kunt kijken, blijft er nog steeds een vermakelijke serie over. Er is gekozen voor een educatieve insteek, de serie zou zo op scholen uitgezonden kunnen worden. Bijkomend gevolg is dat de moraal er soms wel erg dik bovenop ligt en dat het geheel wat braaf is. Ook voelt de serie soms wat gedateerd aan. Het is echter niet allemaal kommer en kwel. Het acteerwerk is heel aardig en Margaret Tyzack zet zelfs een uitstekende rol neer als Miss Seymour. Daarnaast krijgen de echte fans van Indy veel achtergrondinformatie, onder andere over hoe hij al zijn kennis heeft vergaard en over de relatie met zijn vader, een element dat ook aanwezig is in Indiana Jones and the Last Crusade, waar Sean Connery de rol van Henry Jones senior op zich neemt. De derde aflevering is geregisseerd door de Britse regisseur Mike Newell (Four Weddings and a Funeral, Harry Potter and the Goblet of Fire) en valt in positieve zin op tussen de rest van de afleveringen, dankzij de mooie beelden. Dit in tegenstelling tot het camerawerk bij de meeste afleveringen, dat geen naam mag hebben. Daarnaast schreef ook Frank Darabont (The Shawshank Redemption, The Green Mile) mee aan een aantal afleveringen. Darabont heeft ook een script geschreven voor Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, maar deze kreeg uiteindelijk niet de goedkeurig van Lucas. Het is wel jammer dat er maar weinig van de herkenbare Indiana Jones elementen in de serie zitten. Dit verandert enigszins in de laatste twee afleveringen waarin we Sean Patrick Flanery zien die Indy als tiener speelt. Hij draagt in ieder geval al de bekende hoed en speelt tijdens een gevecht ook even met de zweep. Als je een verlengstuk van de films verwacht, zul je dus teleurgesteld worden. Als losstaande serie valt er echter nog genoeg te genieten, waarbij vooral het feit dat alles op locatie gefilmd is niet ongenoemd mag blijven. Deze variatie houdt het geheel onderhoudend genoeg. Een aanrader voor kijkers met interesse in geschiedenis en reizen en bovendien ook een serie die je gerust met (kleine) kinderen erbij kunt kijken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Speelfilm
Regio: 2
Jaar: 1992
Speelduur: 649 min
Verpakking: Karton Box
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664059203

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afleveringen staan in een 1.33:1 beeldformaat op de DVD, zoals ze ook zijn opgenomen. Voor deze DVD-uitgave zijn het beeld en geluid gerestaureerd en er is dan ook vanzelfsprekend sprake van een vooruitgang ten opzichte van de eerdere uitgave op VHS. Echter is de beeldkwaliteit daarmee niet naar de huidige maatstaven. Vooral de scherpte is matig en op sommige momenten onvoldoende. In de close-ups is dit nog het minst te zien, vooral de overzichtshots zijn onder de maat. Qua kleur en contrast overtuigt de transfer redelijk, maar het had wel iets levendiger gekund. Er is contant een zekere mate van filmgrain in beeld, soms zelfs behoorlijk veel. Daarnaast is er sprake van witte ‘vuiltjes’ in beeld, al verschilt de frequentie hiervan nogal. Het schaduwdetail is dan wel weer in orde.
De Nederlandse ondertiteling staat iets te hoog in beeld, maar heeft verder een prima lettertype en de vertaling is goed. Een nadeel is dat de ondertiteling tijdens niet-Engels gesproken teksten (en dat komt regelmatig voor), over de Engelse ondertiteling die dan in beeld staat heen is geplaatst. Hierdoor zijn beide teksten nauwelijks nog leesbaar. De afleveringen zijn onderverdeeld in een krappe zeven hoofdstukken per stuk.

Geluidskwaliteit

Als primaire track staat er op de DVD’s Engelse Dolby Digital 2.0 audio (224kb/s). Deze klinkt voldoende, al zijn de dialogen regelmatig nogal verspreid over de voorste kanalen. Ze zijn gelukkig nog wel prima te verstaan. Tijdens actievolle scènes en wanneer er sprake is van muziek, wordt de track wat levendiger, maar echt indruk maken doet het niet.
Hoewel het niet toegankelijk is vanuit de menu’s en ook nergens op de verpakking staat vermeld, is er bij alle afleveringen ook een Dolby Digital 5.1 track (448kb/s) beschikbaar. Hoewel de verleiding groot kan zijn om deze te selecteren, is dit niet echt aan te raden. De track voelt namelijk nogal kunstmatig aan en vooral de dialogen komen echt uit alle speakers en klinken enigszins hol. De eerstgenoemde track maakt een evenwichtigere indruk.

Extra's

Dutch Filmworks heeft de verpakking van deze uitgave prachtig verzorgd. Deze bestaat uit een stevige kartonnen box met daarin een digipack met de 6 disks. Op de buitenkant van deze digipack is een samenvatting te lezen van elke aflevering en in de binnenkant aantekeningen uit het dagboek van Indy. De menu’s bestaan uit een statische afbeelding met Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) geluid met daarin alleen de opties om de aflevering te selecteren en de Nederlandse ondertiteling aan of uit te zetten.

Jammer genoeg kent deze uitgave in het geheel geen extra’s.

Conclusie

George Lucas, de geestelijk vader van Indiana Jones, heeft deze tv-serie uit de jaren ’90 over de jeugd van Indiana Jones eindelijk uitgebracht op DVD. De afleveringen zijn opnieuw gemonteerd naar tv-films van anderhalf uur per stuk die in chronologische volgorde plaatsvinden, in tegenstelling tot de originele serie. Dit heeft continuïteitsfouten tot gevolg en abrupte overgangen tussen de twee losstaande verhalen die samen één aflevering vormen. Gelukkig valt er ook genoeg te genieten in de vorm van de prachtige locaties over de hele wereld. Deze uitgave is voorzien van een stijlvolle digipack verpakking in een stevige kartonnen box. De beeldkwaliteit is een verbetering ten opzichte van de VHS, maar overtuigt niet helemaal. Het geluid klinkt voldoende. Deze box is een goede aankoop voor de echte fans van het fenomeen Indiana Jones.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Patrick van den Hul  |  27-07-2010

Inderdaad, om het je nog wat gemakkelijker te maken: Hoewel het niet toegankelijk is vanuit de menu’s en ook nergens op de verpakking staat vermeld, is e...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  27-07-2010

Hoezo..DD 5.1 geluidsspoor....??? Ik had deze box in de hand en dacht toch te lezen dat het een mono geluidsspoor bevatte. Daarom dacht ik dat deze box set zo g...
Lees meer >

langejan  |  27-07-2010

Hoezo..DD 5.1 geluidsspoor....??? Ik had deze box in de hand en dacht toch te lezen dat het een mono geluidsspoor bevatte. Daarom dacht ik dat deze box set zo g...
Lees meer >

BrianB  |  25-11-2008

De box wordt hier niet uitgebracht door Paramount, maar door Dutch FilmWorks. En het is nu eenmaal goedkoper om eventueel bonusmateriaal niet over te nemen.
Lees meer >

nachtwaker  |  25-11-2008

Heb hem sinds kort aangeschaft ,was al jaren van de televisiereeks maar zoals eerder vermeld in de recensie heeft George Lucas de reeks in chronologische volgor...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  16-11-2008

Ik had toch liever dat ze losse afeleveringen van 45 minuten hadden gedaan en aan de hand van flashbacks:::zoals ik de serie vroeger had gevolgd Helaas dacht G...
Lees meer >

Bas Hokke  |  16-11-2008

Elke film omvat wat origineel twee afleveringen waren, en er worden dus ook twee verschillende verhalen verteld. Daarnaast vinden alle afleveringen nu chronolog...
Lees meer >

freaky  |  16-11-2008

Het is exact dezelfde verpaking, maar inplaats van 2 schijfjes over elkaar is in dit geval maar 1tje
Lees meer >

RobinB  |  16-11-2008

Het is dezelfde verpakking
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  16-11-2008

Verhelderende recensie. Als verpakking wordt aangegeven : Kartonbox. Wat moet ik me daarbij voorstellen ? De regio 1 release is een digipack : http://img2...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
6.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.