Space Chimps

Recensent:
Patrick van den Hul
01-05-2009

Totaalbeoordeling:

3.8
DVD

Space Chimps (DVD)
Samenvatting

NASA stuurt een dure ruimtesonde richting de sterren met als doel het vinden van levensvormen. Al snel verdwijnt het gevaarte echter in een wormgat en dat was natuurlijk niet de bedoeling. Een budgetbewuste Senator (Stanley Tucci) wil dit kostbare bezit hoe dan ook terugvinden. Een groep wetenschappers komt tot de conclusie dat ze, vanwege het gevaar, beter een trio primaten de ruimte in kunnen sturen dan een door mensen bemande missie. Dit team bestaat uit de macho maar niet al te slimme Titan (Patrick Warburton), de intelligente en hardwerkende Luna (Cheryl Hines) en Ham III (Andy Samberg), wiens overgrootvader de eerste aap in de ruimte was. Ook zij verdwijnen door het wormgat en ontdekken een kleurrijke planeet vol met vreemde wezens. Deze wordt met harde hand bestuurd door de wrede dictator Zartog (Jeff Daniels). Zartog ontleent zijn macht aan de eerder gecrashte apparatuur, die hij nu in zijn voordeel gebruikt. De taak is nu aan onze harige helden om deze aartsvijand te verslaan en heelhuids terug te keren naar huis.

Commentaar

Een sciencefiction animatiefilm over primaten, dat moet toch meer dan genoeg inspiratie bieden voor rake grappen en leuke visuele vondsten? Nee, dus. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, Space Chimps weet op geen enkel van de punten die er toe doen te overtuigen. De animatie ziet er aardig uit, maar bevindt zich zonder meer aan de onderkant van de markt. Animaties zien er wat simpel uit en de hoeveelheid detail is niet bepaald overweldigend. De stemmencast komt al even ongeïnspireerd over. De standaard muziek helpt ook niet echt mee. En dan is er het verhaal dat niet alleen richting en logica mist, maar vooral erg oninteressant is en toewerkt naar een climax met een geforceerde moraal in de trant van ‘geloof in jezelf’. Misschien nog wel het belangrijkste element in een animatiefilm die jong en oud zou moeten bekoren, is humor. Variërend van slapstick tot de scherpere (beeld)grappen en verwijzingen naar de echte wereld of andere films. Deze elementen ontbreken niet geheel, de oplettende kijker zal verwijzingen zien en horen naar onder andere 2001: A Space Odyssey, Star Wars en Shrek. Toch zorgt dit voor niet veel meer dan een flauwe glimlach. Woordgrappen als: “we moeten even chimproviseren” moeten het hoogtepunt voorstellen. Laten we eerlijk zijn, kinderen zullen genieten van deze film. Het ziet er allemaal kleurrijk uit en het is nergens te eng voor zelfs de allerkleinsten. In dat opzicht is de film dan ook wel geslaagd, maar vrijwel alles wat beweegt zou deze test doorstaan. In deze tijd waarin we verwend zijn met gelikte animatie en een leuk verhaal met veel humor, valt deze prent gewoon fors tegen. Het mag zich niet meten met de animatiepareltjes die Pixar en Disney regelmatig produceren. Space Chimps is een veilige aankoop voor de kids, maar ieder ander kan er maar beter lichtjaren ver van blijven.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 77 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888003671

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film heeft zijn weg naar DVD gevonden in de originele beeldverhouding van 2.35:1. Moderne animatiefilms zien er meestal piekfijn uit omdat ze natuurlijk al digitaal geproduceerd zijn. Helaas is deze transfer toch niet optimaal. De scherpte is wisselvallig, variërend van goed en zeer goed tot duidelijke softe momenten. Daarnaast kunnen er soms rafelige randjes te zien zijn rondom kleuren boven een bepaalde verzadigingsgraad (screenshot 2). Of en in hoeverre je deze ziet is afhankelijk van je speler. Pluspunten zijn er ook. Het beeld is zéér kleur- en contrastrijk en knalt daardoor van het scherm. Ook ontbreekt elke vorm van defecten of beschadigingen. De jonge doelgroep waarvoor de film bedoeld is, zal zich zeker niet storen aan de beeldkwaliteit.
De film is verdeeld in 12 hoofdstukken, wat voldoende is gezien de korte speelduur. De Nederlandse ondertiteling staat onderin het actieve filmbeeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige audio staat in Dolby Digital 5.1 formaat op de DVD (448kb/s). Er valt weinig aan te merken op het geluidsbeeld. Dialogen komen duidelijk verstaanbaar uit de middelste speaker en zo nu en dan uit de andere, wanneer er bijvoorbeeld iets wordt omgeroepen. De track klinkt ruimtelijk met veel actieve effecten waarbij de achterste speakers ook worden ingezet. Zowel de muziek als geluidseffecten worden op deze manier weergegeven. Ook het LFE kanaal laat zo nu en dan flink van zich horen. Nasynchronisaties mogen natuurlijk ook niet ontbreken en die zijn dan ook te vinden in het Nederlands en in het Vlaams. De Nederlandse stemmen zijn onder andere verzorgd door Birgit Schuurman en De Jeugd van Tegenwoordig. De technische specificaties van deze tracks zijn hetzelfde en ze klinken ook even goed.

Extra's

Na wat trailers kom je in het fraai geanimeerde hoofdmenu terecht. Extra’s ontbreken.

Conclusie

De verveelde chimpansee Ham de 3e, wiens overgrootvader de eerste primaat in de ruimte was, wordt opgeroepen om een ruimtesonde van de NASA op te halen. Samen met zijn team bestaande uit Luna en Titan moet hij het opnemen tegen de gemene dictator Zartog. Space Chimps mag niet in één adem genoemd worden met de top der moderne animatiefilms. De animatie voldoet net, het verhaal is matig en de humor vrijwel afwezig. Voor de kleintjes zal dit waarschijnlijk allemaal niet zoveel uitmaken. De beeldkwaliteit is goed, maar niet gevrijwaard van minpunten. De geluidskwaliteit is uitstekend. Er zijn geen extra’s te vinden op deze uitgave.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
4

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:4
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
3.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.