Een goede kabel maakt echt het verschil - Een blog van Michael Hamers

De eeuwige discussie: bij een HDMI-kabel kun je het beste voor zo goedkoop mogelijk gaan

Het blijft bij kabels die een digitaal signaal doorsturen een eeuwige discussie: 'als ie het doet, dan is het goed. Dan maakt de kwaliteit niet uit'. Tenminste, dat is vaak wat ik hoor en is ook precies wat ik zelf heel lang heb geroepen. Bij analoge kabels speelt die discussie niet. Daar is eigenlijk iedereen het wel over eens dat je niet moet beknibbelen op de kwaliteit van je kabels. En als je er over nadenkt is dat best vreemd, want ook bij een digitaal signaal kan verlies van gegevens optreden of kunnen er problemen zijn met timing. Ook is een goedkopere HDMI-kabel gevoeliger voor storingen van buitenaf dan een duurdere en beter afgeschermde variant.

Ik had ook goedkoop prul

Ik heb zelf de afgelopen maanden ondervonden in mijn thuis systeem wat een goede kabel voor verschil kan maken. Ik heb mijn bekabeling, zowel analoog als digitaal, vervangen voor een betere kwaliteit dan wat ik al had. Ik had veelal goedkope HDMI-kabels tussen mijn componenten hangen van het kaliber 'Action' of het waren bij de apparaten meegeleverde kabels. Allemaal niet echt (of echt niet) van zware kwaliteit en ik moest toch ook regelmatig een kabeltje vervangen omdat er een draadbreuk in was gekomen door het door krappe ruimtes manoeuvreren of omdat de connector niet meer lekker verbinding maakte. En ook de analoge kabels, de speakerkabels in dit geval, waren echt niet zo slecht, maar zeker geen high-end. Tenminste, ik dacht dat ze niet slecht waren. Het waren merkloze kabels met verzilverde koperstrengen. En ook een stuk dikker dan een standaard dropvetermodelletje.

Kwaliteit heeft zo zijn nadeel...

Mijn nieuwe bekabeling is geheel van een goed merk. Ik ga het merk nu niet noemen, want dat is niet het punt van mijn blog. Ik kan jullie wel een indruk geven van wat de nieuwe kabels kosten. Ik heb nu speakerkabels liggen voor de frontspeakers die, afgemonteerd met goede banaanpluggen, op zo'n 95 euro per meter komen. Dat is zeker niet goedkoop en het zal echt even slikken zijn voordat je toch zulke bedragen uitgeeft aan kabels. En ook de HDMI- kabels zijn aan de prijs. Ik heb wat 'goedkopere' A-merk kabels van 70 euro per stuk voor 2 meter en ook nog wat duurdere van 110 euro voor 2,5 meter. En om er nog een schep bovenop te doen is zelfs de stroomkabel naar de receiver toe vervangen voor een betere. En die prijs is toch echt een nadeel. Veel mensen houden gewoonweg geen rekening met de kosten van bekabeling in het budget wanneer er nieuwe apparatuur wordt aangeschaft en dan bezuinig je al snel op diezelfde bekabeling. Tenminste, ik wel.

Je oude vertrouwde apparatuur, maar dan versie 2.0

Waar ik heen wil is echt niet dat ik jullie wil laten weten hoe duur die kabels zijn. Wat ik jullie wél wil laten weten is wat een echt goede, en dus duurdere kabel, met je bestaande systeem kan doen. Want het verbaasde mij enorm namelijk. Ik had nog een set oude vloerstaanders staan van een jaar of 10 oud die ik ooit naar de zolder heb verhuisd en omdat het geluid me best tegenviel destijds. Het zijn dan ook goedkope. Nee, wacht... heeeele goedkope. Zo goedkoop dat je al niet veel kunt verwachten van de kwaliteit. Nadat ik laatst een hardware review van een speakerset heb geschreven dacht ik, ik ga die oude speakers weer eens onder het stof vandaan halen. Ik had de nieuwe kabels al en dit was een ideale mogelijkheid om het verschil bij goede bekabeling eens te onderzoeken. Want behalve de kabels, is de receiver nog hetzelfde als toen ik 2,5 jaar geleden de vloerstaanders naar de zolder heb verbannen.

Een wereld van verschil

Het gaat hier om geluid en mijn ervaringen daarmee kan ik niet overbrengen op een andere manier dan via geschreven tekst, maar ik ben zo enorm onder de indruk van wat de betere kabels met mijn oude set doen! Mijn oude receiver blijkt nu ineens toch veel meer power te hebben dan ik dacht. En ook de geluidskwaliteit van de speakers past totaal niet meer bij het prijskaartje wat er destijds aan hing. En omdat ik mijn oude HDMI-kabels nog had liggen kon ik ook daarmee aan de slag om het verschil te horen. En ook daarbij was het verschil enorm. Het geluid was opener, levendiger en gedetailleerder. En tja, het is toch echt een digitaal signaal wat over die kabel gaat. Eerlijk gezegd zie ik qua beeldkwaliteit geen verschil, maar de verbetering in het geluid is ontegenzeggelijk aanwezig.

Just do it

De receiver en speakers zijn genomineerd om te worden vervangen. De kwaliteit van de kabels overstijgt ook de kwaliteit van deze zaken, maar dit was wel een ideale situatie om het verschil in kwaliteit van bekabeling te kunnen zien bij mij thuis. Niks geen marketingpraatjes, maar een eerlijke ervaring die ik met jullie wilde delen. Dus heb je een receiver en fijne speakers, maar heb je naar verhouding eigenlijk maar dropveters er tussen zitten? Of heb je spotgoedkope HDMI-kabels tussen je duurdere componenten hangen? Vervang ze. Echt, geloof me. Je zult je oren niet geloven...

 

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina