Hardware

     

BenQ W2700i DLP 4K HDR projector

Recent hebben we een nieuwe 4K-projector van BenQ onder de loep genomen, namelijk de W2700 DLP 4K HDR-projector. Conclusie was dat dit een bijzonder goede 4K-projector is voor een zeer schappelijke prijs. Nu komt BenQ met een soort opvolger; de W2700i DLP 4K HDR-projector. Het verschil in de naam is slechts de toevoeging van de "i" achter het typenummer, maar wat schuilt er nog meer aan vernieuwing onder de motorkap?

"De nieuwe LG OLED77GX6LA is een 10e generatie 4K-OLED-scherm met zelf oplichtende pixels in een resolutie van 3840 x 2160 beeldpunten, voorzien van de nieuwe Alpha 9 gen3-processor. Het is de vervanger van de E-serie en de terugkeer van de Gallery-serie. Dit keer in een wel heel innovatief concept." LG OLED77GX6LA Gallery Design - Review. 

De SVS SB-3000 hardware review en gebruikerservaring

"SVS is een gerenommeerd merk dat zich specialiseert in het bouwen van hoogstaande subwoofers en dat in een prijs-kwaliteitsverhouding die bij de concurrentie vaak een hoger prijskaartje kent. Maar dan rest nog een belangrijke keuze..."

BenQ W2700 DLP 4K HDR projector

In een Home Cinema misstaat een goede beamer niet. Je kunt dan een groot beeld projecteren, zonder dat je een enorm zwart vlak van een grote televisie aan de muur hebt als er geen film vertoond wordt. Het nadeel is vaak wel dat de gordijnen dicht moeten voor een even goed beeld als een goede televisie. Of je moet veel geld neertellen voor een dure projector. Maar met de BenQ W2700 4K HDR Home Cinema projector is dat niet nodig. Deze 4K-projector is heel schappelijk geprijsd. Is de kwaliteit dan nog wel goed genoeg? We nemen deze BenQ W2700 eens onder de loep.

Als je de specificaties en productbeschrijving leest van de nieuwste telg in de Master Series van NAD, zul je snel denken dat de M10 vooral geschikt is om muziek mee te luisteren. Maar er is één ding wat eruit springt in de lijst van de specificaties; een HDMI-poort met eARC. Hebben we hier dan toch een home cinema apparaat in handen? Nee, dat ook niet helemaal, maar een feest voor de oren is het hoe dan ook.

Het was alweer veel te lang geleden dat ik speakers van de Canadese fabrikant Paradigm heb kunnen reviewen. Zelfs het eenvoudigweg beluisteren van Paradigm speakers is er al heel lang niet van gekomen. Reden om Look & Listen weer eens te contacten om te vragen of ze wat leuks hadden voor een review. Enthousiast kwam het bericht terug dat Paradigm onlangs in Nederland de nieuwe lichting in de Premier Series op de markt bracht en dat dat wel leuk zou zijn voor een review. Een week later stonden de grootste vloerstaanders, kleinste boekenplankspeakers en de grootste centerspeaker uit de Premier Serie – en überhaupt grootste center ooit bij mij thuis – in mijn huiskamer te pronken. En wat een heerlijke ervaring weer.

Nog niet zo lang geleden kondigde DALI de opvolgers aan van de Zensor-serie. We hebben het hier over de Oberon-serie van het Deense merk. En de Oberons hebben hele grote schoenen te vullen. Want wat een enorm succes was en is de Zensor-lijn, afkomstig uit het kleine plaatsje Nørager. De Oberon-serie is echt een doorontwikkeling op alle fronten. Van de binnenkant tot het design. Ik mocht aan de slag met de grootste vloerstaanders, de center en de muurspeakers van Danish Audiophile Loudspeaker Industries.

We doen niet vaak reviews van kabels. Het is vaak heel lastig te zeggen wat een kabel nu echt goed maakt of zelfs beter dan andere kabels. Bij analoge kabels, zoals speakerkabels, is het eenvoudiger een oordeel te vellen dan bij kabels die zorgen voor een digitale signaaloverdracht. Toch doe ik een poging een HDMI-kabel te testen. Ik mocht de schitterende actieve optische HDMI-kabel van Supra reviewen en beoordeelde deze voornamelijk op bouwkwaliteit.

Toen OPPO aankondigde te stoppen met het produceren van o.a. Blu-ray Disc spelers was dat toch best een schok voor homecinemaminnende mensen die het merk een warm hart toedragen. Zo ook voor mij. Gelukkig zijn er inmiddels een aantal erg mooie alternatieven op de markt gekomen. Kunnen al deze nieuwe spelers koning OPPO van de troon stoten? Ik verklap vast dat er absoluut een troonopvolger is. Hier vind je een totaaloverzicht in de vorm van een tabel. Ook vind je links naar de afzonderlijke reviews van de Sony UBP-X1000ES, de Pioneer UDP-LX500 en de Panasonic UB-9004. 

Dat Sony prima Blu-Ray Disc spelers maakt heeft het Japanse merk eerder bewezen. De UBP-X1000ES is het duurste model in de line-up en het meest luxe uitgevoerd. Passen de prestaties bij deze prijs? Lees gauw verder.

Toen Pioneer aankondigde ook op de UHD-trein te stappen kwamen veel enthousiaste geluiden uit de community. Het merk heeft immers een rijke traditie als het om kwaliteitsspelers gaat en met het wegvallen van OPPO als grote concurrent is het mogelijk de beste speler op de markt. Hoe presteert de Pioneer UDP-LX500? Lees gauw verder!

Panasonic doet met de DP-UB9004 intrede in het high-end segment van de UHD-spelers. Er is ondersteuning voor alle HDR-formaten aanwezig, wat de speler op dit moment de enige maakt op de markt. De Panasonic is een fantastische speler, met name op het gebied van HDR-weergave. De interface is alleen niet meer helemaal van deze tijd.

Ik vind de introductie van een nieuwe speakerserie aan de instapkant van een willekeurig merk het interessantst. Je ziet dan welke technologie uit duurdere modellen naar beneden doorsijpelt en het is toch het segment waar de meeste mensen beginnen met hun ontdekkingstocht in hifi. Tegen vaak vriendelijke prijzen valt een heel erg leuke set samen te stellen. In deze categorie vinden we ook de 600 Series van Bowers & Wilkins. Ik voelde meteen de hele nieuwe serie aan de tand.

Onlangs reviewde ik een monsterlijke receiver uit het Denon kamp. Nu iets heel anders van hetzelfde merk: de Denon CEOL N10. Het is een compacte stereoversterker met FM-tuner en met CD-speler, maar ook met optische ingangen en een subwoofer-aansluiting waarmee het een leuke oplossing is voor mensen die geen surroundset willen, maar ook geen soundbar. En voor het eerst mét HEOS.

Een nog altijd populaire markt is die voor de mediaspelers. En in die markt heb je ontzettend veel varianten. Zo is de Apple TV mateloos populair en is ook de Nvidia Shield TV een zeer gewilde mediaspeler. Vanuit JVB kreeg ik de Zappiti One SE 4K HDR mediaspeler toegestuurd ter review. Deze werd vergezeld door een fantastische NAS van hetzelfde merk, de NAS RIP 4K HDR. Wat is het? Wat kun je ermee? En vooral, hoe presteren de speler en de NAS? Je leest het in deze review.

Welke homecinema en audioliefhebber wordt er nou niet enthousiast van het feit dat Denon maar liefst 13 versterkte kanalen in de AVC-X8500H heeft weten te stoppen? Precies. Ik was dan vooraf ook heel erg benieuwd hoe dit zou uitpakken. Naast 13 eindtrappen is er een hele bak aan features te vinden op het absolute topmodel van Denon.

ELAC introduceerde afgelopen mei de opvolgers van de uiterst succesvolle en alom geprezen Debut-serie. Deze serie, ontworpen door Andrew Jones, gooide hoge ogen door de zeer vriendelijke prijsstelling in de combinatie met de geluidskwaliteit. Ondanks de vele positieve reviews waren er wel wat verbeterpuntjes. En die zijn volledig weggewerkt met de komst van de Debut 2.0 speakerserie. Zo was het ontwerp wat plomp door de breedte en was de afwerking niet heel erg geweldig. Daarnaast was het geluid voor velen wat te soft in het hoog. Nu is het design een stuk smaller, is de afwerking met vinyl een stuk smaakvoller, is er een verder doorontwikkelde set drivers aanwezig en is in veel modellen de reflexpoort aan de voorkant geplaatst. Met twee vloerstaanders, twee monitors, twee centerspeakers, Dolby Atmos-speakers, een muurspeaker en een drietal subwoofers is deze instapserie meer dan compleet te noemen. Ik mocht aan de slag met de grootste vloerstaanders, de grootste monitors, de kleinste center en de Dolby Atmos-speakers. ELAC heeft een referentieproduct in handen in deze prijsklasse!

Soundbars zijn niet meer weg te denken in de huidige HT-setups. Het blikkerige geluid is allang achterwege gelaten en soundbars zijn geduchte concurrenten geworden van surround-setups met meerdere speakers. De laatste ontwikkeling is dat soundbars ook Dolby Atmos en DTS:X ondersteunen en dus ook audio uit de hoogte weten te laten klinken. Deze soundbars zijn beschikbaar maar hebben vaak een prijskaartje boven de €1.000,00. Sony heeft met de HT-ZF9 een Dolby Atmos/DTS:X-soundbar op de markt gebracht met een adviesprijs van €800,00. Een zeer nette prijs, maar weet deze soundbar dan ook de verwachtingen waar te maken?

In veel thuisbioscopen zijn de welbekende satellietspeakers terug te vinden. Het zal je niet verbazen dat er nog een hoop kaf tussen het koren zit als het op kwaliteit van deze compacte speakers aankomt. Bowers & Wilkins voert al een flinke poos de M-1 satellietspeakers die ik mocht beoordelen. Hier is duidelijk het kaf van het koren gescheiden en er is een heerlijk klein broodje van gebakken!

Af en toe reviewen we ook wat anderssoortige apparaten. Ik reviewde de VENZ Aplay One. Een compacte actieve draadloze speaker die, zeker met deze warme dagen, lekker mee naar buiten kan. Zo kun je in je tuin, onder het genot van bijvoorbeeld een lekkere droge witte wijn, van je favoriete muziek genieten.

Subwoofers... de één houdt ervan en de ander moet er niets van hebben. Met een thuisbioscoop is het wat mij betreft een gemis als je er geen hebt. Helemaal in combinatie met kleine speakers die niet voldoende laag weergeven. Ik mocht onlangs de DALI C-8D subwoofer aan de tand voelen, het instapmodel van de Deense fabrikant. Wat biedt een subwoofer van €399,00 van het audiofiele merk? Veel waar voor je centjes!

Eind vorig jaar waren we op bezoek bij de Audio Show iEar' in Tilburg en aldaar was ook een ruimte ingericht voor het merk Audio Innovations. We waren enorm onder de indruk van de speakers die daar stonden te spelen. Het in Nederland gevestigde merk en webwinkel biedt bijzonder slanke en elegante modellen aan. Een subwoofer is er zeker bij nodig, maar hoe presteren ze eigenlijk in een reguliere huiskamer in -laten we zeggen- een surround-opstelling? Je leest het in deze review.

Van het Deense DALI mocht ik een paar Alteco C-1 speakers testen. Ze zijn breed in te zetten, maar de meeste consumenten zullen ze naar alle waarschijnlijkheid inzetten als upfiring hoogtespeaker. Hoogtespeakers tillen je surround-ervaring letterlijk naar een hoger niveau. Wat ik van de Alteco C-1 vond? Je leest het in deze review.

Bowers & Wilkins heeft een behoorlijke reputatie als het gaat om speakers in het algemeen. Vooral hun topserie, de 800 series Diamond, wordt geroemd om het neutrale en eerlijke geluid. Onlangs mocht ik de DB4S reviewen. En deze subwoofer heeft een hele grote overeenkomst met die 800-serie; Aerofoil technologie. Wat dat is en hoe de DB4S presteert lees je in deze review.

Sony heeft weer een nieuwe soundbar aan de line-up toegevoegd. Ik reviewde de Sony HT-XF9000 soundbar met ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X. Het is een compacte soundbar met draadloze subwoofer voor €500. De prestaties zijn zeer behoorlijk voor deze prijsklasse!